Neviem von zo začarovaného kruhu

18. máj 2022

Ked sa narodila prva dcera, mala rozne problemy, ako podrastla, zistili jej rozne uzkosti a pod. Vozili sme ju do spec. zariadenia, co nas vsetkych unavovalo. Tak sme ju dali nakoniec do lokalnej skoly a po vyucovani, ktore psychicky ako tak zvladne, ide domov. Nechce byt vsak doma sama, boji sa. Ale zlepsuje sa to. K psychologovi chodime. Druhe dieta ma alergie, treba varit jedla do skolky. O co mi ide? Mame dom, zahradu, ja som uz strasne vycerpana z tohto tempa. Som stale doma, teda, od narodenia dcery som nenastupila do prace, nedalo sa. Okrem toho, ze riesim tie deti, stale varim, tyzdenne upratujem 3 kupelne a 6 izbovy dom a zahradu, tak stale nieco riesim, vybavujem, lekarov. Hladam riesenia, ako z tychto problemov von, ale nedari sa mi. Strasne potrebujem ist uz do prace, ale nie som schopna si vyclenit denne aspon 4 hodiny, aby som mohla ist na pol uväzku. Manzel maka cely den, chodi domov unaveny a neskoro, babky nemozu, jedna ma vaznejsie zdravotne problemy, druha pracuje a citi sa vytazena. Peniaze nam vyjdu akurat na zivot, ale nie na nejake platenie si upratovacky alebo zahradnika. Ja som uz aj olutovala, ze sme si vzali tento dom na krk, ale pre deti je to fajn, bolo to s dobrym umyslom. Vikendy sa snazime travit bud niekde na navsteve, alebo nejaky program s detmi, aby vedeli aspon plavat, bicyklovat... 2x do tyzdna mi manzel umozni na take 3 hodky si ist oddychnut s kamoskou. Deti a domacnost a organizacia casu su teda vyhradne na mne, co je dost. Deti aj manzel pomozu, ako sa da, ze aspon umyvacku vylozia, poskladaju oblecenie a tak.
Keby som nastupila, dokazala by som hadam z toho svojho polovicneho prijmu uhradit tu upratovacku a zahradnika, aj ked tu citam, ze to nie je vobec lahke najst niekho zodpovedneho a musim sa zmierit aj s tym, ze budem vlastne robit zadarmo... Mam ale aj obavu z toho, ze kolko budem doma, lebo tieto moje deti su kazde tak raz do mesiaca tyzden doma pre chorobu, co znamena, ze prakticky kazdy druhy tyzden mam niektore z nich doma. Niekedy sa zabavia aj same, niekedy to treba trosku stimulovat, nechcem aby sedeli pred telkou alebo pc. Myslim, ze mam strach, aby som si tym nastupom do prace nepritazila. Uz teraz mam pocit, ze uz nerobim vobec nic, co by ma bavilo. Zda sa mi, ze vsetci doma su strasne nesamostatni, ale nemozu za to. Su to take povahy, mne to aj tak zapada do seba, podla reci starych rodicov manzela, ktori dost obskakovali. Viem, ze to nie je pre deti dobre, aby takto vyrastali, ze mama doma, no ked idem s kamoskou von, tak mi po navrate decka hovoria, ze aby som nikam nechodila, ze ocko vobec nevie, co a ako doma. Takze neni ani moznost navalat toho viac na manzela, uz teraz kolabujem z kazdej ich otazky, kde co mame, kam to ma dat a pod.... a ked si este spomeniem, ako som mala plany, ze si na rodicovskej prilepsim kvalifikaciu, aj nad nejakym zivnostnicenim som uvazovala.... ja nie som schopna ani dokoncit, co tu mam rozrobene, neroztriedene oblecenie, co deti vyrastli a pod. Zacala som si pisat, co robim kazdy den, aby som zanalyzovala, co robim zle, zbytocne, ale nie som z toho mudrejsia. Sledujem sa, ze ci som neni len pomala ako slimak. Mam kamosku, ktora zije podobne ako ja a ona je s tym v pohode, vyrovnana, ja myslim, ze to bude o tom, ja som neni vyrovnana, lebo ja na rozdiel od nej chcem ist do prace, ale neviem to zladit. Aj teraz pisem preto, lebo uz som zase so synom doma, mal 2 dni horucky a som na nervy. Takze len som s nim, citam knizky, robim cajicky, mojkam, chapem, ze potrebuje utechu, je mu zle. Ked su konecne cely den prec, v skole, skolke, tak potom po veceroch su velmi mrzuti, nezvladaju to tam, asi sme vsetci introverti. A ja to nezvladam pocuvat, to mrncanie a fnukanie. Praskne mi hlava, som ako butlava vrba pre vsetkych. Ani na kruzky nechcu chodit. Ja uz proste nechcem takto zit. Ako to zvladnut vsetko popri praci?

