Neviem mame prejaviť lásku
Vobec mi to nejde z ust, povedat jej,ze ju mam rada, ked ju obijmem,je to take len priatelske.Ona sama to tiez neurobi,nikdy som to od nej nepocula,ze ma lubi,alebo ze som pre nu "niecim", alebo ze by ma objala nejak vrucnejsie. Mama o mne povedala,ze som taka tvrda, neemocna,ako otec,a ze moja sestra jej to prejavi.Moja sestra jej tuto lasku naozaj prejavi,ale od malicka visela na mame,vytlacala ma od nej,a kedze som starsia,bola som vzdy bokom a pozerala som sa,ako sa ony dve mojkaju.Teraz sa mama cuduje,preco mame taky neosobny vztah,preco za nou nejdem.Ale....Preco ja,ako dieta mam ist za nou? jej nechyba dcera? Ked som jej raz povedala,ze mam pocit,ze ma nelubi,tak sa mi vysmiala,ze co to trepem.
Vobec nie som tvrdy typ,prave naopak,mam vela priatelov,s ktorymi mam vrucnejsi vztah,vystiskame sa,k mojim detom som uplne ina,ako moja mama bola ku mne.
Ja som mala tiez studený odchov, ale mama to proste nevedela a nevie inak. Ona tu lasku proste inak prejavuje, pomocou, radou, rozdala by aj posledné.
Ma jednoducho iný jazyk lásky.
Predtym ma to trápilo, teraz uz nie.ja sa snazim byt úplne iná, ale musela som sa to naučiť uvedomovať a od manžela.
Otec 0 bodov.
Aj ja mam presne takyto vztah s mamou. My sa ani neobjimame. Trapilo ma to,ale uz som si zvykla. Ja mojej neviem ani nic povedat,moze si ona za to sama. Bola na mna velmi zla. Paradoxne zly vztah vycita mne. Ale co si pamatam nikdy ma neobjala,nepovedala lubim ta,mam ta rada,si sikovna a pod. Niekedy mi je luto,ze nemam blizku osobu tak ako ini,ktori mozu mame povedat cokolvek.
Ak vam matky vycitaju zly vztah s nimi, tak vam doporucujem vygooglit si nieco o toxickych matkach. Deti same od seba si vybuduju zly vztah s rodicmi len vtedy ak ich toxicki rodicia tak vychovali a su bohuzial obete. Zly vztah s rodicom, nie vzdy, ale podla mna skoro vzdy je vizitkou len samotnych rodicov. https://cs.sainte-anastasie.org/articles/confli...
@marca12 je to tak,ale mne pomohlo ked som si uvedomila ze minulosť uz nevratim a ze mozno ona to inak nevie. Mozme sa z toho iba poučiť va tento bludný vzťahovy kruh pretat.
Svoje súkromie si nechávam výlučne pre seba, o vacsiu polovicu sa delim s manzelom a to je všetko. U mna je este a sestra za 0 bodov, tak uz som vyčerpala vsetky možnosti dovernika z rodiny a musela som sa s tym jednoducho zmieriť.
pomoze ti ked si uvedomis, ze ona sa uz nezmeni, proste niekde veci boli, nevedela to dat najavo, ale ty mozes, mozes na tom pracovat a este v zivote si budes za to vdacna, ze sa naucis lasku a celkovo emocie vyjadrovat, najma tvoje deti to tiez ocenia.
Suhlasim čo tu bolo povedane.Tych studenych odchovov bolo asi viac. Pred uplnym zrútenim radim sadnut si a prečitat si jej jazyk lasky.Ako ti starostlivost prejavuje?
Su tam moznosti:
1.verbalne slovne
2. dotykmi
3.darčekmi
4.službou, pomocou
5.a este niečo tam bolo
Mozno ti lasku prejavuje inak
Aj ked chapem, že to nestači als pozrieť sa na ňu z ineho uhla
@karolinakr poznam tu knihu, mama mi pomaha s detmi, navari mi obcas, takze takto
Poznam to a neriesim ju uz, mam svoju rodinu. Nikdy ma neobjala ani nepovedala ze ma lubi, preco by som ja mala. Ona so svojou mamou mali hrozny vztah. Ked som sa vydala, bolo pre mna divne, ze ma svokra objimala.
