Nespoľahlivý muž
Ahojte, stále tu čítam o vašich problémoch a nech sa týkajú akýchkoľvek ťažkostí vo vzťahu s mužom, vždy píšete v tom zmysle, že aspoň sa vás snaží zabezpečiť, pracuje od rána do večera, aby vám nič nechýbalo a pod. Preto by ma zaujímalo čo si myslíte o mojom probléme: s mužom sme spolu 10 rokov, muž je povolaním vodič a je asi lenivý, alebo ja už neviem čo si mám myslieť o tom, že viac nepracuje ako pracuje. To znamená, že takmer mesiac čo mesiac odrobí pár dní a vyhodí sa na pn. Pn mu jeho doktorka vždy dá, nakoľko mal v minulosti vážny úraz a nie je pre neho problém vymyslieť si nejaké ťažkosti. Pritom mu ale nič nie je. Takisto si napríklad dáva papiere ako celodenné ošetrenie (keďže jeho sa mu už minuli) na mňa ako doprovod, ale ja som zdravá, ani som u žiadneho lekára s ním nebola. Pripadá mi to trápne. Nechápem ho. Takisto mi pripadá trápne, keď ja ráno vstávam do práce a on vylihuje. Celý deň potom posedáva doma, navarí a popíja pri tom pivo a potom ešte očakáva, že ho pochválim ako navaril a upratal. Pripadám si akoby sme mali obrátene ulohy. Lenže ja rada varím a upratujem a nepotrebujem veľmi aby to robil on, radšej nech donesie peniaze. Jeho kolegovia často robia nadčasy aby zabezpečili domácnosť a môjmu sa nechce. Začínam niekedy chápať tie tzv. zlatokopky, pre ktore je podstatné aby žili vo finančnej istote. Pretože my sme si zobrali hypotéku a splácame aj ďalšie uvery, veľa nám toho nazvyš nezostáva a mám obavy ako to všetko zvládneme keď mám takého muža. Predtým nám v mnohom pomohli moji rodičia, aj prispeli aby si dorobil vodičský a mohol mať takúto prácu. Až teraz keď sme odkázaní len sami na seba, pomaly začínam vidieť akú má môj muž slabú a nestálu povahu. Jeho zamestnávatelovi sa jeho opakované pn samozrejme nepáčia a výsledok je taký, že ho dal na horšie služby. Myslím si, že sa ho chcú zbaviť. A môj miesto toho aby sa snažil pracovať a dostať na lepšie trucuje tak, že sa zasa dal na pn. O všetky financie sa starám ja, lebo on to tak chce a mne to vyhovuje, aspoň mám istotu, že sú všetky nevyhnutné platby a účty poplatené. Zaujímalo by ma, čo si o tom myslíte. Ja ho už pomaly prestávam obdivovať ako muža. Keď ma však obdobie že pracuje znova k nemu začnem cítiť ako ho milujem, teším sa na neho kým sa vráti domov a podobne. Keď nepracuje začínam byť mrzutá a mám obavy o našu budúcnosť. Neviem prečo je to tak. Inak si vo všetkom rozumieme, muž je dobrý, stále mi napr. kupuje kvety a prejavuje lásku. Ďakujem vám za odpovede.
@chlpatymartinko Ty máš akú diagnózu?
