Neviem sa za seba postaviť pred svokrou
Ahojte. Mam problém so svokrovcami. Každý kto ich pozná vie, že sú neuveriteľne protivní. S dcérou nekomunikuju, lebo si dovolila sa rozviesť s drogistom, stále jej hovoria ze ona robí len hambu a podobne. V detstve tak bili svoje deti, že to riešila sociálka a deti majú z toho traumy. (Inak riaditeľka velkej firmy a podnikatel)
Na naše deti vyslovene kašľú, nemajú žiadny záujem sa stretávať no bývajú 500m od nás a keď nás vidia prechádzať okolo, pribehnu a deťom dajú do rúk lízatko, džús, keksy. Prisaham, že tento týždeň dali mojim 2 deťom dokopy 16 lízatok a 8 džúsov (nie, nedovolila som im to pojest vsetko). Manžel im povedal ze si to neželame a tak sa na mesiac urazili a robia to zas a ešte viac.
U nás boli 3x za 6 rokov. Raz mi svokra pri vstupe domov povedala, že skrinky mam zle vyleštene lebo ak zasvieti slnko tak vidno kde som prešla handrou. Raz že mám zle umiestnenú handru a celá izba kvôli tomu vyzerá zle, Raz že nasla v kúpeľni (2 mm !) Vodný kameň. Keď nás stretnú na ulici tak povie svokra, že dcéra je špinavá a je to hamba (práve dojedla banán a sme 3 minúty od domu uz) a podobne.
No a k jadru môjho problému- akokoľvek je to hlúpe a sprosté, tejto osobe ja nedokážem oponovať. Vždy ma zaskočí nepripravenu, ja neviem co mam povedať a napadne ma to 3 minúty potom. Potom ma to štve celý deň. Dokonca si pripravujem dopredu odpovede co poviem v akej situácii ale ako pribehne s lizatkami, tak ich vezmem, ešte ich aj deťom otvorím nech je pokoj. Potom si búcham hlavu o stenu.
Celkovo neznášam konflikty, 30 rokov som sa snažila byť ku každému mila a dobra a vážne bol ku mne každý milý a dobrý. Na toto nie som zvyknutá, strašne si chcem pomôcť a neviem ako.
Inak s ostatnymi napríklad sa mi to nestáva. Ak sa povadime s manželom napríklad, hneď mu poviem asertivivne môj názor až tak, ze ma vždy nakoniec prosí o odpustenie. S mojou rodinou tiež. Problém je len svokra
podla mna nemas ziadny problem.. ved sa so svokrovcami takmer nestretavate a ked pchaju deckam lizatka a dzusy a ty nechces, aby toho tolko jedli, tak im to nedavaj vsetko, ako to aj robis a hotovo.. ked sa nejedna o nic ine, len o toto, plus ze ta trikrat za zivot skritizovala, tak co riesis? ved ti takmer vobec nezasahuje do zivota.. preco mas pocit, ze jej musis oponovat a zastavat sa sama seba? ved ona tvoj zivot neriadi, ani nezije a je uplne jedno, co si o tebe mysli.. problem si vytvaras sama, tym, ze tomu prikladas dolezitost.. ano, asi si navyknuta, ze ta ma kazdy rad, ked si doteraz stretavala len samych milych ludi, ale ludia su rozni a kazdy ta mat rad nemusi.. to nevypoveda nic o tvojej hodnote a vobec to netreba riesit
tiež som celkom nepochopila. Kebyže ti komentuje o čistote skla každý týždeň tak to chápem, ale ak u vás boli 3x za 6 rokov tak by mi bolo jedno čo kedy povedala. Deťom sladkosti zober, však im to môžeš a nemusíš dať neskôr, podľa toho ako ty chceš. Akurát tie poznámky na deti mi prídu trochu nevhodné, citlivé dieťa by to mohlo zobrať zle. V tom ale svokru asi nezmeníš, takže jej ani veľmi nemá zmysel niečo hovoriť, skôr dieťaťu vysvetliť, že babka sa mýli, že to hanba nie je a prečo.
No ved ked v tej chvili nevies co povedat, tak sa jej spytaj, ci to bolo vsetko. Ak bude pokracovat a tak sa jej vzdy na konci spytaj, ci to uz je vsetko. Rychlo ju to prejde. Lizatka vezmi so slovami, ze budu po jedle.
