(Ne)upratovanie spoločných priestorov
rady, názory všetkych byvajucich v bytoch uvitam. (neviem, kam zaradiť tému, snad ma admin uprace). k veci. dlhe roky zijeme v panelaku, kde je prevaha dochodcov a isty cas, v zaciatkoch, sme s muzom normalne upratovali spolocne priestory. po tom, co sa zacali pravidelne objavovat po nasom upratovani problemy typu ako zle vymetena pavucina v rohu, ocapkane sklo na dverach a pod, sme upratovat prestali s tym, ze ked sa pani susedke po nas nepaci, nech teda upratuje ona a dlhe roky bol pokoj, neupratovali sme, ani si nikto do nas nepipol. teraz sa menil spravca a vraj ci ideme upratovat alebo ako to chceme riesit, ja vravim, ze nijako, mentalitu ludi nezmenim a nebudem upratovat a riesľit kraviny co riesia unudeni dochodcovia a vyvolavaju nezmyselne konflikty. moja otazka znie? spravca navrhol firmu, ktora akoze uprace za nas a my si zaplatime - je nas´v panelaku viac, ale stale mensina a vyslo by to draho. pytam sa teda. moze spravca bez mojho vedomia dat upratat firme priestory a dat mi to k nahrade bez mojho suhlasu, bez mojho podpisu???? ake ma pravo spravca a ake mam právo ja???? sorry mam zlu klavesnicu.
Sa mi velmi "paci" ako vsetci lutuju susedov pani (slecny) zakladatelky...Pardon, ale nevdacnikom nevyhoviete, ani keby kazdy tyzden vchod nanovo prestaviate.
My to mame podobne...Riadit, upratovat, polievat, okopavat, hrabat, zametat, mydlit, separovat a co ja viem co ešte, to aaaaano, ale prava ziadne!
My sme sa do nasho panelaku sťahovali medzi poslednymi a vyse roka a pol tu fungujeme podla uz zabehnutych pravidiel, ktore sme my ani neodauhlasili, ale budis. Upratujeme aj "priestory" mesta, teda celu prijazdovu cestu, okolo smetniakov a neviem az pokial chodník a doteraz som s tym nemala problem. ALE! Mam dieta a kedze uz je väčšie ,nevladzem s nou kocik tahat na druhe poschodie, tak som ho zacala nechavat v spolocnych priestoroch (ktore takisto, ak nie viac, ako dôchodcovia dôchodcovia, upratujem!). Pridem jeden den, kocik drbnuty uplne inde, ďalší den bicykel on oprety, dalsi den uplne cudzie veci na nom nahadzane. Tak som sa ozvala, ze teda spolocne priestory, ale taky p*cung som chytila, ze by ste aj vy, fanusicky dôchodcov, mali dost. Vyslo z toho, ze bicykle, sanky a ine veci ostatnych ludi,ktore zavadzaju a su vacsinou nevyuzite tam mozu byt, nas kocik,ktory denne pouzivam nie,lebo zavadzia!! Cize upratovat to ano, to je povinne, ale pravo dat si tam veci to uz nie. Tak sa na to seriem tiez...Nesudte hned, ked neviete cele pozadie....
Autorka-nie,nemozu za teba nikoho najat na upratanie a dat ti to zaplatit. Ano, v ramci dusevneho pokoja to kludne bojkotuj dalej! A za seba, kludne ta beriem za susedu!
Pevne nervy, je to na psychiatriu...
ono este vseobecne, vramci slusnosti v baraku by to malo byt podla mna aj tak, ze ked si zadrbem chodbu napr pri malovani mojho bytu, alebo sa mi tam vykydne daco, alebo donesiem blato zo zahrady, tak si to zmyjem aj mimo mojich rajonov. tiez ma u svokovcov) rozculuje, ked ludia len zavru za sebou dvere na byte a uz vypaluju zobak. spolocna chodba, vytah aj vchod zahulene a ja sa tadial trepem s kocarom ... ako drbnuty zvyk. ale to je vsetko o slusnosti a sudnosti. a staci, ked ju jeden clovek vo vchode nema, tak uz to nefunguje ..
ani ja som nikdy schody nepulirovala, zabradlie nelestila a podobne. ale stiahnut s mopom prizemie a vyprasit rohozku nie je nikdy problem, ak by ma nejaka babka sekirovala, ze to mam zmyt najpr jarovou a potom cistou vodou, tak jej poviem, ze to nie je riad 🙂 a ze ja zmyvam takto a to musi stacit. ale proste byvam v baraku, uzivam spolocne priestory, tak sa musim spolupodielat aj na ich udrziavani. nikto do svojho bytu nelieta cez balkon, ale prejde vchodom.
howg.
