icon

Nezištná pomoc

marlaura
24. okt 2016

Ahojte. V kratkosti by som rada objasnila situaciu a poprosim o nazor, mozno aj chlapov ak tu nejaki su, ako by to vzali. Mam priatela, ja mam 28r.,on o cosi starsi. Nie sme spolu moc dlho, cez tri mesiace. Jeho rodinu este nepoznam. Ani on moju. Resp.ja ani nijaku nemam. Nehrnieme sa do toho a vsetkemu davame cas, ale obaja to myslime spolu dobre a planujeme raz casom rodinu, deti. Mame sa radi, ale tak je samozrejme ze nas vztah nie je este neviem ako stabilny. Obaja pracujeme a mame svoje aktivity ale snazime sa. Jeho otec je chory a lezi teraz v nemocnici. Zajtra ho prevezu do inej, ktora je blizko mna. Som priatelovi oporou, davam tomu priestor, nech ma cas byt s nim tak sa aj pomenej vidime. Pretoze ja som prisla o obidvoch rodicov uz a surodencov nemam, pamatam si ake to bolo, ked mi umierala mamka a minuly rok otec. V akom som bola stave, kolko som travila casu v nemocnici. Nastastie jeho otec na tom tak zle nie je. Bude v pohode hadam. Avsak kedze rodinu este neriesime, tak sa ani do jeho rodiny nesackujem a nechavam to na neho, a na nase rozhodnutie ked bude vhodny cas. Chapem ho ze teraz by bolo neprijemne pre nich spoznavat v takej situacii niekoho. Takze neriesim. Ale moj dovod preco tu pisem. Napadlo mi, ze kedze lezi tu blizko mna, ze by som za nim zasla. Moja predstava je taka, ze mu urobim nejaku chutnu polievku, kupim casopis...predstavim sa, vysvetlim ze byvam blizko, tak som si povedala, ze mu mozno urobi spolocnost dobre aj s dobrou polievkou. Neviem ci ma tu niekto spravne pochopi, nechcem si tym ziskat este viac priatela. Prave naopak vobec tu o neho ani tak nejde, len sa mi tym vynorili spomienky na mojho ocka, s ktorym som mala uzasny vztah a chyba mi. Nejak som sa spätne vratila do chvil, kedy tak lezal v nemocnici s tou istou diagnozou, viem ako mu robilo dobre, ked ktokolvek prisiel, ved cele dni lezat v nemocnici a cumiet do blba fakt nic moc. Viem, ze priatelova rodina budu chodit po praci za nim, ale to je niekedy po 17.tej h.a nie kazdy den, ja by som zasla na obed s tym, ze ak by sa mu to pacilo a nevadilo, rada by som chodila hoci aj kazdy den, s dobrym jedlom, novym casopisom a dobrou naladou. Uprimne by som mu povedala, kto som, co som, ze by som mu tym chcela len urobit radost a sprijemnit trochu cas v nemocnici, mozme rozpravat sa, to vsetko ak samozrejme zareaguje pozitivne a suhlasil by. Chcem ho zaroven poprosit, nech to ostane take male nase tajomstvo aspon pre zatial. Pretoze ako som pisala, nejde mi o ziskanie si priazne priatela, ale o pomoc starsiemu cloveku, ktoreho sice este nepoznam, no uz teraz ho mam rada zo slov priatela. Je to vraj velmi dobry clovek a cela jeho rodina a vzdy hovori, ze ma budu mat velmi radi. Hadam to nevyznelo ako blbost, nie je za tym nijaky skryty umysel, naozaj len citim ze je to nieco ako dobry skutok pre ineho cloveka. Mam vystudovanu socialnu pracu, asi to mam v povahe a nieco vnutri mi vkuse hovori, ze to mam urobit, ze to bude spravne. Uvedomujem si, ze to moze dopadnut aj zle, preco by sa mal chciet bavit chory clovek s cudzou mladou zenskou, ale mozno naopak by ho to potesilo. Co si myslite, je to dobry napad? a urcite padnu aj rady, ze nie, ze radsej ist s priatelom. Ak to navrhne on sam, pojdem velmi rada, ale nemyslim si ze by mu to napadlo. A nechcem aby si myslel, ze sa nanucujem do rodiny. To vobec nie.

