icon

Nevlastní súrodenci

7. máj 2023

Ako mladá som sa zaľúbila do chlapa o 7r staršieho čo už mal dve deti chlapcov dvojičky.Vychovaval ich sám,deti som si tiež obľúbila.Myslela som si že je to dobrý človek.Az časom som došla na to že pije.Dost tvrdo.Rozisla som sa s ním no bola som tehotná.Mam dcéru dnes už 13r.Z reči som vedela že ex stále pije a deti vychováva jeho mama.Ti chlapci majú teraz 18r.Ja som si po rokoch našla manžela a mám s ním 4r chlapca.Dcera vie že môj manžel není jej bio otec.Som jej to povedala,že bio pil odišla som od neho.Nejavil žiadny záujem ani neplatil na ňu výživné.Dalej sa nevypitovala na jeho rodinu a ja som to nerozoberala.Nevie že má dvoch starších nevlastných súrodencov.Ktovie či babka im hovorila o tom že niekde vo svete majú ešte sestru.A či ich napadne vyhľadať niekedy moju dcéru.Hadam nie,no občas na to myslím.Vy by ste sa ako zareagovali,povedali o tom dcére o nevlastných súrodencoch alebo nechali to tak?Nech sa v tom neplytvam,veď nemusí to ani nikdy dozvedieť že má?

Strana
z2
andreatytler
7. máj 2023

Ty nemas pravo rozhodnut ktore informacie jej povies a ktore nie, lebo su to vsetko informacie o jej zivote. Ty mozes iba tajit informacie o svojom zivote, ktore s nou nemaju nic spolocne.

Jednoducho preto, lebo kazdy clovek ma potrebu vediet o svojej minulosti. O tom kto je a ked ti niekto zoberie criepok z mozaike tvojho zivota, tak to pocitujes ako stratu a zradu. Nie je to spravne.
To co si zazila ako dieta s pohladnicami a potom ako dospela ked si otca vyhladala musela byt hrozna rana. Zial to sa stava velmi casto a tie chudence deti si tym vzdy musia prejst. Myslis ze by si bola radsej ak by ti mama cely zivot klamala a vravela ze otec napriklad zomrel?
Ako sa k tomu stavala tvoja mama, ked si kazdy rok posielala otcovi pohladnicu? Mne by to srdce trhalo ak by to robilo moje dieta a vedela by som ze otec nema zaujem.

autor
8. máj 2023

@andreatytler Príklad mojej mame to bolo jedno ako som sa ja cítila,ona sa so mnou o tom nebavila,ani o inom.S ňou sme nemali žiadny vzťah.
S dcérou mám dobrý vzťah všetko s ňou rozoberám čo ju len napadne.Neklamala som jej,vie že jej otec ešte žije.Aj vie že pije a nemá záujem o ňu.

spadnutaslivka
8. máj 2023

No dobre. Na druhú stranu jej nemusíš vôbec nič hovoriť. Človeku tak nejako možno aj samému docvakne, že chlap, ktorý s nami nežije, môže mať kľudne rodinu niekde inde. Rodinu - čiže pravdepodobne aj deti. Len teda myslím, že človek je radšej, keď takéto veci vie od najbližšej osoby (čiže mamy). Máte super vzťah, všetko s ňou rozoberáš, ale toto odmietaš. Rozprávate niekedy o ňom? Zaujíma sa ona o neho? Nemusíš teraz hneď utekať za ňou a "vieš, čo? Predstav si, že tvoj bio otec má ešte iné deti. Chceš ich spoznať?". Ale keď niekedy príde z nejakého dôvodu reč na neho, príp. jeho nezáujem, bolo by na mieste naviesť jej už dosť rozvinuté myslenie k tomu, že pravdepodobne má inú rodinu. Je už dosť veľká, aby to pri správnej vete/dvoch sama došla k tomuto záveru. A potom sama uvidíš, kam povedie rozhovor. Či jej postačí vedomie, že on (asi) má inú rodinu, alebo bude chcieť vedieť viac a bude sa zaujímať. Hlavne, keď tvrdíš, že ty s ňou máš super vzťah a všetko s ňou rozoberáš naproti tomu, ako si ty s tvojou mamou nemala žiadny vzťah. Skôr si myslím, že si zatrpkla a na mamu si zanevrela a si na ňu tvrdšia než by si musela. Ale rob ako chceš. Našťastie ja mám mamu, s ktorou sa naozaj môžem baviť o všetkom a nie len o tom všetkom, čo vyselektuje ona, že je pre mňa vhodné, lebo jej sa to hodí. Lebo život zahŕňa aj nepríjemné veci, ktoré sa síce stali, ale môžu mať niekedy v budúcnosti negatívny dopad.

