Nevlastná matka a jej rola vo výchove detí
Moj exmanzel si nasiel novu partnerku, su spolu uz treti rok a deti (14 a 10 rokov) chodia k nim kazdy druhy vikend. Zo zaciatku to bolo v pohode, ale posledne mesiace zacala jeho priatelka rozhodovat o veciach, ktore sa mi uz zdaju za hranou. Napriklad zrusila synovi krúžok, lebo jej to nesedelo do programu, nariadila dcére co smie a nesmie nosit, dokonca im zacala kontrolovat ucebnice a davat tresty za zle znamky.Ked som to riesila s byvalym, povedal mi, ze ved ked su u nich, ona ma pravo vychovavat ich po svojom, lebo je "sucast rodiny". Lenze ja som ich mama, nie ona! Neviem, kde je hranica – ma nevlastna matka pravo rozhodovat? nemala by respektovat mna ako biologickeho rodica
@simca06022011 však deti k otcovi chodiť nemusia, ak nechcú. Takú exku by som poslala kade ľahšie ak by mi prikazovala, čo mám robiť, keď sú deti u otca.
Stojím si za tým, že to nie je povinnosť priateľky voziť na krúžky. Autorka si má tieto veci riešiť s ex a nie macochou. To, že sa k tomu on stavia, ako stavia, nie je macochin problém.
@huxy inak teda nechcem vyzniet ako nejaka "antimacochistka" :D to vobec nie, vela ich je v pohode... ale proste mna by napr. ten kruzok vytocil maximalne, a hlavne preot, ze dvaja dospeli si to nevedia zariadit, ked tam dieta nechce ist. A pride mi to proste divne, aj to ako zrazu sa hra ona na neviem co a chlap hra mrtveho chrobaka.
@huxy inak teda nechcem vyzniet ako nejaka "antimacochistka" :D to vobec nie, vela ich je v pohode... ale proste mna by napr. ten kruzok vytocil maximalne, a hlavne preot, ze dvaja dospeli si to nevedia zariadit, ked tam dieta nechce ist. A pride mi to proste divne, aj to ako zrazu sa hra ona na neviem co a chlap hra mrtveho chrobaka.
@simca06022011 chlap je truľo
@simca06022011 ja len tvrdím, že nie je chyba macocha, ale ex. A má to riešiť len s ním.
@simca06022011 prečo si myslíš, ze macochy sa nestarajú o cudzie deti a ubližujú im? Len preto, že nevozí syna na krúžok? 🤔 Nečudujem sa inak, ze sú dnešné deti, aké sú. Za ručičky sa vodia do neviem akého veku. Ofukujú sa ako nejaký bôžikovia.
Si predstav, ja nevozím dcéru do školy. Chodí sama od cca 10-tich rokov. Takže dosť blbé prirovnanie s tou školou. Nie som slúžka ani vlastnému dieťaťu.
@huxy vies preco, pretoze vedia ze na ten kruzok chodi rad a just ho tam neodvezu. To preco nemoze ist sam, nevieme... preco by mal byt ofukovany, mozno to maju daleko??? tazko povedat. okrem toho keby islo o jej dieta, predpokladam, ze by po plafone chodila, ak by svojvolne aj otec rozodol, ze dnes, ani buduci ani dalsi tydzne nepojde na kruzok kam by jej anjelik chodil roky :D lebo on rozhodol. Tak to totiz byva...
Ja tiez dieta nevozim, mame to 10km medzimestom a chodi sama od 3triedy.. a co teraz. dala som to ako velmi dobry priklad, ze ked sa macocha rozhodne, ze nie... nemusim, nie je to moja povinnost, tak dnes neveziem, bude to ok? nemala by povedat chlapovi, ze nejdem, odvez si dieta? asi ano... ak by isla dcera napr do skoly z otcovej adresy, cisto teoreticky, musel by ju odviezt :DDD je to 35km... nevieme kde a ako byvaju a ci vobec tie deti ked su u neho chodia mimo, bez ich doprovodu. nemusia... ja ked som chodila k otcovi, tiez sme mali planovany program a nas povodny, sukromny, domaci program automaticky neplatil :D Proste ona sa stara len o to co ju zaujima, chce deti sekirovat, trestat, organizovat im cas a rozhodovat = skoro ako keby si nejake mindraky liecila. Lebo je to max divne pri takychto velkych detoch toto zacinat riesit, co ona...