Strana
z4
mon_soon
24. okt 2016

No ja by som to takto vysvetlila priateľovi - že sa mu nevnucujes, že máš možnosť potešiť a pomôcť a že ti chyba otec...myslím že ti to priateľ schváli,poteší sa a ty nebudeš mať hneď na začiatku vzťahu klamstvo pod nosom...

evita_g
24. okt 2016

@marlaura Ja by som sa o tom určite zmienila pred priateľom, že máš taký úmysel. Aby si to potom, keď toto "malé tajomstvo" praskne, nevysvetlil práve tak, že sa nanucuješ do rodiny a "zneužívaš" na to starého, chorého človeka. Prvýkrát by som tam išla s priateľom, nech ťa predstaví a potom, keď bude vôľa z tvojej aj otcovej strany, chodila by som za ním aj sama.

klya
24. okt 2016

@marlaura aj podľa mňa jednoznačne len so schválením priateľa. On si otca predsa pozná. Napríklad ja by som vôbec nebola nadšená zoznamovať sa v pyžame.

eeffka
24. okt 2016

@marlaura odpoved za mna , vtieranie sa.este nie ste v takom stave aby si chodievala pozerat "skorosvokra". Jedine s priatelom a nasledne ak by o to stary pan stal tak obcasne.

jasminet
24. okt 2016

uprimne? kedy som si predstavila svojho otca, ako za nim pride cuzdia zena a povie, ze chodim s vasim synom 3 mesiace, doniesla som vam polievku a budem za vami chodit kazdy den, tak by asi od udivu aj zabudol dychat a ak by to aj predychal, asi by si nemal s mladou co povedat 😀

pockaj ty pekne na okamih, kedy ta priatel sam predstavi rodine... navrhni mu, ze ho odprevadis do nemocnice, ale netlac sa niekam, kde ta nevolaju.

staronova
24. okt 2016

@marlaura ja by som do toho nešla. Nepoznáš náturu otca, ani okolitej rodiny. Predstavy sú jedna vec, to ako by to nakoniec dopadlo je o inom. Ani vy nemusíte ostať párom a potom sa ti môže dostať posmeškov, že bla, bla...

lalinko2010
24. okt 2016

@marlaura no určite by som nešla, pripadá mi to ako z amerického filmu.
prosím nebuď aktívna, lebo to môže vypáliť inak ako by si chcela.
čiže spiatočka a neriešiť, keby ťa poprosil priateľ alebo by ste sa poznali tak ok, ale toto nie. a ani nevieš ako by zareagoval jeho otec.
takže NIE.

dominika6
24. okt 2016

@marlaura z mjho pohladu nevhodné
1) nieje vhodné aby si ako úplne cudzí človek za ním prišla,vnucovala sa mu a chcela aby si to nechal chudák pre seba ako tajomstvo,ved si bude myslieť že si nejaká podvodníčka..nehovoriac že ťa k nemu nepustia ako cudzieho človeka
2) ak by priateľ chcel,sám sa ponúkne že ťa predstaví rodičom,kedže to neurobil,sama sa netlač
3) 3 mesiace je tak žalostne málo vo vzťahu že uvažovať na deťmi je len tvoja fantázia,ale pre chlapa najbližších 4- 5 rokov ako nepodstatná
4) aký je problém počkať,nech sa vylieči,príde domov,oddýchne si a cez vianoce prísť ako sa patrí a predstaviť sa?

sjuzi
24. okt 2016

Môj otec by, keďže by o niečom takom dopredu nevedel, ťa považoval najskôr za nejakú podvodníčku a nemuselo by to dopadnúť vôbec dobre. A cez obed v nemocnici snáď obedujú a polievka nie je potrebná. Takže tiež neodporúčam.

alaguema
24. okt 2016

@marlaura je to síce pekná myšlienka, ale ja by som do toho nešla...Je to starší, chorý človek. Nevieš, či by mu to nebolo nepríjemné, nepoznáš ho, dokonca sa môže stať, že si vôbec nebudete sympatickí, že to bude trapas, alebo sa bude cítiť nepríjemne, že vaše prvé stretnutie prebehlo za takých okolností. Predsa, si mladá žena, mužom nebýva príjemné, ak ich ženy vidia v oslabenej pozícii. Aj dobrí ľudia majú svoje muchy a počas choroby môže byť kadečo vnímané inak. Život nie je stupídny romantický film z americkej produkcie. Ak raz niečo poserieš, ťažko sa to napráva.
Podľa toho čo píšeš, sa priateľ spolu so svojou rodinou dokáže o svojho otca postarať aj bez tvojej pomoci. Rešpektuj, že ťa ešte nechce predstavovať rodine. Asi vie prečo.

marlaura
autor
24. okt 2016

Dakujem za vsetky nazory, tak asi to nebol tak dobry napad teda ako citam. Aj ked mysleny bol dobre. Tak teda nie. Hoci zakazdym ked prejdem okolo nemocnice, veru mi bude luto, ze viem, ze tam lezi milovany clovek mne blizkej osoby, ale tak necham tu myslienku plavat.

