icon

Neviem sa vyrovnať so synovým menom

16. aug 2023

Ahojte,potrebujem to len dostať zo seba von. Môj syn má 9 mesiacov, meno má po svojom otcovi. Mne sa konkrétne to meno nikdy nepáčilo, nehovoriac o tom že sa mi nepáči keď má dieťa meno po rodičovi. Ale on si išiel tvrdohlavo za svojím, on chce meno po sebe a chce a chce a chce, že on mi na matrike iné meno nepodpíše. Ako to meno nie je škaredé, ale sú aj krajšie mena, a ja čo som navrhovala tak nesúhlasil ani s jedným z nich. On je spokojný, lebo má svojho synčeka ktorý má meno po ňom a ja doteraz nie som s menom vysporiadaná. Viem že už sa s tým nič nedá robiť, lebo so zmenou by určite nesúhlasil.

Strana
z7
klarissa25
16. aug 2023

Môj chlap chcel tiež strasne meno pre syna po sebe. Vôbec som to nechcela a nebola som s tým zmierena. Ale poviem ti bolo to to najlepšie rozhodnutie.🙂 Lebo ja som chcela meno ktoré ma pomaly každý druhý chlapec 🙂 Náš sa vola Milan a je to dosť neobvykle a hlavne malo rozširené meno medzi malými deťmi. Podla mna to chce čas a vôbec už nad takýmito vecami nebudeš premýslať

vanilkovazmrzka
16. aug 2023

Nejak nemam pocit, ze dieta mali dvaja dospeli ludia… ked sa nedokazali dohodnut tak, aby boli obaja spokojni… prepac. Tak bez ohladu na to, co ma v dokladoch, volaj ho takym menom, ake sa ti paci.

maryetta
16. aug 2023

A priezvisko ma po kom?

mamickalisticka
16. aug 2023

Sergej? 😂
(Iba žartujem, na margo dnešnej diskusie).. no ono je najlepšie urobiť kompromis. Spoločne fifty fifty sa dohodnúť. Môj muž s volá Pavol a ja by som s tym nikdy nesúhlasila.. nepríde mi "moderné" vhodné do tejto doby. On to bral rovnako.

marianarem
16. aug 2023

Tak mohli ste dat dve mena, to sa da este urobit aj teraz. Tiez ho mozes zacat volat, ako chces ty, ale to by ste mali asi doma hadky kvoli tomu. Ale nebolo by to nic nezvycajne, ja mam jednu pribuznu, ktora funguje s dvomi krstnymi menami - cast ludi ju vola jednym menom, cast druhym a niektori to striedaju.

viestta
16. aug 2023

To ci su rodicia stotozneni s menom, ktore vybrali nie je az take dolezite. Ani to, ze kolko ho vyberali alebo kolko sa o nom hadali. Horsie je, ked vyberu nejaky extrem a dieta sa s nim musi stotoznit, lebo ho bude nosit cely zivot...

maranta_leuconeura
16. aug 2023

Spravte si dalsie, zijuci surodenci sa nemozu volat rovnako 😉 tak mozes na just dat meno Jerguš alebo Johny (podla toho ci neznasas domace alebo zahranicne). A obaja budete nespokojni, vesmir bude v rovnovahe 🥳

andreatytler
16. aug 2023

Volaj ho menom ktore sa ti paci. V tom ti muz nemoze zabranit. Mala som susedu, ktoru som roky poznala ako Danu a potom som zistila ze to vobec nie je jej meno, len ju tak volaju.
Bude to take meno len medzi vami dvoma.

tamitamitami
16. aug 2023

Sadni si s mužom a riadne sa sním porozprávaj, povedz mu svoje pocity. Meno by som synovi už nemenila keď si raz "súhlasila" ale mohli by ste sa porozprávať aj o druhom mene (tým by si syna volala ty, on si zvykne).
Budete spokojný obaja.

luliu
16. aug 2023

@andreatytler chudák chlapec, aby ho každý volal menom, ktoré sa mu páči

nika_val
16. aug 2023

Poznám rovnaky pripad (máme ich v rodine)
Muž chcel meno po jeho dedkovy extremne zastaralé ale zaroveň nezvyčajné
Žena s tym menom nebola stotožnená ani ho nechcela tak dali 2 mená
Žena ho vola jednym menom, muž druhým (muž mu nikdy nepovie tym prvym menom)
Chlapec je naučený na obe mená a mal vysvetlené prečo má dve mená
Ale oni sa rozumne ako dvaja dospely ludia dohodli pred narodením syna, dali to aj do rodneho listu aj na matrike všade
A problem vyriešený🙂 .. bolo len o komunikacii aj u vás

dorothee
16. aug 2023

Inak aj ja poznam minimalne dve zeny,ktore sa volaju inak ako v rodnom liste maju zapisane..
Aj ja som sa nejaky cas nevedela zmierit s menom svojej prvej dcery ale zvykla som si casom..Stale to nie je moje oblubene meno ale co uz..

maranco
16. aug 2023

Tak mu bude preberať a otvárať poštu, keď majú rovnaké meno.