martul
18. máj 2022

Noo...asi ti nebude prijateľná odpoveď, ale čo nestíhaš, z čoho si vyčerpana preboha. Veď ani do práce nechodíš, manžel ti ,,dopraje " aj cez týždeň voľno. Mnohé, vlastne veľmi veľa mamičiek má deti, domácnosť, chodia do práce a pomoc od manžela žiadna lebo pracuje. Či?!!!! Z toho, že máš variť a upratať? Že dieťa príde domov zo školy a treba sa ku venovať?! Ale veď to je ok, normálne nič extra super navyše nerobíš nenormalne

kvetinka75
18. máj 2022

nečítala som celý príspevok ale k tomu upratovaniu. Máte 6 izieb. Používate všetky? Treba všetky každý týždeň upratovať? 3 kúpelne - veď používajte jednu. Na čo sú vám tri kúpelne? A aby si nechodila von - naučiť deti čo kde je. Veď čo také môžu hľadať, čo nenájdu alebo nevydrží 2-3 hodky, kým si ty preč? Jednoducho ich naučiť na to, že aj ty potrebuješ občas vypadnúť a nemať výčitky že oni doma niečo hľadajú. Oni ti hovoria, aby si nikam nechodila - to akým právom. Tiež máš právo na oddych. To im pekne vysvetli. Nech si zvykajú, že aj ty máš svoj život a nie sú stredobod vesmíru a netočí sa všetko iba okolo nich. Musíš si viac ,,dupnúť,, a naučiť ich, že musia byť chvíľku aj bez teba. Čo keby sa nedajbože niečo stalo a ty by si nebola doma týždeň?

kvetinka75
18. máj 2022

a na záhradu trávnik a ten manžel pokosí raz do mesiaca.

kvetinka75
18. máj 2022

príp. napíš čo všetko si včera robila.

acrobaleno
18. máj 2022

Predať dom a ísť do menšieho, darmo že pre deti je lepšie. Deťom je jedno, kde vyrastajú. A tým by ti vlastne odpadlo aj to všetko upratovanie a vedela by si si zariadiť čas.

jaskolka
18. máj 2022

Tiež premýšľam, vo je nutné používať 6 izieb, veď obývačka, spálňa, detská, čo ešte? Ze denne treba upratovať? Ake upratovanie? Veď hádam nevysavas, či neumyvas okná denne? Kúpeľne tiež nepoužívajte, nestačí jedna? A tu zbežne udržiavať v poriadku, raz za týždeň dôkladne upratať.
Varenie. Navar na dva dni, pripadne si daj do mrazaku polotovar, halušky, pirohy, hranolky, obalený syr a máš obed za 5 minút.Raňajky, večera suchá strava, deti hádam jedia aj obed v škole. Nezomru, ak večer zjedia rožok s nátierkou , či jogurt s musli,
Záhrada... Pestujes tam niečo? Ak áno, zruš to s majte len trávu, ta sa pokosi a vybavene.v okrasnej záhrade tiež nemusíš mať neviem ci, ak nestíhaš a zaťažuje ta to.
Vravíš, že deti aj pomáhajú, aj manžel ti umožní ísť "sa vyvenčiť".
Keď pôjdeš do práce, myslíš, že to bude lepšie? Prídeš vypluta domov a opäť budeš počúvať len to. "mrncanie a fnukanie". Deti tiež nemusia byť nalepené len na tebe normálne im povedz, Jožko, Katka, choďte sa hrať do izby, alebo na dvor mama si potrebuje vypit v kľude kávu. Veď hádam sa nezabiju, keď budu hodinu bez teba sa hrať, podľa príspevku tipujem, že majú viac ako 6 rokov, čože zvládnu sa trebárs hrať v izbe samy.
Alebo predajte dom a choďte do 3 izbaku. Co iné ti poradiť?

