icon

Neviete sa s priateľom dohodnúť na bývaní?

29. aug 2024

Prišla som si sem po radu.

Mám 25 rokov a priatela, ktorý má 27, sme spolu dva roky a niečo, od januára bývame spolu v jednom nájme. Ja som tu predým bývala sama, on pracoval v Brne a tiež býval v nájme. Nevieme sa však dohodnúť, čo ďalej.
Ja by som najradšej zobrala hypo na nejaký menší 2i byt. Samozrejme sama pretože on o hypotéke nechce ani počuť. Prakticky odkedy sme spolu tak hovorí ako chce ísť do zahraničia. Čo je super a kľudne pôjdem s ním. No prešli dva roky a nespravil NIČ aby sme do toho zahraničia išli. Ale vždy keď spomeniem, že si chcel niečo kúpiť začne byť ofenzívny, že on sa tu nechce viazať, že sa nezadĺži na celý život. Ja by som chcela niečo vlastné, kde môžem robiť nejaké zmeny, môžem mať psíka alebo praktiky hocičo. Teraz máme zmluvu v nájme do budúceho mája.
Je podľa vás v poriadku povedať, že buď potom idem do zahraničia alebo si ja kupujem byt?

Strana
z4
maryetta
30. aug 2024

Mas jednu obrovsku vyhodu-ze si samostatna a sebestacna. A suhlasim ze on ti je skor stopkou. Akoby zatiahnuta rucna brzda. Ani tu ani tam. Ani vpravo ani vlavo…. Stojis na mieste a ty sa potrebujes hybat.
Ako ciam-mas na to aj chut aj prostriedky kupit ten 2-izbak by bolo super (mnoho ani parov nema na to financie ci odvahu). A ist tam. Byt vo svojom ci snim alebo sama ak on chce ist do zahranicia ale to ma asi iba niekde v hlave resp vo svojich snoch.
Porozhliadaj sa. A najneskor do toho maja by som na tvojom mieste uz chcela byt vo svojom. Drzim ti palce 😉

luccija
30. aug 2024

Na tvojom mieste si vezmem hypo sama...
On ešte nevie kde chce bývať, kde chce pracovať atď či vôbec plánuje zostať s tebou ..ak pôjdeš s ním byt prenajmes.Mozno to je typ, ktorý len rozpráva a nič z toho.Snad nie je tak naivný, že si myslí, že si hneď v zahraničí kúpi byt.

simca06022011
30. aug 2024

byt si moze skupit aj bez povolenia priatela a nastahovat sa. Ty sa ale chces usadit, kupit si psika atd a to on nechce = lebo sniva o zahranici= kam este neodisiel a predpokladam, ze nema ani nejaky presny plan. To bude podla mna problem toho spolocneho byvania.
Takze kup si sama a plat si, potom to mozes prenajat/predat ak odidete do zahranicia. On ak bude s tbeou byvat = bude miesot prenajimatela platit tebe nieco. A vybavene.
Ste mladi, ja by som to este tak katastroficky nebrala, ze s TEBOU nechce byt. Skro mu treba rozkyvat sa. Tomu mozes pomoct tym, ze zacnes ty🙂
Ono aj tak bude lepsie ak s priatelom nic spolocne kupovat nebudete = kvoli vyrovnaniu ak sa rozidete(teraz, o rok, dva.. pat rokov, nie ze by som to predpovedala, proste len ako moznost to ber).

luccija
30. aug 2024

@lakebabe energie v bytoch sú často oveľa vyššie ako v dome.Svokra býva v 3 izbovom byte 3 a my v dome a platíme o polku menej a to ani nemáme nízkoenergetický dom.
Autorka tvoj chlap žije v snoch kde v zahraničí si kúpi vlastne bývanie?ak by mal rozum kúpi si byt tu a prenajme, v zahraničí zarobí snáď viac a o to skôr splati hypo.Podla mňa sám nevie čo chce a boji sa tak špekuluje.Ideal preňho by bolo, aby si ty zobrala hypo a on mal kde bývať😉

dadka1997
30. aug 2024

@lin_a kupovali .. to som napisala všeobecne, kupovali sme ho spolu ale ja som nefigurovala na hypoteke

lakebabe
30. aug 2024

@luccija energie áno, len som to z toho najskôr pochopila ze hovorila len o elektrine. Keď to má všetko dokopy tak jasne to môže byť v pohode

simca06022011
30. aug 2024

@lin_a este by som k tvojmu prispevku dodala, ze ani ako vyborene zarabajuci by som si nekupila byt za cash... viem tie peniaze lepsie investovat. Sice mam urok este nizky, ale aj keby bol 5% je to naaaaozaj najlacnejsi uver a radsej zvolim ryclejsie splacanie alebo nejaku inu formu ako "vyplatit na ruku nehnutelnost".

zmrzlinka2021
30. aug 2024

Autorka, nikde euvadzas vaše plány s priateľom do budúcna. Ak sa nejdete brat, kupuj si byť sama

bg92
30. aug 2024

suhlasim s @pe_mi
Byt by som si kupila ak mas na hypoteku tak ci tak. Do zahranicia mozes ist vzdy aj v buducnosti a vtedy das byt do najmu.
Ujasnila by som si vsak co s priatelom - velky pozor na to, ze je "ofenzívny, že on sa tu nechce viazať, že sa nezadĺži na celý život". Mylis, ze ak si kupis byt bude prispievat/platit najom a podielat sa na nakladoch? s takymto postojom by som sa necudovala keby zahlasil ze "na cudzie peniaze davat nebude" a ledva cosi prispeje na naklady. duplom ked sa nechce viazat, tym ti dal vlastne najavo ako to s tebou mysli.
Nenechavaj svoje rozhodovanie o buducnosti a dalsom kroku v zivote zavisle na nom - On s tebou v takom duchu nepocita. Rozhodni sa podla seba pre seba.

autor
30. aug 2024

@bg92 Toto máme vyjasnené a je poriadku s tým, že by dával rovnako ako teraz keď si delíme nájom dvaja. Čo je podľa mňa uplne ok.

oblecenie99
30. aug 2024

Jasné, načo jej hypo na vlastný byt, keď takto môže tu hypo skrz nájom platiť niekomu cudziemu 🤔 Ani keby som mala teraz cash 200 000 eur by som zaň nekúpila byt, ale išla do hypotéky i tak.

zmrzlinka8
30. aug 2024

@dadka1997 prečo by jej nedali hypo samej? ze vraj 0 sanca? predstav si, mne dali hypo samej a dosť vysokú, stačí lepšie zarábať.

Strana
z4