Nevera a spoveď
Mám otázku na veriace žienky. Ak je manžel/ka neverný/á, ako je to so spoveďou a rozhrešením? Dostane ho ten dotyčný/á aj bez priznania polovičke, teda doma zatĺka alebo sa "musí" priznať doma aj s tým rizikom, že bude nasledovať rozvod. Prosím len o seriózne odpovede. Ďakujem pekne.
@bilberryday áno, súhlasím s Tebou.
@nekonecna_katastrofa vnímam to rovnako.
@danica2711 mne manžel neverný nie je, ani ja jemu.
@janulka1802 tak pravdepodobne dobre vieš o koho ide, už sa ta osoba vyspovedala u kňaza. Z hriechu , z druhej strany okolie to vie. Ale doma nech je ticho, nech sa nikto nič nedozvie. Lebo by hrozilo ukončenie manželstva. Takže to nebude jednorazová záležitosť. Ktovie kto je ta osoba s ktorou je manžel/lka podvádzaní. Slušný veriaci. Smilník , neverník, klamár hlavne že bol na spovedi ktorá je neplatná, stále žije v klamstve. Ty ich poznáš ako susedov, kamarátov alebo rodina?
@bilberryday veď práve napísať mohla, že len hypotetická otázka. Tak anonymita je vždy výhoda, keď ide o mňa alebo o ľudí ktorých poznám.
@dianka555 tiež si myslím že to nie je hypotetická otázka 😉.
Ale sranda, že súhlasí aj s @nekonecna_katastrofa (s ktorou súhlasím aj ja, že priznanie je niekedy iba uľavenie svojmu svedomiu) aj s názorom @bilberryday, že ak sa neprizná, je to klamstvo. 😅🤔
@dianka555 Nie je spoveď neplatná. Neraď blbosti, keď sa do toho nevyznáš. Písala som vyššie, sám kňaz nám povedal, že v určitých prípadoch je priznanie na škodu.
@bilberryday odpovedala som Ti na hypotézu
@nekonecna_katastrofa a ak iný kňaz tvrdí niečo iné? Kto má pravdu, zase ja som neveriaci ale kolegyňa je gretokatolíčka a jej manžel katolík, riešili kde bude svadba, v ktorom kostole. Mali každý víkend náuky o manželstve pred svadbou, no a tam im povedali že každé klamstvo je hriech, keby nehrešil nemal by sa k čomu priznať aj keď je to na škodu. Tak u ženícha katolíka platí že utajená nevera a klamstvo je hriech a u vášho kňaza pre dobro toho druhého nie, lenže v ktorých prípadoch? Aký kraj také tvrdenie kňaza. Každý ma svoju pravdu, ty kebyže si neverná tak si ticho hlavne pre tvoje dobro aj partnera, kedy že sa niečo také stane lebo kňaz tak povedal, ty keby že si podvádzaná tak s to nedozvieš tiež pre tvoje dobro.
@dianka555 Klamstvo je hriech, ale nie taký, aby spoveď bola nutne neplatná. Treba všetko povedať kňazovi a záleží od okolností ako som písala, on najlepšie poradí. Mohla by som ti tu vypísať x rôznych situácií hriech/nehriech, rozhrešenie/nerozhrešenie, ale zbytočne, keď sa ťa to netýka.
A predstav si, nechcela by som vedieť, keby ma manžel jednorázovo opitý niekde podviedol.
@janulka1802 rozmyslam...aby dal rozhresenie, musi sa pomer ukoncit...to je jasne.
Ale ci je podmienka to povedat polovicke...to budu vediet skor knazi...a co knaz, to moze mat k veci iny pristup, postoj.
@nekonecna_katastrofa áno, záleží od situácie to je veľký rozdiel. Jednorazová nevera keď je niekto opitý je iná vec aj keď sa to môže skončiť prekvapením v podobe pohlavnej choroby alebo darčeka pre manželov v podobe prírastku do rodiny od jednorazovej príležitosti aj to sa môže stať. Horšie je keď je ten vzťah dlhodobý sú tam aj city k druhej osobe, aj keď to oľutujem a vyspovedam sa, city k tej druhej osobe len tak nezmiznú zo dňa na deň a stále žijem s manželom/lkou právoplatnou, čo z toho že je to fyzický ukončená nevera keď duševná je tam stále a ten druhý je stále klamaní a žije v klamstve pre koho dobro? Tiež by som nebol nadšený ani nikto kto má partnera a zistil by že partner ma alebo mal pomer o ktorom som nevedel a celú dobu lubil inú osobu. Rozdiel je jednorazová záležitosť a nevera s citmi k druhej osobe. Tak určite by mi nestačilo vysvetlenie od kňaza alebo psychológa cirkevného že je lepšie nevedieť, cítil by som sa oklamaný partnerom, kňazom aj cirkevným psychológom. To že to partner oľutoval pri spovedi by mi veru nestačilo ako ospravedlnenie a vysvetlenie. Týmto nemierim na teba, každý máme svoj názor. Takto je rozdiel čo učí cirkev a kňaz ten ti poradí len to čo je naučený a čo mu káže cirkev. Je rozdiel keď máš niečo za sebou a snáď ti cirkevný psychológia majú manželky alebo manželov. Rozdiel je niečo tvrdiť ľuďom čo mám naučené z kníh a rozdiel životné skúsenosti. V tomto má evanjelická cirkev výhodu.