icon

Nezrovnalosti v dedičstve

Včera o 21:29

Ahojte. Neberte to prosím ako závisť, výlev alebo neprajnosti. Sme dvaja súrodenci. Obaja mame svoje rodiny. Naši rodičia sú nie bohatý ale majetný. Dva domy, chata, hory, pár pozemkov, stavebný pozemok a tak ďalej. Brat distal pred rokom chatu na seba. V pohode, pre mňa by to bolo ďaleko chodiť sa o to starať a on to pol hodinu pešo od domu. Žijú v dome u rodičov jeho ženy kde majú urobený celý vrch. My bývame v najme, čakáme druhé dieťatko. Pred nedávnom mi mama naznačila že oni pôjdu žiť do menšieho druhého domu a veľká chalupa bude prázdna a kto chce môže sa nasťahovať s tým že samozrejme budeme pomáhať aj rodičom keď budú mať vek. Je to samozrejme že sa dieťa postará o svojich rodičov. Môj muž chodí s otcom na drevo,pomáha na dvore , proste hocičo čo treba a synacik si sedí a pozerá na nich. Ako králi prídu… ja som aj mame naznačila že by sme mohli ísť aj my na dom veď predsa s mužom radi pracujeme okolo domu, záhrada , pestovanie a podobne. Švagrinej vadi aj to že šteká pes a kikiríkali kohút. No a dnes, na sviatky prvé dom dostala celkom dobre pocítiť že oni prídu k domu a nemám ani dúfať. Mávla som rukou nás tým ale teraz trochu na mňa doľahla zvláštna emócia. Že prečo ? Je to tým že sa nechodím pchať doslova do zadku ? Že ich neukecavam nech ho dajú mne s rodinou ? Že zatiaľ sa píšu majetky len na jedného poza chrbát a podobne ? Je to dosť podpásovky na to že beat je lemra lenivá a diva sa zo stoličky ako druhí makajú. Pýtať sa na to nechcem lebo nechcem vyvolať pocit že im to neprajem. Tak tiež keď som potrebovala postrážiť dieťa lebo som si zlomila palec na nohe a muž bol na druhej strane SK tak som išla sama na pohotovosť s deckom v kočíku, na chodbe mi revalo pred dverami rengenu kým mi zrengenovali prst. A naši doma dvore. Otec v garáži a mama trhala burinu v skalke. Nemáme čas…. Švagriná šla na posratu kontrolu k dr a dieťa s radosťou strážili od rana do večera 🙂. A to bolo viac krat že som potrebovala urgent pomoc a dostal sa mi odjeb alebo to urobili s nervami na mňa že mi musia postrážiť ich vnúča. Akože teraz keď to takto píšem sa mi celkom tlačia slzy lebo nič zle som im neurobila. Len nie som ten vtiervy typ človeka. Áno budem tu počuť že mám si zarobiť na vlastne a neviem čo… Však si aj zarobíme o pár rokov. No brat zhrabne všetko, vyloží nohy a my sa obraciame ako šialení fakt. Beha mi hlavou že ak fakt on dostane všetko a ja nejaký kúsok role tak už v živote sa neukazem ale to nie je môj štýl. Len mi to je extrémne ľúto že sú rozdiely medzi deťmi v toľkej miere a tak isto čo sa týka vnúčat. Majú veľmi radi moje dieťa ale za všetko karaju len ju. A to nič také nerobí. Išla vystiskat svojho 2 ročného bratranca (veštice decko) a hneď sa dedo rozprdal nech ide ďalej lebo čo ak ho zhodí. No grc… povedala dom si že čo zas majú proti mojej že to je choré a nikoho nešla zhodiť. :( išlo ma roztrhnut no… Nebaví ma to cele toto. Nechcem prísť o rodičov, mám ich rada ale nechápem dôvod toho ako sa chovajú. Najskôr nám dajú taku nádej že pôjdeme žiť na dom keď čakáme druhé dieťa a že su radi že mám muža ktorý je gazda a postará sa o všetko a zrazu dnes že si mame kúpiť do bytu nový gauč lebo ten čo mame už ma čosi za sebou. 🙂

