icon

Neviem prestať mínať peniaze

23. aug 2023

Dobrý deň, neviem prestať mínať peniaze. Na túto dobu zarobím celkom slušne, aj si vždy peniažky odložím. Ale potom tu je večera s kamarátkami, obedy, nechty mihálnice, a neustála potreba nakupovať a aj z toho odloženého si na konci mesiaca musím zobrať aby som prežila do výplaty. Na jednu stranu sa riadim tým že žijeme len raz a na druhú ma to veľmi trápi. Deti nemám a bývam vo vlastnom byte.. Poradte mi ako si prenadstaviť hlavu prosím

Strana
z2
jani727
24. aug 2023

min.35 % z príjmu si odkladaj. Musíš si určit priority. Tiež minam ale na nechtoch som nikdy nebola. Su dôležitejšie veci.

januska12323
24. aug 2023

@babulkomale nič mu nezávidím, skôr ľutujem jeho rodičov ešte ani nevychladli a už synáčik hrabe majetky

petronelag
24. aug 2023

@januska12323 Len aj spravovať nehnuteľnosti treba vedieť, taká osoba, ktorá už teraz požičiava peniaze, aby prežila, to nedokáže.

valeria_h
24. aug 2023

@januska12323 Stačí pozrieť jeho odpovede v rôznych diskusiách a uvidíš s kým máš dočinenia 😁

denithestrange1993
24. aug 2023

Pokial ti chybaju na konci mesiaca €, tak nevies zjavne hospodarit s peniazmi. Treba mat najprv poplatene ucty,nieco si odlozit na horsie casy,na stravu,drogeriu a ine nutne veci. Potom ked ti zostanu peniaze tak kludne minaj na co chces. Pozri si v bankovej aplikacii nejake statistiky kde ti peniazky utekaju a snaz sa prist na to ako to optimalizovat. Mozno si odrieknes vecerny drink,zvolis miesto restauracii lacnejsiu donasku a zrazu budes mat financie v poriadku.

lucimichi
24. aug 2023

@citron25 v živote by som si peniaze od nikoho nepožičala, radšej by som trávu žrala, taká hanba!

lenvbledomodrom
24. aug 2023

Poradim ti, ja zas neviem peniaze minat. Na zaciatku si urob prehlad svojich vydavkov. Kazdy mesiac si zapisuj vsetko, co kupujes, do kategorii. Napriklad ja mam taketo kategorie: Domacnost, Restauracia, Doprava, Telefon, Byt, Ine. Mam na to samostatny zosit, jeden mesiac = jedna strana. Do domacnosti si pisem potraviny, drogeriu a vsetky take bezne vydavky, pisem len sumy. Do restauracie vydavky vonku - obedy, kavicky. A tak dalej. Do kategorie Ine si pisem rozne nebezne vydavky, napr. oblecenie, knihy, lieky, zariadenia (napriklad novu tlaciaren), proste vydavky, ktore sa neopakuju kazdy mesiac, sem pisem sumy aj s konkretnou vecou. Na konci mesiaca si v kazdej kategorii vsetko spocitam a vidim, kolko som v danom mesiaci minula na domacnost, na restauraciu, na dopravu, na telefon, na ine veci. Ked je vysledna suma v niektorej kategorii vysoka (napr. Restauracia), dalsi mesiac sa vedome obmedzujem. Este spocitam vsetky vydavky dokopy, aby som videla, kolko som minula celkovo za mesiac, a mam tam aj kolonku Prijem. Ty budes asi potrebovat viac kategorii (Kozmetika? Oblecenie?), ked mas pravidelne vydavky v nejakej oblasti. Na zaciatok mozno nebudes vediet, ci je suma napr. za domacnost pre teba vysoka, tak mozno si urob jeden mesiac taky asketicky, ze budes kupovat naozaj len nevyhnutne. A potom iny mesiac budes mat normalnejsi a porovnas. Zavisi aj od toho, kolko chces usetrit a nakolko sa chces alebo dokazes obmedzit. Zavisi aj od povahy, ked si spolocenska, das viac na posedenia s kamaratkami a podobne. Tiez si mozes urobit reviziu satnika a zistis, ze vlastne nepotrebujes nove handry. Mozes platit hotovostou - je dokazane, ze platba kartou boli menej, lebo si nezapamatas, kolko to stalo. Ak si extrem a ozaj nemas ziadnu volu ci disciplinu, mozes sa obratit na osobu, ktorej doverujes (rodicia, surodenci) a cast vyplaty im na zaciatku mesiaca previest, aby ti peniaze strazili a teba nelakalo ich vybrat zo svojho uctu. No a napokon, pises o potrebe nakupovat - tu sa mozno mozes zamysliet, ci si tym nakupovanim nieco nekompenzujes, teda ci ti nieco nechyba v inej oblasti a nakupovanim si uspokojujes tu potrebu. Drzim palce, zacni najblizsi mesiac 🙂

citron25
Odpoveď bola odstránená
guudy
24. aug 2023

@citron25 mozno sa tak rozhodnu, ked im dojde, akeho nepodareneho a rozmaznaneho syna maju… 😁
A nie, nie kazdy nieco zdedil. Napr my s muzom sme nezdedili nic. V mojom okoli tiez nemam nikoho takeho, co by podedil. Podedili max krive nohy.
Vsetko co mame, sme si zarobili vlastnymi rukami/hlavou a nespoliehame sa na dedicstvo🙄

citron25
Odpoveď bola odstránená
januska12323
25. aug 2023

@citron25 normálne sa dá nezdediť, rodičia ešte žijú a je to ich dom nie moje budúce dedičstvo. Vôbec tak nad ním neuvažujem. Môžu ho predať a ísť na dôchodok na malorku a nebudem mať od nich nič len vedomie, že svoj život prežili ako najlepšie vedeli.

valeria_h
25. aug 2023

Nedávno tu bola diskusia od nejakej slečny/pani, že ešte nemá vlastné bývanie no a diskutujúce ju hneď napadli, že prečo nemá svoje a že či sa spolieha na dedičstvo po rodičoch a že je to nechutné. A tu citrónik čaká na dedičstvo a je to v pohode, ešte ho obhajujú. Mimochodom tie isté, čo autorku minulej diskusie zhodili pod čiernu zem.

misinka0611
25. aug 2023

Skús si jedno sťahovanie s tými tvojimi zbytocnostami pre ktoré sa nadchneš a potom ich nevytiahneš mesiace a roky a hneď ta prejde nakupovanie hlúpostí.

Prečítaj si niečo o minimalizme.

Strana
z2