icon

Neviem von zo začarovaného kruhu

18. máj 2022

Ked sa narodila prva dcera, mala rozne problemy, ako podrastla, zistili jej rozne uzkosti a pod. Vozili sme ju do spec. zariadenia, co nas vsetkych unavovalo. Tak sme ju dali nakoniec do lokalnej skoly a po vyucovani, ktore psychicky ako tak zvladne, ide domov. Nechce byt vsak doma sama, boji sa. Ale zlepsuje sa to. K psychologovi chodime. Druhe dieta ma alergie, treba varit jedla do skolky. O co mi ide? Mame dom, zahradu, ja som uz strasne vycerpana z tohto tempa. Som stale doma, teda, od narodenia dcery som nenastupila do prace, nedalo sa. Okrem toho, ze riesim tie deti, stale varim, tyzdenne upratujem 3 kupelne a 6 izbovy dom a zahradu, tak stale nieco riesim, vybavujem, lekarov. Hladam riesenia, ako z tychto problemov von, ale nedari sa mi. Strasne potrebujem ist uz do prace, ale nie som schopna si vyclenit denne aspon 4 hodiny, aby som mohla ist na pol uväzku. Manzel maka cely den, chodi domov unaveny a neskoro, babky nemozu, jedna ma vaznejsie zdravotne problemy, druha pracuje a citi sa vytazena. Peniaze nam vyjdu akurat na zivot, ale nie na nejake platenie si upratovacky alebo zahradnika. Ja som uz aj olutovala, ze sme si vzali tento dom na krk, ale pre deti je to fajn, bolo to s dobrym umyslom. Vikendy sa snazime travit bud niekde na navsteve, alebo nejaky program s detmi, aby vedeli aspon plavat, bicyklovat... 2x do tyzdna mi manzel umozni na take 3 hodky si ist oddychnut s kamoskou. Deti a domacnost a organizacia casu su teda vyhradne na mne, co je dost. Deti aj manzel pomozu, ako sa da, ze aspon umyvacku vylozia, poskladaju oblecenie a tak.
Keby som nastupila, dokazala by som hadam z toho svojho polovicneho prijmu uhradit tu upratovacku a zahradnika, aj ked tu citam, ze to nie je vobec lahke najst niekho zodpovedneho a musim sa zmierit aj s tym, ze budem vlastne robit zadarmo... Mam ale aj obavu z toho, ze kolko budem doma, lebo tieto moje deti su kazde tak raz do mesiaca tyzden doma pre chorobu, co znamena, ze prakticky kazdy druhy tyzden mam niektore z nich doma. Niekedy sa zabavia aj same, niekedy to treba trosku stimulovat, nechcem aby sedeli pred telkou alebo pc. Myslim, ze mam strach, aby som si tym nastupom do prace nepritazila. Uz teraz mam pocit, ze uz nerobim vobec nic, co by ma bavilo. Zda sa mi, ze vsetci doma su strasne nesamostatni, ale nemozu za to. Su to take povahy, mne to aj tak zapada do seba, podla reci starych rodicov manzela, ktori dost obskakovali. Viem, ze to nie je pre deti dobre, aby takto vyrastali, ze mama doma, no ked idem s kamoskou von, tak mi po navrate decka hovoria, ze aby som nikam nechodila, ze ocko vobec nevie, co a ako doma. Takze neni ani moznost navalat toho viac na manzela, uz teraz kolabujem z kazdej ich otazky, kde co mame, kam to ma dat a pod.... a ked si este spomeniem, ako som mala plany, ze si na rodicovskej prilepsim kvalifikaciu, aj nad nejakym zivnostnicenim som uvazovala.... ja nie som schopna ani dokoncit, co tu mam rozrobene, neroztriedene oblecenie, co deti vyrastli a pod. Zacala som si pisat, co robim kazdy den, aby som zanalyzovala, co robim zle, zbytocne, ale nie som z toho mudrejsia. Sledujem sa, ze ci som neni len pomala ako slimak. Mam kamosku, ktora zije podobne ako ja a ona je s tym v pohode, vyrovnana, ja myslim, ze to bude o tom, ja som neni vyrovnana, lebo ja na rozdiel od nej chcem ist do prace, ale neviem to zladit. Aj teraz pisem preto, lebo uz som zase so synom doma, mal 2 dni horucky a som na nervy. Takze len som s nim, citam knizky, robim cajicky, mojkam, chapem, ze potrebuje utechu, je mu zle. Ked su konecne cely den prec, v skole, skolke, tak potom po veceroch su velmi mrzuti, nezvladaju to tam, asi sme vsetci introverti. A ja to nezvladam pocuvat, to mrncanie a fnukanie. Praskne mi hlava, som ako butlava vrba pre vsetkych. Ani na kruzky nechcu chodit. Ja uz proste nechcem takto zit. Ako to zvladnut vsetko popri praci?