andreatytler
8. máj 2023

Fuu. Tvojej mame to bolo jedno ako si sa citila a nemala si snou ziadny vztah? No to sa velmi zle cita. To mi je luto. A to si nezila s nou ci ako? Potom sa necudujem ze si pisala otcovi a priala si si aby bol pre teba rodicom akeho si nikdy nemala a ani mama ti nikdy nevysvetlila ake to bolo medzi nimi a co je tvoj otec za cloveka. Nepripravila ta na to co asi mozes cakat od otca ked za nim pojdes.
Tvoja dcera je v inej situacii. Ty si tam pre nu, mate dobry vztah, ona vie aky je jej otec a co asi moze ocakavat a aj keby tych bratov vyhladala a zle pochodila, ma sa kde prist vyplakat. Vravis ze jej neklames lebo si jej povedala vsetko o otcovi, ale zatajujes polovicnych bratov. Vravis ze si ich mala rada ked ste spolu zili. Uz len preto by som ich spomenula. Teba nikdy nenapadlo ze by si ty chcela vediet ako ziju? Maju to asi tiez tazke bez rodicov. Co sa stalo s ich mamou? Nemala o nich zaujem? Mozno ak by ich chcela dcera kontaktovat, mozete to urobit spolu. Ak vas odmietnu, navzajom si budete oporou.

autor
8. máj 2023

@spadnutaslivka Ona sama sa o neho nezaujíma.Niekedy dávam rozhovor na takú cestu že k bio otcovi no nemá záujem oňho.Ja to zas nesilim.
@andreatytler Ja som žila s mamou a s babkou a skôr ma vychovávala babka než mama.No to je iný príbeh.
Tých chlapcov mala som rada keď sme boli spolu s ex.Ich mama ich nechala tiež pila.A babka ich vlastné vychovávala.Ktovie čo z nich vyrástlo vlastne už sú to mladý dospelý ľudia.Nemyslim tým že ako vyzerajú čo majú a tak ale charakter ktovie aký ľudia sú z nich.Ci normálny skromný dobrý alebo povrchný a tak?

andreatytler
8. máj 2023

Boze, skoro taky isty osud mali ti chlapci ako ty.😢 Ja by som bola velmi zvedava co je z nich.
Urcite nesil tie rozhovory s dcerou o biootcovi. To dobre robis. Dcera vie ze nema zmysel sa o otcovi ani bavit.
Myslim ze ak dcere povies o bratoch, bude ich chciet poznat. Uz len koli tomu aby zistila ci sa podali na otca a su k nicomu, alebo dokazali napriek hrozne zlemu osudu nieco so svojim zivotom spravit. Preto jej to tajis, lebo tusis ze by bola zvedava. Alebo mozno by nemala ziadny zaujem o nich, kedze nema zaujem o otca. Tvoja dcera niekedy aj tuzi alebo tuzila po surodencovi?

autor
8. máj 2023

@andreatytler Áno túžila a tešila sa keď sa nám narodil synček.Jasne občas jej leze na nervy ale je rada že má súrodenca.