@mima4 ach bože môj...toto sú presne reči, ktoré sú iba naočkované propagandou. Rodový stereotyp? To je tak idiotské slovné spojenie až bolí. Mohol vymyslieť ozaj len nejaký aktivista. Pohlavie muž by malo byť charakteristické týmn, že zabezpečuje rodinu po materiálnej stránke (loví) a žena zvláda starostlivosť o domácnosť (o oheň) a udržiava rodinu emocionálne a duchovne. Nie sme v praveku....kľudne nech ženy aj lovia a mužík nech je tým ohniskom rodiny, ak to obom vyhovuje, ale prečo musíme zo všetkých strán počúvať o tom, že s tým tradičným modelom to nie je celkom v poriakdu, lebo je to akýsi stereotyp. Hm...no, je tereotyp je aj to, že rodí výlučne žena a nie muž. ´Dojčí žena...bože, aký staraotyp. Aká nuda. Som zvedavá, kedy prvý homosexual porodí! Vieš, ani mňa nebaví napr. pečenie. Ale robím to - lebo chcem dať mojim deťom čo najzdravšie pečivo a viem, že ich spoločné pečenie so mnou teší. Mala by som snáď do toho natlačiť muža, lebo aby nebol stereotyp? Alebo šak kašlime na to, kúpime v supermarkete. Veď ja som emancipovaná a slobodná....Nesúhlasím. Mám rodinu - mám povinnosť. Mám vzťah - mám zodpovednosť. Rešpektujem, že isté veci sú dané a ak ich chem ignorovať a hrať sa na niečo iné než som, tak môžem, ale mala by som vedieť, že všetko chce svoju daň. Nemôžem byž ultra univerzálna žienka amazonka, ktorá dá vždy jasne najavo, ako je schopná zastať všetky úlohy vrátane mužskej a zároveň mať po boku tradične mužného chlapa, lebo ten si podvedome a často aj vedome hľadá veľmi ženský typ partnerky, ktorá neraguje ako superman a nemá problém ďať najavo, že potrebuje jeho mužské vlastnosti, aby ju doplnili Už som v inom blogu písala, že áno - môžme si všetci robiť čo chceme, ale nemôžme sa potom čudovať, ak potom čosi nefunguje. Podriadiť sa nejakému vyššiemu princípu, ktorý nevymyslel človek a nebol človekom daný, je pre niekoho ponižujúce a pre niekoho je to prejav najzákladnejšej pokory voči tomu, ako to príroda zariadila. Stačí sa poobzerať okolo seba a zistíš, ktorí ľudia lepšie fungujú - hlavne vo vzťahoch.
doplním, že väčšine bežných mužov sú tieto tendencie celé smiešne. Väčšina nechce byť doma a variť (sú samozrejme výnimky). Ale bežnému mužovi žena naznačí, že ho nepotrebuje v podstate k ničomu (nemusí ani byť povedané nahlas, alebo doslovne), tak je to akoby priamo zaútočila na jeho mužskú podstatu. Veľké percento žien sa dnes podľa tohto vzoru chová a vysielajú práve tento signál. Sú naučené, že žena má byť dnes schopná robiť všetko rovnako dobre ako muž. A potom sa čudujeme, ako to v partnerských vzťahoch funguje stále horšie, rozvodovosť stúpa, muži sa nechovajú ako muži, ženy sa nechovajú ako ženy. A už nám chýba len klinec do rakvy v podobe rodovej rovnosti a možme začať plánovať nejaký iný spôsob rozmnožovania ako je ten klasický, lebo muži sa pri ženách, ktoré sa budú vyvíjať týmto smerom o tristo rokov možno stanú impotentnými.
"rodovou rovnosťou" myslím tú nezmyselnú propagandu, ktorá má zotrieť rozdiely medzi pohlaviami. Rovnosť medzi mužom a ženou, samozrejme, je a musí byť.
@alaguema uplny sihlas s tebou. Nedavno bol rozhovor s jednym sociologom v sme a ten takisto pisal o tom, ako sa emancipacia zien negativne odrazila na vztahu muz a zena. Zena stratila zenskost (lebo zvladne vsetko to co chlap) a muz zase to co ho robilo chlapom, pretoze on uz vlastne nemusi mat ani zodpovednost za rodinu-zena predsa vsetko zvladne. Preto vymizla galantnost-ked muz otvori zene dvere, moze sa stat ze mu ta emancipovana zena ukaze za jeho "drzost" prostrednik. Zeny matky utekaju po par tyzdnoch do prace-predsa dokazu zvladat pracu aj rodinu, na dieta uz nemysli nik. A takto by som mohla pokracovat.
@alaguema pekne a obsirne napisane...muz musi byt muzom a zena zenou...ta priroda to asi len predsa dobre vymyslela
vela veci sa ukaze naaajma az pridu deti-a tam normalny vztah normalne berie vsetky prace,povinnosti,zodovednost,delbu PN-ky....atd...atd...
zena nemusi muzovi ukazovat,ze dokaze prezit aj bez neho-naco???
