icon

Nevládzem a nikto ma neberie vážne

26. dec 2022

Som sama z dvomi deťmi, dom, záhrada, zvieratá, domácnosť... na všetko som sama, muž pracuje v zahraničí a keď je doma robi okolo domu co ja neviem, alebo sa snaží venovať deťom. Táto príprava vianoc ma úplne odrovnala, všetka ta záťaž na mňa doľahla, som úplne fyzicky vyčerpaná, je mi do plaču pri každej činnosti, lebo len čakám, kedy skolabujem. Co sa samozrejme odráža aj na psychike, nemám toľko trpezlivosti na deti, kričím. Mladšie dieťa má teraz to obdobie, že všetko je jeho a všetko môže, ja keď poviem nie,platí nie ,po čom nasleduje hádzanie sa o zem a vreskot, nepomáha žiadne odvedenie pozornosti. Zo starším sa treba veľa učiť, od malička bol veľmi náročný. Povedala som to už aj svokre, rodičom aj mužovi ale nikto ma neberie vážne, myslia si asi, ze to vravím len obrazne alebo co. Nemá mi kto pomôcť, alebo mozno nechce, každý má prácu a svojich starosti dosť... Mužovi nechcem dat veľmi najavo, že to nezvládam, konečne ma prácu, ktorá ho baví a aj dobre zarobi... neviem ,čo ďalej..

bellamamma
26. dec 2022

@viestta nikto nie je "povinny" ale rodina je na to aby si pomahala, nic sa nestane starym rodicom ak si na tyzden vezmu aspon jedno dieta. Mne minule zobrala uz dospela dcera maleho, lebo som bola psychicky na dne a ako mi to pomohlo. Ono milan studnicka tvrdi ze na jedno dieta maju byt aspon 3 dospeli. Nema vsetko zvladat iba zena, v tom bola v minulosti vyhoda dvojgeneracnych domov. Ja by som si sadla a radikalne povedala ziadne zvierata, neviem ako si byvala pred manzelstvom ale mozno ani dom nie je pre teba ideal. Pamatam si jednu zenu z prace aka chodila ustvana pred vianocami lebo 3dni umyvala okna na velkom baraku. Naco by mi bolo byt otrokom svojho domova.

viestta
26. dec 2022

@bellamamma áno, je fajn ak aj starí rodičia "pomôžu", je to na prospech všetkých. Je fajn ak rodina pomôže, raz jedni, raz druhí, tak by to malo byt. Ale v prvom rade je to povinnosť rodičov aby o deti bolo postarané, majú sa na tom podieľať obaja. Nemôže všetko ležať len na matke.

nepic
26. dec 2022

Treba si v živote určiť určite priority,čo chcem čo potrebujem a čo naozaj musím mať pre život. Rovnako do toho zapojiť deti a zároveň aj muža a tiež zvážiť čo je viac,či mužova práca ktorá ho baví s dobre zarobí,alebo rodina a ostatné veci okolo.

ajn
26. dec 2022

vypusti od toho mat vsetko tip top.inak sa to po case prejavy na tvojom zdravi a psychike.a zdravie je fakt najdolezitejsie,co tam po vsetkom.🙂

dominikamacakova
26. dec 2022

Pane bože 🙈 My sme mali na Vianoce doma bordel ako v riti, darčeky v darčekových taškách, žiadne koláče iba medovníky z kupovaného cesta,ktoré zdobili deti a neuveríš, ale všetci sme "prežili" a mali sme pekné Vianoce 😀 Vždy keď nevládzem a máme bordel, alebo som psychicky vyčerpaná tak si sadnem a serem na to. Máme dva záhony a mačku. Nič navyše by som nedala... Proste ja sa nemienim strhať, chcem byť psychicky aj fyzicky v pohode keď budem stará... Deti vyrastú a ja môžem ďalej "žiť"

aurorastone2
26. dec 2022

Tak čo poradiť už všetko bolo spomenuté, prebrať to s mužom..

