Neviem si nájsť prácu, manžel mi vydeľuje peniaze na nákupy
..uz rok po materskej si neviem najst dobru pracu ... manzel mi to vycita kazdy den ..vydeluje ma ...musim mu povedat kolko som minula ak idem na nakup ...popripade si vypytat od neho kolko potrebujem ..ak sa mu to zda vela ...tak hned otazky naco a preco ...ze vraj ked budem aj ja pracovat tak nebudem musiet si pytat ...ani nic ....zevraj taky nebude .... velmi ma to psychicky nici ...
@lenka2710 si v inej situácii. Tvoj muž chce, aby si bola doma a keďže o pol roka čakáš ďalšie dieťa, asi by ta do roboty nikto nevzal. Okrem toho, budeš mat materské (alebo RP) a teda istý príjem.
Tvoj muz je sen každej ženy, dá ti všetky peniaze a kúp čo chceš. Ale neviem, či by som to až takto chcela. Asi by som mala aj zle svedomie, že nič neprispievam.
@hettinka Ani ja nie som zastancom zostavania doma, zienky domacej a zakrnievania z pohodlnosti. Ale zas nevidim to tak, ze zena v pozicii domacej pani nicim neprispieva. Stara sa o ich spolocne dieta, vari - aj muzovi, perie - aj muzovi, nakupi - aj muzovi, upratuje - aj muzovi. To nie je prispievanie? Nie penazne, samozrejme, ale nie je to darmozracstvo.
Keby chodila na wellnesy, do butikov a po kavickach, nepoviem, ze su to vydavky, na ktore by mal pozriet krivym okom. Takze minanie penazi na normalny chod domacnosti, kde zena robi full-servis, si od muza nezasluzi taketo vyratavanie. Jedine, zeby pan rovnako prispieval upratovanim, varenim, stranim sa - to by mohol povedat, ze ich zivi. Takto je to spolocna starostlivost o fungovanie rodiny a domacnosti.
Nuž milá autorka,ja na tvojom mieste si nájdem aspoň niečo na polovičný úväzok,alebo brigádu,pokým je malý v škôlke.Nie kvôli mužovi,ale kvôli sebe...
A tvoj muž...nuž ja by som s takým žiť nemohla 😕 Môj mi v živote nevytkol jedno euro,dokonca ani vtedy nie,keď som bola pol roka na neplatenej rodičovskej,lebo mi malého nevzali do škôlky.Cele obdobie materskej,rodičovskej a aj neplatenej rodičovskej som zo spoločného účtu mohla minút na všetko,čo som potrebovala...
v manželstve v dobrom aj v zlom. Nie každému sa naskytne hneď práca. Preto treba mať nejakú rezervu, aby sa to dalo v pohode vykryť. Asi je ten tvoj pán manžel neschopný, keď to nevie pochopiť. Čo také si urobila? Že si nevieš nájsť prácu? No tak by som rada videla, keby to bolo naopak. Ty by si pracovala a on by prišiel o prácu a ty by si mu delila peniaze. To by asi jeho ego nerozdýchalo.
Je jedno či žena zarába alebo je momentálne na podpore alebo je na invalidnom vozíku proste by tam mala byť podpora, láska, spolupatričnosť...a nie nervové hovado. Je jasné že sa k tebe chová zle, lebo nemá voči tebe účtu nič...a myslím že by hovadom aj ostal..aj keby si prácu mala. Neverím tomu žeby zrazu zmenil k tebe prístup. Kde je úcta tam je aj cesta prekonávať prekážky ako napríklad táto že nemáš prácu. Keď teraz nestojí pri tebe nepodporuje ťa..tak je jasné že to ani nikdy nerobil či?
No mne končí rodičovská v apríli a tiež sa nechystám ešte do práce, lebo nemám kde nechať malého. Takže najskôr môžem ísť do roboty od septembra, ak mi ho vôbec do škôlky zoberú. No a neviem si predstaviť, že by mi manžel vydeľoval, pretože nepracujem. Vždy mi skôr povie, prečo si niečo nekúpim, keď idem náhodou do mesta, tak sa pýta, prečo som si nič nekúpila a pod. Chcela by som si ale nájsť aspoň nejakú brigádu, ak sa mi to podarí nejako zariadiť na pár hodín s malým.
@stanka2612 ďakujem, no podľa mňa to nie je mimo témy. Ja som nedokázala za 320 e za dvojičky,, sedieť,, doma. To nemám ani na hypotéku na dom. Môj muž tvrdil že to dáme, no ja s som nechcela preratavat počet plienok na deň...