Strana
z2
nevenka
18. máj 2022

@makova333 obdivujem Vas. Ja mam 3 deti a mozu zjest aj klince, akoze to najmladsie ma ekzem, ale nic strasne a na jedlo mi zatial nereaguje zle, musi to byt zahul. Mne staci, ze varim na 2 dni a to byvame zatial v byte a v kuse bordel a nestiham 🙈. Klobuk dole pred Vami, vazne...🤩

elizabet173
18. máj 2022

nie motivovať, vyhradiť jednu sobotu v mesiaci, kde sa chopia činu všetci a ideme triediť a vyhadzovať. Nemyslela som ale toto, ale keď vedia, že ty si doma, automaticky sa spoliehajú, že všetko vybavíš, zariadiš ty. Keď pôjdeš do práce, budú všetci oveľa samostatnejší. Nič iné im totiž nezostane.

barbi28
18. máj 2022

A nebude lepšie predať dom a kúpiť menší? Taký akurát?

autor
18. máj 2022

@yoxinka Vystihla si to presne, takto to citim.
@zuzzkka Tiez mi to ide lepsie, ked som tyzden sama doma, hoci nie v praci. Asi sa mi aj tazsie sustredi, ked je niekto doma. Pracujes z domu? Staci to na lepsi pocit?

Inak suhlasim s tymi prioritami, akurat ja mam problem so spinou , nemame doma ultra poriadok, mam to presne na tej hranici, ze vias spini uz neznesiem, a ani by som to uz nemala kedy upratat.

Potrebujem sa rozhybnut, myslim, ze aj ta Korona tam zle vbehla, lebo uz boli doma potom 3 ci 4 mesiace a tak to ide vlastne 2 roky vkuse s prestavkami, vsetky tie karanteny.

autor
18. máj 2022

@elizabet173 v to dufam

terezka_ms
18. máj 2022

@dusankomoj 👏 konečne normálny komentár

marcelasladeckova
18. máj 2022

Opisujes bežný deň bežnej ženy v dome s deťmi. Život nie je americký film.

tarvika
18. máj 2022

kazdy toho zvlada rozlicne mnozstvo, niekto zvladne vela, niekto straaasne vela a niekto menej. ide hlavne o to, najst sposob ako by si bola spokojna a nevycerpana. napriklad ja mam 8h denne pracu pon-piatok, plus vozim dceru z a do skoly, kazdy den bud termin u lekara, alebo kniznica, alebo dceru vozim na kruzky. varim kazdy den, cez vikendy chodime po vyletoch, ziadne celosobotne upratpovanie. a nie som vycerpana. ale jedna znama co mam, je doma, nepracuje, len sa stara o dieta a domacnost. jedno dieta, skolopovinne, chodi do skoly aj do druziny. a aj tak je stale unavena, nestiha, ak dieta nebodaj ochorie, uz potrebuje pomoc. pravda ze muz jej ma narocnu pracu ale s dietatom pomaha vzdy ked ma cas, aj s domacimi pracami. a aj tak je unavena. takze su rozne typy ludi, aj extremy. ak vyslovene nevies kam skocit, skus si to lepsie zorganizovat, zapojit muza a deti. ak je to vyslovene o unave, skus doplnit d vitamin, zelezo, pohyb na cerstvom vzduchu, meditaciu.

zuzzkka
18. máj 2022

Ano, my obaja z domu a staci to az nadmieru. Striedame sa pri nej. A ano poriadok len nevyhnutne minumum pre moj zdravy rozum, cize spina nemoze byt, veci prezijem

jana_eyre_2
18. máj 2022

Ženy, vy tu snáď nikdy nemáte splin a nechcete sa postazovat, všetko ide s radosťou, vždy všetko dokonalo zvládnete, viete si vyriešiť šmahom ruky a je..