yoxinka
18. máj 2022

Ja mám dom, tri kúpelne, 3deti, záhradu. Tiež upratujem, denne varím (muž je na homeoffice už 5rokov), deti vozím zo školky, do školky, najstaršieho odvezie ráno muž, domov chodí väčšinou sám peši. Nakupujem, periem, vozím decká po krúžkoch a majú ich 4x týždenne. S deťmi chodím po lekároch výhradne ja. Dvaja alergici, dcéra má okuliarky, takže u očnej kontroly pravidelne. Ja mám väčšie problémy s chrbticou, už vyše roka rehabilitujem zhruba raz týždenne chodím k fyzio, inak cvičím doma každý deň a ešte s dcérou a synom musím cvičiť, lebo chrbtice, ale nič vážne. Keď chcem ísť s kamoškou von, idem, keď ku kaderníčke, prejsť sa, hocičo … idem. Muž deti ľúbi, rád s nimi trávi čas, vie sa plne o ne postarať. Vieš aký je rozdiel medzi mnou a teboz? Mňa ten život baví, teba asi otravuje. Prácu na 4hodky by som brala aj ja, ale kým mi dcéra najmladšia nechodí do škôlky, ani to neriešim. Ty chceš silou mocou vypadnúť z toho kolotoča, ale problém je v tvojej hlave, lebo to čo opisuješ, nie je úplne také dramatické, len ťa to nebaví. Ja ťa chápem, ale neviem úplne poradiť, len asi skúsiť zmeniť svoje nastavenie 🤷‍♀️.

zmrzlinka2021
18. máj 2022

Je potreby vyuzivat 6 izieba 3 kupelne?
No zahradu minimalizovat len na travnik.
A vlastne minimalizovat aj veci, mat len to, čo potrebujete - toto fakt zerie ludom vela energie aj času aj priestoru.

Variť jednoduche jedla na 2 dni. Vobec nemusí byť polievka. Spravíš spagety s morcadelou, proste fakt jednoduche jedla.

sidicek
18. máj 2022

Ved deti máš každé doobedie preč, mladšie aj poobede, tak čo teda robíš celé dni? To to jedno jedlo varis? A skolacke tiež nemusíš stať za zadkom keď príde zo školy. Izbu nech si uprace sama, spálňu aj keby si len vyvetrala a keď si cez deň nenarozhadzujes tak nemáš po kom upratovať. Ty si skôr deprimovana, možno sociálne izolovaná, ale veľa toho podľa mňa nemáš, že by si sa z toho mala rúcať.

bea4023
18. máj 2022

Neporadim ti asi, ale ako by som o sebe citala, v bledomodrom...ak to tak budes citit, napis mi, mozme pozdielat skusenosti a mozno spolu najst cestu?

stvura
18. máj 2022

Jejdanenky, spravim ti skolenie ako to zvladat, dobre? Inac, na jednej strane by si chcela z kolotoca von - do prace, ale na druhej by si si mala uvedomit dve veci: pracu na 4h najdes ohromne tazko (mozno v BA ak zijes tak OK)..a ako vyriesis potom tie veci co teraz robis s tym ze budes robit na 4-8h pracovny uvadzok? Nedajboze budes mat smeny, ako to das? Deti bude treba stale vyzdvihnut, zaniest, ucit sa snimi, zehlenie a pranie? Zhrada? Nemas toho vela, len ta to ako niekto uz vyssie pisal nebavi a chces zmenu.

elizabet173
18. máj 2022

napíšem to len to isté, čo ti napísali ostatné. Dve kúpeľne a tri izby zamknem a mám o polovicu menej upratovania. Aj keď skutočne netuším, čo denne upratuješ, keď nemáš doma deti ani muža. Nevieš si zrejme zadeliť čas a bojíš sa vystúpiť zo svojej komfortnej zóny. Týždeň doma pre chorobu je polovica mamičiek detí, ktoré sú v škôlke a chodia do práce. Prestriedajú sa s manželom na OČR, prípadne to riešia s opatrovateľkou. Priveľmi si ofukovala aj deti, aj manžela, že sú úplne nesamostatní. Najvyšší čas to zmeniť. Treba si s mužom sadnúť a dohodnúť kto si čo vezme na starosť, neexistuje, že nevie, kde čo je, keby ťa odviezli so slepákom do nemocnice, tak urobí čo? Nie, nie sú také povahy, umožnila si im to. Aj keď máš teraz chorého syna doma, nemusíš mu robiť nonstop animátora. Aj pre neho je lepšie, keď má oddych, viac spí a pod. Pomojkaj, prečítaj niečo a choď si po svojom. Keď budeš chodiť do práce, stihneš presne to, čo teraz, len sa naučíš lepšie si zorganizovať čas a rodinu byť samostatnejšími.