Ked nemas potrebu, tak sa nenut. A podobne odbijanie ci este prekrutenie proti mne,ked som jej povedala nejake negat.pocity. Nastastie som si nasla dobreho manzela, ktory ma lasky, objati a mile slova stale k dispozicii ked to potrebujem.
A s manzelom som dostala aj super svagrinu v mojom veku ktora mi je ako sestra, kedze mam len 2 bratov a ona tiez bratov.
Ja som zrejme nejaka uplne opacna. Nas vztah s mamou ochladol v mojej puberte. Vela som toho navyvadzala, ale aj ona. Ked som bola starsia, cca 22 rokov, zacalo ma to trapit. Nechcela som mat s nou taky chladny vztah. Uvedomila som si, ze ak to chcem zmenit, musim zmenit ako sa JA chovam k nej. Tak som ju jedneho krasneho dna, ked odo mna odchadzala dlho objala. Bola ako zamrznuta, ale nesnazila sa to silou ukoncit, tak som to brala ako pozitivny signal. Takto som to zacala robit vzdy ked odo mna odchadzala. Jedneho dna som si dala na cas medzi dvermi a vtedy, pri pohlade do jej oci som to pochopila. Ona tu lasku potrebovala, no nedokazala to sama od seba prejavit. Prislo mi jej luto, akoby som videla male dievcatko, ktore tam v nej stale je. Tak som ju objala este vrucnejsie a povedala jej "Lubim ta" ... a vtedy sa nieco v nej pohlo a povedala: "aj ja teba". Teraz, aj ked sa casto nevidame, som rada za to, ze sa takto nas vztah posunul na inu uroven. Pri pomysleni na mamu tam uz nemam ten "zly" pocit, ze nieco nie je ako by malo. Chapem, ze je len clovek, ma aj svoje chyby, ale tie mam aj ja. Mamu mam len jednu a som jej vdacna sa zivot, ktory mi darovala. Inak v jednom zenskom kruhu som bola velmi prekvapena, ako malo z pritomnych zien dokazalo vyslovit nahlas vdaku svojej mame ( rodicom ) za svoj zivot. Deti prichadzaju rodicov vzdelavat, posunut ich dalej, tak to teraz chapem ja...
A v neposlednom rade, ako sa chovate k svojim rodicom, tak sa k vam budu pravdepodobne chovat vase deti...
A ak vas ta prva cast mojho prispevku dojala k slzam, aj vas vas "ochladnuty" vztah a nasou mamou trapi. No mozte s tym urobit nieco len vy same. 🙏💗💮
Dievcata, dakujem ze ste sa ozvali... som si myslela ze som jedina taka ktorej mama nikdy nepovedala "Lubim ta". Ale nielen mama ale nikto z rodiny. Otec mal asi 65 rokov ked to povedal a ja som bola nadmieru sokovana a aj trochu nahnevana ze mi to vravi teraz, starej koze, a malemu dievcatku to nevedel povedat.
Aj ked som tusila ze to nebude cisto moja vynna, dlhe roky som si vycitala ze som zla dcera lebo nelubim vrucne svoju mamu. Az rozhovor so pychologom mi pomohol, lebo ona to jasne povedala ze prejavit lasku nie je ulohou dietata ale matky. Dieta len kopiruje co vidi.
Pamatam si ze som mala asi 5 rokov a mama ma ukladala spat a hladkala ma po hlave a ostavala pri mne dlhsie ako obycajne. Mne to prislo hrozne neprijemne, lebo to nikdy nerobila. Nechcela som jej povedat aby prestala a tak som jej povedala aby uz isla radsej varit (vzdy som ju videla len pri sporaku, tak som ju poslala robit to, na co som bola zvyknuta). Strasne ju to ranilo ze ju nechcem a odisla. Boze ake to bolo vsetko zle. Preto teraz sa radsje so synom hram a jedlo objednam a zijem na dlazke ktora nie je zmyta kazdy den.