Strana
z3
bomba36
Včera o 21:35

Častý prípad, jedno decko je na to aby robilo poskoka a druhé dostane všetko na zlatom podnose. Veď si po sebe prečítaj, aké rozdiely medzi vami robia. Osobne by som stopla tieto práce na dome a pomoc, nech to bratovi raz spadne na hlavu. Za (s prepáčením) debilov už vás majú aj tak.

petamich
Včera o 21:38

Pozri bud si to s nimi vydiskutuj a otvorene sa spytaj alebo nie 🤷‍♀️ evidentne su medzi vami rozdiely, nemas co stratit, ja by som sa na rovinu spytala. Ze mas dost tohto naznacovania, podpichovania, ze ako to teda bude. Proste pragmaticky.

anonym_0b5958
Včera o 21:41
@petamich

Pozri bud si to s nimi vydiskutuj a otvorene sa spytaj alebo nie 🤷‍♀️ evidentne su medzi vami rozdiely, nemas co stratit, ja by som sa na rovinu spytala. Ze mas dost tohto naznacovania, podpichovania, ze ako to teda bude. Proste pragmaticky.

@petamich tiež tak vravím, nemému decku ani vlastná matka nerozumie

autor
Včera o 21:43
@petamich

@petamich lenže ja rodičov ľúbim a nechcem sa pohádať. Už raz som sa skúšala tak jemne opýtať a bola som krava že si namyslam v hlave kraviny a neviem čo. Ale nemyslím, vidím a vnímam a mrzí ma to. Hlavne takto v tomto Vianočnom obdobi.

pribinak
Včera o 21:45

Vieš čo? Zaobstaraj si vlastnú strechu mad hlavou, nespoliehaj sa či ti niečo dajú vaši či svokrovci.
Proste sama s muzom si tadovazte bývanie

Ja nechápem tuto módu, matka aj otec ešte žijú a decka už delia majetky

autor
Včera o 21:45
@petamich

@petamich práveže mám čo stratiť, jedinú babku a dedka pre naše deti. Iných nemajú z mizivej strany. A rodičov… nehovorím že nikdy nepomohli ale keď som potrebovala najviac hlavne keď boli zdravotne problémy tak som šla bokom úplne. A švagriná kks ma pomoc z oboch strán. Či to boli horúčky, zlomenina, choroba… Chlap pred tým pracoval preč a o pomoc som poprosila až keď bolo veľmi zle. No pomoc bez lásky. Z nej sa idú posrať.

autor
Včera o 21:48
@pribinak

Vieš čo? Zaobstaraj si vlastnú strechu mad hlavou, nespoliehaj sa či ti niečo dajú vaši či svokrovci.
Proste sama s muzom si tadovazte bývanie

Ja nechápem tuto módu, matka aj otec ešte žijú a decka už delia majetky

@pribinak aj si tak robíme no potrvá to ešte pár rokov. Plus keď sme sa bavili o tom dome ja som to vždy chcela tak že dom bude stále mojich rodičov, žiadne prepisovanie na mňa a podobne pretože to vybudovali oni a mám úctu. No nenavidim že jeden hrabe a ja sa musím pozerať na to povýšenectvo. Ono by to prišlo ľúto každému. A hlavne ten dôvod že jeden hojno a druhý hovno. Ze z akého dôvodu.

anonym_45d49c
Včera o 21:49

Tak tvoj brat bol asi "vytúžený syn", a ty nie. Stava sa.

pribinak
Včera o 21:51
@anonym_autor

@pribinak aj si tak robíme no potrvá to ešte pár rokov. Plus keď sme sa bavili o tom dome ja som to vždy chcela tak že dom bude stále mojich rodičov, žiadne prepisovanie na mňa a podobne pretože to vybudovali oni a mám úctu. No nenavidim že jeden hrabe a ja sa musím pozerať na to povýšenectvo. Ono by to prišlo ľúto každému. A hlavne ten dôvod že jeden hojno a druhý hovno. Ze z akého dôvodu.

@anonym_autor tak prečo jeden hojno a druhy hovno tak to sa musíš otvorené opytat svojich rodičov
Máš na to gule?

autor
@anonym_45d49c

Tak tvoj brat bol asi "vytúžený syn", a ty nie. Stava sa.

