Nevlastná matka a jej rola vo výchove detí
Moj exmanzel si nasiel novu partnerku, su spolu uz treti rok a deti (14 a 10 rokov) chodia k nim kazdy druhy vikend. Zo zaciatku to bolo v pohode, ale posledne mesiace zacala jeho priatelka rozhodovat o veciach, ktore sa mi uz zdaju za hranou. Napriklad zrusila synovi krúžok, lebo jej to nesedelo do programu, nariadila dcére co smie a nesmie nosit, dokonca im zacala kontrolovat ucebnice a davat tresty za zle znamky.Ked som to riesila s byvalym, povedal mi, ze ved ked su u nich, ona ma pravo vychovavat ich po svojom, lebo je "sucast rodiny". Lenze ja som ich mama, nie ona! Neviem, kde je hranica – ma nevlastna matka pravo rozhodovat? nemala by respektovat mna ako biologickeho rodica
nechapem ako mohla zrusit kruzok, predpokladam ze jednu hodinu, kedze su aj u teba, obcas ju zrusi aj bio matka, ked jej nesedi do programu a maju nieco dolezietejsie. co sa tyka kontrolovania uloh, bola by som rada, keby sa objavil niekto kto sa bude zaujimat o moje deti a pomahat im v napredovani. vobec ti nic neberie si a stale budes bio matkou a ano aj ona je sucast jeho rodiny takze urcite to nerobi svojvolne, ale aj muz je s tym stotozneny...
za mna by ste sa mohli stretnut a dohodnut sa na pravidlach ktore platia u vas doma aby sa dodrziavali aj v druhej rodine, a naopak, vsetko je to o komunikacii medzi ludmi, je len na tebe ako sa zachovas ci budes chciet komunikovat alebo sa zdujes ofucis a budes na nu nadavat...
No musíte spolu všetci komunikovať a dohodnúť sa inak to nejde
Zrusit kruzok nemala bez tvojho vedomia. Ostatne sa mi zda uplne v poriadku. Co je zle na tom, ze kontroluje ucebnice, nechapem. Aspon sa zaujima. Treba si to vsetko odkomunikovat s nou aj s tvojim ex.
krúžok je cez víkend? Veď k nim chodia len cez víkendy, ako jej krúžok zasahuje do života?
Ahoj, ona nie je zakonny zastupca, ona moze byt len kamaratka. Z pravneho pohladu nema rodicovske prava. Tie mas ty a otec tvojich deti.
Z praktickeho hladiska je mozne ho pisomne (aj sms) poziadat, aby zabezpecoval vykon rodicovskych prav on. Ak nedodrzi svoje povinnosti, je potom na zvazenie poziadat o napravu a o upravu styku s detmi sud. Idealne by bolo, keby sa deti objednali k psychologovi, ktory by o tom spravani a "vychove" robil zaznamy a ty by si mala smsky a pod.ako dokazy pre sud. To je uz ale hranicne riesenie...zial niekedy sa az sem musi zajst, aby sa zastavilo nezelane spravanie a zasah cudzich neopravnenych osob do vychovy deti.
Tresty sa zle známky sú aké?ona sa s nimi aj učí, keď dáva tresty?Tiez si myslím, že to preháňa a hlavne tým krúžkom raz ho dieťa cez víkend má mať, tak bude...ako k tomu prídeš ty či dieťa príklad venuje sa tomu xy rokov, platí sa, alebo to bolo tak, že dieťa je v puberte nechce sa mu, posťažovalo sa macoche...asi zobrala opraty do svojich rúk otec to nechá na ňu...to je všetko diskutabilné možno aj to obliekanie dcéry...preháňa to dcéra, nosí nejaký štýl?
Ale určite má čo povedať do všetkého, ale s rozumom a s vami ostatnými.Ako mama chápem, že sa ťa to dotýka každá mama si chran svoje deti a rozvedena o to viac
Ako sucast rodiny,ak vas chce takto nazyvat by ste si mali kultivovane sadnut vsetci traja dospelaci a otvorene sa o tom porozpravat.Po troch rokoch vztahu je to na miests.Casto staci iba spolu hovorit,povedat si ako to clovek vnima a citi a veci sa vyriesia.
deti maju zakonnych zastupcov-rodicov-takze ona nemoze rozhodovat za teba ci manzela... kruzok zrusit nesmie a deti ani niesu povinne jej vraviet ake maju znamky etc... na to maju otca.. co sa tyka trestov- pokial su deti u nich doma zial musia dodrziavat ich pravidla.. pomahat s domacnostou pocuvat ich a podobne.. ale vazne rozhodnutia su len a len medzi vami 2ma .. ona nieje ani jeho manzelka ak som pochopila....je to len partnerka .. takze sadnut si a urcit jej hranice ...
akym sposobom zrusila kruzok? a aky kruzok?