andreatytler
8. máj 2023

Aha to mi vypadlo ze uz ma brata. S terajsim manzelom ze? Tak to ona podla mna nebude mat nejaku obrovsku tuzbu tych bratov poznat, lebo brata uz ma a tu tuzbu po surodencovi uz ma naplnenu.
Este ma napadlo, skontaktuj tych chlapcov ty a povedz im o dcere. Velakrat taketo deti co vyrastaju bez rodicov ako ti dvaja bratia, maju velku tuzbu poznat svojich pribuznych. Chyba im pokrvne spolocenstvo a tak sa potesia kazdemu, aj polovicnej sestre. Vela ludi veri ze krv je viac ako voda a ze s rodinou si urcitym sposobom spaty aj ked si ich doteraz nikdy nevidel, tak je tam tuzba toho cloveka poznat, lebo to nie je ako hocikto iny na ulici. Ak by sa oni chceli s nou zoznamit, to by ti nevadilo nie? Mozno aj na teba sa pamataju.
Daj vediet ako to dopadlo ak sa rozhodnes o nejaky kontak, alebo o tom dcere povedat ze ako to zobrala. Pred par rokmi sme robili pripravu na adopciu a tak som mala moznost sa zoznamit s tymto problemom o zamlcanych biorodicoch alebo biosurodencoch a vobec celkove o minulosti. Zaujima ma to. Drzim palce vam obom.

fazulka21
8. máj 2023

Otec mojej dcéry má ešte jedného syna. Videla som ho asi 3x, keď bol s nami, bola som k nemu vľúdna, snažila som sa aby mu bolo dobre ale inak neriešim. Neberiem to tak, že moja dcéra má ,,brata". Keď bude väčšia, nech sa o to postará ex a budovaní vzťahov, mňa to nezaujima 🤷 rovnako ako matku toho chlapca nezaujíma moja dcéra.
Krv nie je všetko.

lucitta9
8. máj 2023

moja spoluziacka z vysky sa dozvedela cca ako 8 rocna, ze jej otec, ktory ju vychovava nie je jej bio otec. Dovtedy o tom netusila, zili ako rodinka aj s mladsimi surodencami. Na biologickeho otca sa nepytala, o to viac sa upla na nevlastneho otca, ktory ju vychovaval od 2 rokov. Hovorila ze strasne zavidela mladsim surodencom, ze su otcovi a snazila sa byt perfektna, najlepsia aby bol na nu nevl.otec hrdy, mal ju rad…Nebolo to treba, lebo on ju mal skutocne rad ako vlastnu. V puberte zacala rebelovat, hadat sa s rodicmi a snivat o bio otcovi ktory je urcite perfektny, ktory ju urcite chcel ale zla mama ho odohnala…aj ho vyhladala ked mala 17, a tiez ju poslal do p.. Vzdy vsak hovorila ze je velmi rada ze pozna pravdu a aj vie co je zac jej bio otec. Uz zomrel a vtedy sa kamoske ozvala jej nevlastna sestra. V 35 sa zoznamila so sestrou a su v kontakte doteraz, stretavaju sa ako rodina. Chcela som tymto povedat ze by som dietatu nikdy netajila pravdu o jeho minulosti. Ako ti tu mnohe uz napisali - nemas pravo jej to zatajovat. Nech sa ona sama rozhodne - teraz alebo aj o 10 rokov - ako s tou informaciou nalozi.

andreatytler
8. máj 2023

@lucitta9 Presne to je o tom ze tieto deti co maju nevlastnych rodicov pocituju urcitu stratu vo svojom zivote aj napriek tomu ze nevlastny rodic je skvely. Tomu sa neda zabranit. To bremeno si zial ponesu. Ale ked sa k tomu prida este aj zatajovanie pravdy, skoro vzdy to skonci vytvaranim snovych a krasnych predstav o tych neznamich ludoch aby aspon trosku zahojili svoj bol na dusi co maju z toho ze su nevlastni. A zial tie vysnivane predstavy skoro nikdy neodzrkadluju realitu a deti sa hrozne sklamu.

Autorka, presne toto sa stalo tebe. Tvojej dcere sa to nemoze stat ohladom otca lebo vie aky je a ziadne snove predstavy si vytvarat nebude, ale ak jej zatajis bratov, moze sa jej to stat s nimi. V dnesnej dobe internetoveho spojenia, socialnych sieti, DNA testov je celkom dobra sanca ze ona sama pride na to ze ma bratov.

Strana
z2