icon

Neterka kazí rodinné stretnutia: Ako riešiť situáciu?

6. mar 2024

Baby zlozita a jeenoducha situacia zaroven.. Sestra ma 6/5 rocnu dcerku ktora je generalom. Bolo to zlate dieta dokym nebola doma dva mesiace pre zapal pluc kazdy to ospravedlnoval preto lebo ze sa uz doma velmi nudila co je samozrejme blbost. Kazdu nwdelu sa stretavamae u rodicov a hadame sa len lebo mala jenurazliva leniva nevie coje sranda trochu donej clovek rypne a uz bud ticho uz som velka!! a bla bla. Alebo dedko nemaluje obrazok podla nej napr listy chce aby boli ruzove on povie nie ved su zelene a uz bud ticho prestan. Otec jej nepovie nix sedi na mobile a sestra iba Lola slusne toje vsetko. Dostala po zadku asi 3x v zivote od segry aj to potajme muz to nesmie vediet.. Ja normalne nemam chut chodit do mamy koli nej lebo hned kazdemu diriguje vsade len ona na kazde upozornennie automaticky povie nie. To, ze do sestry hodi vec alebo ju udrie normalka . Segre dohovaramae ja aj mama ze o rok dva co bude?! A jej odpoved ja viem no zmena ziadna Je normalne ze pomaly zacinam
Neterku nemat rada?? Znici kazdu navstevu zazili ste podobne?

tamitamitami
6. mar 2024

Tak v tom prípade je to výchova jej rodičov, vieš malej slušne povedať ale nič viac s tým spraviť nemôžeš.
Ak to presiahne únosnú hranicu tak na čas obmedziť stretávanie. Vychovávať "cudzie" dieťa nemôžeš.

gabika0825
6. mar 2024

Keď jej toto príde normálne že 6 ročne dieťa po nej hadze veci a neha to ešte dlhšie takto, tak v puberte sa má na čo tesit. A dokonca sa nestranim povedať, aby sa zachvilu tvoja sestra aj tej malej nebála.

deti95060810
6. mar 2024

na návštevy by som okamžite prestala chodiť - neznášam tak rozmaznané deti a za chvíľu aj drzé.

autor
6. mar 2024

@gabika0825 ano moj otec stale hovori deti majnobsie biju rodicov

autor
6. mar 2024

@deti95060810 uvidime v nedelu
Co bude a ak to bude zle poviem sestre ze viac neprideme

ana82
6. mar 2024

a to dieťa má aj otca? ten na to čo hovorí? sa prizerá?

autor
6. mar 2024

@ana82 len zakrici ked je zle nebije ju a je ticho iba lolka klud a toje vsetko nic viac nezajem

natall113
6. mar 2024

Ako tu už bolo spomenuté, to dieťa nemá hranice a rodičia by ho mali začať čím skôr vychovávať lebo to môže skončiť všelijako.
Každopádne buď sa porozprávaj so sestrou že ak sa neter nezmení, prestanete chodit na návštevy, skúsila by som aj to ignorovanie, ak chce pozornosť a putá ju na seba tak keď ju nebude mať možno si uvedomí.
Viac krát si spomenula že ju nebijú ani nedostáva po zadku, nemyslím že toto by vyriešilo problém.

lauriik
6. mar 2024

Ako to, ze je agresivna na mamu je na zamyslenie. Tam by mala jej mama zakrocit. Ale teba to trapit nemusi - to je problem jej rodicov. Ale to, ze chce malovat listy na ruzovo je preco problem? Ved namalujem na ruzovo a neriesim. Niektore deti maju maju velku fantaziu a predstavivost a malovat si s detmi tak ako oni chcu je uplne v pohode. Takisto, ze do nej naschval rypete je prinajmensom divne. To dieta sa nevie branit ako dospelak alebo byt nad vecou. Ona zatial nezvlada svoje emocie.
Mne to pride ako normalne unudene dieta z navstevy u babky a dedka. Zamyslela si sa nad tym, ze ju to tam mozno nebavi a chcela by robit nieco ine ako pocuvat dospelakov? Ak tam nema ziadne ine deti na hranie neni sa comu divit, ze vystraja.

jana_eyre_2
6. mar 2024

Ja neviem, ale asi som z inej planéty, trápna mama troch detí, ale to treba do dieťaťa rýpať a robiť si z neho srandu? Je niečo zle ak sa urazí? Je problém.ak by boli vyfarbene listy ružové? A podotýkam že ja viem byť aj prísna a deti rozmaznané nemám, ale majú právo aj na urazenie sa a ukázanie že im nieco nie je príjemne..