Ja sa musim sama ucit lasku prejavovat. Musim si pripomenut ze obcas treba muza len tak objat. Aj ked sa narodil syn, tak som videla muza ako ho bozkava a bola som sokovana. Prinutila som sa tiez do bozkov... bolo to cudne zo zaciatku ale rychlo sa to chytilo a uz som nevedlea prestat.🙂
Este raz dakujem autorke aj vam vsetkym ze mam z vas pocit spriaznenej duse.🙏
@andreatytler ja som na jednej strane rada, ze tiez nie som sama, na druhej strane mi je z toho smutno, ked si predstavim vsetky nas. Male dievcatka, neskor skolacky, pubertiacky a vzdy osamele.
Vies, ako velmi by som chcela, aby mojej mame niekto iny povedal, co pises? ze lasku ma prejavovat mama....
Ja som si uvedomila, ze som vzdy mala starsie kamaratky, asi som podvedome hladala pochopenie a mamu. Cely zivot som hladala lasku,ktora mi chybala.
Inak, nebola som problemove dieta,ale urobila som par veci,ktore by vsimavej mame napovedali,ze mam malo pozornosti.Vymyslala som si choroby, klamala som, aby si mama aspon na chvilku vsimla mna, potom som to skusala cez mega poslusnu, upratovacku v domacnosti, snazila som sa na kruzkoch, aby som zaujalaa tak...a nic.
@anukha si obdivuhodna❤️
@andreatytler myslis, ze si mama vtedy pri tvojej posteli nieco uvedomila a ty si jej to zrusila? Aj sa odvtedy nieco voci tebe zmenilo?
Moj otec nas napriklad zvykol pohladit, ale malo, ale mne tie dotyky boli neprijemne aj od neho dokelu... Pritom s otcom mam super vztah. Ale mama mi rozpravala, ze som sa od nej odtahovala uz odmalicka a nechcela som, aby sa ma dotykala. Tak sa ma nedotykala, lenze ja si to nepamatam, ze som ju odmala nechcela.
Autorka, vztah s otcom si mala ok?
@0silvia0 nie, otec ( tiez mal hrozneho kruteho otca)...moj otec bol neumerne prisny, agresivny, vela krical, zakazoval, karhal, zhadzoval nas,aj mamu, ponizoval, pil, mali sme z neho stres.Rozviedli sa, po rokoch sa skludnil vo vztahu ku mne,lebo som zlomila asi to jeho ego.Po velkej hadke som mu povedala,ze ku mne sa takto spravat nebude a ze si moze vybrat,ci chce mat dceru. Ked som sa vydala,otocka o 100stupnov, teraz je moja opora.Sice ma nestiska,ale citim to.
ale aj tak je úžasné, ako sa tvoj otec časom dokázal zmeniť, hoci ste to mali s ním ťažké. Prevzatý vzorec typu správania otca premenil na niečo ľudské...
@0silvia0 ano,on vnutorne asi velmintrpel tym svojim detstvom,aj si to uvedomoval,len ako chlap s tym nevedel pohnut.Vsetci v rodine vravia,ze jedine ja s nim viem komunikovat,ze na mna da.
Za to som rada.
Ale ako vidis,ako dietatu mi dali velmi tazke zaklady emocnehi zivota.Aj sa divim,ze som sa vyhrabala z vela mindrakov.
aj mne roky trvalo, kym som sa vyhrabala z mindrakov. Kedysi vela ludi malo prisnych rodicov, tak sa zilo... Aj moja mama sa snazila a chcela byt ina ako jej mama, aj bola. Nebola na nas prisna, vela nam dovolovala, bola taka volnomyslienkarska, len ten dusevny nesulad a chlad citim cely zivot. Ale kedze nas otec bol super, tak ma to az tak nepoznacilo.
