icon

Nevesta sa na všetko hnevá

14. jún 2023

Mám zlatú nevestu, má dobré srdce, len je asi príliš citlivá a sa na všetko hnevá.
naozaj dobre varí a pripravuje nám veľmi chutné veci, a asi očakáva, že budem variť ako ona. ale varenie ma nebavi, napríklad keď prišli na návštevu (na obed) som im uvarila vývarovú polievku + palacinky. vyzerala sklamana a ze nema velmi rada sladke.

Alebo prišli na návštevu a potrebovala som, aby mi syn pomohol uložiť fotky do počítača, ona a vnuk sedeli v obývačke, pustila som mu rozprávky v telke. Ja a môj syn v spálni, aby mi pomohol uložiť fotky do počítača, trvalo to hodinu. bola urazená a že ide domov, načo prišla na navštevu, ak ide len sediet s malym v obyvačke viac ako hodinu.
Neviem, či som naozaj neprkjemna?
ospravedlnuje sa za moju slovenčinu, Som zo susednych krajin😊

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
hankab
14. jún 2023

Ja na tom nevidim nic zle, im mozno na obed stacia palacinky a nemaju potrebu kvoli hodinovej navsteve pripravovat cely chod jedal na zelanie rodinnych prislusnikov. Inak ja sa na navstevy nechodim najdst, je mile uz len ze vas ponukla.
Ked ideme k priatelovym rodicom raz za mesiac, tiez tam idem s tym, ze budem vacsinu casu sama, lebo jeho otec potrebuje pomoc s vecami, ktore uz nevladze robit sam a nema mu kto iny pomoct.

rorino
14. jún 2023

@lilope ja to mám všetko rada,ale pokiaľ si môžem vybrať,nevyberiem si to,ale keď mi to niekto ponúkne,napríklad na obed,tak nevymýšľaj a dám si

oblecenie99
14. jún 2023

Ináč, ja ešte napíšem úplne kacirsky (ale je to zvyk, zaužívaný u nás v rodine, aj u svokry, asi aj z toho okolia všeobecne, neviem a zaviedla som to u nás aj ja) : na nedeľu čo sa ja pamätám sme mali a mame na obed iba vývar a ako druhý chod je mäso z vývaru zo zeleninou z neho, ak slepačí, tak aj plnka z vývaru a ako príloha kompót alebo kyslé uhorky. Nič viac. Keby sme mali k tomu palacinky, aj by som už bola najedena moc moc 😅 koľko domácnosti, toľko zvykov.

samimami777
14. jún 2023

Tak viem trochu pochopiť vás obe. Na jednu stranu to nemyslíš zle ale ak ako popisuješ ona si dá vždy naozaj námahu vám uvariť chutný obed , poriadne nachystať tak chápem že ju môže sklamať keď dostane od teba "len" rýchlovku ktorú ešte k tomu nemá ani rada. Ale na druhú stranu , áno, mohla povedať ďakujem , neprosím. U nás platí také vraciam aké dostávam. Ak sa kvôli mne niekto snaží nachystať vždy plný stôl výborného jedla tak mu na oplátku nespravím špagety alebo inú rýchlovku ale "vrátim" rovnako. Osobne by som sa cítila zle kebyže sa niekto kvôli mne snaží a ja ho "odbijem".
Čo sa týka toho že si ich nechala sedieť samých hodinu v obývačke a ty sedela pri synáčkovi u počítači tak to je prepáč, už ale naozaj drzé... Mohla si mu len ukázať ktoré fotky a ísť sa venovať návšteve. Má pravdu že hodinu sedieť u telky mohli aj doma 🤷 neviem si predstaviť mať návštevu a nechať ich samých u tv kým by som si išla napr. na hodinu požehliť do spálne. To by som sa naozaj hanbila 🤦 keď mám návštevu tak sa jej venujem a neposadím ich na hanbu. Nemyslím že si zlá alebo sa snažíš byť neslušná ale minimálne tá situácia s počítačom bola cez čiaru za mňa .

