icon

Nezhody kvôli synovi

18. nov 2022

Máme 4 deti jedno z nich je mužov prvorodený syn z ineho Vzťahu chodí k nam na striedavu. Dva týždne s mamku dva týždne s nami. Je to 11 ročný chlapec. Začali sa mu strácať veci. Bežná vec neriešili sme. Kúpili sme nové. Kazili sa mu nabíjačky. Tie koncovky čo sa strka do tabletu, tak sa mu to stále ohlo. Takto sa pokazilo už pár kusov. No poslednú dobu nam miznú peniaze. Dvakrát sme našli tie peniaze v jeho vrecku. Muž sa s ním rozprával a on, že nič nespravil. Nebol to a pod. No dcére vravel, že my s mužom robíme obaja a že jeho mama nepracuje tak si môže zobrať peňazí kolko chce. Jasne, že kéd sa ho muž spýtal vravel, že on to nehovoril. A muža nič lepšie nenapadlo ako kúpiť kameru a namontovať do izby ja s tym nesúhlasím prečo by sme mali vlastne deti špehovať. Sme sa pohádali dosť s mužom. Neviem čo robiť .

janage
18. nov 2022

@miadi presne tak, ak by deti k nim dôveru mali, už by dávno vedeli rodičia kto a prečo to robí.
A nepostrehla som ani jedno jediné konkrétne riešenie ako zistiť kto to bol, keď obaja tvrdia že oni určite nie.
Plakalo dievča, o chvíľu bude možno aj chalan a výsledok žiadny. Tam nie sú svedkovia, iba tvrdenie proti tvrdeniu.
Či lepšie by bolo označiť peniaze niečím čo nevidno, ale farbí ruky? Potom už by dôvera bola obnovená?
Mali sme taký prípad, keď rodič išiel riešiť nevhodné správanie voči jeho dieťaťu. A ukázalo sa, že opak bol pravdou. Domnelá obeť bol agresor. Ale ruku by rodič za neho dal do ohňa. No prišiel by o ňu. Dieťa nevedelo povedať, prečo to urobilo ako urobilo. Asi sa bálo, že sa jeho správanie prevalí a tak prišlo so svojou verziou ako prvé. Ale trvalo na svojej verzii pred rodičmi až dokonca. Aj po usvedčení ostatnými, aj potom čo sa priznalo inému dospelemu medzi 4 očami.
Takže bola by som veeeeelmi opatrná v záveroch, kto je zlodej bez priameho dôkazu.

apolka77
18. nov 2022

Kto je zlodej nie je dôležité , dôležité je to, ako s touto informáciou naložíte..

mooonika1975
19. nov 2022

Stále píšete viaceré o kradnuti, to ste cudzí ľudia? Že si medzi sebou kradnete? To dieťa si VZALO , nie ukradlo. Dieťa nezarába. Teda prniaze , ktoré si berie, sú v podstate aj jeho, keďže sa o neho starajú. Tam treba vysvetľovať čo sú peniaze, dôvera , že si má pýtať , ak potrebuje. My mame taký hrnček pri dverách, kde sú vždy mince a berie si každý , kto potrebuje.

janage
19. nov 2022

@mooonika1975 no tu nesúhlasím. Vždy, keď si bez opýtania,vezmeš niečo čo nie je tvoje a je úplne jedno čie to je, nie je to v poriadku a volá sa to krádež. Keby to dieťa vzalo miesto 5e, takých 200? Telefón? Tablet?
U nás doma pre deti platí, že sa musia opýtať toho komu vec patrí, či môžu. A musia sa naučiť rešpektovať aj nie druhého.
Vy máte ako rodina spoločnú buxu, kde si ktokoľvek môže zobrať , autorka to ale takto nastavené nemajú.
Ona síce operuje ochranou súkromia a dôvery dieťaťa na jednej strane, na druhej ho už od začiatku považuje za jasného vinníka a vôbec neverí jeho verzii.
Mňa by zaujímalo aj to ako sa tie peniaze u toho dieťaťa našli? To mu náhodne vypadli ešte u nich doma? Či mu prezreli veci?

bubuzu
19. nov 2022

Určite to tu už niekto písal, napíšem aj ja. Ako sa asi zmení váš vzťah, ak deti náhodou zistia, že ste ich kamerovali? Zničíte si ich dôveru. Ste ich rodičia, zachovajte sa správne, riešte to férovo, buďte im vzorom! Nenechávajte veci, peniaze len tak kade tade. Na začiatok. A pýtajte sa, rozprávajte, ak má syn napr. málo peňazí a niečo mu chýba, bavte sa o tom. Pochopte ho. Tiež to musí mať ťažké. Ak dcéra kradne bavte sa s ňou, čo sa deje. Sadnite si všetci spolu a povedzte, máme problém, že nám miznú peniaze, čo s tým? Čo navrhujete urobiť, keď prídeme na to, kto to je? Čo by tomu človeku pomohlo..