Ťažko objektívne zhodnotiť. Ale keď sú deti u nich, musia dodržiavať ich pravidlá.
Možno by bolo dobré napísať o aké tresty ide za zlé známky? Hádam nie fyzické. Ak im zakáže mobil či niečo v tom zmysle, tak si nemyslím, že je to tragédia.
A zrušenie krúžku kedy? Cez víkend keď sú u nich? No keď už mali naplánovaný iný program, tak zas nebudú skákať podľa tvojich pravidiel.
Ako zrusila kruzok? Ked dieta svojvolne odhlasila, napr. od
zajtra uz nebudes chodit na tanecnu, tak na to pravo nemala (pokial ten kruzok neuhradza financne, pripadne tam dieta vylucne nenosi len ona). Ale ak dieta mala v ten den na zodpovednosti a na tu tanecnu ho neodviezla lebo jej prislo zle, musela urgentne do prace, vybavit lekara, jednoducho mala padny dovod, tak ano mala pravo.
Ona nie je rodic, ani zakonny zastupca, ale ako partnerka otca pre deti predstavuje autritu, ktoru by mali respektovat. Rovnako ako respektuju ucitela, trenera, ktory v danej chvili za nich zodpoveda. Takze ak su v jej starostlivosti a jej domacnosti, tak by ju mali respektovat a je fajn, ak ima kontroluje ulohy.
Co sa tyka oblecenia dcery, tam si to prediskutujte. Ak bolo vonku 13°, a ona trvala aby si dala este o jednu vrstvu viac, tak je to o.k., za mna. Ale ak dcera ma napr. emo styl obliekania, vy rodicia s tym ste o.k., tak nie, nema z nej robit barbie. Nie je to jej starost.
Za mna by nemala rozhodovat v nicom, nie je rodic, ak ma nejake navrhy, alebo chce nieco zmenit, mala by to odkonzultovat s rodicmi, v jej pripade s otcom deti, ked ze s nim zije, ktory bude za to zodpovedny.
@autorka aspoň za mna ma co to do výchovy povedať aj "macocha", ale toto co ty píšeš je na prvý pohľad cez... krúžok je cez víkend? Co sa tyka učenia, nevidím na tom nič zlé, že im pomáha (keby nepomáhala, aj tak by bola zla, ze?). A aké tresty? Co konkretne nemôže nosiť tvoja dcéra? Za mna to chce rozhovor medzi vami 3. Ide o deti v prvom rade, nie o vaše vzájomne ega.
@autorka nejako som to cele nepochopila. Som dieta ktore tiez malo "machocu" ako 16r (sestra 15r) ale nic take ako pises sa nedialo. Boli sme uz velke a preto do vychovy nezasahovala vobec a spatne ked som si to tak "prehravala" k nam bola fakt ze skvela.
Zrusit kruzok, co tym myslis? Kruzky su cez tyzden ak dieta chodi na nejake bezne aktivity, ak je vykonnostny sportovec, ano, tam su "kruzky" ktore uz ale nie su kruzkami aj v sobotu, prip sutaze/zapasy/sustredenia. Ale to tvoj manzel ako druhy rodic musi vediet a tieto aktivity sa ak je dieta tak nadane nerusia smahom ruky. Ja verim ze ak ma program na vikend iny, tak jej to nemusi pasovat, treba sa vsak porozpravat bez emocii co chces ty, a co ocakavas od nej. Ale bez emocii, strucne. Mozno nechape ze je dolezite aby dieta na treningu bolo ked sa uz tak daleko dostalo...
Co sa oblecenia a veci do skoly tyka, podla mna ok, kludne nech kontroluje. Tiez svojej dcere nedovolim chodit "s holym pupkom" a moze ma presviedcat ako chce ze jej spoluziacky chodia. Takze ak je nova pani striktnejsia, hadam dva dni ti dieta zvladne a pojde oblecene slusne - hadam burku od nej nova pani neockava, ci?