@huxy vies preco, pretoze vedia ze na ten kruzok chodi rad a just ho tam neodvezu. To preco nemoze ist sam, nevieme... preco by mal byt ofukovany, mozno to maju daleko??? tazko povedat. okrem toho keby islo o jej dieta, predpokladam, ze by po plafone chodila, ak by svojvolne aj otec rozodol, ze dnes, ani buduci ani dalsi tydzne nepojde na kruzok kam by jej anjelik chodil roky :D lebo on rozhodol. Tak to totiz byva...
Ja tiez dieta nevozim, mame to 10km medzimestom a chodi sama od 3triedy.. a co teraz. dala som to ako velmi dobry priklad, ze ked sa macocha rozhodne, ze nie... nemusim, nie je to moja povinnost, tak dnes neveziem, bude to ok? nemala by povedat chlapovi, ze nejdem, odvez si dieta? asi ano... ak by isla dcera napr do skoly z otcovej adresy, cisto teoreticky, musel by ju odviezt :DDD je to 35km... nevieme kde a ako byvaju a ci vobec tie deti ked su u neho chodia mimo, bez ich doprovodu. nemusia... ja ked som chodila k otcovi, tiez sme mali planovany program a nas povodny, sukromny, domaci program automaticky neplatil :D Proste ona sa stara len o to co ju zaujima, chce deti sekirovat, trestat, organizovat im cas a rozhodovat = skoro ako keby si nejake mindraky liecila. Lebo je to max divne pri takychto velkych detoch toto zacinat riesit, co ona...
@simca06022011 tak ale otec detí vidí, čo sa u nich deje. Ak by to bolo nevhodné, myslíš, ze by nezakročil? Skôr mám pocit, ze autorka rieši blbosti 🤷🏼♀️
Ani neviete ako to doma majú ale chlap je trulo a žena je hnusná macocha 😂 to je super ako si tu príspevky žijú vlastným príbehom lebo niektoré robia z komára somára
A prečo chlapec nejde sam? Preboha ved ma 14 rokov, hádam vie sadnúť na autobus.
A keďže s nimi trávi čas každý druhy víkend, tak snáď môže mať doma nejaké pravidlá, ktoré musia aj tvoje deti dodržiavať. Takže za mňa áno, je s ex už 3 roky, tak nech si s deťmi buduje vzťah aj keď nie sú jej vlastné.
@simca06022011 tak ale otec detí vidí, čo sa u nich deje. Ak by to bolo nevhodné, myslíš, ze by nezakročil? Skôr mám pocit, ze autorka rieši blbosti 🤷🏼♀️
@huxy ano myslim, ze by nezakrocil. tak ako nezakrocil pri synovom kruzku, lebo jej sa to nehodi.
No ja mam plne pravo priatelovi hovorit do vychovy a veruze to aj robim. Rozumne. Ale kruzok by som chlapcovi nezrusila. Skor ja som ho vodila velakrat, ked mal priatel urgentnu pracu.
Rovnako som rozhodla o kolkej bude chodit spat a kolko casu bude travit na pocitaci.
A aj som mu matematiku a fyziku vysvetlovala ked nevedel.
To ze som ho neporodila neznamena, ze mi na nom nezalezi. Vsak je to krv mojho milovaneho, kus jeho duse. Dychala by som pre toho chlapca. Aj ked ma velakrat vytoci 🥰
@huxy ano myslim, ze by nezakrocil. tak ako nezakrocil pri synovom kruzku, lebo jej sa to nehodi.
@simca06022011 ja si zas myslím že keby mu na tom záležalo, tak zakročí, v zmysle, ze by ho tam buď odviezol alebo mu povedal, ako sa tam dostať 🤷🏼♀️
Ok, ten kruzok by má nahneval, ale tie tresty ako zákaz tabletu za zle známky su úplne legitímne. Sú deti hlupe, aby nosili zle známky? Ak su cely deň u nich na tablete, tak sa necudujem tomuto trestu a detom by som tablet zobrala aj ja doma, kým si tie známky nezlepsia
@simca06022011 ja si zas myslím že keby mu na tom záležalo, tak zakročí, v zmysle, ze by ho tam buď odviezol alebo mu povedal, ako sa tam dostať 🤷🏼♀️
@huxy takze ak otcovi to je jedno a zenska si s detmi robi co chce, tak je to v poriadku? vacsine chlapov ani nedojde ze ich dieta nekam rano chodi a ano svet sa zruti ak tam nepojdu.. duplom ich nenapadne riesit, ze ak tam chce ist syn, tak ho posle busom alebo inak.. takze mama ma byt doma ticho a tvarit sa ze vsetko ok 🙂 aby nahodou nevlastnej mame nebolo blbo.. lebo ona chudatko si takto ide vztah budovat, ze detom pozakazuje veci.