jasminet
24. okt 2016

cesta do pekla je dlazdena dobrymi umyslami - nechaj to tak a neurob zo seba v ociach rodiny "tebe blizkej osoby" stihacku a vtierku 😉 aspon do nasej by si sa tak zapisala...
@marlaura

sissy27
24. okt 2016

@marlaura akože celé zle... a ešte priateľovi poza chrbát... sorry, ale ako čistá psychopatka... niečo iné je navštíviť v nemocnici blízkeho, rozptýliť ho, vedieť, že na teba čaká... ale preboha sa uvedom, že si úplne cudzia osoba, prídeš za chorým človekom, ktorý tam leží v pyžame a začneš doňho liať polievku a drístať o vzťahu s jeho synom - no v lepšom prípade by pacient zháňal sestričku, nech informuje psychiatrické oddelenie, že pacienti sa im nejako rozutekali...
polievku uvar, časopisy alebo krížovky kúp, upeč koláč - a nabaľ to priateľovi, nech vezme otcovi, keď za ním pôjde... či už mu povie, že toto navarila jeho priateľka alebo to nebude komentovať, to je na ňom... až bude chcieť, tak ťa rodine predstaví, ty sa nikam netlač a už vôbec nie bez jeho vedomia...

saurian
24. okt 2016

na tom ze chces mu pomoct, nieco priniest, robit mu spolocnost... nie je nic zle.
ale osobne si myslim ze by to nemalo byt za priatelovym chrbtom. ze by o tom mal vediet, dokonca pri prvom stretnuti teba s jeho otcom by mal byt - povedat otcovi ze pride s tebou, predstavit vas, a potom sa mozes ponuknut ze donesies co potrebuje a pod.
ak to urobit "za chrbtom" naozaj si moze potom priatel mysliet kadeco.
priatelovi to povedz a vysvetli tak ako to citis, ako si to sem napisala - ze pre tvojho otca to bolo narocne, a dobre mu padlo ze ste ho navstevovali, a ze by si rada takto pomohla aj jeho otcovi.....
okrem toho nemusi byt kazda nemocnica rovnaka, a moze byt situacia ze ma na izbe ludi s ktorymi si porozumel, ma sa s nimi o com porozpravat a pod a keby si prisla tam ty ze "... som priatelka vasho syna, priniesla som vam polievku, ale nevravte mu to..." tak by mal skor rozpacite pocity ako prijemne....

bratislavcankanm
24. okt 2016

@marlaura nie je to vhodne, urcite nie len tak sa tam z nicoho nic ukazat, ze ake prekvapenie...

Za mna, ked som ja nemocnicny pacient:
1. Snazim sa obmedzit pocet ludi, ktory za mnou chodia, je mi neprijemne, ked ma niekto vidi v zlom zdravotnom stave, upotenu, v pyzame, a pod
2. Nemam rada, ked mi tam niekto nosi jedlo, ja si s tym, co mi daju v nemocnici uplne vystacim, nie som vyberava, nech donesu len to, co potrebujem (vacsinou hygienicke potreby, sem-tam nieco na pitie, nealko 🙂 ).

Je pravda, ze ja som skor introvert, ale podobne to citil aj jeden moj ujo - spolocensky, super chlap, dobrak, stale s detmi, vnucatami, zenou, kamaratmi, super vztahy s uplne kazdym, kto ho poznal... ale ked skoncil v nemocnici, nechcel nikoho okrem manzelky, aby ho navstevoval (co mna inak prekvapilo, unho).

Ak sa toho napadu nechces vzdat - aspon sa spytaj najprv priatela, co on na to, ci by jeho otcovi padla taka navsteva vhod.

sibalka21
24. okt 2016

@marlaura Nemozes sa na to tak tragicky pozerat... Ste spolu naozaj velmi kratko na to aby si sla za jeho otcom, kedze ani len netusi kto si a v zivote ste sa nestretli.... Tiez chodim s priatelom tri mesiace a kupodivu tiez ma tatka, aj ked nie v nemocnici, ale v sanatoriu, kusok od nas... On robi od rana do vecer a nema tolko casu aby chodil casto za nim... Ale nedokazem si predstavit, ze ja by som teraz isla za nim a zacala s nim kecat... Treba sa porozpravat s priatelom a uvidis ci s tym bude suhlasit... Sice myslienka velmi pekna ale radsej to preber s partnerom 🙂 Vela stastia 🙂

zsuzsuka
24. okt 2016

@marlaura...no nezvyknem casto pisat, lebo co clovek to iny...ale neda mi nereagovat...urob to, co ti srdce kaze, vykasli sa na vsetky nazory.lebo pri niektorych mi rozum zastava...na tvojom mieste, tak ako si nam to tu napisala, povedz to priatelovi...presne tak ako to citis...a uvidis, co ti povie...ak razantne odmietne, netrap sa..ale moze zareagovat uplne opacne...nemas vobec co stratit, prave naopak...a ked ti povie, ze radsej nie..nevadi, urite este budete mat prilezitost sa s jeho otcom zoznamit...a dole klobuk, ako to citis..