@reanda celkom sme sa nepochopili, respektíve som to nenapísala dobre. Nemajú o nás záujem a nestretneme sa (lebo nikdy nechcu) ALE bývajú 500 m od nás. Kdekoľvek s detmi (2 a 4 roky) idem - obchod, ihrisko, lekáreň, skolka, prechadzka- vždy idem okolo ich domu, lebo iná cesta neexistuje. Takže tade ideme tak 2-3 za deň tam a 2-3x nazad. Oni nás minimálne 1x za deň vidia a donesú tie sladkosti, no nedonesu 1 lízatko ale minule napríklad- každému džús, lízatko, kinderko a keks. Áno, deťom vysvetľujem že je to na neskor, na vylet atď ale určite si vieš predstaviť, ako je ťažké zobrať 2 a 4 ročnému sladkosti a dokola to s nimi každý deň riešiť, prečo to všetko nemôžu pojest, keby tak strašne chceli...
@77daniela77 ďakujem za reakciu. Ja to v hlave aj mam premyslene a keď ju vidím akosi mnou sekne q úplne zabudnem ako som to chcela povedať. Niekedy zas u mna prevaži ten pocit - okej, vezmem to nech mam pokoj a kľud a viem ze to nie je dobre
@kandelabra toto je dlhšia kapitola. Ona je schopná 4 ročnému synovi povedať- to si ako dlho nebol u kaderníka (mesiac), ako ti tie vlasy stoja, čo to rodicia nevidia ako to vyzerá? Máš syn je veľmi citlivý a potom and tým stále rozmysla, že vyzerá zle lebo babka povedala...
To je iná psychoska tá babička....aj keď sa s ňou stretneš raz za uhorský rok tak by som aspoň minimálne nanu kukla že čo mi trepe o špinavých deťoch.hanbe a neupravených vlasoch....a čo sa týka domácnosti tak by som jej povedala ,,a čo dám vám handru a pretriete mi to tak že neostanú šmuhy"proste ju slušne sundat
Musíš byť imúnna, je to určite veľmi ťažké no ona kým vidí, že ťa to vytáča a privádza do úzkych tak to bude robiť naďalej. Daj jej najavo, že je ti to jedno čo hovorí a prestane snáď..a čo sa týka tých sladkostí, povedala by som, že ďakujeme ale zdravšie by bolo nejaké ovocie alebo im môžete prispieť do pokladničky. To je jej úbohosť, že si deti "kupuje" sladkosťami a ešte ich mamu potrebuje zhadzovať. Problém má ona sama so sebou, nie s tebou tak kašli na ňu.
Výhoda ako Brno je,ze sa netrepe k Vam domov,lebo nechce, woooouuuu, super 🎊
Ďalšia vec, ked prechádzate okolo ich domu,bud by som pridala do kroku,alebo sa v tom úseku rovno prebehla😂😂to samozrejme nerieši situáciu.
Vy k nim na dvor,na návštevu tiež nechodíte? Deti poznajú dedkovcov len z ulice a ze dačo sladké dostanú (aspoň to s prižmúrenymi očami je malinke plus pre tu jedovatú babu)
Tak by som aspon zahundrala nieco ako"Tak velmi som sa vam chcela vyhnut kvoli tym vasim milym slovam co zakazdym od vas pocujeme,no nie som na 100percent dokonala ako ste urcite vy,ale aspon nie som taka bezcitna".....neda sa ist tak ze by si ju nestretla?
@mariejenka na dvor nechodíme k nim, lebo nikdy nás nevolali. Na začiatku sme aj chceli ale vždy povedali, že oni majú robotu a nie vysedavat s nami (nechodia ani na rodinné oslavy, lebo oni v sobotu majú robotu a nie oslavovať...ani na 70tku svojej mamy nešli kvôli tomu)
Ešte k tomu moje deti hovoria, že táto babcika je najlepšia zo všetkých babiciek a prababiciek co maju , lebo im dá vždy veľa sladkosti. Pritom moja mama ich stále berie na preliezačky, na výlety, atď.