Nechajte sestru nech si vychováva svoje dieťa tak ako uzná za vhodné..

autor
6. mar 2024

@lauriik navi ved skrekoce segre uz do stredy ze chce ist k babke

ana82
6. mar 2024

myslím, že totok by si mali riešiť rodičia, v prípade, že sa bude správať zle ku tebe, rázne jej povedať, že takto nie a ignorovať ju kým sa neospravedlní a takou cestou by mali ísť aj tvoji rodičia
aj keď si krsná nemáš práve im zasahovať do výchovy, absolútne by som nekomentovala aj keby matke po hlave skáče, keď to rodičom nevadí, nerieš

amonet
6. mar 2024

moj pohlad a preco jej vlastne nieco hovorite? evidentne maju svoj styl vychovy a nepovedala by som ze odisli lebo sa hanbila, skor mala dost vasich reci, mate svoju predstavu a ani ste sa sestry neopytali na jej styl. myslis ze 6,5 rocne dieta uz chape srande? ona nie je dospely clovek. a ako k tej trave a preco by nemohla byt aj ruzova trava? fakt taka neexistuje? vies ze dietatu sa rozvyja zodpovednost za konanie až okolo 10roku? dovtedy nechape ze hodenim veci moze aj ublizit, nema nato spoje v mozgu. ja svoje dieta nechavam kreativne tvorit a malovat ako sa jej paci tiez mam nahovno vychovu?

annm81
6. mar 2024

Bitie je samozrejme vec, čo treba riešiť, otázne je, či by ste nemali riešiť aj seba. Ona má 6 rokov, potrebuje sa naučiť, ako zvládať stres a má nárok občas robiť chyby. Bitie si však v úvodnom príspevku spomenula jednou vetou a omnoho obsiahlejšie riešiš veci, ktoré určite nie sú na to, aby sa kvôli tomu hádala rodina.

Opisuješ, že do nej rýpete - no načo? Ste dospelí, majte trocha úcty. Ty to možno tak nevnímaš, ale medzi riadkami si prezradila, ako asi vyzerá to "trochu do nej človek rýpne". Okomentuješ jej námietky, keď sa ohradí, že už nie je malá, slovami "bla bla"? To ti príde úctivé? Chceš od nej, aby sa správala ako dospelá, ale pritom sa jej smejete, že je ešte decko?

Riešiť rodinnou hladkou ružové listy? To vážne? Nedá sa takáto banalita riešiť normálne a slušne - či už to skončí ružovými alebo zelenými listami?

stvura
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
6. mar 2024

poviem ti to takto, kazde dieta ma rozne fazy... neries neter, prost esi ju nevsimaj. hadze nieco do matky, nech si to ta s nou vyriesi. Rovnako ked zacne do deda hucat, ma sa on zdvihnut a nechat ju nech si kresli sama. Rovnako ty, si ju vobec nemusis vsimat, a reagovat na rozkazovanie tym, ze povies nie, toto nebudem robit. A rovnako napr. trieskanie dverami. Lola nesmies trieskat dverami budis babatko. Tresne dverami, poviem sestre nech si s nou robi poriadky. Nic. Nepridem tam, kym ju neprejde tento stav, pripadne nebudemmat vacsie dieta. Proste by som nesla. DOjde to okoliu, dojde. Nedojde´/nedojde. Nezabudaj, ty nevies co chyti tvoje dieta v 4-5rokoch a ver ci nie, po zadku mu davat tiez nebudes ... teraz si prave viac precitlivela, lebo mas male dieta, tak to beries cele tragicky. Ale ona z toho vyrastie, treba len usmernovat aby tebe nerobila zle, ostatni nech si to riesia po svojom. A netreba si ju prilis vsimat. POdla mna sa z nej idu vsetci potentovat, a to este zhorsuje situaciu, ked je na navsteve. AK sa rodicia spravaju stylom vezmi si mobil a bud ticho, tak si mozno vydobija pozornost tym ze robi napr. mame zle

simca06022011
6. mar 2024

a hlavne, slaba je tvoja sestra, ak by moja dcera robila zle, a pritom dieta chce ist k babke, poviem, ok ideme.. nebudes sa spravat, na jedno upozornenie neposluchnes, odchadzame domov.. a presne to by som aj urobila. Robila by zle, isli by sme okamzite domov a moze sa mala aj o zem trieskat celu cestu. Toto som robila aj s o mnoho mensim dietatom, proste ideme niekam, nevie sa spravat? ide sa domov...
Rovnako si ju ma zastat, ked do nej rypete. Rypte si do seba ked nemate co robit.

