icon

Nevládzem, nikdy nie som dosť dobrá

ronna
24. máj 2013

Ja neviem či je to psychycké tyranie,alebo naozaj ja som taká nemožná a manžel má vo všetkom pravdu?A naozaj by som sa mala zmeniť ja?Ale už takto nevládzem.Samé hádky,vždy len hádky ☹.Sme spolu 8 rokov.Od začitku len hádky.Ze ja sa mám zmeniť.Pomali ale isto,mám už toho dosť.Ved dobry vzťah má byť o tom že sa podborujeme,rešpektujeme sa,sme rovnocenny..Ja som velmy citlivá,a tichá osoba.Ale už fakt zmeniť sa na inu neviem.tak asi musi si nájsť inu.Lebo ja som ja.Podla neho zlá matka,zlá žena,o nič sa nestarám..atd.A pritom ja to citim tak že ja robim všetko možné..a pre neho nikdy nie som dosť dobrá.Velmi ma vyčerpávaju tieto naše hádky..

kattrin5
24. máj 2013

@trish31 ano vsetko zalezi na dohode...odist by som mohla

trish31
24. máj 2013

@kattrin5 tak logicky ak sa dohodnete si myslim,ze by si odist mohla...ale neviem,to si len myslim,nevyznam sa v zakonoch

nintu
24. máj 2013

@ronna ja som mala podobneho -je to otec mojej dcery.chvalabohu som vcas zrusila svadbu.on je naj naj naj na svete a vsetci su nuly .....on sa nezmeni a ty sa urcite nenechaj dalej psych.tyrat....to co za zivot ta caka dalej?kolko to vydrzis?? v depke a len za "jeden pekny den v mesiaci" a to ze ta udrel to uz vrchol.....chod od neho prec!! a ak si kladies otazku ako to vsetko zvladnes-neboj sa zvladnes to! my zeny sme silnejsie ako sa zda... drzim palce nech mas lepsi zivot

digysa
24. máj 2013

@kattrin5
@trish31 Logicky, ziadny zodpovedny otec, by nedovolil, aby ste zobrali ich deti na Slovensko a videli sa raz za rok, alebo raz za dva...Som si ista, ze takych sprostych muzov ste si nezobrali...
Dalsia vec je povolene navstevy......vacsinou je to kazdy druhy tyzden, horsi pripad raz za mesiac na vikend.....ako by ste dokazali vyriesit tuto situaciu? To si neviem nejako realne predstavit......

digysa
24. máj 2013

@danjelca Nejde o americanov....ide o to, ze nase domovy su daleko od seba. Aj obaja americki rodica maju tie iste zakony..akurat maju vyhodu, ze su z rovnakeho mesta a tym padom je tento zakon uplne lahko riesitelny..... Na jeden vikend je dieta u mamy, na druhy vikend je o ulicu dalej u oca....

Vsetky tieto zakony boli sprisnene po udalosti, na zaklade ktorej vznikla kniha "bez dcery neodidem"... Takze celkovo nam zavarili zase mili arabi-moslimovia.... 😖

kattrin5
24. máj 2013

@digysa ja by som na sr ani nesla🙂

andrea129
25. máj 2013

@ronna Ja si myslim, ze to, co jemu vadi na Tebe, tak to v prvom rade odzrkadluje svoje nedostatky. Pretoze vacsine ludi vadi na inych to, v com maju oni sami nedostatky (a niekedy o tom ani nevedia alebo nechcu vediet).....Funguje to dokonale, zalezi, ci mu na to skocis... 😉

digysa
25. máj 2013

@kattrin5 Ja uz asi tiez nie...ale pre mna by to bol dost velky problem, keby mi ex nedovoli zobrat deti na SK.. To by mi dost zruinovalo zivot...Ja tam mam totiz celu rodinu....