makova333
18. máj 2022

@zmrzlinka2021
@jaskolka dievxata asi ste nečítali, dieta ma potravinove alergie a musi varit denne do skoly. Tipujem to na histaminovu, tam na dva dni nenavarite Alebo mlieko, psenica tiez nic zabavne a jednoduché na vymyslanie a varenie. Alebo kombinácia. A spagety s morcadellou by som nedala ani sebe nieto dietatu a este do skoly/skolky.

makova333
18. máj 2022

Autorka napis mi mozno nieco vymyslime😉

dusankomoj
18. máj 2022

No,z múdrych rád som sa dozvedela,že máš zbúrať polku domu a nesťažovať sa,lebo ostatné zvládnu omnoho viac! Si vyhorená! To sa môže stať aj keď si doma. Skús nejakú odbornú pomoc(a nemyslím odborníčky na MK).

jaskolka
18. máj 2022

@makova333 neviem síce, kde dieťa chodí do škôlky, ale napríklad u nás sú deti, ktoré majú aj rôzne intolerancie a alergie, a nechcú po matke, aby varila osobitne. Ano,donesú tam svoje diétne suroviny (bezlepkové, bezlaktozove) ale ozaj matka nebeha denne s obedarom tam. Možno len niekde sú také zariadenia, ale sú. Takže som písala posla toho, a ostatné obedy patrili k tomu, že 3 členovia rodiny sú zdraví, bez alergie. Takže nepotrebujú extra varenia.

jaskolka
18. máj 2022

@dusankomoj nikto neradi zbúrať polku domu. Ale reálne každý deň čo treba upratovať v 6 izbách a 3 kupalniach? Skrátka tomu nechápem.
Zvlášť ak nestíham, tak kašlem na to, veď hádam nikto nepoužíva naraz 3 kúpeľne a 6 izieb.
Ja mam 4 izby a veru v niektore dní ani nevidím ich zvnútra. Nehovoriac o 3 kúpeľniach..
Ak nestíham a nebaví ma záhrada, tak s tým prasknem a dám len trávu.

nwnw
18. máj 2022

Naco zahradnika? Ved nasad travu a stromy. To muz raz do tyzdna pokosi aj pri detoch.
Dom ked nezvladas, tak predajte a kupte mensi. To pri robote a vozeni deti na kruzky nebudes stihat vobec. Ja cez tyzden musim vsetko porobit,ked chcem cely vikend vypadnut.

nevenka
18. máj 2022

@makova333 no ja som poznala jednu babu, co mala takto 2 deti s histaminovou intoleranciou a to nehrozilo varit na viac dni a ani mrazene, rozmrazovane, ohrievane jedla! Takze tiez vserko nosila do skolky. Aj na kona vela. Fakt.

dusankomoj
18. máj 2022

@jaskolka načo všetky riešite kúpeľne? Tie niesú podstatné. Ako sa tu často píše:čítaj s porozumenim! Autorka je frustrovaná,lebo sa nenaplnili jej predstavy a ambície a potrebuje nejaké podnety. Nie každá žena sa nájde v tom,že sedí doma a leští striedorný príbor. A tu jej dávajú rady ženy,ktoré začnú: ani som nedočítala tvoj príspevok...tak si svoju fundovanú radu strč kam chceš. V tomto príspevku naozaj nejde o upratovanie.

llucciaa
18. máj 2022

@nevenka mám takú kamošku a teda je to záhul a to nechodí ani do práce, viem, že si našla brigádu, ale teda nie je to sranda, to si veľa ľudí nevie ani len predstaviť