Viaceri sa pytate, ako to bolo s tym kruzkom – ano, je cez vikend, ale chodil nan rad, dlhodobo a pravidelne, a sam mi povedal, ze ho mrzi, ze tam uz nemoze chodit, lebo „jej sa to nehodi“. Neslo o vynimocnu situaciu, ale o to, ze jej jednoducho nesedel do ich programu. Bez diskusie s otcom, so mnou nic. Nezrusila ho formalne, ale „neodviezla“ ho tam opakovane a dala jasne najavo, ze nebude behat po kruzkoch. To nepovazujem za v poriadku.
Co sa tyka ucenia – nemam nic proti zaujmu, ale kontrola znamok s trestom typu zakaz tabletu alebo ze musi sediet v izbe mi pride nevhodna, kedze nie je rodic a ani sa so mnou o tom nebavila. Deti mi o tom povedali same a uprimne – boli z toho nesvoje.
Dcera ma 10 a napríklad jej zakazala nosit cierne veci, lebo to nie je „dievcaenske“. Pritom ich rada nosi, ma ich od nas a necitime, ze by to bol problem. Nie je to extrem, ale je to zasah, ktory ide mimo mna a otca deti.A to je to, co ma trapi – ze sa rozhoduje sama, bez dohody a bez respektu k tomu, ze ja som ich mama a otec ich otec. Ona ich nevychovavala, nepozna ich od mala. Ak ma byt „sucastou rodiny“, ako vravi on, tak by sme sa mali bavit spolocne a nie aby ona robila rozhodnutia za nas chrbat.Nemam nic proti tomu, aby deti respektovali pravidla u nich doma – to je jasne. Ale rozhodovat o vychove, kruzkoch, style ci trestoch bez komunikacie s nami je podla mna uz za hranou.
Tak sa porozpravajte - prip. najskor sa porozpravaj s manzelom ako to vidis, presne ako si nam to napisala a potom nech je pritom ako sa s nou budes bavit.
Ak mate zauzivany ritual a dieta kruzok navstevuje, tak to musi tolerovat a bravat ho nan, to bez pardonu a manzela tak tiez treba instuovat. Prip. nech si ho berie potom az po kruzku ked jej to robi problem.
Cierne oblecenie - tiez jej treba vysvetlit ze to nie je jej vec ak je to slusne, nepoburujuce, ciste. Mne osobne sa tiez nepaci cierna farba u mensich deti, ale ...ten cas urcite pride ked kazde dievca bude nosit ciernu (moja dcera sa k tej farbe dostala az teraz kratko pred 15r) a ona s tym nic nenarobi. To je tvoja starost, max. moze ona kupovat oblecenie farebne a trvat na jeho noseni na dva dni ked dieta bude u nich. Ale to je take detinske.
14 nevie ist sam na kruzok?
Stale sa riesi ze "macocha" nezapadla ale tato je az moc premotivovana
Nech sa necuduje ked ju deti prestanu respektovat to nie su malicke deti bez nazoru
Autorka, z opísaného by mi prekážalo len to, že sa stará do farby oblečenia.
K tomu ostatnému znovu napíšem, keď sú deti tam, musia rešpektovať ich pravidlá. Nevidím nič zlé na spomenutých trestoch (u nás to bol mobil). Ty si proti tomu, aby sa ti ona starala do výchovy, ale na vyvážanie syna na krúžok by ti bola dobrá, že? 🤔 Ona ale nie je povinná ho tam nosiť.
Autorka, z opísaného by mi prekážalo len to, že sa stará do farby oblečenia.
K tomu ostatnému znovu napíšem, keď sú deti tam, musia rešpektovať ich pravidlá. Nevidím nič zlé na spomenutých trestoch (u nás to bol mobil). Ty si proti tomu, aby sa ti ona starala do výchovy, ale na vyvážanie syna na krúžok by ti bola dobrá, že? 🤔 Ona ale nie je povinná ho tam nosiť.