Autorka ano, mas pravdu je to velmi smutne ze tolko vela samotarskych deti vyrastalo. Ty to mas o to tazsie ze si videla ako ma dobry vztah so surodencom... videla si ze mama lasku vie prejavit, len si vybera komu tu lasku prejavi... velmi smutne.
Nasi boli v tomto ferovi. Nemala som pocit ze by bol brat oblubeny, ale ked uz bol velky, rozumel si s mamou lepsie lebo on je miernejsia povaha, ja som dost tvrdohlava.
Nasa mama (a teda cela rodina) nebola zla. Ziadna agresivita, zhadzovanie. Naopak rodicia ma vzdy podporovali vo vsetkom a vedela som ze mam v nich oporu, len taky ten vrucny vztah, tie objatia a slova ako "lubim ta" tam nikdy neboli a to je mi doteraz cudzie a musim sa nutit to prejavovat.☹
@0silvia0 Nie, nemyslim ze by sa mama v ten vecer chcela zmenit a zacat mi prejavovat viac neznosti... skor myslim ze mala nejaky velmi zly den (alebo ja) a tak so mnou chcela ostat dlhsie. Po tom ako som ju poslala prec, sa nic nezmenilo... moja mama sa vela krat velmi nahnevala ale rychlo sa aj udobrila. Ale na ten vecer si aj ona pamatala lebo mi ho raz pripomenula ze ako som jej ublizila ked som ju poslala prec... ale takych momentov bolo vela ked som jej ublizila.... Preto som roky mala dojem ze ta zla som ja. Neverim ze zdrave dieta by odmietalo objatia a pohladkania od rodica ak by tie objatia a dotyky vychadzali zo srdca a od najutlejsieho veku. Niektore deti su mojkaci, niektore su samostatne, ale ten rodic by sa mal neustale snazit tu lasku prejavovat, lebo dieta rastie, meni sa, uvedomuje si. Myslim ze tvoja mama rezignovala prilis skoro.
Az tesne pred maminou smrtou som sa dozvedela ze ju nemali rodicia radi, ze uprednostnovali jej brata a ona sa citila velmi ublizena. Bolo mi jej velmi luto a dost som pochopila preco mala pocit ze aj ja som jej vela ublizovala... bola na to proste citliva a vztahovacna.
Co ale nechapem je ze preco isla do prace uz po 6 mesiacoch a nechala ma doma so starkou (jej mamou)... presne tou mamou, ktora ju odstrkovala ako dieta.
Starka bola velmi mila ale mala na starosti dom, svine, sliepky, kraliky, zahradu, zahumienko a kostol. Pamatam si ako ma raz chvalila pred svojou kamoskou ze Andrejka je velmi dobre dieta, ze sa sama zahram cele dni a nikdy ich neotravujem. Bola som na seba velmi hrda ked som to pocula a aj ked som bola potom neskor velakrat priserne osamela, nikdy som nesla za nikym, lebo som sa bala ze uz nebudem dobre dieta.☹
V minulosti sa deti nevychovavali, len sa zivili. Ich emocie alebo dusevne rozpolozenie nikto neriesil. Akurat nesmeli byt hladne a uzimene. To stacilo. Dakujem bohu ze sa casy zmenili.
Ja mám rada moju mamu....no nedokážem ju objať,ani povedať jej že ju mám rada....nie som citovo chladná....proste mám od nej tak "odstup".... Vynahradzam si to s dieťaťom....každý deň mu poviem že ho ľúbim....obimame sa mojkame každý deň....dúfam že aj keď bude väčší mi povie že má má rád....snažím sa byť čo najlepšia mama....city si prejavujeme denne ..s oboma deťmi.....

@elizabet173 myslim tych rodicov, ktori nevedeli prejavit lasku. Ked to niekto nedokaze, dieta vyciti, ze to rodic robi len aby sa nepovedalo... Na to, aby bol niekto laskavym, srdencnym, empatickym rodicom, do tohoto rodicovskeho stadia musi dozriet a nie kazdy na to ma.