Autorka, ja ťa celkom chapem, mám to podobné, len teda mám tri deti, čo sa stále.boria s nejakými zdravotnými ťažkosťami - nie vaznymi ale sú a tak okrem iného riešim stále aj to.. nesťažujem sa, konštatujem, že po čase mi to uz trocha lezie na nervy - stále rovnako, keď sa konečne dostanem na nejaký pohovor, keď konečne niečo vyklikam, jeden sa zobudí s pisklavym kašľom a dusí, druhá o týždeň angína, tretí má okrem iného aj HIT a zase z toho problémy.. tomu keď dám spagety s morkadelou, tak ma migrenu aj celý den.. je to ozaj začarovaný kruh, našťastie mám kamarátku ktorá má podobné problémy a v prípade splinu jej napisem, lebo viem že ma za to neskritizuje.. tak ako neskritizujem ja ju ak má svoj splin..

Osobne si myslím, že na každu správnu zmenu treba počkať, nikdy to nejde zo dňa na deň a určite nie stylom, presťahujte sa a všetko je vyriešené.. treba zrejme skúsiť niečo urobiť inak ako máš zaužívané, hoc čo..

belllinka
18. máj 2022

Mne stále nejdú do hlavy tie 3 kúpeľne. Ste štyria, to vám stačia iba 3?

yoxinka
18. máj 2022

@belllinka
Čo riešiš? My máme 4izbový dom. Jedna kúpeľňa so sprchovým kútom a wc je spojená so spálňou, druhá kúpeľňa s vaňou a wc je na pochodí, kde máme detské izby a na prízemí máme ešte veľké wc s umývadlom a úložným priestorom, dá sa považovať za malú kúpeľňu. Je nás 5 🤷‍♀️.

bluka2
18. máj 2022

Náhodou mne sa zdá, že všetky tieto mini práce, čo musíš držať v hlave je vysoký mental load

bluka2
18. máj 2022

@yoxinka presne rovnako, 2 kúpeľne v byte ako popisujes u vás na poschodí a aj len traja ich dobre využívame každý deň obe. Podľa mňa celkom skvalitní život...

kleopatra114
18. máj 2022

Aj moja ma diagnostikovanú uzkostnu poruchu , nks , ľahší asperger . Mám aj mladšiu , u tej sa skloňovala DMO, nastastie sa nepotvrdila. Aj ja som unavená , vyhorena… psychicky ubolena. Viem, čo to je mat netypické dieťa a ženy s normo deťmi , ktorých jediný zdravotný problém je choré dieťa raz do mesiaca , to nemôžu pochopiť. Veľa šťastia !

elizabet173
18. máj 2022

@yoxinka ak stíhaš, môžeš mať aj sedem kúpeľní, tiež máme dve dvaja, ale dom autorky témy je nad jej sily

bafka
18. máj 2022

Velmi ta chapem. Tu nejde o to ze si unavena z upratovania velkeho domu, si jednoducho totalne vycerpana zo stereotypu a vyhorena. A teda, kto nemusi riesit zdravotne problemy deti, ten toto ani nepochopi. Lebo to nie je len o tom - zdvihnem telefon a zavolam doktorovi o termin. Ale to je neustaly psychicky stres co ako bude, ci dieta bude v pohode. A toto matku dietata ktore ma problemy, vycerpava a spada do frustracie a vyhorenia. Fakt ta velmi chapem.