A ľúbi sa mi jak tie isté čo kričia aby sme si pomaly na balkóne chovali kravy a prasce a boli bio eko tuti fruti, teraz radia zbaviť sa zvierat aj záhrady so zeleninou 🤣

Aj so statkom by Ti vedela pomôcť možno aj nejaká dôchodkyňa co sa nudi 🙂

Drzkaj sa ❤️

maya_zilina
26. dec 2022

@aurorastone2 Dnesne dochodkyne nerobia na svojom a nie to na cudziom...

lacibo
26. dec 2022

Chod zit s muzom a detmi do zahraniicia..prenajmite si byt bez zahrady, bez zvierar, deti zapis do skolky a uzivajte si cas, ktory stravite spolu ako rodina..budujte si pekne vztahy vy s muzom a vy s detmi, lebo to je najviac..vsetko.ostatne je nepodstatne..

1gabriela13
26. dec 2022

A načo sa odrovnat na Vianoce ? Na sviatky pokoja? Však medovníky upečiem s deťmi a zvyšok objednám ,spravil večeru a čau. Stromček sme my vyzdobili na poslednú chvíľu ,spravili sme medovníky a že bol trocha neporiadok netrápilo nikoho. Nepôjdem sa pototo zo sviatkov. Cez sviatky ani nezehlim ,dieťa nechodí do škôlky a ani neriešim podobné veci. Veď rob len to čo je najdôležitejšie. A bude pokoj.

veronika1754
26. dec 2022

Nechcem aby to vyznelo že zlahčujem tvoju situáciu, to určite nie, a verím že si vyčerpaná. No v prvom rade ty nie si sama. Ja som sama, s piatimi deťmi, nemám ani svokrovcov, ani rodičov, ani ujov a tety... sama s deťmi 365 dní v roku, dve práce, pretože moje náhradné výživné na deti je 140 eur spolu, takže z toho ani strechu nad hlavou nezaplatím. V druhom rade vypusť všetko čo ťa nebaví a vyčerpáva, ak ťa nenapĺňa starostlivosť o zvieratá tak ich zruš, prípadne aspoň na určitý čas ich zruš kým nebudú deti staršie. Po druhé zapájaj aj deti do domácich prác, deti to väčšinou robíš radi ak to robia od mala, chce to trošku trpezlivosti zmieriť sa že to nebude urobené dokonalo no keď budú robiť primerané veku práce doma stále sa budú zlepšovať. Zredukuj všetko čo nepotrebuješ, napríklad kopa hračiek s ktorými sa nehrajú zbytočne vytvára pocit neporiadku, tiež sošky, vázičky a podobné veci, proste vezmi mech natrep do neho všetko čo zbytočne berie tvoju energiu že to treba stále upratovať a daj na charitu, urobíš dobrý skutok sebe aj iným. Za tretie ak môžeš dať deti k niekomu na víkend urob to. A určite sa nesnaž mať všetko tip top pri malých deťoch sa to nedá. Tiež neviem ako staré je tvoje dieťa s ktorým sa učíš no možno aj tu treba trochu poľaviť aj pre neho aj pre seba a pripustiť si že proste nie každý musí mať samé jedničky, proste sa s tým zmieriť, prípadne navštíviť CPPPaP možno je tam dajaký problém ak mu nejde učenie. A hlavne myslí pozitívne, nie si sama a máš zdravé deti je to dar, váž si ho. Bude lepšie,deti vyrastú bude to ľahšie.

lunademonica
26. dec 2022

Tak ked muz dobre zaraba, nech zaplati upratovacku alebo opatrovatelku...

aurorastone2
26. dec 2022

@maya_zilina vidis a ja poznám také co su akčné a je ich dosť.