jana_eyre_2
14. jún 2023

A len tak zo srandy by ma zaujímalo ako by sa odvíjala diskusia, keby svokra kritizovala svoju nevestu ktorá jej urobila len palacinky s vyvarom a pri návšteve by nevesta napríklad zavolala svojho muža pomôcť jej na hodinu na záhradu ostrihať stromy, zatiaľ čo by bola svokra so svojím vnukom pri telke v obyvacke.. tiež by ste nevestu považovali za neslušnu v rovnakej situácii ako tuto svokru?

anetka34
14. jún 2023

Ja to tak obdivujem, keď niekto rozpráva ako chodí k svokre alebo k rodičom bežne na obed. To myslím v dobrom. My sme boli u svokry snáď na jej 60-tke a 70-tke na obede, viac nikdy. A nanajvýš nám ponúkne koláč. Už som si na to zvykla. A netrápi ma to. Muž tiež chodí pomáhať. Jediné čo mi bolo divné keď sme prišli blahoželať svokrovi a ona bola fakt hodinu preč, ja že kde tá je a ona robila 10 chlebíčkov. No vôbec by mi tých 10 chlebíčkov nechýbalo. Nie preto sme tam prišli.
U mojej mamy tiež dostaneme maximálne zákusok, alebo keď akurát robí nejaké placky, spýta sa či si dáme. Ale zase bývame v tom istom meste, nechodíme sa tam najesť.

luccija
14. jún 2023

Nečítam všetko...keď ideme k mojej mame tiež jej bežne sťahujem veci do PC či muž ide niečo za otcom a pomôže mu.Obed v pohode veď vás nenechala hladných a, že jej nechutí sladké je jej problém možno autorka to robila kvôli vnúčatu.
Veď mohla ísť so synom von, alebo sa rozprávať či ísť za vami do spálne.Nepises či prišli zďaleka či chodia castejsie veď sú rodiny čo sa vidia 3x ročne.Podla mňa prehnaná reakcia z jej strany, ale niektorych ľudí to baví upozorňovať na seba a byť vždy nespokojná.
Veď asi po hodine neskončila návšteva, takže si sa im potom venovala

lilope
14. jún 2023

@rorino veď v poriadku, nemusí mať každý všetko rád. Len ma zaujala takmer každá druhá odpoveď, že oni žiadne sladké obedy nemajú, že sladké je dezert. Ja keď si dám sladký obed tak som rada, že poobede aspoň neňurám sladké ku káve. 😉

kate9999
14. jún 2023

No neviem keď chodíme k svokre,ona furt niečo potrebuje nikdy sa neurazim a bežne urobí len nejaké chlebíčky som si už na to zvykla 😁Ani kvôli tomu sa neurazim prišli sme ju totiž pozrieť .

miadi
14. jún 2023

@rorino jo a musi tam byt spravne mnozstvo soli vo vode inak ich mm ani nezje. S kecupom a syrom ich robil Moj otec a Mne to ako decku chutilo 😂Mne stacilo ze to Neni maso a bola som happy. A tie olejove “ omacky” olej maslo cesnak neznasam robit lebo to musi byt na zrniecko soli a cesnaku spravne aby to Nebolo malo ani moc . Pritom taka jednoducha blbost. Ked tam dam aj scallops ustrice a udenu papriku tak to Aspon mà nejaku chut. Ale Ja mam rada aj maminu verziu slovensku kde das vsetko co len chces na cestoviny 😁ona tam da mrazenu zeleninu udene tofu s kvasnicami osmahnute paradajky cherry platky ementalu tuniaka a mayonnaise 🥰🤣mm ked to videl 🤢ze game of thrones jedlo. ( barbarstvo).

kate9999
14. jún 2023

Mňa by ale palacinky potešili😍

nikolca
14. jún 2023

Asi chcela nevesta švedske stoly🤣🤣🤣

miadi
14. jún 2023

@lilope Ja mam viac chut na slane- pikantne ako na sladke. Palacinky robim detom hocikedy. Niekedy “ nasilu “ dojem 😁svokrovcom som ich robila len raz 😃ofrflali ze ich maju radsej chrumkavejsie ze su moc makke. Tak som im robila len veci ktore viem ze maju radi. Ale oni vedeli skoro vsetko ofrflat Iba to ich bolo dobre 😆ale za to sa neurazim kazdy mà ine chute.