nevenka
18. máj 2022

@kleopatra114 vies co, ja mam zdrave deti, relativne, ale viem pochopit. Mam jednu znamu, co ma DMO dieta, velmi tazky stav a veru, je to tazke. Ja by som povedala, ze to je o empatii, kto aku ma a ci si to vie predstavit. Mnohe tu sa chytili toho, ze maju domisko so 6 izbami a 3 kupelnami a vidia len to, lenze tu treba citat medzi riadkami. Vobec autorka nemusela ten dom spomenut, lebo sa zameriavaju len na to. Ale podstata problemu je uplne inde. Ona nie je vycerpana z domu, to len na dokreslenie situacie, ona je vycerpana z toho, co pises Ty.
Teraz od korony, co mala dcera koncom marca, nic neriesime, len dookola choroby, vsetci. A uz mi to lezie na mozog. Neviem si toto a horsie predstavit riesit cely zivot 😪

lenkakravcova
18. máj 2022

K tým dlazkam a upratovaniu: kúp si robotický vysávač s mopom. Povysava a po umýva za teba. 🙂 fakt super vec. Budeš mat kopu času navyše.

kleopatra114
18. máj 2022

@nevenka veru , je to zložité . U nás nič nejde jednoducho . Normo dieťa keď je choré chytíš a idete k doktorovi . U nás sú to hodiny vysvetľovania, názorných ukazkqch na tele , čo sa asi bude robiť , potom to pozrieme na YouTube , medzi tým mi cel čas place , ako sa boji . V deň “d” to vyzera tak , hnačka , úzkosti , odmieta vyjsť z auta a aj tak od stresu nespolupracuje - a to sa jedna len o klasicke vyšetrenie alebo prevencia . To , že s nou nemôžem chodit na neznáme miesta ani nehovorím , že nemôžem mat kamarátky , lebo dcéra zidne iné dieťa neakceptuje okrem svojej sestry . Fyzicky som silna , ale psychicky udupana.

jumama
18. máj 2022

Nemozes ty do prace - sprav si pracu doma. ked mate 6 izieb a 3 kupelne, to by sa mozno jedna miestnost dala vyclenit na podnikanie - napriklad masaze by si mohla robit. Spravit si taky kurz... Alebo nechty, a chodili by k tebe zakaznicky na nechty, poklabosili by ste. Alebo nejake hand made dielnicky - bud pre decka alebo aj pre zeny, pre maminy s detmi spolu. Mali by spolocnost aj deti, aj ty.

kormino
18. máj 2022

Autorka som o cca20-25 rokov staršia od teba.Dieta mám už dospelé,ale dom so 4 izbami,2 kúpeľňami a 26 árovym pozemkom som mala aj vtedy,keď bola malá.Pracujem celý život,do práce som sa vrátila keď mala rok.Roky som denne varila,teraz sa stane ,že varím obdeň.Na pozemku máme sad,zeleninovú záhradu a takisto okrasnú.Mam veľa kvetov,manžel chová hydinu.Samozrejme sme obaja zamestnaní,do práce dochádzame ja pol hodinu,manžel hodinu.Nikto mi nikdy nepomohol,nepozval v nedeľu na obed atď.Ja preto teraz s radosťou pozvem mladých na obed,alebo sa u nich zastavím a hrám sa s malým.Inac poznám také typy žien,čo majú malé byty,nemajú záhradu ,jedlo riešia donáškou a stále fnukaju,že nestíhajú.Nehovorim,že je to tvoj prípad

jana_eyre_2
18. máj 2022

@belllinka my máme dve kúpeľne, bohužiaľ toaleta v nich, nie oddelené.., už teraz premýšľam ako to bude u nás keď budú starsi a budú všetci na veľkej ráno predtým ako odídu z domu, jeden sa bude chcieť vklude vytoto, druhý osprchovať a tretí tiež bude potrebovať záchod, plus tu budeme ešte my rodičia.. veľkej rodine treba viac priestoru a tiež je možné že autorka raz ďalšie dieťa bude ešte mať, nebude musieť riešiť harmonogram sprchovania.. 😅

ropucha6
18. máj 2022

Co ja viem, ked sa ti zda vela roboty okolo domu a zahrady a citis sa z toho frustrovane, chodte do mensieho. Manzela a deti si treba vychovat. Ja by som urcite isla do roboty, aj za cenu neuprataneho, mozno si aj efektivnejsie zariadis cas, ked ho proste bude menej, niektore veci proste spravene nebudu. Inak mam zname, co maju velke domy, rodinu, pracu, vsetko vzdy tip top a aj take, co ani maly byt nezvladaju mat na poriadku, kazdy sme proste iny, tak to neber tak tragicky.