mira0611
26. dec 2022

Ahoj, je mi velmi luto, ze mas taketo tazke obdobie, viem ze to je velmi tazke aj ja som uz bola v tvojich topankach len s 1 dietatom. Co je pozitivum, ak mas manzela doma tak porobi, co ty nevies a snazi sa byt aj otcom.
Neviem, ak je spokojny v praci, tak by som ho zatazovala s tym co si tu napisala.
Aj ja sa stale snazim o dokonalost, ale ak mam dokonale upratene z toho moje dieta este nikdy nebolo stastne, ale ked som mu sem tam spravila krivy den to sa mu vzdy pacilo, napr.obed v restike alebo pizza na veceru ....
Ty potrebujes trochu casu na seba.
Ja som robila toto iste ako ty teraz a bola som velmi flustrovana. (Manzel bol taktie v zahranici)Teraz uz vidim, ze som kde robila chyby, ja som vlastne sebe nevedela vyhoviet a mala som prilis vysoke ocakavanie voci sebe.
Sem tam by si nemala varit, a objednat si menu. Napr.1x tyzdenne.
Mas deti naucit, ze ak mamicka pije cas alebo kavu, tak je to jej cas a nemozu ta vyrusovat. Ja som svojmu vtedy povedala, uz sme sa zahrali na toto a toto a pozreli sme si toto a robili sme to, co si ty chcel, ale teraz si mamicka potrebuje dat kavicku, ktoru vypijem tu a teraz v klude a potom budeme spolu stavat lego...cca.po 2 tyzdnoch sa naucil. Ja vypijem kavu za 5min.caj si uz viac vychutnam🙂
Ja som si vtom case menu neobjednala, ale teraz ked nestiham objednam pre seba aj syna. Prestala som sa obvinovat a nenavidiet, ze som zla mama. Stalo ma to vela casu, ale raz som pocuvala detskeho psychologa, ktory hovoril, ze dnesne matky su uplne vyciciavane, nasi rodicia a stary rodicia to mali uplne lahsie, lebo zili v 1 dome viac generacii a matky neboli na deti sami, babka sa venovala detom, kym matka robila domacu pracu alebo naopak, ale dnesna doba uplne vycerpava matky a tlaci ich k psychickemu zruteniu, ze nie su dokonale, vyzorovo, nevaria bio a neupratuju eko...a v minulosti netlacili im do ksichtu cez fb a comp.vzory dokonalosti.
A došla som na to, ze ma pravdu. My sme byvali sice len 1 rodina, ale babka upiekla pre kazdeho, ja som supala zeleninu uz od kedy sa pamatam k nedelnemu obedu a obalovala som mäsko...dnesne deti maju mobily, ani smeti nemusia vyniest, izbu upratat...
Mozno by si si mala pozriet na montessori tabulku, ona mala pekne rozpisane, ake ulohy sa mozu dat dietatu podla veku a trochu aj deticky zapojit do domacnosti. Prestriet stol, vylozit z umyvacky veci...
Aj ja som to zacala a poviem ti bola som velmi prekvapena moj 14 rocny syn supal zemiaky ako 🤪🤪. Vies preco, lebo som ho nezapajala do domacich prac, chcela som vsetko sama a popritom, mu robim zle, potrebuju deti domace prace na rozvoj psychiky a motoriky. Tvoje deti sa budu citit doleziti, ze maju ulohy.

ouwecka
26. dec 2022

Drzim ti palce,vypust na com život nestoji a najdo si cas pre seba, kľudne aj na ukor vysávania, potrebujes laskanie seba samej a cas ♥️ všetko dobre 😊

bluka2
26. dec 2022

Musíš dať seba ako prioritu a nie mužovu spokojnosť v práci a perfektne Vianoce pre deti. Si unavená, teraz si to nemôžete dovoliť proste, inak podstupujes riziko, že vám cely systém krachne.
Poviem ti, ako sa snažím tomu vyhnúť. Bežne nemáme problém, ale 3 týždne chorôb pred Vianocami plus uzávierky v práci ma tiež solídne odrovnali, cítila som, že sa približujem dosť blízko v svojim hraniciam, za ktoré radšej nechcem ísť. Tak sme strávili "neidealne Vianoce", išla som si oddýchnuť len z jedným dieťaťom (lebo u seba viem, že 1 dieťa je ako žiadne dieťa a 2 naraz vyžadujú dosť psychickej sily). Ako hovorím, nie ideálne, ale z dlhodobého hľadiska najlepšie riešenie. Tak aj ty nejaké také pohladaj, čo nie je ako z katalógu, ale funguje pre vás. Nájdi si pomoc v tom, čo ti berie najviac sily.