@anonym_45d49c poznám taký prípad ale v mohol prípade som si to nikdy nechcela pripustiť. No keď si človek spätne premietne tie malé detaily a náznaky… Je to smutne. A ja sa cítim teraz príšerne. On vždy mohol všetko

petamich
@anonym_autor

@petamich lenže ja rodičov ľúbim a nechcem sa pohádať. Už raz som sa skúšala tak jemne opýtať a bola som krava že si namyslam v hlave kraviny a neviem čo. Ale nemyslím, vidím a vnímam a mrzí ma to. Hlavne takto v tomto Vianočnom obdobi.

@anonym_autor no tak potom ticho sed, lub ich dalej a dufaj a tvoj podareny brat s evidentne podarenou manzelkou medzitym pridu k domu/chalupe ci co to mate, asi tolko k tomu.

V nasej rodine sa dospeli ludia vedia porozpravat aj o tazkych a dolezitych temach, bez toho aby sa niekto nahneval alebo citil dotknuto alebo aby deti prisli o starych rodicov. Prist za rodicmi, posadit sa pri kave a otvorene sa ich spytat, co planuju a ako planuju, bez toho, zeby si chcela dedit majetky alebo ich pochovavat, ja na tom naozaj nevidim nic zle.

Mama, otec viackrat ste naznacili, ze sa vam pozdava myslienka, ze by sme sem isli byvat, postarali sa o dom, zahradu a aj o vas. Ako to mate vymyslene? Pytam sa len preto, ze uz ste to viackrat spomenuli, pre nic ine.
Ak by som sa takto spytala rodicov, dokonca svokrovcov, tak by sme sa normalne porozpravali, pripadne by mi povedali, ze nad tym este nepremyslali.

autor
Včera o 21:53
@pribinak

@anonym_autor tak prečo jeden hojno a druhy hovno tak to sa musíš otvorené opytat svojich rodičov
Máš na to gule?

@pribinak mám na to gule ale nemám ich na to čo bude potom. Lebo naposledy to bolo len v mojej hlave a domýšľam si. A sama seba zhadzovať… Musím sa cez to asi len povzniesť. Nie asi ale musím proste.

pribinak
Včera o 21:56
@anonym_autor

@pribinak mám na to gule ale nemám ich na to čo bude potom. Lebo naposledy to bolo len v mojej hlave a domýšľam si. A sama seba zhadzovať… Musím sa cez to asi len povzniesť. Nie asi ale musím proste.

@anonym_autor veď ti píšem, nie je nad vlastne bývanie
Rodičia nech si nájdu opatrovateľku

tilly
Včera o 21:56

Toto nie je dedenie, ale nakladanie s majetkom za života. Rodičia si môžu robiť, čo chcú so svojím majetkom.
Mňa by toto strašne sralo. Skús sa s jedným z nich, s ktorým máš lepšie vzťahy na túto tému pobaviť. Nedaj sa. Možno si myslia, že ty to nechceš

autor
Včera o 21:58
@petamich

@anonym_autor no tak potom ticho sed, lub ich dalej a dufaj a tvoj podareny brat s evidentne podarenou manzelkou medzitym pridu k domu/chalupe ci co to mate, asi tolko k tomu.

V nasej rodine sa dospeli ludia vedia porozpravat aj o tazkych a dolezitych temach, bez toho aby sa niekto nahneval alebo citil dotknuto alebo aby deti prisli o starych rodicov. Prist za rodicmi, posadit sa pri kave a otvorene sa ich spytat, co planuju a ako planuju, bez toho, zeby si chcela dedit majetky alebo ich pochovavat, ja na tom naozaj nevidim nic zle.

Mama, otec viackrat ste naznacili, ze sa vam pozdava myslienka, ze by sme sem isli byvat, postarali sa o dom, zahradu a aj o vas. Ako to mate vymyslene? Pytam sa len preto, ze uz ste to viackrat spomenuli, pre nic ine.
Ak by som sa takto spytala rodicov, dokonca svokrovcov, tak by sme sa normalne porozpravali, pripadne by mi povedali, ze nad tym este nepremyslali.