@huxy ale ona ju neziadala vyvazat syna-to je snad na otcovi-a ak ich otec poziadal partnerku o to - to je uz medzi nimi ... predsa aj v zaujme ota je aby syn mal kruzky a neflakal sa doma ...a cez vikend im ona iste znamky kontroovat nemusi... na to maju predsa zakonnych zastupcov- to niako nespada do ich pravidiel cez vikend
@huxy ale ona ju neziadala vyvazat syna-to je snad na otcovi-a ak ich otec poziadal partnerku o to - to je uz medzi nimi ... predsa aj v zaujme ota je aby syn mal kruzky a neflakal sa doma ...a cez vikend im ona iste znamky kontroovat nemusi... na to maju predsa zakonnych zastupcov- to niako nespada do ich pravidiel cez vikend
@ukgirls autorka píše, že ho tam neodviezla. Čiže očakáva, že ho tam bude voziť. To, či otec partnerku požiadal o odvoz, nevieme. A nevieme ako si to vôbec vydiskutovali. Každopádne otec o tom určite vedel, a ak to on neriešil, tak to je už jeho chyba. A nie chyba "macochy".
No či spadá kontrola známok do pravidiel víkendu? z opačného uhla ti poviem. Ak dostanú zlú známku, a macocha chce aby sa učili a celý víkend nepreflákali, tak to aj pochopím. Trest bez mobilu, tabletu je ok. Nech sa venujú aj učeniu.
Problem nie je exova nova zena problem je ex. Na ten kruzok ich mal vozit on. Su to jeho deti. Kruzok nezrusila len ho vynechala. Trest ze nemoze mat tablet by mi vobec nevadil .To ze nedovoli ciernu farbu je odveci. Toto si musis vyriesit s otcom deti . Co on dovoli to je .
Na krúžok mal syna odviezť tvoj ex.
A prečo necíti otec dieťa na krúžok?
Myslím že problémom nie je nová partnerka ale tvoj ex. On by mal voziť dieťa na krúžok, ak dieta nevie/nesmie ísť samo. Rovnako aj na to aby riek známky a vhodnosť/nevhodnost oblečenia on
1) Nesuhlasila by som s tym, ze synovi zrusi ona kruzok svojvolne a ak ma problem ho tam otec vozit, tak tam deti nemusia chodit v tu dobu a zaveziem ich ja
2) kontrola ucenia, ok.. ak su tresty primerane a neriesi si zena len nejaky vnutorny problem tak to este predycham.
3) do farby oblecenia dietata by som ju zasahovat nenechala a nic by som jej nedovolila dietau zakazat, ked tak urobim s dcerou kompromis = ze teda u nej nech is nieco da na seba ine, ak by mali byt trenice. Ale viem, ze toto je obdobie, a podla dolezite, dceru to prejde (aj moja chodila v ciernom, potom prisiel trend velkych mikin, ciernych, potom velkych rifiel = vyrastla z toho za par rokov), nerada by som bol aaby mala z toho nervy zbytocne.
Riesila by som to s otcom, ze doteraz nebol problem, tak co to macocha nacvicuje. Dosiahne len to, ze za par rokov kludne tam prestanu deti chodit, ak este zacne svoje vychovne metody stupnovat. Ak by nepomohlo, a nebodaj by boli tresty neprimerane, na kruzok by syn nezacal chodit = vybavila by som si to s nou inak. Proste ak chce nejake zena zasahovat a rozhodovat o detoch v podstatnych otazkach = nech si spravi vlastne. A iste nebude moje deti zatvarat v izbe, lebo jej sa nezdaju znamky.. to akoze 14rocnemu kontrolje knihy??? :DDD
1) Nesuhlasila by som s tym, ze synovi zrusi ona kruzok svojvolne a ak ma problem ho tam otec vozit, tak tam deti nemusia chodit v tu dobu a zaveziem ich ja
2) kontrola ucenia, ok.. ak su tresty primerane a neriesi si zena len nejaky vnutorny problem tak to este predycham.
3) do farby oblecenia dietata by som ju zasahovat nenechala a nic by som jej nedovolila dietau zakazat, ked tak urobim s dcerou kompromis = ze teda u nej nech is nieco da na seba ine, ak by mali byt trenice. Ale viem, ze toto je obdobie, a podla dolezite, dceru to prejde (aj moja chodila v ciernom, potom prisiel trend velkych mikin, ciernych, potom velkych rifiel = vyrastla z toho za par rokov), nerada by som bol aaby mala z toho nervy zbytocne.