mooonika1975
19. nov 2022

@janage ja som len chcela poukázať na to, že krádež to nie je, že ak takéto niečo nastane a dieťa je postavené do roviny, že niečo zle urobilo, bude zapierať až tomu uverí. Musía mu dať šancu sa priznať sám a pochopiť že to nie je správne a ro chce veľa času, , a hlavne veľa prace zo strany rodičov.

janage
19. nov 2022

@mooonika1975 ja predpokladám, že riešia lebo zrejme sa situácia stupňuje. Rozhovory už prebehli.
Oni už more času bohužiaľ nemajú.
Ak to robí chalan kvôli šikane bude sa to stupňovať viac.
Nebude mat doma, vezme v triede niekomu cez prestávku napr.
A áno za mňa to čo dieťa urobilo je zlé a je to krádež. To ale neznamená, že dieťa je zlé. Práve naopak môže byť terčom šikany ako som písala hneď prvé. Ale to čo robí nebudem zaobalovať tak či inak, aby to vyzeralo lepšie.
Ty v svojom predpoklade stotožňuješ činnosť s dieťaťom. Ja oddeľujem. Činnosť je zlá, nesprávna. Dieťa zlé nie je a chcem vedieť dôvody, prečo tak koná. Ale, aby sme mu vedeli pomôcť (či to robí jeden alebo druhý) musíme vedieť pravdu.
Inými slovami aj dobré deti robia občas zlé veci.

janage
19. nov 2022

@mooonika1975 a ešte jeden element a veľmi významný tu je a to matka chlapca. Keďže chalan nie je synom ženy, s ktorou žije 2 týždne. Tam predsa tá dynamika vlastná mama, nevlastná mama, otec bude náročnejšia a spolupráca možno nemožná. Lebo bio mamy si každá bude chrániť svoje dieťa. Autorka okamžite vylúčila svoju dcéru. O reakcií mamky chalana, jeho podmienkach u nej atď. nevieme nič.

autor
19. nov 2022

@janage Určite nevravím, že chlapec. Dcéru si poznám, ale je pravda, že nemôžem na 100% povedať, že chlapec preto som chcela do toho zapojiť aj chlapcovu mamu, nech sa ona s nim porozpráva. Predsa mame asi viac povie ako mne alebo mužovi

autor
19. nov 2022

@janage našiel ich muž, keď vyberal vysmrkane servítky z vrecak, lebo chlapec ich nikdy nevyberie. Muž mi to povedal až keď po druhýkrát našiel 50€ ktoré boli na poličke v kuchyni. Po prvýkrát to riešil s chlapcom, kt. mu povedal, že nevie prečo sú v jeho vrecku.

mooonika1975
19. nov 2022

@janage tym ,že postaviš dieťa zoči voči skutočnosti, že je zlé a zlodej, / ja chápem, že nie je zlé, ale to dieťa to vidi inak / tak neurobiš nič, aby si to vyriešila. Len prideš na to ,že kradne a to už viac menej vieme. V usvedčeni nie nič , čo by problem riešilo.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
autor
19. nov 2022

@zoro9836 Len krátko. Ono to začalo tym, že mu mizli ceruze, perá a pod. potom tie nabíjačky fakt koncovky uplne zničené tak mu muž ukázal ako sa to robí, nepomohlo tak teraz musí nosiť tablet, mobil nam a my mu to dame nabiť a nasledne zmizli tie peniaze. Najprv 15€ a potom ta 50-ka

janage
19. nov 2022

Neviem si celkom predstaviť čo by 11rocny robil s ceruzami, perami. Ak mizli, ako, kam? Tie koncovky doniesol ukázať ze sú zničené či iba povedal a chcel, aby sa kúpili iné a za 3 dni došiel, ze zas potrebuje novú?
Doteraz problém nebol, vedel ich používať správne?
Mne to naozaj vychádza tak, že niekto mu to bral. Najprv malé veci, potom drahšie, potom peniaze.
Alebo dieťa zažíva nejakú situáciu v živote, s ktorou si nevie rady a takto reaguje. Alebo má psychicky problém.

A riešiť je nutné čím skôr. Ak to začne robiť spolužiakom problém pre všetkých bude omnoho väčší.
A oni to už nebudú zaobalovať, že vzal. Deti ho nazvú zlodejom a klamárom, a nebudú veru riešiť, že prečo. A vylúčia ho z kolektívu bez milosti.
Riešili sme už v škole. Dieťa malo doma dostatok.
S triedou sa pracovalo. Niektoré deti odpustili, iné ale nie a tie vzťahy to určite poznačilo.
Autorka, keďže nie je bio rodič, môže vyjadriť svoj názor. Ale zákonným zástupcom je otec a mama.
Ja osobne by som v pondelok zajednala termín u psychológa. Záznam by som urobila. Ak je vinníkom syn, povedala by som to len psychológovi pri popise problému.
Bezpecnost dieťaťa by mi bola nad jeho súkromie, v takom prípade.
A v takom veku dupľom.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
janage
19. nov 2022

