Neustála potreba nakupovania ako spôsob odreagovania sa pri problémoch
Prosím mal niekto raky problém, že keď sa cítil zle, musel si stále niečo kupovať? Objednávať? Teraz s tou koronu... S mužom problémy... Babka ma koronu, je umiestnená v domove, už nevnímala veľmi a dostala koronu... Môžeme čakať co bude.... A ja má stále potrebu niečo objednávať. Mam v hlave milión veci, ktoré "potrebujem" kúpiť. Súrne. Iba pri synovi trochu z relaxujem. Som na materskej a syn je jediné moja odreagovanie. Ale dokážem každý deň niečo kúpiť, objednať. Ako z toho von?
su aj online psychologovia, ked vyhadzujes za toto zakup si niektoreho sluzby, to co mas patri do skupin uzkostnych poruch, niekto zerie, niekto chlasta, niekto droguje, niekto gambluje, neikto nakupuje, niekto kradne, niekto sa reze vsetko to ti spusti uvolnenie, ktore ti vyplavi oxitocin...chybaju ti latky v mozgu
A skúšala si dať všetko čo súrne potrebuješ do koša a neodkliknut objednávku? Proste nakupuj a keď už príde moment potvrdenia objednávky proste namiesto ikonky "potvrdiť objednávku" klikni na X a je to.. môžeš tak nakupovať celý deň a nič neminies 😅
Tak ale potom nakupujes potrebne veci,nie? Ja neobjednavam vobec,ale teraz po vianociach celkom dost kvoli tomu,ze su zavrete obchody a nie je kde zimne veci pokupit,narodeniny,meniny budu v rodine,takze som musela. A uznavam je to riadna droga,clovek,ak sa utrhne z retaze je schopny nakupit kadeco. Musis si povedat dost a objednat len veci,ktore nutne potrebujes. A je to len obdobie,pride jar,vsetci pookrejeme a bude lepsie. A este taka rada,ked nahadzes veci do kosa,potom si ich prejdi trebars za polhodinu,hodinu a vymaz vsetco,co nepotrebujes. Nenakupuj zbrklo,neuvazene.
Skús minimalizmus..aj keď to je ťažké, ale dá sa to, kúpiš len to, čo naozaj potrebujes a budeš použivat (nosiť), vytried oblečenie a domácnosť od vecí, ktoré len stoja a sú nevyužité (či už oblečenie v skrini alebo veci v domácnosti)
@marca12 ako ja nekupujem nárazovo veľa. Tak po jednej veci každý deň. To ani nie je zbrkle nakupovanie, proste som presvedčená, že to chcem. A skúšala som aj nachádzať do košíka a neodoslat. Lenže ak niektorú vec chcem, stále na to myslím a nakoniec ju aj tak kúpim.
@marcellka32 no ved to. Kúpiť len to, čo potrebuješ. Lenže keď mám zlý deň, tak si poviem, že si urobím radosť a kúpim aj to, čo som predtým 5x nekúpila.
@teleskop áno to je zrejme pravda
Keď máš zlý deň, tak nezapinaj internet, ale choď von sa vyvetrať
Daj si na pozadie mobilu, alebo počítača zmluvu s výškou hypo a hneď ťa to prejde, ja mám radosť, keď našetrím a dám predčasnú splátku, alebo si dám cieľ drahšiu vec, vytlačím si jej obrázok ako motiváciu nekupovať zbytočné veci a šetrím. Treba si občas spraviť radosť, ale aj myslieť na budúcnosť, vždy sa môže niečo stať a z lakov na nechty sa rodina nenaje.držím palce!
POTREBUJES ODBORNU POMOC, JE SUPER ZE SI PROBLEM UVEDOMUJES, POMOZES SI V RYCHLEJ DOBE
Problem evidentne mas.Ja by som sa vsak nezmeriavala na cely "velky" problem.Vies kedy pocas dna nakupujes.Urob si poriadny obsiahly plan na ten cas,cim sa zamestnas.Najlepsie maualne a BEZ MOBILU.Nie ze budes citat alebo kukat telku!Akonahle ti pride myslienka na nakupovanie hned ju vedome zazen inou myslienkou,vobec to v sebe nerozvijaj.K zvladnes 1 den bude to super!potom druhy den,treti...Uvidis ze po tyzdni t bude o velky krok lahsie.Hlavne s zamestnat pocas dna.Ruky aj hlavu a pojde to.Odporucam hlavne odlozit mobil.Tie svinske reklamy vsadevyskakujuce narobia najvacsiu galibu.