tak isto ani muz nemusi zene dokazovat,ze je schopny urobit vsetky tie zenske veci ako ona
naco by si to v normalnom vztahu dokazovali-doplnaju sa...chapu sa...ziju takto
jasne,je na zene ci chce byt odkazana slepo na muza
a su muzi,kt.su radi odkazani na zeny....ale je to ich volba
ale zeby som ja dokazovala muzovi,ze si bez neho poradim a je mi ukradnuty(trosku to pritahujem za vlasy 🙂)...no naco by som to robila?jasne,z vela vecami si poradim...ale je tiez partner a otec a tak su aj jeho povinnosti jasne...a nebojim sa mu povedat,ze si azim,co pre mna a rodinu robi
a tak isto mi on povie,ze je rad,ze urobim niektore "zenske"veci...lebo to viem lepsie
nic na tom zle nevidim...
neobmedzuje ma...nebojim sa ho nechat s chorym dietatom doma,na nakupy chodi tiez sam...a nema problem nakupit bez toho,aby mi 100xvolal...tak isto za mna nemusi robit nietore vybavovacky...skratka sa doplname..
takze vobec ma nenapadne riesit zensky a muzsky svet,kto co ma....symbioza....ale nenahovarajme si,ze sme tak dokonali,ze nepotrebujeme muzsky a zensky princip,vzor-praaaveze potrebujeme a najma v dnesnej dobe
@michaelkanr a ja celkom nerozumiem jednej veci-preco niektore zeny tak urputne bojuju proti tomu,ze by ostali s detmi viac ako pol roka doma?lebo chcu byt dobre v praci,lebo nechcu stratit svoju karieru,svoju financnu nezavislost,boja sa odkazanosti na muza...preco????ved zena ma svoje poslanie,kt.sa neda nahradit a nic nestrati tym rokom,dvoma doma...je matkou...a muz,normalny muz nie je len manzelom,je otcom...takze...ak obaja deti chceli...stara sa ...nie preto,ze je muz...ale preto,ze nerodil,nekoji,nema bolesti po porode...a tak robi za ten cas pre svoju rodinu to,ze vytvara pohodu zene,dietatu...
nic zena nestrati na svojom zenstve,ked ma po boku normalneho muza
samozrejme,beriem,ze niekedy sa to bez prace oboch neda zvladnut a zena musi od dietatka do prace velmi skoro-len trosku nechapem...preco si to zeny obhajuju tym,ze ich materstvo oberie o samostatnost a nuti ich byt odkazane...neuznane...atd
presne tak...to je nonsens, aby sa partneri naťahovali na tom, čo kto urobí. Ako to potom môže fungovať v iných oblastiach vzťahu. Aj ten tradičný model, samozrejme, treba prispôsobiť súčasným podmienkam. Šoférujem, doplním vodu, olej, ak treba (ale nemusím, lebo to robí stále on, ale naučil ma to, pre prípad) vybavím banky, úrady, pomôžem mu s jeho prácou, nakúpim, keď treba vymením žiarovku, zakúrim, ale ani vo sne by ma nenechal rúbať drevo. Pravdepodobne by som si privodila úraz 😲 . Ale veď stačí pozrieť na to, ako som fyzicky stavaná ja a ako on a nepotrebujeme riešiť, kto porýľuje a kto narúbe drevo. To ale neznamená, že v núdzovom prípade zmrzneme. idem poprosím suseda. Ak nie je, idem do lesa, nazbieram. Žena má byť životaschopná a matka zvlášť. Ale ak žije v partnerstve, nemusí, nemala by mať potrebu to dokazovať.
@terezka1947 preto, lebo je to tak propagované, celé 90. roky v médiách boli o tom. Je to cool životný šýl. Žena na MD nemá žiadny spoločenský status, Aspoň nie žiadny taký, ktorý by bol uznávaný a rešpektovaný. Žena má dnes celkovo veľmi čudné postavenie. Priam schyzofrenické, aj práca, aj kariéra, deti, domácnosť...Treba začať ignorovať trendy a riadiť sa znovu prirodzenosťou. Do troch rokov s dieťaťom doma by mala byť samozrejmosť. Žiaľ, mnohé rodinky to nezvládajú finančne. Je to zložité.
