Nevládzem sa starať o rodinu: Čo robiť?
Sme mlady 35 r par. Priatel ma dceru 11rokov ja mam dceru 9rocnu. Ziju s nami. Pracujem na nocne 12h zmeny. Obcas sa malo vyspim ale aj tak som vzdy velmi unavena v ten den po nocnej. Mam pocit ze stale odomna nieco chcu. Najprv chce jedna jest ,potom druha ,o hodku priatel. A stale dokolecka. 2x za den umyvacka varit atd. Nebavi ma to. A to nerobim vsetko len ja priatel aj uprace niekedy aj uvari. Ale mna toto proste nebavi. Som aj celkom lenivy typ cloveka a toto ma muci. Neustale nieco riesit niekoho obskakovat. Co mam robit.. a to ze ved si zena hm ano ale ja nejsom zena v domacnosti. Dost makam hlavne po nociach a narobim sa.
Najvyšší čas deťom vysvetliť, že majú ruky, majú sa obslúžiť samé. My čo sme zažili 10 ročné decká samé doma na dištančnom... Moja v tom veku začala robiť palacinky, piecť bábovku, muffiny. Dokázala si opiecť kuracie mäso, uvariť ryžu. Natrieť si chleba dokáže aj škôlkar.
Covid prišiel keď mali moje dcéry rovnako rokov . Museli sa naučiť byť samostatne . Ja som musela byť v robote a oni sa museli naučiť byť samé ,najesť sa,sprátat aj dať prať atď a ešte aj naučiť sa ...
Ale celkovo ...už cca od 6 roku jednoducho sa vedia najesť samé,pripraviť si pečivo s niečím či zohriať jesť ...neobskakovala som ich a ani nebudem . To isté muž ...ak je hladký zoberie si niečo ak není navarené ...aby som sa ja zdvihla,že je niekto hladký by mi muselo mierne túkať na hlavičku ...
Ja som tu tabuľku objavila ked mala dcéra nejakých 6 rokov a teda dosť som sa nou inšpirovala.
Deti by mali mať nejaké domáce povinnosti už od malička a ked končia ZŠ by podľa mňa mali vedieť (alebo aspoň vyskúšať) už všetko to co dospelý , od navarenia jednoduchého jedla, oprania si oblečenia až po natieranie stien či zmontovania nábytku
Autorka myslím že nikoho nebavia domáce prace, hlavne ak ich musí robit aj za iných členov domácnosti. Lebo potom si všetci akosi zvyknú že všetko sa spraví samo
Fakt to zredukuj, vo varení sa striedaj s muzom a o umývačku nech sa starajú dievčatá . Baby by mohli zvládnuť aj to varenie, také co ich bude baviť napríklad pizzu, omáčku na cestoviny, domáci McDonald - kuracie nugety s hranolkmi, upiecť koláč či babovku.
@kissymissy nočnú má človek dosť 8h ,nie to ešte 12
Ani sa nečuduj že si unavená..ja som bola po nočnej úplne mimo,a ja som ani spat nevedela cez deň tak to bola katastrofa.Nikdy viac by som nechcela robiť nočné...ty deťom a priateľovi navar a nabrať si zvládnu aj sami,plus popratat po sebe
@tamta Aj dnes zrejme spala celý deň😝
@kissymissy moji majú 9 a 6 rokov. No ohriať obed si vedia. Takisto si spravia raňajky a večeru. A ak by môj chlap odomňa vyžadoval aby som mu stále nakladala jesť keď má dve zdravé ruky,tak by dlho nepožil. Ja rada obslúžim v nedeľu alebo na sviatky. No bežnú starostlivosť musia vedieť zvládnuť aj samy. Veď to je koja úloha aby sa deti o seba vedeli postarať.

@kissymissy robila som 7 r na nočné, ale bez rodiny je to tou únavou, málo spanku