bellugia
26. dec 2022

Nič nemusí byť dokonalé... Netreba byť otrokom roboty, domácnosti, záhrady... Má to byť relax-ak je toho veľa, asi treba z niečoho ubrať.. Niečo nerobiť, niečo vyhodiť, na niečo sa vykašlať 🙂 Priority. Povedať o tom, rodine, manželovi. Nech ti pomôže, kto môže... A neviem, či ste veriaca, viera mne pomáha vo veľa veciach... 🙂

karolin8
26. dec 2022

Muzovi nechces dat najavo, ze to nezvladas... A dokedy chces cakat? Kym naozaj neskolabujes a preberies sa na JISke? Si uplne vyhorena. Sadni si s nim, povedz mu ako sa citis a ze potrebujes pomoc. Ak nechcete nechat zahradu, zvierata, zabezpec si na par hodin v tyzdni opatrovatelku pre deti a pomocnicku na upratanie. Na peniaze nepozerajte, tvoje zdravie je prvorade. Ked budes ty v pohode, aj deti budu kludnejsie.

rebeca40
26. dec 2022

Moja a komu inemu to máš povedať.Je tvoj partner v prvom rade to ma vedieť on.
My máme 5 deti najmenši diabetik, muža v Nemecku dom ,záhrada ,hydina,chovnu stanicu s nemeckými dogami .Teraz dokonca 11 šteniatok vo veky 4 týždne.
Čiže čisty masaker.Ale vždy keď je muz doma nepýtam sa ho oznámim mu srdcko si doma funguj okolo všetkého potrebujem načerpať silu.Oni sa sami nedovtípia😁.
To nieje hanba ani zlyhanie je to naša potreba zotavenia.
Keď nebudeš oddychnutá pôjde celá domácnosť dole vodou. Ja som kedysi tiež riešila aby bolo všetko tip-top a čím som staršia tým viac si uvedomujem, že som riešila blbosti ,že prvoradé je môj pokoj a potom to pôjde samé.Znie to sebecky ale je to tak .
Ty sa hlavne porozpravaj s mužom čo vám netreba na čas vypusti z hlavy keď je doma nech ťa neha vyspať keď len o hodinu dlhšie.
A deti keď sa hádže o zem tak sa hádže dlho ho to držať nebude časom pochopi,že s tým nedosiahne nič.
Si šikovná aj keď teraz vyčerpaná maminka ver zvladneš to pomaličky po kúsku ale dáš to .

loliki
26. dec 2022

Daj si Magnézium a novoročné predsavzatie: Budem dobrá aj sama k sebe. Udeľ si titul Domáca pani. (nie otrok) 😉

