Neviem prestať mínať peniaze
Dobrý deň, neviem prestať mínať peniaze. Na túto dobu zarobím celkom slušne, aj si vždy peniažky odložím. Ale potom tu je večera s kamarátkami, obedy, nechty mihálnice, a neustála potreba nakupovať a aj z toho odloženého si na konci mesiaca musím zobrať aby som prežila do výplaty. Na jednu stranu sa riadim tým že žijeme len raz a na druhú ma to veľmi trápi. Deti nemám a bývam vo vlastnom byte.. Poradte mi ako si prenadstaviť hlavu prosím
@babulkomale nič mu nezávidím, skôr ľutujem jeho rodičov ešte ani nevychladli a už synáčik hrabe majetky
@januska12323 Len aj spravovať nehnuteľnosti treba vedieť, taká osoba, ktorá už teraz požičiava peniaze, aby prežila, to nedokáže.
@januska12323 Stačí pozrieť jeho odpovede v rôznych diskusiách a uvidíš s kým máš dočinenia 😁
Pokial ti chybaju na konci mesiaca €, tak nevies zjavne hospodarit s peniazmi. Treba mat najprv poplatene ucty,nieco si odlozit na horsie casy,na stravu,drogeriu a ine nutne veci. Potom ked ti zostanu peniaze tak kludne minaj na co chces. Pozri si v bankovej aplikacii nejake statistiky kde ti peniazky utekaju a snaz sa prist na to ako to optimalizovat. Mozno si odrieknes vecerny drink,zvolis miesto restauracii lacnejsiu donasku a zrazu budes mat financie v poriadku.
Poradim ti, ja zas neviem peniaze minat. Na zaciatku si urob prehlad svojich vydavkov. Kazdy mesiac si zapisuj vsetko, co kupujes, do kategorii. Napriklad ja mam taketo kategorie: Domacnost, Restauracia, Doprava, Telefon, Byt, Ine. Mam na to samostatny zosit, jeden mesiac = jedna strana. Do domacnosti si pisem potraviny, drogeriu a vsetky take bezne vydavky, pisem len sumy. Do restauracie vydavky vonku - obedy, kavicky. A tak dalej. Do kategorie Ine si pisem rozne nebezne vydavky, napr. oblecenie, knihy, lieky, zariadenia (napriklad novu tlaciaren), proste vydavky, ktore sa neopakuju kazdy mesiac, sem pisem sumy aj s konkretnou vecou. Na konci mesiaca si v kazdej kategorii vsetko spocitam a vidim, kolko som v danom mesiaci minula na domacnost, na restauraciu, na dopravu, na telefon, na ine veci. Ked je vysledna suma v niektorej kategorii vysoka (napr. Restauracia), dalsi mesiac sa vedome obmedzujem. Este spocitam vsetky vydavky dokopy, aby som videla, kolko som minula celkovo za mesiac, a mam tam aj kolonku Prijem. Ty budes asi potrebovat viac kategorii (Kozmetika? Oblecenie?), ked mas pravidelne vydavky v nejakej oblasti. Na zaciatok mozno nebudes vediet, ci je suma napr. za domacnost pre teba vysoka, tak mozno si urob jeden mesiac taky asketicky, ze budes kupovat naozaj len nevyhnutne. A potom iny mesiac budes mat normalnejsi a porovnas. Zavisi aj od toho, kolko chces usetrit a nakolko sa chces alebo dokazes obmedzit. Zavisi aj od povahy, ked si spolocenska, das viac na posedenia s kamaratkami a podobne. Tiez si mozes urobit reviziu satnika a zistis, ze vlastne nepotrebujes nove handry. Mozes platit hotovostou - je dokazane, ze platba kartou boli menej, lebo si nezapamatas, kolko to stalo. Ak si extrem a ozaj nemas ziadnu volu ci disciplinu, mozes sa obratit na osobu, ktorej doverujes (rodicia, surodenci) a cast vyplaty im na zaciatku mesiaca previest, aby ti peniaze strazili a teba nelakalo ich vybrat zo svojho uctu. No a napokon, pises o potrebe nakupovat - tu sa mozno mozes zamysliet, ci si tym nakupovanim nieco nekompenzujes, teda ci ti nieco nechyba v inej oblasti a nakupovanim si uspokojujes tu potrebu. Drzim palce, zacni najblizsi mesiac 🙂
@citron25 mozno sa tak rozhodnu, ked im dojde, akeho nepodareneho a rozmaznaneho syna maju… 😁
A nie, nie kazdy nieco zdedil. Napr my s muzom sme nezdedili nic. V mojom okoli tiez nemam nikoho takeho, co by podedil. Podedili max krive nohy.
Vsetko co mame, sme si zarobili vlastnymi rukami/hlavou a nespoliehame sa na dedicstvo🙄
@citron25 normálne sa dá nezdediť, rodičia ešte žijú a je to ich dom nie moje budúce dedičstvo. Vôbec tak nad ním neuvažujem. Môžu ho predať a ísť na dôchodok na malorku a nebudem mať od nich nič len vedomie, že svoj život prežili ako najlepšie vedeli.
Nedávno tu bola diskusia od nejakej slečny/pani, že ešte nemá vlastné bývanie no a diskutujúce ju hneď napadli, že prečo nemá svoje a že či sa spolieha na dedičstvo po rodičoch a že je to nechutné. A tu citrónik čaká na dedičstvo a je to v pohode, ešte ho obhajujú. Mimochodom tie isté, čo autorku minulej diskusie zhodili pod čiernu zem.
Skús si jedno sťahovanie s tými tvojimi zbytocnostami pre ktoré sa nadchneš a potom ich nevytiahneš mesiace a roky a hneď ta prejde nakupovanie hlúpostí.
Prečítaj si niečo o minimalizme.

min.35 % z príjmu si odkladaj. Musíš si určit priority. Tiež minam ale na nechtoch som nikdy nebola. Su dôležitejšie veci.