@petamich u nás boli ťažšie témy vždy zamietnuté pod koberec. Ale áno, ja to urobím ale až keď ma trochu prejdú tieto emócie ktoré momentálne mám. Lebo ako sa poznám sa rozrevem pri prvej vete. A nemám ten dar že som splachovacia. Musím sa viac obrniť voči týmto veciam. A možno sa na to úplne vykašľať. Veď ono sa raz veci ukážu ako naozaj sú a pochopia kto bol kedy kde a pri kom.

anonym_569dd4
Včera o 22:02
@anonym_autor

@petamich u nás boli ťažšie témy vždy zamietnuté pod koberec. Ale áno, ja to urobím ale až keď ma trochu prejdú tieto emócie ktoré momentálne mám. Lebo ako sa poznám sa rozrevem pri prvej vete. A nemám ten dar že som splachovacia. Musím sa viac obrniť voči týmto veciam. A možno sa na to úplne vykašľať. Veď ono sa raz veci ukážu ako naozaj sú a pochopia kto bol kedy kde a pri kom.

@anonym_autor vidis,u sestra ma dom po otcovi,tiez jej akoze ,,,predal,,,dom.Brat dostal hory a ja nic,ani len dedicke nebolo,lebo nebolo co dedit.Tak co uz,ale my sme si vsetko s muzom vynahradili aj sami.Ja som bola najmladsia,k otcovi,co sa rozviedli ked som mala 2r,ziaden vztah.Tak si to rozdelili surodenci.

autor
Včera o 22:02
@tilly

Toto nie je dedenie, ale nakladanie s majetkom za života. Rodičia si môžu robiť, čo chcú so svojím majetkom.
Mňa by toto strašne sralo. Skús sa s jedným z nich, s ktorým máš lepšie vzťahy na túto tému pobaviť. Nedaj sa. Možno si myslia, že ty to nechceš

@tilly už som sa bavila s mamou pár krat a boli tam tie témy že by si vzali my dom s tým že budeme pomocná ruka pre nich. No dnes mi dali pekne pocítiť že mám ísť do riti aj celou myšlienkou. Niekto tam chodil raz za mesiac na nedeľný obed a môj chlap po robíte chodil dret a pomáhať. A to s tým gaučom reči… a že či nechceme prenajať väčší byt keď budeme 4 (mame 3 izbak) … Že do budúcna až mame každý svoje izby. Však poviem narovinu, posadim si obe deti a poviem čo a ako.

anonym_569dd4
Včera o 22:04
@anonym_autor

@tilly už som sa bavila s mamou pár krat a boli tam tie témy že by si vzali my dom s tým že budeme pomocná ruka pre nich. No dnes mi dali pekne pocítiť že mám ísť do riti aj celou myšlienkou. Niekto tam chodil raz za mesiac na nedeľný obed a môj chlap po robíte chodil dret a pomáhať. A to s tým gaučom reči… a že či nechceme prenajať väčší byt keď budeme 4 (mame 3 izbak) … Že do budúcna až mame každý svoje izby. Však poviem narovinu, posadim si obe deti a poviem čo a ako.

@anonym_autor a ty nabuduce ked bude treba nieco urobit,vyhovor sa,ze idete tam a tam,nech urobi bratcek.Snad pochopia,ked im to par krat urobis,ze mas svoj zivot a svoj program.Hotovo a bodka

anonym_44f1c4
Včera o 22:09

Ano, dokola su tu temy, ze surodenec je najviac a podobne kraviny. Vacsina rodin skonci takto. Skriepenie sa o majetky a pozornost, lebo rodicia nevedia spravodlivo delit medzi viac deti. Niektori schvalne, niektori si to ani neuvedomuju, este z teba spravia debila, ked sa stazujes, ze oni to tak nemysleliiii. No urcite.

Mas tu smolu, ze si neoblubene decko tvojich rodicov. Nie si sama, je nas kopa a tiez to tak mam. Zial casom to viedlo k zanevretiu aj na vztahy s rodicmi a surodencom. A samozrejme nasa rodina je ta zla, ktora vztahy narusila 😆

ullala
Včera o 22:11

Neviem aky mas problem s rodicmi komunikovat. Brat ocividne s nimi komunikuje, ty strkas hlavu do piesku. Normalne sa s nimi porozpravaj.

tilly
Včera o 22:15
@anonym_autor

@anonym_autor dali ti pocítiť, znamená čo? Asi by ste mali jednať narovinu. Normálne rodičom povedz, že vy im pomáhate a teda ten dom by sa vám hodil a že ratate s tým, že sa o nich postarate.

anonym_44f1c4
Včera o 22:17
@ullala

Neviem aky mas problem s rodicmi komunikovat. Brat ocividne s nimi komunikuje, ty strkas hlavu do piesku. Normalne sa s nimi porozpravaj.