Zmeniť meno, alebo pridať druhé meno môžete na stránke https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...

dzulli1980
16. aug 2023

Výber mena sa podpisuje na matrike odkedy? ... neexistuje, aby ma muž takto zahnal do kúta ... a uvedomuješ si, že prídu aj dôležitejšie problémy, výzvy v živote ako meno? ... keď nebudeš súhlasiť, potom Tvoj muž urobí čo? ... rozvedie sa s Tebou? ... ako malý chlapec, dup, dup nožičkami, bude po mojom lebo ... a inak meno sa dá zmeniť.

andreatytler
16. aug 2023

@luliu Naco to tahas do extremu? Kde pisem aby chlapca KAZDY volal inym menom?

luliu
16. aug 2023

@andreatytler píšeš bude to meno len medzi vami dvoma a to je pre mňa extrem

ada12345
16. aug 2023

No ja by som s takym chlapom ani dieta nemala. Ak sa niekedy stalo, ze sme mali rozdielne nazory, vzdy sme hladali kompromis, aby bol kazdy spokojny. U vas v rodine ti diktuje chlap a ty ustupujes a podriadujes sa. Som zvedava ci to vydrzis robit cely zivot.

autor
16. aug 2023

@vanilkovazmrzka beriem tvoj názor, ale sme obidvaja po 30tke, no on je veľmi tvrdohlavý, všetko musí byť po ňom

autor
16. aug 2023

@maranta_leuconeura pre druhé, keď to bude opäť chlapec má vybraté meno, ešte otrasnejšie ako toto. S ním už ďalšie dieťa radšej nechcem

autor
16. aug 2023

@maryetta priezvisko má po ňom

nevenka
16. aug 2023

No my sme to mali opacne. Mali sme vybrate 2 mena a to jedno mi nakoniec vobec nepasovalo a dala som druhe. Vola sa Martin. Manzel sa vola Matej. A este v porodnici som riesila, aby sme to zmenili, ze aj tak to bude Matko a teda nech je po nom. Ani pocut. Takze mame doma Mateja aj Martina. Bude mat tento rok 3 roky a zvykla som si. Boli tam este ine aspekty, preco som chcela meno po manzelovi, ale uz je to jedno.
Ja ale citim z Tvojho prispevku frustraciu z celeho vztahu a to je horsie...☹

roka84
16. aug 2023

@klarissa25 presne aj u nás tak🥰 a syna si už s iným menom neviem ani predstaviť 😉👍

autor
16. aug 2023

@dzulli1980 my nie sme zosobášení tak sme museli ísť na matriku podpísať odcovstvo kde sa nás pýtali aké mená chceme pre deti. On hneď povedal to svoje.

maranta_leuconeura
16. aug 2023

Tak vy mate problem ale uplne inde ako v mene pre dieta...

autor
16. aug 2023

@klarissa25 Milan je krásne, jedno z mien ktoré som chcela dať

dzulli1980
16. aug 2023

Urobil Ti dieťa, nezobral si Ťa, rozkazuje Ti ... toto asi ideálny partner nebude ... prídeš mi kus submisívna, skús to stopnúť, lebo sa budeš len trápiť.

maryetta
16. aug 2023

Ak nie ste manzelia tak to uz bola chyba ze si dala jeho priezvisko.
Mala si dat svoje ci by bol panko spokojny.
Ja som mojmu povedala ze on dava priezvisko ja vyberiem meno.
Zatial pri 3 som vybrala ja.

vevesh
16. aug 2023

No, ja poznam velmi vela pripadov, kedy ludia oficialne mali jedno meno a neoficialne druhe- bud sa nevedeli stotoznit so svojim menom (to bolo fakt par ludi, ale iba jedna to dotiahla tak daleko, ze si dala po 18tke zmenit meno) alebo presne take nezhody- par chcel ine a svokra dala zapisat ine, alebo otec ine, matka ine...🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

pribinak
16. aug 2023

@andreatytler otrasný nápad, prepáč, ale chudiatko dieťa. Taký bordel v hlavičke len preto že rodičia za 9 mesiacov nenašli zhodu

andreatytler
16. aug 2023

@luliu Nie extrem v tom zmysle ze co je pre teba pripustne a co nie, ale v tom ze, ja som navrhla aby malo dieta dve mena. Jedno oficialne a druhe neoficialne, ktorym by ho oslovovala iba mama. Ty si moj navrh zobrala do extremu a pises ze KAZDY ho bude volat inym menom a tym padom bude mat 20 roznych mien.

Strana
z7