amiga
25. máj 2013

@digysa Dovoľ mi prispieť vlastnou skúsenosťou. Až tak to asi zodpovedne neberú američania tie ich zákony. Osobne som sama s dieťaťom dvakrát vycestovala von z USA na SK, bez žiadneho písomného súhlasu otca, jasné že o tom vedel, veď nás zakaždým viezol na letisko 😉 A ani raz sa pri kontrole v USA nikto nad tým nepozastavil, prečo cestujem sama s dieťaťom (americké občianstvo) a ja len s green card a so slovenským pasom, dokonca na priezvisko za slobodna, takže rozdielne s dieťaťom, lebo má po otcovi. Až v Poľsku v Krakowe, tam som prvýkrat mala konečnú "destináciu" ma úradník v dobrom trochu "poobracal" a dával mi kontrolné otázky, či je to naozaj moje dieťa a nejedná sa o únos. Ale v Amerike, neviem či ich to nezaujíma alebo som iba ja mala šťastie, ale nikto nič. A to ja sa na SK zdržiavam niekoľko mesiacov. MM je inak zodpovedný otec a naše dieťa je pre neho všetkým, ale vidí, že nám pobyt na SK len pozitívne prospieva, tak sa pomaly asi aj stotožňuje s tým, keď sa raz náhodou rozhodnem nevrátiť späť do USA... vždy mi vraví, že on mi pištoľ ku hlave nepriloží, ale dieťa mu bude veľmi chýbať, tak sa to bude riešiť iba návštevami. Moje dieťa nie je zamerikanizované, rozpráva aj plynule po slovensky a asi je mu bližší náš slovenský spôsob života a cíti sa tam lepšie, tak v tom mám aj výhodu, že sa samo pýta tam bývať 🙂 Takže keď sa dohodnú obidve strany, všetko sa dá 😉
Ale už som riadne odbočila od témy, zakladateľke sa tým ospravedlňujem, ku jej príspevku len toľko, nech si nenecháva od nikoho nadávať a buzerovať a nech sa rozhoduje srdcom a v tom prípade aj rozumom. Všetko dobré jej prajem.

tova
25. máj 2013

@amiga no nemozes takto porovnavat. Akonahle ste v rozvodovom konani mas zakaz vziat dieta co I len mimo svojho statu v usa bez suhlasu otca. Von z usa uz vobec nie, a muz sa moze uistit tym, ze nahlasi tvoje meno a dietata do databazy. Ak by sa pokusila dieta vziat na sk, sk by poslali dieta naspet do usa, bola by obvynena z unosu a dieta by automaticky zverili do opatery muzvi , pretoze v usa ma obvykly pobyt a usa aj sk maju podpisane dohody. Vsetko ale zalezi na muzovi do akej miery chce bojovat o dieta. Poznam poliaka s ceskou mali dieta , ta sa jeden den kym bol on v praci vzala s dietatom a odisla do cr, on si potom nasiel inu. Autorka ale na sk nechce ist takze na tom nezalezi. Ci by uzivila 2 deti sama zalezi aj od toho kolko manzel zaraba. Poznam zenu ktorej muz na 2 deti plati vyse $10,000 /mesacne a z toho ziju bez toho aby pracovala. Priemer je tak do $2,000 na 2 deti, k tomu ak si zarobit dalsie 2-3 tisic urcite by vyzila z toho.

tova
25. máj 2013

@kattrin5 pockaj kym budes mat a GC aspon 5 rokov. ak ju mas cez manzelstvo.

bronia13
25. máj 2013

ked my cestujeme odelene s detmi tiez vzdy urobim papier ze ja alebo manzel mozeme vycestovat sami s detmi a dam to notarom potvrdit, zatial to nikdy nepytali ale poznam jedno dievca co ten papier nemala a mala velke problemi