Niektorym ani rozhovor nepomoze a hlavne kazdy pricetny vidi, ked nieco rozdelis naozaj nespravodlivo. Ano, moze si kazdy zarobit sam, ale potom nech nerozdavaju rodicia majetky za zivota, ale predaju, peniaze ulozia do smrti na zhodnotenie alebo rozdelia medzi deti rovnym dielom.

Ako by sa vam pacilo, keby ste dostali 50 tisic a druhy surodenec trojizbovy byt v Bratislave v hodnote 200?

ullala
Včera o 22:20
@anonym_44f1c4

Niektorym ani rozhovor nepomoze a hlavne kazdy pricetny vidi, ked nieco rozdelis naozaj nespravodlivo. Ano, moze si kazdy zarobit sam, ale potom nech nerozdavaju rodicia majetky za zivota, ale predaju, peniaze ulozia do smrti na zhodnotenie alebo rozdelia medzi deti rovnym dielom.

Ako by sa vam pacilo, keby ste dostali 50 tisic a druhy surodenec trojizbovy byt v Bratislave v hodnote 200?

@anonym_44f1c4 to je otazka na mna? Ja nepisem nic o tom, ze co sa tam deje je ferove. Ja pisem o tom, ze autorke sa trasu kolena z toho, ze by si mala tuto temu odkomunikovat s rodicmi, lebo brat sa ocividne neboji. Vidi nespravodlivost a boji sa ozvat. No kto sa ma za nu postavit, ked nie ona sama?
To, ze rodicia to robia uplne nespravodlivo je hadam jasne.

karolinakr
Včera o 22:30

však si to vyjasni nalejte si čisteho vina a muž tam na koniec nebude musieť chodiť muklovať, lebo može to aj tak skončiť, že vy sa narobite najviac a na dedeni zistite, že nič vam nepatri, preto ti baby dobre radia, vyjasni si to teraz
a čo sa tyka toho, že ty si niečo namyšlaš - pokial nemaš na papieri, tak nevlastniš nič...zo slubov sa nenaješ, možu ti slubiť aj celu horu

biba_18
Včera o 22:52

ja to vidím tak, že ty sa s rodičmi nerozprávaš, vy si naznačujete. a sa čuduješ že oni ti nečítajú myšlienky 😏
mama rozpráva že chce ísť do menšieho - a ty nič, ani bú ani mé. tak to potom možno naznačila bratovi a ten sa vyjadril…
ale neboj sa, po smrti rodičov môžeš napadnúť na dedičskom že brat dostal 2 domy a ty nič. dockáš sa…

biba_18
Včera o 22:53

@ullala možno to nerobia nespravodlivo. vyzerá to tak že mama “ponúkla” a autorka sa nevyjadrila…

biba_18
Včera o 22:54

@anonym_44f1c4 hádam rodičia možu s majetkami robiť čo chcú, sú to ich majetky…

anonym_44f1c4
Včera o 23:09
@biba_18

@anonym_44f1c4 hádam rodičia možu s majetkami robiť čo chcú, sú to ich majetky…

@biba_18 samozrejme, mozu. Rovnako ako mozu mat oblubene a neoblubene dieta, hoci tie deti sa k nim spravali rovnako. Taky je zivot. Nie je fer

anonym_a00965
Dnes o 06:08
@anonym_autor

@anonym_autor bude tvoj muž naďalej chodit pomáhať tvojim rodicom?

anonym_be9c93
Dnes o 06:34

normalne sa s nimi porozpravaj a nestavaj sa do role obete, zjavne ta nemaju radi, stava sa. nie je to o tebe ale o nich, neni v tebe problem ale v nich na rovinu by som im povedala ze to je nespravodlive a ak takto davaju dary nech takto potom rozdeluju aj robotu a prisla by som tam max raz mesacne na obed a mojho miza muklovat by uz viac nevideli
postav sa konecne za seba za svoju rodinu za svojho miza a dieta
preco z nich robis fackovacich panakov ???
lebo prides o rodicov a deti o starych rodicov? o akych co im ukazuju ze su druhej kategorie a maju ich za prd po ktorom sa mozu vozit? ty si masochistka? preco tymto ublizujes svojim detom?

Strana
z3