autor
18. máj 2022

Vdaka za vsetky prispevky, uvedomila som si asi niektore veci, preco je to tak, aj ze ci to mozem zmenit. inak viackrat ste to tu spomenuli, tak upresnujem, ja neupratujem denne, okrem bezneho ako pranie, kuchyna, ked clovek navari si sprace, ze, a tak. Upratujem tyzdenne. Moj problem je to castejsie varenie a vybavovacky, len na buduci tyzden mame naplanovane 5 terminov. Samozrejme nie vsetky sa opakuju pravidelne kazdy tyzden, ale aj kym som nasla niekde v meste tychto volnych odbornikov, ktori by nas zobrali, stalo ma to kopec hodin casu obvolavat ambulancie.
Jasne, buduci tyzden uz nebude obvolavanie, zas bude nieco ine, chodenie po tych lekaroch a buduci tyzden zase nieco ine, proste to tak mame.
A kedze som za slobodna mala 3-izbovy byt, viem to porovnat, prisla som po praci domov a nuda jak pes, nebolo co robit. Vsade cisto. Pri dome sa viacej naspini, naprasi.
Ja si zase napriek tomu upratovaniu, lebo je ine zotriet dlazky na 70m2 a ine na 200m2, ine oprat tyzdenne 8 uterakov a ine 24, aj ked to perie pracka, treba vyvesat, zvesit... ja netvrdim ze ako jedna polozka je problem oprat varku pradla, ja mam s tym problem, ako s celkovym mnozstvom uloh a objemom - pochvalujem si 3 kupelne, lebo sa tam rano ci vecer netlacime a tak podobne. Vsetko ma plusy, minusy, hladam cestu...
Decka v panelaku pridu domov a podla kamosiek, sadnu za pc, tablet, v pohode jedno oblecko aj 3 dni, moje idu do zahrady a pridu donutra jak prasatka.
Ale ako vravim, podla vasich navrhov rieseni vidim, ze ci sa s tym da nieco robit a co, co je akceptovatelne.

@yoxinka Ano, je to o nastaveni, mna to uz ozaj nebavi.

A neviem z toho urobit ten krok, ved aj pisem v nadpise, zo zacarovaneho kruhu.

@stvura napis, budem rada.

@dusankomoj myslis psychologa, ci nejakeho kouca? niekto sa na toto specializuje? Ako na organizaciu casu?
@llucciaa Ano uvazujem nad nenarocnou obcasnou brigadickou ako premostenie.

jaskolka
18. máj 2022

@dusankomoj ok, je frustrovana. Nenasla sa v domácom živote. Sú také ženy, to chápem. Ale čo teraz s tým?Vrátiť čas? To nejde.. Už sa nedá zmeniť fakt, že ma dve deti a musí sa o ne starať.
Iné by bolo, keby písala, že muž jej nepomáha, nepusti ju nikde, nedovolí je ísť von, že nemá kamošky a podobne.. Ano, v tom prípade by som súhlasila, že je to zle a určite by som odporúčala práve to.
Ale ona nič také nepíše. To, že 5 ročne dieťa povie mama, nechoď preč, lebo toto a toto, ešte neznamená, že mama (autorka) to ma okamžite poslúchať. A nikam neísť. Ani nemusí byť animátor 24/7pre choré dieťa.
Chce zmenu, ísť do práce. Ale to jej neporiesi situáciu, že ma deti a rodinu, ktorá ju nenaplnila, opačne príde z roboty a bude to mať tak isto, len bude už ozaj unavená z prace, takže podla mňa bude ešte nespokojnejsia a nervoznejsia.
Jej vnuturne nastavenie, že ju nebaví rola matky, jej nikto nezmení. Lebo skutočne je cítiť, že ju to nebaví
Ale s tým sa nič nedá urobiť možno skúsiť psychológa, ak by zo bolo fakt také zlé. Ale deti, muž a rodina nezmizne z povrchu zemského.Nebude slobodna ako predtým.
Inak povedané, už do konca života ostane matkou. To sa nezmení. Zmení sa len vek a samostatnost deti, postupne, časom.

dusankomoj
18. máj 2022

Skôr som myslela psychológa,aby ti pomohol nejako roztriediť myšlienky. Iba mu povedať,to čo si tu napísala a nech to nejako zanalizuje.

autor
18. máj 2022

@elizabet173 Dovolim si nesuhlasit, nenaucila som ich to, motivujem, idem prikladom, ozaj vidim, aky je manzel a za tie roky som pochopila, ze to nerobi naschval, ze taky je, napr. notoricky vsetko odklada.... to sa hodi, to sa hodi, jasne ze si nepamata, kde co ma, dal, a ide, kupi nove, ak treba. Nie je sranda to ani cele za tie roky pretriedit a vyhodit. Deti maju podobne povahy.

@jaskolka myslim si, ze ma to prestalo bavit, lebo je toho vela na mna. Keby to bolo menej narocne, myslim, zdravotny stav deti a ich povahy, tak ten stereotyp by som zvladla. Nerobil mi problem upratat, varit, ale ked do toho musim denne riesit to ostatne, to ma vycerpava. A nehovorim o normalnom kecani, ze toto a toto bolo nove v skole, Zuza povedala toto a Sona toto a Peter trafil Jana do hlavy loptou, hovorim o tom, ze Mami prosim ta ja uz nechcem ist do tej skoly, ja sa tam strasne zle citim. A nejake uzkostne stavy do toho. U psychiatra sme boli, len teda keby niekto poznamenal.
Vlastne som si ani neni ista, ze kebyze vyhodime zo zoznamu vsetky tie kontroly, psychologa a pod, ze ci by sa nieco zmenilo, okrem toho, ze by bolo viacej casu, menej nahanaciek.