rorino
14. jún 2023

@lilope veď áno,ja chápem,každému podľa chuti,ale určite by som nezhadzpvala autorku ,že je lenivá,ako to poniektoré napísali,palacinky sú nevďačne jedlo,človek sa s ním naprple a raz dva je po nich😂A Keď budem mať nevestu,ja jej určite palacinky neurobím,lebo som lenivá prplat sa s nimi😂ale ak sa jej nebude páčiť čo navariť,jesť nemusí,😂😂😂

lilope
14. jún 2023

@miadi samozrejme, že aj ja jem väčšinu týždňa slané, sladké stále ani nechutí. Ale tak jeden deň si dám aj sladké a receptov na sladký obed je dosť veľa, palacinky to istia 👌 ako píšem, len ma zaujalo, že tu takmer nikto neje sladký obed, že to pre nich nie je obed. Na sladkom obede v piatky sme vyrastali či už v škole alebo doma a na šišky s dierkou v strede a džemom vo vnútri zo školy som sa vždy hrozne tešila, bo mama také nerobila. 🙈

luccija
14. jún 2023

@miadi to tlieskanie tvojej svokre si pamätám🙂veľmi ma to pobavilo už si o tom písala, ale tak Taliani iná mentalita, ale pekné gesto.Aj tebe muž tlieska?😂

sisaka
14. jún 2023

@lilope presne nad tým som sa pozastavila. A zvlášť na Slovensku, kde ľudia vo velkom jedia kadejaké múčne jedlá - od palaciniek, cez buchty až po sladké pirohy. Ale keď svokra spraví, tak to nie je dosť dobré a priam zvláštne, pritom aj v školských a závodných jedálňach (aspoň za čias, keď som žila na Slovensku) bolo zaužívané aspoň raz do týždňa múčne jedlá, alebo sladké ako žemľovka, ryžový nákyp, dukatove buchtičky…
Osobne radšej palacinky, ako tradičné národné jedlo slovenských gazdiniek- špagety s kečupom, idem sa povracať, len keď to čítam.

rorino
14. jún 2023

@miadi 😂😂😂pobavila som sa na Tom závere😂,ale za mojich detských čias špagety neboli bežné jedlo,to prišlo až po komunistoch😂tak nám veru aj ten kečup chutil😂ale keď v Taliansku naši dovolenkári pýtali na spaghetti kečup,tak som im rovno povedala,že im ho ani nevypytam,veď chudáci taliani,šlahlo by ich 😂ale pochopili a vychutnali si práve talianske

lilope
14. jún 2023

@rorino ani keby uvarila špagety so syrom, tak ju nemožno nazvať lenivou, lebo uvarila. A ešte aj vývar k tomu. Nechápem, čo sa im na tom nepáči. Viackrát som bola na návšteve u mužovej babky, u tety, kde uvarili jedlo, ktoré vyslovene nemám rada a normálne som zjedla a poďakovala. Určite by som im nevyčítala, že uvarili niečo, čo nemusím. Ony nemôžu za moje chute, že mám úplne iné a z kopu vecí ako koreniny, pikantné, mi je zle.

lilope
14. jún 2023

@sisaka v mojich časoch bol v piatky v škole zaužívaný sladký obed kvôli zvyku, že piatok je pôstny bezmäsitý deň, piatky som mala rada 😃
Vidíš, ja mám napr. špagety rada a celkovo často robím cestovinu na rôzne spôsoby. 🙂

fajnova
14. jún 2023

Prečítala som si pár odpovedí a mám dosť. No a teraz si to otocme:
Bola som s malým synom u svojej mamy na návšteve. Pohostila nás, urobila vývar a palacinky. Mamina nie je technický typ, tak som jej hodinku pomáhala s počítačom. Môj manžel celý čas sedel v obývačke nasrany a zduty. Nechutil mu obed a bol nahnevaný, že pomáham mame. Bol urazený a chcel ísť domov. Čo by ste robili na mojom mieste?
To je všetko, čo som chcela... Presne vidím tie odpovede...