Tak môj muž je asi za rodovú rovnosť. Neznáša ženy čo sú doma, podľa neho vyciciavajú chlapov.
ja viem dokonca aj vymenit pokazeny vypinac,ani luster nemam problem zapojit-odkudkala som to..a vypinac uz aj sama niekolkokrat menila-muz bol sokovany...ale videla som,ze je rad...bol na sluzobke a nehcela som cakat...
ked som bola dlhsie v nemocnici,tiez navaril-1xnapiekol,z coho bol taky nadseny,ze nema problem ani s tym...vybavil za mna nejake veci...zastopkal synovi dierku na nohaviciach,dokonca zasil nieoc na stroji....a myslim,ze to bolo ok...nejako sme to neriesili...urobili sme to...ale urcite nemam preco nasilu rozdelit-nesmies varit-moja robota...alebo naopak
skratka,ako pises,doba je uz ina....treba sa jej prisposobit...ale netreba to riesit cez emancipaciu-skoooor si hladat normalneho partnera pre zivot 😉
@natalym nechaj ho doma s detmi par tyzdnov doma sameho...zisti,ze ozaj je to tak 😀 😀 😀
a ze vlastne zena doma naozaj moze oddychovat-samorejme,aj take su...nevravim....manzel sa stara a oni si ziju 😀
@alaguema tak,tak...zena nemusi nic dokazovat...a nemusi sa rovnat muzovi-velmi divny trend
a preco by sa mu rovnat mala???
uz zamyslenie nad tym je divne...ani muz sa nema preco rovnat zene..maju sa doplnat
@terezka1947 Ja mám veľké deti. On by si to užil. Oni by sa starali o neho. Má šťastie chlapec, alebo si dobre naučil. 😀
@natalym 😀 😀 😀
@natalym tak asi záleží od toho, čo tá žena doma robí. Ak sú maličké deti, tak ani nemusíme rozvíjať ďalej. Ak chlap toto neberie a dietko by radśej strčil do jaslí, tak cítim s takou ženou, čo toto má doma. Poznám ženu, ktorá nešla späť do práce keď decká nastúpili do školy, ale začala sa venovať záhrade a chovu. Zabezpečuje tak pre rodinu cca 40% potravy - ovocie, zelenina, syry, mäso. V zime tak trochu oddychuje a spracováva vlnu a tak rôzne. Ruky má zrobené že hrôza, klasicky nezarába, lebo nič z toho čo dopestuje, alebo dochová nepredáva, všetko je pre rodinu. Je doma. Ale aby vyciciavala chlapa, to sa ozaj povedať nedá. Mimochodom, robí to kvôli tomu, že jedno dieťa má zdravotné problémy, chce mu dať čo najčistejšiu stravu. Z moje strany obdiv a klobúk dole. Ženy, ktoré sedia doma v paneláku a lakujú si nechty a do práce sa im nechce - to nie je ten prototyp o ktorom som písala 😉
@mladena žena si má zastať svoju robotu a chlap by si mal zastať svoju robotu.....tak to chápem ja a myslím si, že by to tak malo byť aj v skutočnosti.Neznášam chlapov darebákov, čo sa spoliehajá na ženu a nie ešte takého, čo čaká, že ho žena bude živiť a chovať...tak to nie !!!! Ja nehovorím že mám doma supermana..," tento môj starý somárisko 😉 si zas rad vypije "ale to je na inú tému... ale chlapskú robotu si zastane sám ako ja ženskú.On porobí okolo domu a ja zas okolo kuchyne a čo sa týka babských robô.tNeviem si predstaviť, že by mi zavadzal v kuchyni a okolo domu by nemal kto robiť.Rada upratujem, varím,nakupujem ,čo to povybavujem, to vždy bola moja záležitosť.Sme spolu 26 rokov sami sme si prerobili a pristavili dom, sami sme sa trápili a o to viac si to vážime.Neviem si predstaviť mať doma hnilého chlapa..." asi by som mu skočila do úsmevu "...vlastne s takým, by som si nezačala dom stavať a nevedela by som s ním ani žiť.Daj mu nôž na krk a BUD ALEBO,bud začne makať alebo od neho preč.Drž sa dievča.
@terezka1947 presne tak mali by sa doplnať a nie jeden druhého využívať....aj ked je " MODERNá DOBA " v tomto sa nič nezmenilo...plne s tebou súhlasím.To len niektorý chlapi to zle pochopili.
No ako ste natom baby??? Opustili ste tých chlapov po toľkej dobe??? 🤣

prepáčte, až teraz som sa dostala k vašim odpovediam ktoré som si dôkladne prečítala, ale vlastne ani neviem ako sa k tomu všetkému vyjadriť. Máte to niektoré ľahšie, iné ťažšie.