Nezhoda s manželom: Materská alebo PN?
Ahojte, zaujima ma iny pohlad ako to vidite. Som tehotna, v auguste cakame druhe dieta. Aktualne som na RD, zo zamestnania mam zmluvu na neurcito. Dr mi dnes povedal, ze keby som nebola na RD, dal by ma na PN kvoli hroziacemu potratu. Prisla som domov, hovorila som to muzovi a ten zacal hned preratavat, nech si zistim, ci by nam nebolo lepsie ukoncit moju RD a ist na PN a aby on mohol ist na matersku. Lenze co potom moja materska? Navyse moj zamestnavatel by mi ani neurobil ustupok aspon jednym dnom dovolenky, aby sa mi obnovil poistny vztah...som z neho trochu sklamana, ze ja sa bojim o dieta a on riesi peniaze. Este keby sme boli chudobni, pochopim, ale nemame sa vobec zle. 😔
@hederamonstera to by mi bolo jedno.
A on tu matersku chce len poberat alebo sa aj realne starat o vas doma?
vies, mozno si chce az muz trocha "oddychnut" od prace, mozno je vyhoreny, tak uvazuje nad roznymi moznostami.
pri pn mozu a nemusia byt vychadzky.
je tu skupina, kde radia ohladom MD/RD (neviem nazov), tak za opytanie nic nedas, ci sa to da tak spravit, ako by chcel on. prinajhorsom zistis, ze sa neda (ze by si prisla o materske) a uvidis, co muz na to.
Ak sa o vas chce starat a ty bude lezat, neries, ked peniaze nie su problem. Ak chce poberat a nech sa dalej rovnako staras, nekomentujem. Navyse ak sa vobec nemate zle.
On pracuje z domu, stara sa tak ci tak, v tomto problem nie je, ale ja si realne nemam ako obnovit poistny vztah, aby som dostavala peniaze z PN. On na MD pojde tak ci tak, kedze ide o retazovy porod, ale, zial, iba 2 ci 3 mesiace, nie cely cas ako si to vzdy planoval...
a výjde ti vyššia materská vďaka reťazovému pôrodu?
Odhliadnuc od situácie, ktorú riešiš....najviac by ma trápilo až mrzelo, že muž rieši financie a nie hroziaci potrat vášho spoločného dieťaťa
Veď mu to vysvetli, že sa to neoplatí finančne a je vybavené. Teraz by si dostala viac, ale potom zase menej, takže si to viete zrátať.
@lucka_ke mala som dobry plat, cize cca 1200€ by som mala mat. Akurat nemam sajnu, ako by sa to zmenilo tou PNkou a dalsia vec je, ze tu PN nemam ani realne ako dostat, nakolko zamestnavatel by mi ten den dovolenky ani nedal.
@marcellka32 ved presne toto...
ak ukončíš rodičovskú dovolenku nemusíš čerpať dovolenku, rovno môžeš ísť na PN... neviem z čoho ti počítali prvú materskú či si tam nemala nejaké odmeny a podobne, ak nie a plat sa ti nezmenil tak ti to PNka neovplyvní
@lucka_ke no prvú MD som mala z nástupného platu a ako som bola tehotná, povýšili ma, šiel mi aj plat hore, čiže novú MD by som mala mať rátanú z nového platu, pokiaľ mám správne info. Lenže teraz beriem rodičák, čiže nie som nemocensky poistená a tým pádom by som peniaze za PN nedostávala, či áno? Lebo čo som čítala, tak na to si treba obnoviť poistný vzťah aspoň tým jedným dňom čerpania dovolenky.
@lucka_ke a ešte ak by som ukončila len tak RD, tak to dostanem rovno výpoveď lebo sme tak dohodnutí v práci, že ukončíme pracovný pomer, nakoľko sa tam neplánujem vracať a aj oni majú za mňa náhradu.
ak by zamestnávateľ súhlasil, tak ukončíš rodičovskú dovolenku a nastúpiš na PN, tá by sa ti počítala z predpokladaného zárobku, ale ak by zam. nesúhlasil a dohodli by ste sa na ukončení PP tak tiež vieš nastúpiť na PN v ochrannej lehote, keďže si tehotná tak OL máš až 8 mesiacov, potom nezabudni, že do 2 rokov od skončenia prac. pomeru máš nárok na podporu
Ahoj, manžel neuvažuje zle, mohlo by to byť pre vás výhodné, dooverujte si všetky detaily a lrepocitajte si to. Teoreticky môžete získať viac peňazí i viac spoločného času.

Lenze pri pn si obmedzena v pohybe, to asi nechces nie?