elizabet173
18. máj 2022

@jumama neviem, či by to pre ňu nebolo ešte horšie, ako to má teraz, keď je doma dlho. Podľa mňa jej pomôže práca aj len na štyri hodiny, zmení prostredie, príde na iné myšlienky a prospeje to aj jej rodine

karolinakr
18. máj 2022

Namiesto trepania do prace nemozete 2 izby prenajat? Je to nejak oddelitelne, mate vedla mesto kde su studaci za 200eur 1 izbu? Co?

autor
19. máj 2022

@bluka2 Absolutna trefa do cierneho. Moja najcastejsia staznost je ze mne z toho mnozstva veci, co musim drzat v hlave, uz raz asi praskne.
@nevenka ano presne. Korona nepomohla.
Pomaha mi ze nie som v tom sama, na tie negativne reakcie som sa napriek svojej psychike snazila pripravit a snazim sa aj z nich nieco zobrat.
@kleopatra114 Ano, vacsina diskutujucich uplne vypustila ten fakt, ktorym som zacala, ze starsie dieta je uzkostlive. Zjavne netusia, co to obnasa a ako velmi je to vycerpavajuce.
@kormino Su aj velmi sikovne zeny. Asi to bude o tych prioritach, ja nechcem mat na prvom mieste dom a zahradu, ale kedze sa investovalo dost penazi, tak je nutne aspon aku taku starostlivost a cas venovat, a tu by som radsej dala do tej prace, alebo rodiny. Zamknut izby, prerobit zahradu na travnik, to ako keby som teraz zobrala desiatky tisice eur, na ktore som tvrdo roky makala, a splachla ich do zachoda. Nie je to jednoduche rozhodnutie, preto som ho neurobila, aj ked to moze mat svoj efekt vo vysledku.

tanikka
19. máj 2022

isto by bolo fajn, ak by si mohla z domu aspoň na pár chvíľ vypadnúť. proste treba si priznať, že je toho na teba veľa a buď sa budeš musieť niečoho vzdať alebo si nájsť aspoň taký čas pre seba

anitaartis
19. máj 2022

@zuzzkka ahoj myslim,ze je to o tvojom nadstaveni..necitala som komenty,ale vela zien takto funguje...my mame takisto 4 izby,3 kupelne,manzel robi od rana do vecera,o nejakom case pre seba 2x3hodiny do tyzdna by som.mohla iba snivat....vikendy travime apolu, bud doma alebo na výletoch...som.doma s dvoma detmi,tehotna s 3.som spokojna doma ale je to o cloveku..mne to velmi vyhovuje a som tak stastna...ty by si pravdepodobne bola stastnejsia,keby bola.praca doma atd..skus si teda najst 4 h uvazok s tym,ze nemusi byt doma vsetko na 100%...postupne sa vsetci clenovia naucia kde comje,aj ked par mesiacov to urcite.pptrva...u nas je to tiez tak,ze tym ze len ja upratujem a casto menim.kde su veci,iba ja viem,kde co je...🙂)

kormino
19. máj 2022

autorka,však ja ti práveže píšem,že sa starám o veľký dom,veľkú záhradu,kde pestujeme a nemáme trávnik a taktiež nemám zamkuté izby.Treba si rozumne zadeliť čas.Ja mám tiež koníčky napr.veľmi rada čítam,ale to až večer.Po práci si rozdelím čas,ked treba varím,potom záhrada.Ked nemusím variť,tak upratujem atd.Musíš si vsetko naplánovať.Ja ked som mala malé dieťa,veľa vecí sme robili spolu,alebo sa pri mne zahrala v záhrade,Ty ked máš deti dve,tie sa skor zahraju spolu,ako ked ja som mala len jednu.A ako som písala v predošlom príspevku od roka dieťaťa som zamestnaná.Skús popremýšľať,ako sklbiť domácnosť,deti ,prácu atd.Poznám ženy,ktore pri tomto všetkomešte pečú na objednávky,alebo vyrábaju vence atd.Ja som volakedy tiež štrikovala na zákazky.napr.

Strana
z2