Mne by sa tiež nepacilo, keby muž sedel rok doma, cely deň mal volno(dieťa v škôlke) a nič nerobil. Aspoň by som musela vidiet snahu, okrem chodenia na pohovory, že by sa prihlásil na nejaký kurz, do jazykovky, snažil sa na niečo rekvalifikovat(napr cez kurz hradený úradom prace).. tak sa pokus o tuto zmenu. Mali sme toto iste v rodine a muž robil sesternici to iste, ale ona sa tým aj prezentovala, že sa chce zostať doma starat o deti(chodili do sukromnej škôlky), čiže cez deň kysla doma a on už bol tak zúfalý, že mojim rodičom volal, aby jej dohovorili, lebo všetci boli na jej strane.. Vzťah sa im zlepšil až vtedy, keď si vyse 1,5 roka po RD nasla prácu, aj keď veľa nezarobi, aspoň má ten jej muž pocit, že je tam nejaká snaha..
@bmuller to že sa stará o domácnosť nie je prispievame , lebo my čo pracujeme to musíme stíhať popri práci. A hádam nebude domáce práce robiť muž keď príde z práce a ona je celý deň doma. Veď rozmýšľajte trošku niektore. Ja chcem robiť riaditeľku firmy a čo mám teraz sedieť doma a cakat, lebo túto pozíciu mi nikto len tak nedá a budem čakať či mi nespadne z neba?! A to vydelovanie. No inak sa na peniaze pozerá ten čo ich zarobí a inak ten čo ich dostane len tak do ruky.
Ja som rozvedena, s 2detmi, platím hypotéku, a prácu mám takú že ma stojí veľa trpezlivosti a pokory aby som to ustála. Ale dá sa to a nemám ani chlapa 👍
@veronaela hej, mas pravdu. Len este tak trosku porozmyslaj aj ty, ze nepozname autorkinu situaciu, co sa dostupnosti prace tyka - takze podla popisu ochoty jej manzela by sice aj tu pracu mat mohla, ale nezda sa mi, zeby bol chlapik typ - ked budes pracovat na zmeny, ja sa budem prisposobovat v starostlivosti o dieta... Lebo ak niekto je takto schopny jednat so svojou zenou, tak to bude urcite velmi gentlemansky typ. Alebo len skratka ukazuje, co je jeho prioritou.
@lula313 tiez si myslim, ze musia sa partneri citit akoby rovnocenne aby vztah aj domacnost fungovala, mam kamosku, co bola nejake obdobie doma aj ked mala chodila do skolky, ale chodila na brigady, chodila do jazykovky, ze stale nieco, len aby sa niekam posunula a aspon nieco zarobila aby jej nik nic vycitat nemohol
Ja chapem obe strany, teba, ze nechces pracovat hocikde a byt s malym malo, ale aj muza, a to ze taky nebol je podla mna normalne, predstav si, aky tlak musi byt na neho vyvolavany uz 4 roky, ked je jedinym zivitelom rodiny. Co ak by bol dlhodobo pn? Prisiel by o pracu a pod. Ale vydelovanie neschvalujem, skor by ste si mali zatial najst iny model. Napriklad si kazdy tyzden spolu v piatok sadnut, urobit jedalnicek na nasledujuci tyzden a v sobotu ist spolu nakupit potrebne suroviny. Povedat mu, ze tento tyzden treba zaplatit to a to, ze maly potrebuje topanky a podobne veci. Nech ti okrem toho napriklad da 30€ ak by si na nieco surne potrebovala.
Ale ja si neviem predstavit, ze by som takto zila dlhsie, ozaj len najnutnejsi cas.
Ja mám jedného takého doma. Len s tým rozdielom,že ja som ešte na RD. A presne viem o čom píšeš. Lenže ten môj mi tie peniaze niekedy ani nedá.
@bmuller písala že napr na zmeny pracovať nechce. Tak radšej sedí doma. Opis tejto situácie mi stačí. Práca je, len ľudia hľadajú dôvody a sposoby prečo nepracovat. Stretávam sa s tým denne. Tiež som mala aj horšie práce ale keď som chcela pracovať, pracovala som. Lenže niekto nechce na zmeny, ani víkendy, ani celý deň v práci, ani vo výrobe, ani v obchode, ani v službách a zarábať hneď najlepšie 1000 v čistom. A keď to nemajú radšej sedia doma. Mne sa nezdá chlapík skôr typ že by ju podporoval v nicnerobi .keby tvoj muž bol doma , preberal a ty by si sa naháňala za peniazmi asi by ti to nebolo jedno.
@ukulela nepochopila si škoda. Keď pracujú obaja, áno , majú sa deliť rovnako.
Ale chápeš že on chodí do práce a ona sedí doma?! Tak asi sa nebude o tú domácnosť starať on. Čo by ona potom celé dni robila?
A to že sa im opýta koľko a načo minula?! Tiež nemusí byť vzťahovacna, stále su to aj jeho peniaze.
A rozpravala si sa s nim, ci by si vedel predstavit, ze pracujes na zmeny? Ze by ta musel niekedy zastupovat pri starostlivosti o dieta?