@mooonika1975 dieta postavim, voči skutočnosti, že robí zlú vec. Že ho milujem a chcem vedieť prečo to urobilo lebo tým ubližuje v prvom rade sebe. Atď, atď.
Môže byť kľudne, že dieťa cíti nutkanie veci ničiť či brať, môže to byť všeličo.
Ak je ale problém krátko a stupňuje sa teda od ceruziek k 50e môj prvý typ je, že niekto ho šikanuje a žiada od neho "výkupné" vo forme vecí či peňazí.
2. že nastupuje puberta a objavili sa znaky možno a zdôrazňujem možno nejakého psychického problému.
Alebo sa ňom vŕši milá nekonfliktná nevlastná sestra, ktorá si takto upevňuje pozíciu v rodine.
Nevieme. A potrebujeme vedieť a nemáme čas to siahodlho zisťovať

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
janage
19. nov 2022

@zoro9836 a ešte by som dodala, že čím dlhšie táto situácia trvá, tým horšie. Lebo neistota je to najhoršie. A obe deti teraz vedia, že rodicia im neveria. Pre toho nevinného to musí byť aké hrozné, že rodicia mu neveria, že ho podozrievajú. Aj na neho je nutné myslieť.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
trema
19. nov 2022

Vau.. keby vam namontoval manzel kameru do spálne bez vasho vedomia, polovica z vas by sa uz rozvadzala..

apolka77
19. nov 2022

Buď ho niekto šikanuje
Alebo
Chce na seba upozorniť týmto spôsobom vyžaduje pozornosť
Alebo sa hnevá že vy máte a on s bio mamkou nie (pomsta)
Alebo
Ani sám nevie prečo to robi, (sám sebe to nevie zdôvodniť) prilezitost robí zlodeja...
Pravdaže je možnosť že je do toho zapletena dcéra (žiarlivosť)?

Teraz asi keď ho otec vymakol si chlapec bude dávať pozor ale o to viac sa s ním rozprávajte ..trávte spolu čas, hrajte hry .... vnímaví rodič postrehne súvislosti.

maranco
19. nov 2022

@trema veď peniaze majú na poličke v kuchyni, načo by im bola kamera v detskej izbe?

apolka77
19. nov 2022

@maranco toto aj mňa napadlo.

autor
19. nov 2022

@zoro9836 problém bol zo začiatku keď k nám prišiel na striedavu. Ja som na tom trvala, aby žil aj s nami, lebo takto cez vikend to zbehlo rýchlo a keďže chlapcova mama je "zvláštna" aby mal zázemie aj v úplnej rodine. Chlapec je dosť nervak zo začiatku ničil veci, kričal a pod. ale už to bolo celkom dobre. Veci strácal už skôr ako mikiny, tepláky z telesnej, ale aj dcera je zabudlivec takže to som neriešila. Tie káble možno má zlosť na niečo neviem

janage
19. nov 2022

@trema keby v tej spálni mal peniaze, ktoré by mu mizli a boli by sme doma 4 a kamera by zaoberala len miesto kde sú, nemala by som s tým najmenší problém.
Alebo inak keby mi mama najlepšej kamošky mojej dcéry dala info, že dcéra si zrejme vypisuje s niekym na nete a aj dáke foto už boli... najprv by som bola v extra šoku lebo toto už sme xkrat omielali ako sa chovať na sieťach. Potom by som sa dcéry popýtala, ale súkromie nesukromie by som konverzáciu prezrela aj keby tvrdila, že nič neposielala, chcela by som mať istotu. Pane Bože je to 11 ročné decko, čo má zrejme veľký problém, ktorý ono popiera. A účelom je ten problém riešiť, nič iné.

zuzike123
19. nov 2022

Nevahala by som a navstivila detskeho psychologa. Nemyslim si, ze ktokolvek na MK bez poznania komplexnosti celeho pripadu zisti, v com a je problem a ako ho riesit.

janage
19. nov 2022

Tak tie info sú tiež dosť podstatné, že mal problém zvládať hnev a bol výbušný už pred tým. Puberta môže byť veľmi ťažká a dnes keď pribúda deti s psychickými problémami, so psychologom by som nečakala.
Sú deti kľudné, temperamentnejšie aj také čo majú veľké problémy.

panelacikova
19. nov 2022

1. to, že sa peniaze našli v jeho vrecku, ešte neznamená, že ich tam dal on, hoci to vôbec nevylučujem
2. správanie, ktoré popisuješ, patrí psychológovi v súčinnosti s otcom a matkou, keďže chalan žije v dvoch prostrediach. ak sa nezladia oni traja a neprídu na príčinu jeho správania, bude sa to stupňovať

janage
19. nov 2022

A zvláštne je, že ty si bola iniciátor tej striedavky ak som správne pochopila. Nie otec, nie matka, ani dieťa? Ani jeden z nich, ale ty si na tom trvala?
Tam už mal byť psychológ dávno pomôcť to dieťaťu spracovať.

autor
19. nov 2022

@janage Lebo chlapec, keď bol u nas cez vikend a išiel k mame stále plakal, že chce ešte ostať u nás. Muž chcel s nim tráviť viac času. A áno ja som túto tému vytiahla pred mužom. Chlapec ma zvláštne správanie niekedy, ale to nie je už táto téma. Ďakujem za všetky rady vážim si to