sisaka
14. jún 2023

@lilope ja milujem špagety, či iné cestoviny s roznymi omačkami na milión spôsobov, ale s kečupom by som to nezjedla, radšej suché.

rorino
14. jún 2023

@lilope presne tak,keby bola lenivá,tak neuvari žiadny obed,ja to mám rovnako,keď som na návšteve,vážim si to,že má pozvali a neodmietne ani neofrflem,ale tak sme z domu naučený poniektorí😉,vždy si predstavím,koľko času tým strávila,aj keby to boli "len"špagety😉

rorino
14. jún 2023

@fajnova presne,každá strana má dve mince😉

luccija
14. jún 2023

@irusa lenivá ..podľa mňa trvá dlhšie robiť palacinky ako hodiť kuracie na panvicu ako minútku a zemiaky.Leniva je silné slovo mali 2 jedla neboli pozvaní na slávnostný obed.

javiemneviem
14. jún 2023

Tiež by som sa nahnevala, ak by sme prišli na návštevu k svokrovcom a sedelo by dieťa pri telke u babky s dedkom. Vnúčatá prinesené k starým rodičom na zlatom podnose a ešte sa im nevenujú. Potom sme my za tie zle, že nechceme s deťmi chodiť. Nuž mohli si urobiť lepší program. 🙂 Chodíme k starým rodičom raz za čas, keďže bývame ďaleko. Vtedy očakávam, že sa budú 100% venovať, keďže ako tvrdia, my sme ďaleko, aby došli na návštevu autom. Druha veď, nevesta sa možno u vás necíti úplne dobre, keď ju to urazilo. Možno je vyčerpaná, že je cele dni s deťmi sama a tešila sa, že idú k starkým tak deti budú mať program. Je to normálne. Že pustí telku mama, ktorá je s dieťaťom 24/7 je jedna vec, ale starý rodičom, ktorý s ním trávi malo času, tiež by sa mi to nepáčilo. Rozumiem, že ste potrebovali pomôcť. Teda prioritne sa pohrať s vnúčatami, potom vysvetliť synovi, čo je treba a nemusíme pri ňom sedieť, keď to robí. A s tou stravou, naša rodina je extrémne komplikovaná v jedle - od alergií až po vyberavost. Navarím vždy podľa chute návštevy, aby sa každý najedol. Moja svokra sa vždy pýta vopred, čo by sme zjedli, aby nám chutilo.

miadi
14. jún 2023

@luccija Nie netlieska 😂Mne sa zda ze ani to tlieskanie jeho mamke nejak uprimne neprežival 😆on mal z jej omacky fukoty ..paradajky moc tazke na zaludok prenho.. Mne sa to tlieskanie aj celkom pacilo pripadala som si ako v českej komedii.. Pelišky? Knedliky to nejsou knedliky ale knoky ! Ci ako to bolo . A tie lyzicky plastove co v kave sa roztopili. Ale tak mile ze si ju chcel svokor tak vyzdvihnut.. ona ho zvykla buchnut do ramena a povedat ze mà byt ticho ze nic nevie 🥺a on bol potom zvysok navstevy ticho.

lubinkap
14. jún 2023

Ved nech syn sťahuje fotky a venujte sa vnúčatám a pokecajte s nevestou, alebo ak chcete byť sama so synom tak nevolajte k sebe aj nevestu s deťmi...a obed? Véd ok, polievka je základ, deti milujú palacinky. Syn zje všetko čo mama navarí a nevesta nech si domov objedna/urobí rezeň🙂
Najlepšie vopred oznámiť co bude na obed nech sa zariadi...mne tiež nesadnu rezance s makom od svokry na obed, nikdy som ich nemala rada ani manžel ich nemá rád ale zjeme nasilu/bohuzial/ pre pokoj v rodine..ale načo nás voláte na obed keď sa vám nechce variť do pekla...Véd ja tiež nemám problém urobiť doma obed rodine a dôjsť k svokre len na kavu nech sú všetci spokojni...a volajte nás na kavu/čaj o piatej

irusa
14. jún 2023

@luccija palacinky máš za 20 minút hotové