amiga
25. máj 2013

@tova Ako to je v rozvodovom konaní som nepísala, lebo s tým nemám skúsenosť. Tam je to už iné, to mi je jasné. Ale niektoré deti majú aj dvojité občianstvo, takisto ako USA aj SK si bude asi chrániť svojích občanov, prečo by mali z SK dieťa posielať hneď do USA. V takom prípade sa to bude riešiť asi inak a našťastie USA nie je moslimská krajina. A keď sa manželia dohodnú, že po rozvode dieťa môže odcestovať z USA, nikto predsa nasilu nemôže prinútiť tu nikoho zostať, aj keď je americkým občanom. Súhlasím s tebou sú manželia a manželia, niektorí budú robiť problémy a niektorí sú len radi, že sa zbavili zákonitých 😀 Sama si dala taký príklad, takže netreba dievčatá dopredu strašiť. Ja som sa len chcela podeliť so svojou skúsenosťou s vycestovaním von, že až v Európe si to všimli, že s dieťaťom nemám rovnaké priezvisko a ani pas rovnakej národnosti, to je všetko 😉
Ešte k tomu výživnému, ja osobne by som tu zo svojej práce nemohla vyžiť ani sama, tak u mňa by bol len návrat domov a ťažko by mi aj môj muž mohol platiť výživné hoci len 1000 dolárov, lebo tak ako aj na SK aj v USA niektorí pracujú za minimálnu mzdu. A to sme vzdelaní ľudia, muž s americkou univerzitou, ja na škodu iba so slovenskou. Preto aj na SK mám viac pracovných možností, kde by som sa dokázala postarať o seba aj o dieťa. A to kde takí muži bývajú, čo si dovolia platiť výživné $10,000/mesačne? Z toho by som dokázala uživiť aj celú rodinu z SK, však by sa nasťahovali oni ku mne na pár mesiacov, načo ma domov 😵

trish31
25. máj 2013

@digysa Ja som sa pýtala na Katrin,nie na seba,Ja rozvod nechystám

danjelca
25. máj 2013

@digysa ach no e to zložitééé...ale ked JE dobrá vôla dá sa..horšie je že po rozvode jej ,noho nebýva:/

tova
25. máj 2013

@amiga aj ked ma dieta dvojite obcianstvo rozhoduje sud krajiny v ktorej ma dieta obvykly pobyt obcianstvo nezohrava ulohu!! Takze sud v usa. A ked muz by nechcel aby dieta vyrastalo na sk, usa sud mu to dieta da do starostlivosti a podla dohod sk socialka musi odovzdat dieta usa. Bolo x pripadov ze zeny zo Spanielska, Talianska atd. uniesli dieta na sk a museli sa s nimi vratit do krajiny odkial prisli. Taktiez rodicia odniesli svoje deti do krajin mimo usa a museli ich doniest do usa, nedavno znamy pripad kde rodicia vzali syna na Kubu s ktorou ani nemaju dohodu a Kuba ich poslala naspet do usa. Ako som pisala, ked sa manzelia dohodnu sudy nic nezaujima ked im to vyhovuje. Pises ze by si neuzivila dieta a preto chcela odist na sk aj za predpokladu ze muz by chcel aby deti ostali v usa. Dalsi priklad, obaja slovaci s GC, deti usa a sk obcianstvo. deti narodene v usa aj obvykly pobyt maju v usa. Ona na sude argumentovala ze nama ako deti uzivit, dali jej na vyber, bud si najde pracu a deti uzivy alebo deti prisudia manzelovi ktory pracu ma a vie ich zabezpecit. Ked ich nevie zabezpecit ani jeden daju ich do detskeho domova a tam ich mozu chodit navstevovat. Z toho co jej plati ex plati teraz najom a maka 10 hod. denne aby deti uzivila. Toto neni dobry argument aby ti dovolil sud s dietatom odist na sk, sud pozera na to, ze otec dietata a dieta maju pravo sa poznat a v usa sudy skoro vzdy udeluju striedavu starostlivost.

ronna
autor
25. máj 2013

@nintu dakujem.Napisala si to presne ako je to.1 den v mesiaci ktory je pekny.A naozaj už niekedy mám pocit že dalej nevydržim.Ale dám tomu ešte čas.Ked sa to nezlepši aspoň trošulinku-tak potom porozmyšlam o tom ako dalej.cca 6-12 mesiacov.Nebojim sa,som silná 😉 ,mám plán B.

ronna
autor
25. máj 2013

@amiga som rada že tu mamičky možu vypočuť skusenosti,názory inych mamičiak,nevadi že od mojej témy.