@huxy takze ak otcovi to je jedno a zenska si s detmi robi co chce, tak je to v poriadku? vacsine chlapov ani nedojde ze ich dieta nekam rano chodi a ano svet sa zruti ak tam nepojdu.. duplom ich nenapadne riesit, ze ak tam chce ist syn, tak ho posle busom alebo inak.. takze mama ma byt doma ticho a tvarit sa ze vsetko ok 🙂 aby nahodou nevlastnej mame nebolo blbo.. lebo ona chudatko si takto ide vztah budovat, ze detom pozakazuje veci.
@simca06022011 ja nehovorím, ze je to v poriadku. Ale stale tvrdím, že to má riešiť s ex a nie jeho priateľkou 🤦♀️
A neverím, ze si macocha robí s deťmi čo chce. Z opisu to nie je nič nenormálne.
Vsak sama autorka je toho názoru, ze LEN oni, rodičia majú právo. Ale do povinností by rada zapriahla jeho známosť
Starostlivosť o deti je zodpovednosťou rodičov. Nejaká partnerka nemá žiadnu povinnosť rozvážať deti po krúžkoch, ak sa sama nerozhodne a nezapadá jej to do jej denného plánu. Nech si na krúžky vozí dieťa otec a keď jemu to nevyhovuje v danom čase, tak je potom na matke, aby si našla čas a svoje dieťa na ten krúžok zaviezla sama, keď na tom tak trvá, tam sa to inak asi poriešiť nedá.
Pozitívny vplyv na výchovu detí by som ja osobne uvítala, ale úprimne si neviem predstaviť žiaden dramatický vplyv keď sa tam deti ocitnú dva krat do mesiaca, dokopy 4 dni. Čo sa týka oblečenia nechala by som na dcéru aké farby si volí a do toho priateľka exa fakt nemusí kecať, jedine žeby chcela dieťaťu poradiť aké iné farby by jej viac pristáli, to by mi tiež nevadilo. Limitovanie technológii by som uvítala, koľko sa priateľka s tými deťmi uči za tých pár dni je diskutabilné a príde mi smiešne ešte riešiť to, že s nimi 2 x do mesiaca prejde úlohy. Aké známky nosia deti by malo trápiť v prvom rade rodičov.
ak otec nevie zabezpecit synovi cestu na kruzok tak tam syn v ten nebude a jasne mu povedz preco a nahlas to aj na kuratelu
ak chce aby dcera nosila ine oblecenie ako ma nech jej nakupi
za mna treba aby si stala za detmi, neni problem ze ona vychovava ak su u nich ale min ten kruzok je uplne mimo a aj to oblecko
A preco ho nosila ona na krúžok, kde bol jeho otec vtedy? Véd ho mal na starosti, tak to bola jeho práca zobrať ho na ten krúžok.
No, je to tazka otazka. Moj nazor je, ze ked sa od nej caka, ze bude varit, prat, vozit na kruzky a inak sa starat, tak ma pravo sa zucastnit aj na vychove. Na druhej strane by nemala v zasadnych veciach konat samostatne, bez dohody s partnerom alebo s tebou. Sankcie mi pridu ok. S tym kruzkom je to horsie, na druhej strane chlapec mohol ist uz sam. Zasahovat do farby oblecenia by nemal ani rodic vlastny, ani nevlastny.

@huxy ved ona s ex riesi :D a podla mna este riesit bude... popravde, v momente ako by robila mojim detom prednasky a nebrala ich niekam, isla by som si ich zobrat a zariadila si to po svojom. To mas ako ked sa rozhodnes, ze dnes deti neodvezies do skoly, lebo vsak nie je to tvoja povinnost.. :D jej to nevadi, ved macosky sa staraju a ublizuju cudzim detom.
@simca06022011 prečo si myslíš, ze macochy sa nestarajú o cudzie deti a ubližujú im? Len preto, že nevozí syna na krúžok? 🤔 Nečudujem sa inak, ze sú dnešné deti, aké sú. Za ručičky sa vodia do neviem akého veku. Ofukujú sa ako nejaký bôžikovia.
Si predstav, ja nevozím dcéru do školy. Chodí sama od cca 10-tich rokov. Takže dosť blbé prirovnanie s tou školou. Nie som slúžka ani vlastnému dieťaťu.