@p_etrisha Ak si majiteľka bytu, máš práva aj povinnosti. Si vlastníkom aj alikvotnej časti spoločných priestorov. Čiže pivnice prislúchajúcej k bytu a časti spoločných pivničných priestorov v ktorých je napr. sušiareň, alebo kočíkareň, čiže si tam máš právo odkladať napr. kočiar. Povinnosti majiteľov bytu, ako upratovanie, v pripade že nie je zabezpečená upratovacia služba, vykonávajú majitelia bytov rovnakým dielom.
@wandula ahoj,cele som to precitala...preco mam pocit,ze sa zo situacie vyslovene tesis?to ta tak nastvalo,ze niekto nebol spokojny s tvojim upratovanim?ta kritika bola nejak obzvlast hruba?my zijeme tiez v takom vchode plnom starych ludi a niektori su fakt "specificki",ale vacsinou fakt zalezi len od stylu komunikacie a da sa dohodnut ;)(ak sa chce)
@tilda bohužiaľ, od komunikácie záleží mnoho vecí, ale iba tam, kde sa komunikovať dá a kde sa komunikovať chce, čo nie je tento prípad, lebo tu o komunikáciu nestojí nikto. dám príklady a riešenia: svojho onoho času ked sme ešte upratovali, títo ľudia mali takú kroniku 😀 doslova hrubú knihu, kde si každý týžden zapisovali, čo všetko urobili, vysadili, pohrabali, okopali, pokosili, ako a ktorým smerom odhrabali sneh, čo im vyrástlo v záhrade a pod. - pre mna čisté psycho, ale ok, ja som si spísala, čo som upratala a kľúče od kumbálu a spoločnej garáže s náradím, som spolu s tou ich posvätnou kronikou odovzdala dalšej v poradí upratujúcej susede, ALE! Tu vždy nastal problém, lebo ona si to nikdy nechcela prevziať s xy pripomienkami, že tamto a hento a tamto neni urobené tak alebo onak a pod. ako dôchodca. ok, tak som teda išla za dalšou v poradí a čo mi povedala dalšia? že ona si to nepreberie odo mna, lebo ona je predsa zvyknutá brať služby po tej, ktorú som preskočila. tak som navrhla, že sa nebudem doťahovať, nech teda pouratuje za mna za nejaký peniaz, ale že to ona robiť nebude ani za peniaz, že ona nevládze. ok, viac som neriešila a kronika s kľúčmi bola u mna dovtedy, kým niekomu nezačala chýbať. po čase - niekoľko týždnov niekomu zachýbala (neviem ani komu už, nepamatám sa), dala som to a odvtedy sa od týchto p.čovin dištancujem, čo je asi logické a odvtedy som mala pokoj. teraz vymenili jedného deda správcu za druhého deda správcu a tento nový dedek sa ma pýtal, že čo s upratovaním a ja vravím, že nič, proste nech si odhlasujú firmu alebo nech mi dajú pokoj a boli sme vykomunikovaní. 😀 firmu chcú asi 3 byty, takže neni o čom. ešte sa tu spomína komunikácia, tak ti dám príklad, čo sa mi stalo pred iks rokmi, kde som mala ešte malé dieťa. to bol správca niekto úplne iný a vtedy behal po bytoch bez predchádzajúceho upozornenia alebo oznámenia spolu s nejakými inžiniermi či čo to boli zač, ktorí mali niečo zakresľovať do plánov, nepamatám si to presne, bolo to dávno. ked u mna zazvolili, mne vtedy spalo dieťa a tak som ich vtedy slušne požiadala, že nech prídu neskôr, že sa mi to teraz nehodí a výsledok? správca si strčil nohu do dveri mojho bytu, aby som nemohla zavrieť a jeho odpoved bola: " nebudeme sa tu dohadovať, nech sa páči, pani inžinierti, prejdeme dnu"!!! - on ich pozýval do môjho bytu!!! na to som ho celého starého kkta fyzickou silou vytlačila spomedzi dveri von, poslala do p...e a mám dodnes pokoj. niekedy slušne komunikovať totiž nestačí, niekedy musíš použiť, žiaľ hrubú silu! a ak mi ešte niekto na to napíše, že je to normálne, tak ja som marsu 😅
@marce63 ano, to co si popisala je teoria, ale na mnohych miestach sa ludia co tam byvaju dlhsie tvaria ako keby boli majitelmi vchodu... u nas je to podobne, mame nacisto sprosteho domovnika, ale ten nas uz je fakt v takom stadiu ze by si na nom zgustol psychiater 😀 😀 😀 ked moje 3 rocne decko vysypalo crepnik tak na nas chcel volat policiu lebo to bol vraj umysel kvoli tomu ze on ma sluzbu 😕 az ked som mu povedala ze nech ich teda zavola uvidime co poriesia tak vliezol do vytahu a zdrhol... a nepomozes si. on ma pravo na vsetko, ti co sa mu pchaju do zadku maju ake take prava a ti co mu nepoklonkuju maju pravo len upratovat (samozrejme s patricnou kritikou co bolo zle spravene 😀 😀 ) a preto sme si kupili dom a coskoro sa odstahujeme, cely zivot sa pasovat s takymito sprostostami a ludskou hlupostou fakt nestoji zato...