ronna
autor
25. máj 2013

"vypočuť" 😝 chcela som napiať že "prečitať

digysa
25. máj 2013

@amiga Neviem ake su to "zamerikanizovane" deti.... ehm....ale dobre... Moje deti su deti.... boli by rovnake aj v Amerika a aj na Slovensku. Moja dcera tiez par krat spomenula, ze chce ist zit na SK...tiez sa im tam paci...Ale vraj do skoly tam nechcu chodit 😅
Tiez chodim domov na dlhsie...prave sa chystame na 5 tyzdnov bez manzela. Papier si odomna nikto nikty nepytal.....ale raz si ho vypitaju a nebudem ho mat a do lietadla sa nedostanem...
Sesternica si zabudla doma ten doklad a zmeskala let....Amerika berie zakony deti velmi prisne. @tova ma pravdu.... Dieta pripadne otcovi.
Americania sa nebudu srat s detmi tak, ako Slovaci s nasimi detmi v Anglicku.... Keby sa Americky sud aj Slovensky sud zaoberali otazkou komu zverit dieta do opatery, tak to vzdy vyhra Amerika..... Tam je sudnictvo na "trosku" inej urovni, ako u nas.... Bohuzial.... Ak by ale manzel podpisal, ze sa vzdava opatery, tak je vsetko uplne v pohode....

digysa
25. máj 2013

Ale jednoznacne zalezi na individualnom pripade.....su manzelia, co sa dokazu dohodnut a su taki, co budu bojovat az do konca 😒

tova
26. máj 2013

@digysa ani neviem aku autoritu maju sk diplomati v zahranici. ta cela kauza adopcii v Uk je ako vysmech do tvare slovakom. USA chodi brat svojich obcanov do cudzich krajin. Z juznej ameriky chodia rodit do usa a potom si rodicia beru usa obcanov svoje deti do j. ameriky a nevedia sa o ne postarat, tak teraz usa im to sprisnili, niektorym povedia ze musia deti ostat v usa u znamych alebo do detskeho domova ale do ich krajiny ich nepustia ani s rodicmi. Nedavno som na cnn citala, ze ebyptanka uniesla vojich synov do egypta a tam automaticky patria jej. Clinton tam bol s nimi rokovat, ale je to moslimska krajina, nemaju zmluvy s krajinamy ale ze zatial stale ked tam pride niekto z usa z vyssie postavenych tak sa dohodnu.

digysa
26. máj 2013

@tova Jasne...Amerika je v tomto naozaj dobra. Ona nenecha svojich obcanov len tak a deti obzvlast. Niekedy som rada, ze moje deti maju americke obcianstvo. Sice maju aj slovenske, ale viem si zivo predstavit, keby mi napr. niekto zobral deti do Nemecka, tak urcite nepojdem prosit Slovenske urady, aby mi pomohli deti dostat naspat.....to by bolo ako hrach na stenu hadzat...nasa vlada nema dostatocne prostriedky ani financie na taketo zlozite jednania.

amiga
26. máj 2013

@digysa Neviem, prečo ten údiv, "zamerikanizované" je môj výraz na moje dieťa, netreba si to brať osobne. Mimo školy moje dieťa všade inde rozpráva po slovensky, tak mu je to prirodzenejšie, nebudem ho nasilu nútiť rozprávať anglicky. Takisto je zvyknuté jesť domácu varenú stravu, preto možno má aj v škole sem tam problémy, že deti na neho zazerajú, keď nevie na čom "dobrom" si pochutnávajú spolužiaci, lebo domov také veci nekupujeme. A je toho viac, vôbec nemám potrebu tu rozoberať svoje súkromie, ani som tému nezaložila a je aj o celkom inom, než o USA. Mňa sa ani chválabohu netýkajú problémy ako po rozvode, aj keby u nás nastal rozchod, my máme s mm dohodnuté podmienky, sám mi navrhol, že by sa mu nepáčilo, keby naše dieťa bolo napr. v tínedžerskom veku na škole v USA, neviem on je američan, ale zmýšľajúci odísť žiť niekde inde tiež. Má výhodu, lebo rozpráva plynule viacerými svetovými jazykmi.
@tova Ty tu uvádzaš stále príklady ako majú slovenky problémy po rozvode, že im ich manželia nedovolia odísť na SK a ja zase naopak poznám slovenky, čo sa dohodli a vrátili sa aj s deťmi domov. A nikto im žiadne problémy nerobil, žiadne úrady sa o to nezaujímajú, kde žijú z polovice aj americkí občania. Môj prípad prosím nerozoberaj, mňa sa to netýka, ja sa nejdem rozvádzať. Ale som neštudovala, aby som v USA mala robiť otroka, preto radšej zvolím odchod tam, kde sa viem lepšie pracovne uplatniť a mimochodom svojho muža si natoľko poznám, som si naisto istá, že nikdy by nedovolil, aby naše dieťa skončilo v detskom domove kvôli tomu, že on by bol tvrdohlavý jak baran a neustúpil.