@nini1010 to je pravda. Z Facebook som si zablokovala kopec stránok. Teraz ma rozčuľuje, že je tam celý deň to isté 😁 ja aj zvládnem 1 deň bez, aj 2 dní niekedy. Vlastne nie. Som chcela napísať, že včera som nič nekúpila, ale spomenula som si, že hej 🤦♀️
normalne vyhladaj pomoc psychologa. online poradenstvo cez skype. alebo tuto zavislost nahrad inou cvicenie beh dobrovolnictvo...
Tak si ju nekup. Zbytocne kazdy den platis postovne.si zober,ze za tie peniaze mozte ist na dovolenku,dopriat synovi nejaky zazitok. Na tu vec myslis,ale casom prestanes na nu mysliet. Chce to pevnu volu a mozno si aj zacat vazit peniaze
Podla mna sa to da teraz zvladnut aj bez psychologa.Tiez som mala obdobie ked som to prehanala s objednavanim a nakupovanim.Chce to len sebadisciplinu,zmestnat sa,kontrolovat si mysienky a ist den za dnom.Vies,ak si raz slaboch,ani psycholog ti nepomoze.
Vola sa to aj Diogenov syndróm. Pozri na webe. Zavislost ako každá iná.:/
A mozno dobra motivacia riesit to, je prechadzka k najblizsej obecnej skladke odpadov, alebo exkurzia do spalovne odpadov, kde putuju vsetky veci, kt.sa skor ci neskor odpadom stanu a toto zdedia nase deti z nasej lasky k...nakupovaniu 😉
Pravdepodobne žiadna choroba, volá sa to : sebadisciplína - spojené s nenudiť sa. Telo je stavané cez deň na aktivitu.
Môj príbeh, ktorý som chcel napísať by bol na dve strany :D , mal som podobný problém.
Podľa môjho subjektívneho názoru : žiadna choroba ale možno lekár by mal iný názor.
Súhlasím s názormi ako @teleskop a @juliet86. Treba vyhľadať odbornú pomoc a nie je to hanba. Nie je to nuda. Možno je to potreba niečo ,,mať a vlastniť" ako následok niečoho napr.z detstva. Teraz ako tak sú peniaze a keď nebudú,tak sa nájde znovu spôsob- napr. vyberanie z kontajnerov, prezeranie ponúk ,,darujem" a pod. Bohužiaľ je to diagnóza😔. Držím palce 🙏😇
Telo si zvykne na svoju dávku dopamínu, ako pri iných závislostiach. Človek si musí dať svoju dávku, aby vedel fungovať. A časom začne byť voči tej dávke necitlivý, a preto musí dávku zvyšovať.
Klik, dopamín do tela, klik, dopamín do tela (pozeráš, objednávaš)
Necítiš prázdno v duši? Lebo to sa nedá zaplniť vonkajšími vecami.
@unicornlady ale áno, prázdno v duši je ten správny výraz asi. Musím skúsiť na tom popracovať. Psychológ je posledná šanca. Keď sa vrátim do prace, zmení sa to, som si istá. Len v tejto dobe ktovie ako to bude aj s pracou.
Ale ani tá práca nezaplní prázdno v duši. To sú skôr psychické veci, ktoré treba poriešiť.
Veď prečo má niekto potrebu fajčiť? Lebo rýchly dopamín do tela, a hneď sa cítiš lepšie. Nemusíš riešiť, že napr. sa cítiš menejcenná, necítiš zmysel života, že necítiš svoju hodnotu atd.. že si nevieš dať dosť lásky, tak človek zháňa tie "lajky" na facebooku

@lopka1313 Kniha sa volá Zbavte se svých kíl bolesti, ale kníh je veľa, postupne čítam stále niečo také, aj teraz už v angličtine. Ak máš nejaký konkrétny problém, viem Ti dať tipy. U mňa to bolo to nočné prejedanie.