@dusankomoj Vdaka

makova333
18. máj 2022

@nevenka tiez mam dieta s histaminovou intoleranciu plus ine alergie a uz roky nosim do skolky teraz skoly obed. Rano vstsvam a pred skolou varim. Ale tak co by sme pre tych krpcov nespravili, nenechame ich jest co im skodi😉

yoxinka
18. máj 2022

Vieš čo, tiež som mala fázu, že len do roboty a do roboty, lebo mi už doma všetko liezlo na nervy po 6rokoch, ale v práci mi nevyhoveli s pracovnou dobou, aj by mo dali skrátený úväzok, ale musela by som robiť aj doobedné aj poobedné a ja teda ísť do práce od 14.00 do 18.00 absolútne nemôžem. Tak mi asi týždeň trvalo to spracovať a potom som to proste nejako prijala. Spomínala som, že chodím týždenne na fyzio, to mám brutálny relax. Tam pokecáme, pocvičíme atď. Ja z toho čerpám energiu. To isté, keď si idem dať vlasy spraviť, za kamoškou hocičo. Tam sa dobijem, aby som mala zase silu fungovať
v tom kolotoči. Písala si, že máte za týždeň 5termímov, to ja mám bežne tak. Sú dni, kedy LEN rozvážam niekde deti, len s auta a do auta a je to hrozne vyčerpávajúce … ale večer si sadnem s mužom na terasu, nalejeme víno, pokecáme a ideme ďalej. Deň za dňom. Decká hrozne rýchlo rastú a ja už teraz vidím, ako mi sťahuje hrdlo, keď pozerám video môjho prvého bábatka a zratu mi do obývačky vbehne to bábo v jeho aktuálnej 10ročnej verzii. Uži si ten čas s kamoškami, keď potrebuješ, zvoľni trochu a nerob, čo nemusíš a hľadaj si nejakú prácu na chvíľku aspoň pár hodín. Aj keď tá práca ti myslím nepomôže, pomôže ti skôr premýšľať o tom celom inak.

zuzzkka
18. máj 2022

Ahoj, podla mna chod do roboty. Urob ten krok a uvidis, co ti to prinesie. Z vlastnej skusenosti viem, ze ked mam denne 3-4 h na svoju odbornu pracu, ktora ma bavi, domacnost a rodina mi idu ovela lepsie, rychlejsie a lahsie a vsetko si zrazu viem dokonale naplanovat a stihat. Staci, ze je mala chora doma a ja s nou cele dni, hned nestiham, nevladzem, nebavi ma nic. Podla mna teba vycerpava hlavne to, ze mas ako prioritu druhorade veci (hrnce, upratovanie atd), ktore sa spokojne daju robit aj po doobednej praci. Skus. Ak sa chces viac vykecat, kludne mi aj napis

isadeira
18. máj 2022

Na mna to posobi, ze si bud vyhorena alebo mas ponorku z toho kolotoca. Nie vsetky zeny su stavane na to, byt gazdinky tak, ze im to robi radost a zaspavaju s pocitom naplnenia. Vela z nas sa tvari, ze to tak musi byt, lebo sme matkami a musime sa teraz rozdat pre vsetkych a mat vzdy cisto a neviem co…Mozno tiez nie si tento typ a na mna to posobi, ze si potrebujes zmenit priority a mozno aj casovy harmonogram. Verim ze treba davat seba na prve miesto, zistit co ta realne robi spokojnou a naplnat primarne seba, lebo konieckoncov je to tvoj zivot. Drzim palce 🙂

kinderzwillinge
18. máj 2022

Toto bude psychicka unava, ktora prerasta do fyzickej ☹

zuzzkka
18. máj 2022

@isadeira presne, uz nedavat domacnost na prve miesto. Mne to velmi pomohlo. U nas je to 1. Rodina, 2. Platena praca, 3. Zdravie a vyziva (vratane sportu, cvicenia, varenia), 4. Oddych a zaluby a az potom daleko domacnost (upratovanie, pranie atd). Zahradu radim medzi zaluby, nie domacnost, lebo toto jedine ma bavi