digysa
26. máj 2013

@amiga Udiv preto, lebo pises, ako keb americke deti boli nejake zle....Ja som sa este z nejakym "americkym-zlym" dietatom nestretla...su zle presne tak, ako aj kazde ine, ci slovenske, ci rakuske...mozno maju ine tradicie a zvyky....ale su to deti.
Moje deti tiez rozpravaju slovensky, kazdy rok chodia domov a varenu stravu tiez nosia do skoly...a vzdy to bolo pozitivna vec...deti si pytali od syna jest, alebo chceli aby im nieco povedal v slovenskom jazyku.....
Zda sa, ze ty beries tie odlisnosti za iny koniec....dost negativne..... My mame pozitivne skusenosti....

Inak celkovo nepiseme o tvojom manzelstve...piseme o zakonoch a ja osobne pisem o pripade, kedy sa OTEC (american) po rozvode rozhodne, ze chce byt v zivote svojich deti......v tom pripade matka nemozem opustit USA. Mozes pisat co chces...ja uz to mam prestudovane.... 🙂

tova
26. máj 2013

@amiga suhlasim s digysa. Nechapem o com pises ako su americke deti negativne vychovane. Na sk matky nenapchavaju deti chrumkami, slaninou, hranolkamy vyprazanym syrom, brumikom a inym odpadom? poznam vela americkych matiek co doma varia. Ja ani nechapem naco si sila do usa ked si vedela ze so sk diplomom sa neuplatnis nikde. Byt odkazana na muza a v pripade potreby sa vratit na sk? aj takto sa to da zariadit. Ja som ti len pisala priklady pretoze teoreticky mozes mat plany ale pri rozvode sa na vsetky dohody s maznelom zabuda. Tiez som par krat spomenula, ze zalezi ako velmi chce ex manzel bojovat o deti a uviedla som aj priklad ako ceska utiekla s dietatom a poliak /American s tym nic nerobil nasiel si inu. Inac, takymto pristupom sa stale budes citit cudzinka v usa.

sirinka
26. máj 2013

@digysa zatial slovenska republika ako jedina vstupila do sporu o deti a aj ako jedina ho vyhrala, pripad boorovych. V amerike deti bez problemov posuvaju na nutene adopcie, rovnako ako je to v UK .