este som zabudla napisat ze ten vysypany crepnik moj manzel dal do 10 minut do poriadku, len sme mali smolu ze vosiel do vchodu akurat v momente ked dieta ten crepnik zhodilo...
@wandula pokial si vlastnik bez tvojho suhlasu a suhlasu ostatnych vlastnikov,neviem pomer teraz presne ci nadpol ci tristvrt.vacsina,ale asi menej...nemoze,prispevky som necitala len uvod,pokial su tam aj najomnici ti nerozhoduju o nicom,len vlastnik...ale spol.priestory ako spoluvlastnik musi kazdy upratat podla vasej dohody
Fuu, nechcem vediet ako to vyzera u teba doma, pokial ti nevadi ze by tvoja navsteva prichadzala cez spolocny vchod zapratany hovnami 🙂
@wandula, mne sa zdá, že ty si veľmi komunikatívna a veľmi lenivá. Nechce sa mi to všetko čítať a strácať čas týmito drístami, ale kým sedíš pri PC, vypisuješ a okydávaš susedov, ktorí chcú tak málo, len mať okolo seba čisto a poriadok, už si mohla zobrať vedro, saponát a handru a dôkladne poupratovať. A prispôsobiť sa tým, ktorí chcú okolo seba poriadok! Aké ľahké.
jaj šak ste tu len niektoré ťapy ťapaté ...
chcela som slušne reagovať, ale zdvihol sa mi tlak aj žalúdok
"du blejt velebnosti"
Ja mam zase taky problem ze odkedy sme sa nastahovali do noveho bytoveho domu, len ja upratujem s jednou dalsou mladou susedkou a len my dve okopavame aj zahradku pred bytom a to uz 7. rok a nic nenarobim. Ked chcem aby tam bol poriadok musim JA upratat inak NIKTO to za mna nespravi a nehadam sa s nikym, nenicim si nervy, zoberiem si handru, metlu, kyblik a zacnem upratovat. Pretoze rada upratujem a nespadne mi koruna z hlavy ked to spravim a basta. Naco sa hadat s kazdym? Treba si zobrat metlu a upratovat.
@libka1 Nie je to teória, ale prax. Áno, záleží to aj od ľudí ktorí obývajú vchod. My si upratujeme sami, ale sú obytné domy, kde dohoda nie je možná, takže im upratuje firma. Vždy to závisí od úrovne ľudí. Z medziľudských vzťahov sa vytráca slušnosť. Keď sa ľudia nedohodnú, na schôdzi to rieši správca bytov, hlasuje sa ktoré riešenie obyvatelia prijmú.
@marce63 prax ktora vdaka medziludskym vztahom nefunguje... tu kde byvame si tiez upratujeme sami, ale tam kde ma byt moj manzel maju firmu, a moja skusenost je ze tam to funguje ovela lepsie. ludia nemaju dovod rypat jeden do druheho, proste to robi niekto kto je zato plateny a robi to dobre. pokial tu vzdy jedna suseda druhej nieco vytkne, miesto toho aby hladela do svojich hrncov rype do inych... neustale su tu kvoli tomu len zvady medzi kazdym, ale firma sa tiez neodhlasovala, bolo nas za to len par, ani z voza, ani na voz 😝
@libka1 Máš to ťažké. Myšlienkové pochody na úrovni nebudeme upratovať, ale firmu nechceme. Vidím tu aj absenciu, čo sa týka správcu, pretože on je povinný problém riešiť a vyriešiť. Tí, čo máte malé deti, sťažujte sa opakovane u správcu bytov a apelujte na hygienickú stránku, v prípade že bude vo vchode špina. Ak máte v okolí firmu čo upratuje, nie je pre nich problém poupratovať vchod len pár majiteľom bytov, čo o to stoja.Tak isto, ako keď si najmeš firmu na veľké upratovanie do bytu. Niektorí to riešia aj tak, že sa dohodnú s nejakou nezamestnanou ženou, čo si chce privyrobiť a platia jej v hotovosti, vôbec to nejde cez Sipo.
nechapem preco nechcu firmu, nas to stoji 5€ do meisca na byt a je pokoj

@wandula ja som si istá na 100% ,že našla a čo si myslíš ty ,je mi fuk.