jankalukasova
24. okt 2016

išla by som... ale najprv s priateľom a po dohode s priateľom možno po prvom raze aj sama.. ale nie každý deň. Ty to myslíš dobre a on by to nemusel myslieť zle, keby Ťa poslal preč... toto sú veľmi citlivé veci a často sa stretávam s tým, že ľudia veľmi návštevy v nemocnic nechcú, lebo sú proste v pyžane, "upatlaní", neupravení... možno to vyznie čudne ale možno si priateľov tatino predstavuje, že bude vizerať lepšie, keď sa prídeš predstaviť. Keby tam ležal dlhodobo, tak je to iné.

lorela
24. okt 2016

Nie, nie je to dobrý nápad. Ba dokonca chcieť po starom pánovi "vaše malé tajomstvo" je úplne zlý zlý nápad.
A presne to, čo si napísala sem, povedz svojmu priateľovi a uvidíš, či jeho nadšenie bude rovnaké s tým tvojim.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
misko_alicka
Autor odpoveď zmazal
wanda52
24. okt 2016

Myslím, že vo vzťahu nie je dobré, robiť niečo poza chrbát... Ste spolu príliš krátko, možno ešte nenadišiel ten správny čas, predstaviť ťa rodine. Niektorí starší ľudia sú viac konzervatívni a keď im raz syn donesie niekoho predstaviť, tak tú vyvolenú môžu vnímať už ako potencionálnu nevestu. . Viem, že to nemyslíš v zlom, ale robiť niečo poza priateľov chrbát mi príde dosť detinské a nerozumné. Iné by bolo, keby ťa priateľ predstavil otcovi a poprosil, či by si niekedy za jeho otcom nezašla, keďže bývaš neďaleko.. Byť tebou poviem priateľovi o svojom "nápade" a vysvetlím, čo ťa k tomu vedie a prečo.. Sama uvidíš, aká bude jeho reakcia. Ak povie, že to nie je dobrý nápad, nechaj to tak...ešte ste spolu krátko, určite ťa raz predstaví celej rodine.

mondolina
24. okt 2016

@marlaura
A prečo si zmenila nick Radkanika?
Podľa mňa blby nápad liezť za niekým cudzím do nemocnice

salfusco
24. okt 2016

@mondolina 😀

lucka3010
24. okt 2016

@marlaura skús sa porozprávať s priateľom čo si o tom mysli, povedz mu to presne tak ako si to tu napisala. Ja by som to úplne nezatracovala.

catherinah
24. okt 2016

Súhlasím s babami, jedine so súhlasom partnera.
Môžeš mu to navrhnúť, ale rozhodnutie nechaj na ňom.
Mne to príde ako vtieranie, aj ked tvrdíš, že nie.

mart1na26
24. okt 2016

@marlaura Riad sa svojim srdcom 😉 mne osobne by boli nazory inych u prdele. Podla mna je to pekne gesto. Ja keby tam lezim a prides za mnou urcite sa potesim. A strarsi ludia maju este trosku inu naturu. Vdacnost a respekt. Urcite by ti take gesto v zlom neopatoval. A ked spolu s priatelom ostanete, budete na to pekne s buducim svokrom spominat . Este som nepocula aby niekto odcudzoval dobry skutok . Drzim paste nech navaris dobru polievku 😀

catherinah
24. okt 2016

@mart1na26 nápad to nie je zlý, ale bez vedomia partnera by som to nerobila.
A ak veľmi chce len tak nezištne pomáhať, tak toto nech urobí niekomu úplne neznámemu.To by bol nezištný skutok lásky k blížnemu!!

obsadenemeno
24. okt 2016

@marlaura definitivne NIE!!! Najlepsia cesta sko si toho chlapa odplasit...... radkanika, hned som si myslela, ze si to ty....
Daj tomu vztahu cas a sancu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

lorela
24. okt 2016

@mart1na26 Ale veď to vôbec nemôžeš tvrdiť, že by starý pán takéto gesto nebral v zlom...
Hneď sa mi v mysli vynárajú dve staršie osoby z mojej rodiny a blízkeho okruhu, ktoré práve dali "zákaz" návštev, keď sú v nemocnici 🙂. Možno príliš hrdé na to, aby ich niekto videl takpovediac na lopatkách, slabých, a v jedom prípade akási "ženská pýcha", vidieť nenalíčenú, strapatú v nočnej košeli...

Strana
z4