amiga
26. máj 2013

@digysa
@tova No teraz ja nechápem vás o čom tu píšete. Kde som sa zmienila o amerických deťoch, že sú zlé vychované, či negatívne. Píšem si o svojom dieťati, že nevie ako niektoré typické americké jedlá alebo cukrovinky majú chuť, lebo to nikdy nemal v ústach a niektorí to asi nevedia pochopiť, že nikdy to nejedol. A ja si môžem svoje dieťa nazvať ako chcem, o tom svojom som sa vyjadrila, že nie je zamerikanizované aj napriek tomu, že tu žije, je vidieť rozdiel medzi ním a ostatnými deťmi v štýle života.
Práveže vy dve mi pripadáte negatívne, ako keby vás už dopredu vaši muži upozornili, že v prípade rozvodu môžete na deti rovno zabudnúť alebo tu už musíte doživotne zostať, keď ich nechcete stratiť. Vy už nevidíte alebo nechcete vidieť, že nemusí to tak byť, ako keby ste vydajom stratili všetky práva (to čo ste vydaté za moslimov?), naopak ja to beriem pozitívne, že rozumní ľudia sa vždy dohodnú a nájdu riešenie, aby to vyhovovalo všetkým 😉 Teória-zákony je jedna vec ale prax môže byť aj iná.
@tova Nehnevaj sa, ale už to pletieš jedno cez druhé. Nielen na SK, USA ale aj inde na svete sú matky, ktoré deti kŕmia odpadom ako si to nazvala, je to o tom kto má aké priority, to je zbytočné rozoberať... môžem bývať aj neviem v akej tramtárii, keď mi ide o zdravie vlastných detí, tak im nebudem dávať jesť somariny a keď mi je to jedno, tak je to jedno čo budú jesť 😀 A prečo som šla do USA? to si nechám pre seba 😵 Zase až tak odkázaná na muža nie som, síce teraz financuje domácnosť skoro sám, ale keď som ho spoznala nemal nič a stále nič nemá a to sme v rovnakom veku, lenže na rozdiel od neho som sa stihla na SK aj trochu materiálne zabezpečiť, takže ho tam kľudne ubytujem, keby sa situácia otočila a on sa mal stať americkým bezdomovcom 😀
Už končím s tou debatou, viac to nebudem komentovať, nemám na to čas ani chuť sa baviť o svojom súkromnom živote na verejnom fóre, nech si každý žije jak chce a kde mu to vyhovuje 🙂

mamavera
26. máj 2013

@ronna tvoj manžel si ťa vybral pre niečo, čo sa mu na tebe páčilo, čo ho priťahovalo (nemyslím fyzično), prečo by si to mala meniť? Len preto, lebo to chce on? Nie, ty v prvom rade musíš zmeniť postoj sama k sebe. Byť presvedčená o tom, že to, čo robíš a ako to robíš, je najlepšie. Že to chce inak? Nech sa páči, môže priložiť ruku k dielu. Pokiaľ nie, len sa na neho usmej a povedz, vypočula som si tvoj názor, ale môj je iný, urobila som to podľa neho. Koniec. Bodka. Nie si povinná sa neustále obhajovať. A nehnevaj sa, že mu vadí, že chodíš ku gynekológovi - mužovi a to, že ťa udrel, to už zaváňa manipulátorstvom 😝 😝 😝 . Ak ti partner nie je oporou, lásku ti prejavuje slovami a nie skutkami, kritizuje všetko, čo urobíš, chyba určite nie je na tvojej strane. A argument, že s ním sa rodičia neučili...pred rokmi určite nebolo učivo v takom rozsahu, ako ho majú deti teraz a okrem toho, každé dieťa je iné. Ty si dospelá, svojprávna osoba, keď sa so synom chceš učiť a vidíš, že to prináša výsledky, tak sa uč, zákaz obľúbených činností nie je pre dieťa motivačný. Keď chceš byť na PC, tak buď, keď nechce manžel, nech tam nie je, ale nech nevnucuje svoj názor tebe. Štyri týždne je preč a týždeň je doma, spýtaj sa ho či chce ten týždeň prežiť v pohode, naplniť ho pokojom, zaujímavo stráveným časom a s rodinou, alebo hádkami a dusnom.

tova
26. máj 2013

@amiga na rozdiel nasim muzom na detoch zalezi a po rozvode by nepovedali ber si ich kde chces. Pridem raz do roka ich pozriet. Moj muz ma deti velmi rad. A kedze sme sa rozdhodli zit v tejto krajine, deti porodit a vychovat, manzel sa tu narodil, vyrastol a spravil si karieru tak, ja som sa tu vydala, vystudovala VS, kupilli sme dom, urcite v pripade rozvodu by som deti nebrala mimo usa. Obaja sme natolko rozumny, ze vieme ako v usa je lepsie vybudovat karieru a mat lahsi zivot. Piseme o zakonoch, pretoze ludia sa z lasky nerozvadzaju a vtedy sa obycajne zabuda na vsetky dohody pred svadbou. Samozrejme deti si mozes nazvat a vychovat ako chces, a poznam par zien ktore chceli svoje sk zvyky uplatnit u americanov a nakoniec ostali ako weird people, detom sa v skole vysmievaju, tazko si hladaju kamaratov.