Riesila by som to s otcom, ze doteraz nebol problem, tak co to macocha nacvicuje. Dosiahne len to, ze za par rokov kludne tam prestanu deti chodit, ak este zacne svoje vychovne metody stupnovat. Ak by nepomohlo, a nebodaj by boli tresty neprimerane, na kruzok by syn nezacal chodit = vybavila by som si to s nou inak. Proste ak chce nejake zena zasahovat a rozhodovat o detoch v podstatnych otazkach = nech si spravi vlastne. A iste nebude moje deti zatvarat v izbe, lebo jej sa nezdaju znamky.. to akoze 14rocnemu kontrolje knihy??? :DDD
@simca06022011 lenže vozenie na krúžok atď.má riešiť otec a nie jeho nová priateľka. Keby si ex so mnou akože inak chcela toto vybaviť, tak sa jej vysmejem do ksichtu. Myslím že otec dieťaťa predsa s ňou býva, vidí čo robí, keď sú tam deti. Tak snád vie, čo sa tam deje. A predpokladám že je s tým ako otec v pohode, keď to necháva tak 🤷🏼♀️
@simca06022011 lenže vozenie na krúžok atď.má riešiť otec a nie jeho nová priateľka. Keby si ex so mnou akože inak chcela toto vybaviť, tak sa jej vysmejem do ksichtu. Myslím že otec dieťaťa predsa s ňou býva, vidí čo robí, keď sú tam deti. Tak snád vie, čo sa tam deje. A predpokladám že je s tým ako otec v pohode, keď to necháva tak 🤷🏼♀️
@huxy otec sa k tomu postavil vlazne, ja neviem rpeco syna neviezol on, ale teda ak by si sa tomu vysmiala, tak moja otazka by bola preco teda k vam deti chodia. A nemuseli by, a otec nech si to riesi.
Ak jej sa to nehodilo, mala poslat otca. Ale to sa jej urcite tiez nehodilo, lebo sa zacala citit ako matka roka a rozhodovat o veciach, do ktorych ju nic nie je a predsa neposle si aj chlapa prec s "cudzim" synom... ;) vsakze... keby sa to stalo raz, lebo bol program pochopim, ale toto je opakovane.
@huxy otec sa k tomu postavil vlazne, ja neviem rpeco syna neviezol on, ale teda ak by si sa tomu vysmiala, tak moja otazka by bola preco teda k vam deti chodia. A nemuseli by, a otec nech si to riesi.
Ak jej sa to nehodilo, mala poslat otca. Ale to sa jej urcite tiez nehodilo, lebo sa zacala citit ako matka roka a rozhodovat o veciach, do ktorych ju nic nie je a predsa neposle si aj chlapa prec s "cudzim" synom... ;) vsakze... keby sa to stalo raz, lebo bol program pochopim, ale toto je opakovane.
@simca06022011 však deti k otcovi chodiť nemusia, ak nechcú. Takú exku by som poslala kade ľahšie ak by mi prikazovala, čo mám robiť, keď sú deti u otca.
Stojím si za tým, že to nie je povinnosť priateľky voziť na krúžky. Autorka si má tieto veci riešiť s ex a nie macochou. To, že sa k tomu on stavia, ako stavia, nie je macochin problém.
@simca06022011 však deti k otcovi chodiť nemusia, ak nechcú. Takú exku by som poslala kade ľahšie ak by mi prikazovala, čo mám robiť, keď sú deti u otca.
Stojím si za tým, že to nie je povinnosť priateľky voziť na krúžky. Autorka si má tieto veci riešiť s ex a nie macochou. To, že sa k tomu on stavia, ako stavia, nie je macochin problém.
@huxy ved ona s ex riesi :D a podla mna este riesit bude... popravde, v momente ako by robila mojim detom prednasky a nebrala ich niekam, isla by som si ich zobrat a zariadila si to po svojom. To mas ako ked sa rozhodnes, ze dnes deti neodvezies do skoly, lebo vsak nie je to tvoja povinnost.. :D jej to nevadi, ved macosky sa staraju a ublizuju cudzim detom.
Mne je skôr divné,že sa učí s 10 a 14 ročnými puberťákmi.

Zrušila krížok? Tak nech sa pán otec zobudí … Dáva tresty?