erika237
27. dec 2022

Autorka, skoda, ze viac nenapises, ale asi si ostala trosku zaskocena. Verim, ze ak dlhodobo tahas vsetko sama, tak si uz unavena a mozno aj vyhorena a tazko vidis tie moznosti, ktore mas na zlepsenie, ale je to o tvojom nastaveni, musis trosku ubrat a vyslovene sa na nieco vysrat.
Na Vianoce som napiekla iba perniky a asi ich budeme jest este aj v aprili, navarila som kapustnicu, opiekla zemiaky a urobila par kuskov ryby, upratala som zbezne, ako akykolvek iny vikend, okna som neumyvala, prach uz je vidno, ale bolo tu pekne, tak sme chodili s dietatom von, pozrela som si serial, potrebovala som absolutne vypnut, lebo posledne mesiace v praci boli na gulku.
V prvom rade o tom ako sa citis musi vediet manzel a s nim musite dospiet k nejakemu rozhodnutiu, aby ste obaja boli spokojni. Pokial dobre zarobi ja osobne by som prehodnotila zvierata a zahradu, aspon kym decka nebudu mat 5-6 rokov, proste vacsie. Niekto povie, co su to sliepky, smaris im jest a hotovo, ale ja viem pochopit, ze ak je clovek na tom zle aj to hodenie neznasa a lezie mu to na nervy. Ak si z tych pre koho je zahrada relax, ale mas dieta/deti, ktore ti nedovoluju v klude vypnut, tak sa na cas, kym budu decka vacsie vykasli aj na zahradu.
Asi este nepracujes a bolo by fajn si vyjasnit aj ti ako to bude vyzerat, ked aj druhe dieta pojde do skolky a ty do prace, lebo ak je muz v zahranici bude na tebe aj rozvazanie deti, cize budes musiet pozerat aj taku pracu, mozno skrateny uvazok, co by slo kedze muz dobre zarobi, otazka je, ci ty nechces realizaciu…
Verim, ze to mas tazke a narocne, ale musis to vyriesit v prvom rade s muzom a vyzopravat sa s nejakou kamaratkou.

canany
27. dec 2022

Ja ti uplne rozumiem. Mam to iste. Len ja som sama na 2 deti. Tento rok som vypustila skoro vsetko co sa dalo. Okna umyte nemam uz asi rok a pol a svet sa nezrutil. Kolace z polovicnej davky, len aby si deti mohli vykrajovat. Mam plno veci na pranie,nemam to kde susit, roztekana som uplne, myslienky skacu zjednej povinnosti do druhej. Mam nutenu dovolenku, ktoru treba vycerpat do konca roka a zial ako uctovnicka musim aj tak robit dphcky a ide zavierkove obdobie nemam poriadnu vypomoc vpraci, musim vsetko sledovat a kontrolovat. Vcera som uz tak brebtala vecer, ze som suvislu vetu bez zakoktania nedala. Dnes ako som startovala pocitac, som ho skoro zablokovala, ruku do ohna by som dala, ze som heslo davala spravne, az kym som ho neskontrolovala podla poznamok. Potom som otvorila take aplikacie,ze som nechapala co to je. Decka maju ulohy aj na pradzniny, dala som im klud cez Vianoce, ale uz sa treba s nimi ucit. A stalelen povinnosti nejake, ziaden klud, zesi sadnem pred tv a vylozim nohy. Teraz mam 5 minut, kym doperie pracka, tak som tu.
Drz sa a zvolni tempo ako pisu vyssie, tam kdenetreba kasli na to

waity888
27. dec 2022

@katkami123 ja som vychádzala z toho čo som si prečítala od autorky. V žiadnom prípade som ju nechcela uraziť alebo nebodaj jej ešte vyše naložiť. Chcela som jej len ukázať,že to máme viaceré tak. Aj ja som na to sama,muž v práci a bývame ďaleko od všetkých. Tam ide o to si uvedomiť,že nemôže byť všetko perfektné,že môže pár vecí vypustiť ( napr tie zvieratká ak to nezvládajú). Všetko je dočasný stav a takto samu seba psychicky zničí. Ja viem,aké je ťažké si to priznať a niečo s tým urobiť. Ale matky to tak proste majú, mnohé ženy to majú ešte oveľa horšie a musia si nájsť ten systém. Veď sme tu na to,aby sme ju povzbudili, že v Tom nie je sama a nech to nenechá takto ale snaží sa to vyriešiť.

viestta
27. dec 2022

@maya_zilina ktore ako. Z lemravych nedochodkyn vyrastu lemrave dochodkyne. Akcne a vitalne zeny su aj na dochodku akcne a vitalne.

piridoxin
Autor odpoveď zmazal
piridoxin
Autor odpoveď zmazal
zuzanalila20
27. dec 2022