sense
6. mar 2024

Pokiaľ sa nechceš vzdať nedeľných návštev, ja by som to dieťa ignorovala, a keby udrie mňa alebo hodí po mne. Tak jej chytím. Ruku a doraznym.hlasom poviem tak aby to aj rodicia pozerajúcindo mobilov počuli ze toto robiť nebude. Ak to nevadí rodičom ze po nich hádže vecami a bije ich nech sa páči ale u mňa to neplatí. A raznejsi mali byť aj tvoji rodicia

autor
6. mar 2024

@jana_eyre_2 nebolo to rypnutie vyssie som pisala to som iba tak pomenovala vlastne to rypnutie nebolo

autor
6. mar 2024

@amonet ok ale az taka hlupucka zas nieje aby nechapala ked chape byt drza chape byt aj normalna

autor
6. mar 2024

@annm81 nie ja ona vsetko komentuje bla bla

autor
6. mar 2024

@annm81 da sa slusne ved otwc jwj povie ja ich chcem zelene naco sa ona urazi a urobi po svojom a zacnie vrieskat nie ja chcem ruzovw

muskazlata90
6. mar 2024

Ahoj autorka, mám syna v rovnakom veku, tak si dovolím reagovať. Uvedené prejavy dieťaťa sú v podstate normálne, nie je však v poriadku vaša reakcia a ani sestry. V žiadnom prípade do dieťaťa nerýpem, nepodpichujem ho, nerobím si z neho srandu. Dieťa tomu nechápe, cíti sa ublížene, nevie ako má reagovať. Ja našim často vysvetľujem, že to nemajú robiť, a ak sa to náhodou stane, hneď malému poviem, že ide o srandu, nech dedka neberie vážne. Čo sa týka ružových listov, u nás by to nikto neriešil a nakreslil aj kakavkovo nebíčkové. Max by som povedala, že listy sú naozaj zelené, ale ak sa jej páčia ružové, môžeme si také nakresliť spolu. To fakt nie je dôvod na hádky, urážanie sa na žiadnej zo strán. Teraz čítame knihu, kde je modrý a ružový dinosaurus. To ju teraz máme vyhodiť, lebo také neexistujú? Však fantázia je krásna vec. U nás syn bežne hovori, čo má dedko nakresliť. Ak je náhodou nervózny, povieme mu, že bohužiaľ iné nevieme nakresliť. Chvíľku si poplace a je dobre. Fyzické útoky dieťaťa absolútne netolerujeme. Pár krát to skúšal, ale hneď sme zakročili, že nikomu nesmie ubližovať, ak nás bude biť, nebudeme sa s ním hrať a odišli sme od neho. My sa snažíme používať respektujucu vychovu (ja rešpektujem dieťa, ale dieťa rešpektuje mňa a ma stanovené láskavé, ale pevné hranice). Našťastie nepotrebuje pevnejšie vedenie, stačí s ním riešiť veci dohovorom. Ja by som hlavne skúsila naozaj dieťa počúvať a nie zbytočne pritvrdzovať výchovu.

autor
6. mar 2024

@simca06022011 presne aj moja keby to robila idem domov hanbim
Sa
Keby tak tliachala ano neviem ako ja vychovam ale takto nie aby ma bila nie a nie

autor
6. mar 2024

@sense ano mama sa boji ze sestra sa urazi kazdy sa boji kazdeho toje chore natom

abbey1
6. mar 2024

Prosím ťa, do mamy ani nechoď. To sa nerobí!
Že dieťa v jej veku nechápe srandu, keď do nej rypneš? Ty ako dospelá máš potrebu rypnúť si? Nuž, neviem, či bude chýba v neterke.

tykat
6. mar 2024

Tak poprve, prestan (prestante) do nej "trochu rypat", ja to nemam rada ani ako dospela nieto este decko ktore nevie co so sebou.
Bud dosledna, ty konkretne, co robia ostatni nech robia ako uznaju za vhodne, ak sa hrate a zacne "generalovat" ukonci hru a povedz ze uz sa hrat nechces a za tym si stoj. Ak bude robit cirkus, ignoruj. Pripadne len povedz ze ak ti to bude vediet povedat v klude tak nech pride, ze chapes ze ju nieco nastvalo ale bude dobre nech sa ide ukludnit a pride potom, ze sa s nou rada zahras aj porozpravas ale nie takto ked je nahnevana a rozrusena. A uvidis ze casom si to k tebe nedovoli ak sa bude chciet s tebou hrat alebo rozpravat. Dieta vie vycitit ku komu sa ako moze spravat.
A hlavne nerieste ju naraz cela rodina a uz vobec nie hadanim sa o nej. Akurat jej ukazete ako vie zaujat vasu pozornost, a bude to len opakovat. Nezapajaj sa do tychto hadok, bolo by dobre aby to vzdy riesil len ten koho sa to priamo tyka. Ak hodi nieco do mamy nech to riesi mama, ak sa hada dedkom tak nech si vydiskutuje on. Ostatni ignor.

amonet
6. mar 2024

drza v koho ponimani? vasom? lebo neposlucha na prve slovo a nebiju ju? to je ta nedrzost byt poslusna a nemat fantaziu? nepomylili ste si dieta so psom?

januska12323
6. mar 2024

To dieťa nie je rozmaznané len nemá hranice a nie je toho kto by jej ich dal. Pred ďalšou návštevou zavolaj rodičom a dohodnite sa ako budete postupovať.

autor
6. mar 2024

@amonet nie nepomili
Pes na oana nesteka a nehryzie iba ak je zly