@veronaela No ja autorku nepodporujem, aby ostavala doma, a scasti jej manzela chapem. Ale vydelovat peniaze a dokladovat kazdy nakup mi pride cez ciaru. No nezdielam nazor, ze zena je darmozracka, ked sa "len" stara o domacnost a dieta s normalnym minanim penazi na bezne veci. Keby minala na umele nechty, solarko a kavicky, to je ina vec.
Chcelo by to vediet napr. nazor autorkinho muza, ako by si predstavoval ich fungovanie, keby pracovala na zmeny. Lebo miera jeho zapojenia do chodu domacnosti a starostlivosti o dieta by radovo stupla.
Ako keby ta chcel takto donutit pracovat. Na koni je teraz ale spadne mu hrebienok
@bmuller ja som nepovedala že je darmozracka ale chcem povedať že sa nečudujem jej mužovi že ju naháňa do roboty. Každý sme iná povaha , mne by to nedalo aby som celé dni bola doma. A bolo by mi to až trápne . Jej asi nie a preto ju musí trošku pohanat. Druhá vec je, čím dlhšie bude doma, tým ťažšie si niečo nájde. Skôr sa mohla vrátiť po materskej do svojej pôvodnej práce a popri tom si hľadať niečo iné. Prípadne sa popýtať v prvej práci či sa nedá prispôsobiť pracovná doba.
Je veľa slobodných mamičiek s alimentmi 20 euro, a ver mi , väčšina pracuje lebo nemá na výber.
Už sa tu napísalo veľa veci a teda poďme fakty.Kolko mužovi zostava z výplaty, máte hypo, leasing?.....bývaš niekde na dedine bude problém kto rano a poobede vyberie zo škôlky?ja viem, že sú dediny kde sa škôlka zatvára 15:30 aj to, že môže byť problém aj s dopravou neviem či soferujes.Ak to mužovi vychádza len tak tak môže mať nervy na dranc.Najdi si hoc aj upratovanie, do Lidla do pokladne neviem kde bývaš.....ak mu vadí koľko minas nech nakupuje on.Su chlapi, ktorí nenakupujú a ani nemajú predstavu koľko čo stojí.
@adalmba ono záleží aj, čo si robila pred tehotenstvom. Ja pracujem ako vychovávateľka v ŠKD a pred materskou som zarábala v čistom 430€. Čiže ja by som určite bola na RD (a muž by si to prial tiež,aby som bola doma s deťmi). Teraz po materskej je to lepšie,už nám podvihali platy a už mám trošku viac 😊. Mne by sa do práce neoplatilo a mužovi na materskú tiež nie.
Možno jej mužovi vadí to, že nič si nekupuje, nikam nechodia. Keby aj manželka zarábala, mohli by si dovoliť drobne radosti, výlety, dovolenky...
@veronaela Problem pri tomto nasom hodnoteni je, ze nevieme, ake ma vzdelanie a z akeho je regionu, a teda, ci ma "neobmedzene" moznosti velkomesta alebo velmi obmedzene moznosti na dedine. Napriklad uz len taka doprava do tej prace - musela by chodit spojmi, vozil by ju muz, kupili by dalsie auto? A potom ta bezna starostlivost o dieta, napriklad pri tych zmenach - to by musel aj muz povedat, ako si to predstavuje... A podobne okolnosti. Akoze jasne, ze vsetko ma riesenie, teda aj zamestnat sa - ale zatial od nej nevieme, ako si jej nastup do zamestnania a zaroven najma "obhospodarenie" straostlivosti o dieta predstavuje jej muz.
A slobodne mamicky to samozrejme nemaju lahke a musia sa obracat. Ale zariadia sa podla seba a nemusia sa spovedat chlapovi za kazde euro, takze v tom smere aspon maju psychicku pohodu 🙂
@bmuller nevieme ale keď mala prácu pred materskou a vedela sa tam aj dostať,asi to nebude až také zle. Ak človek nemá vzdelanie, musí zvážiť svoje možnosti. A bez vzdelania si už vôbec nemôže preberať. keď ju chce mať v robote tak asi s tým počíta že jej bude pomáhať. Nerobme z neho tyrana. Mňa zatiaľ nepresvedčila ničím.ano nemusia sa spovedať lebo si zarobia samé na seba. Bohužiaľ toto jej prípad nie je, ona míňa hlavne jeho peniaze . Ja sa spovedať nemusím ale peniaze máme spoločné a na bločky nemáme uvalené embargo. Normálne sa bavíme čo som kúpila prípadne za koľko.
@bmuller Pokiaľ chce človek pracovať, prácu si nájde. Ja mám 3 deti, som na dedine, vodičák nemám, chodím busom, posledné dieťa som dala v septembri do školky a už v polovici septembra som nastúpila do novej práce. Rodičák mi skončil až v oktobri. Prácu som začala hladať v auguste. Manžel tiež pracuje na zmeny, no museli sme to nejak zorganizovať. Tiež si neviem predstaviť byť rok doma len tak bez penazí, aspon brigádu by si mohla nájsť.

@adalmba úplne mimo témy,no máš strašne krásnych chlapčekov 😍