@piridoxin Len ona je už dosť pravdepodobne v stave, kedy jej radosť nerobí nič a ani nevie, čo by spravilo. Najprv potrebuje úplne vypnúť, vyplakať sa, vypustiť to zo seba, dovoliť si lddýchnuť si. Inak pekne a stručne povedané, najmä sa mi páči, že si spomenula vďačnosť 💛

selwadza22
27. dec 2022

Čo sa týka najmladšieho skús si pozrieť bezplatné videá od: nevychova. Pomôže ti to a aj pochopíš ako zvládnuť syna. Úplne perfektné rady ako na niektoré výchovné problémy... A samozrejme musíš všetkým ukázať, že aj Ty si dôležitá aj na Tebe záleží a aj Ty máš právo oddýchnuť si a byť pochopená. Proste to daj rodine najavo. Povedz to deťom. Inak ťa berú ako samozrejmosť a tvoje pocity ich nemajú prečo zaujímať keď si to necháš pre seba. Musíš to povedať deťom aj manželovi. Samozrejme deťom podľa ich psychickej úrovne. Mnoho žien takto ticho trpí a sťažuje sa na to, že nezvláda veci a potom sú podráždené, kričia na deti a pod. Je to len a len tvoja vina, že si to nechala zájsť tak ďaleko. Hovor o svojich pocitoch aj s najmenšími deťmi... Uvidíš ako potom aj oni zmenie sboje správanie k Tebe. Deti sú v tomto úžasné len im musíš povedať, že sa niečo deje inak sa nemajú ako dovtipiť. Musíš deti naučiť, že záleží aj na iných ľuďoch nielen na nich. Takto ich zle vychováš a na staré kolená sa na Teba akurát tak vykašlú lebo vlastne to ich učíš...

marianielson
27. dec 2022

Presne viem, ako sa citis, pretoze som na tom podobne. Som vyhorena a viem, ze si za to mozem sama. Stale som nechavala muza zarabat a ja som robila vsetko. Rodinu sme mali daleko, takze som bola na domacnost a deti sama. Viem, ze mam muza viacej zapajat, ale ked on si uz na to zvykol, ze ja vsetko zvladnem. A ja som vycerpana, uz nie som taka vesela, ako som byvala, na deti viac kricim a uz nemame priatelsky vztah, ale ja som ta prisna mama. Aspon taky mam z toho pocit. Viem, ze treba si urcit priority a nemusi byt vsetko stale ciste, no ked nie je, som z toho nervozna. Snazim sa zmenit. Zaplatila som si nevychovu, pristahovali sme sa blizsie k rodicom, aby tam sem tam deti mohli ostat a oddychla som si. Robim male kroky a snazim sa vyhrabat z tej diery, do ktorej som sa dostala za tie roky. A dam ti jednu radu, kym este nie je neskoro. Nenauc svojho muza, ze vsetko zvladnes a snaz sa preniest zodpovednost za rodinu a domacnost aj nanho. U mna to bude pomalsi proces. Ja uz som v tom po krk. Drzim palce. Verim, ze to dame 🙂

marianielson
27. dec 2022

Este taka veticka od Katky Runy, ktoru rada pocuvam. “Smie to tak byt”. Treba si dovolit a robit si radost. Ja sa to tiez ucim, pretoze sme boli vychovavane k odriekaniu a deti, muz na prvom mieste. No musime sa naucit dat na prve miesto seba. Znie to sebecky, ale urcite to sebecke nie je. Stastna matka, stastna rodina 🙂

jujala
27. dec 2022

Tiež som mala muža v zahraničí, ale ako darček mi dal rozvod, takže od leta som na všetko total sama: 2 školopovinné deti, dom, 30ar záhrada, práca do 17,30h. Keď nasnežilo som vstávala o 5h aby som si 65m cestu odohrávala inak by sme z domu ani nevyšli. Záhradu som zredukovala na 30%, našla si hodinového manžela čo mi opravuje potrebné na dome, deti chtiac-nechtiac pomáhajú takmer ako dospelí a fungujeme, lebo musíme. Našťastie ja sa nemám na koho spoľahnúť, tak mám tak mozog nastavený....proste nerozmýšľal a jeden.