@77daniela77 veru nedá sa :( iná cesta nevedie, iba že by som chodila všade autom a to sa nám zasa nechce
autorka: deti sú ešte malé na to, aby to videli reálne tak ako to vidíš ty, ale ver, že nič netrvá večne a raz pochopia
Na sladkosti si urobte zvlášť skrinku. Deťom normálne vysvetli (nemajú už pol roka, že nechápu, - mam rovnako staré deti, ak im to vysvetlíš poriadne pochopia), že sladkosti od babky a dedka dávate do tej skrinky, a keď budu poslúchať, tak niekedy dajme tomu po večeri, im dáš jeden kúsok, čo si vyberú.
Ani po druhej strane cesty sa neda?Ona je stale doma pri brane?Tak sa potom na to vykasli a netrap sa tou jezibabou.Nezdrzuj sa s nou,povedz ze sa ponahlate,nie si povinna byt k nej ohladuplna ked sa takto sprava.
Ty niesi jej nič dlžná, áno,deti to berú len z tej strany a aj ona to preto robí,kupuje si ich sladkosťami,a zároveň má potom pocit ze môže kydat,brizgat a urážať....hodila by som jej tie dzusiky späť do záhrady,povedala ze robí hanbu,ked kritizuje male dieťa pre hocičo!!!!!a pritom sa mu nevenuje v ničom. Oni s muzom svoje deti bili, nedovolila by som aby mala nejaký vplyv na tie moje. Ja by som sa aj odsťahovala...
Odporucam kurz asertivity. Odbornú literatúru a simulácie problémových situácií. Tvoj problém nie je svokra, ale to, ze ta takýto typ človeka vie slovne zmraziť a nevies vhodne zareagovat. Podla mna venuješ príliš vela myslienok tejto záležitosti a si zacyklena tak, ze sa nevies jednoducho ozvat a vytycit su hranice komunikácie s touto pani. Je velmi dôležité si tie limity nastaviť a to uz vyrieši terapeut alebo online kurz. A samozrejme popracovať na sebavedomi, aj keď ho už máš, niekde su zrejme nedostatky a tie sa lahko odstrania ked budes vediet, preco jej nedokazes oponovať. Nemaj z nej strach, ani prílišny rešpekt, skus si ju v tej chvili predstavit, ako tlaci na záchode, ked ju stretnes napríklad 🙂 Neboj sa jej 🙂 Ale skus ten kurz asertivity a nastavenia hraníc 👍
Autorka, k odpovediam som sa ani nedostala. Takychti ludi, ktory mlatuli svoje deti, dodnes traumatizovabe - taky k.koti by moje deti ani nevideli. Aj na opacny koniec Statu by simsa stahovala. Normalne ju posli do prdele, tskychto ludi by som naozsj netoletovsla vo svojej pritomnosti a detim casom povedala pravdu, preco nechcem aby sa vidali.
Nabudúce, keď budú dávať deťom sladkosti, akože 'utrús' poznámku. Ďakujeme, už máme doma peknú zbierku pre deti z Ukrajiny a núdznych. Či aspoň ocení tvoju ochotu pomáhať druhým.😅
Tak sa ho vtedy zastan, aby to pocul. Napriklad: ale kdeze, svokricka, peknucky je, vlasky ma krasne a zdrave. A vy sa ako mate? Kedy ste boli u kadernicky? 🤯 To negativne na pozitivne prekrutit - vzdy!
@atasina To nie je zly napad takto reagovat.....aj by som ho pohladkala po vlaskach a povedala ze nam sa paci s takymi,ze je krasny🤔
Ak ti svokra bude niečo hovoriť, i na deti.... povedz jej. Vy sa nevidíte? Nemáte zrkadlo? Viem, niekedy je to ťažké akoby si bola zviazaná a nedá sa ti hovoriť,,, v duchu si povedz Bože, pomôž mi.... Ona má zrejme v sebe zlo a ty to cítiš... Povedz im, aj pred manželom, (aby to neprekrútili), že si neželáš aby tie sladkosti ndávali deťom. Nech ich dajú vnejakom sáčku tebe a ty ich dáš až doma... ( môžeš to dať na charitu, deti, ktoré si tonemôžu dovoliť budú radi).

Tak si priprav nejaku vseobecnu odpoved ktoru by si mohla pouzit aj ked ta zaskoci....nieco ako "Hlavne ze vy ste mali/máte vzdy vsetko tiptop a ine starosti uz nemate?/Nic ine vas uz netrapi?".......Nedaj sa nou sekirovat.