Nezrovnalosti v dedičstve
Ahojte. Neberte to prosím ako závisť, výlev alebo neprajnosti. Sme dvaja súrodenci. Obaja mame svoje rodiny. Naši rodičia sú nie bohatý ale majetný. Dva domy, chata, hory, pár pozemkov, stavebný pozemok a tak ďalej. Brat distal pred rokom chatu na seba. V pohode, pre mňa by to bolo ďaleko chodiť sa o to starať a on to pol hodinu pešo od domu. Žijú v dome u rodičov jeho ženy kde majú urobený celý vrch. My bývame v najme, čakáme druhé dieťatko. Pred nedávnom mi mama naznačila že oni pôjdu žiť do menšieho druhého domu a veľká chalupa bude prázdna a kto chce môže sa nasťahovať s tým že samozrejme budeme pomáhať aj rodičom keď budú mať vek. Je to samozrejme že sa dieťa postará o svojich rodičov. Môj muž chodí s otcom na drevo,pomáha na dvore , proste hocičo čo treba a synacik si sedí a pozerá na nich. Ako králi prídu… ja som aj mame naznačila že by sme mohli ísť aj my na dom veď predsa s mužom radi pracujeme okolo domu, záhrada , pestovanie a podobne. Švagrinej vadi aj to že šteká pes a kikiríkali kohút. No a dnes, na sviatky prvé dom dostala celkom dobre pocítiť že oni prídu k domu a nemám ani dúfať. Mávla som rukou nás tým ale teraz trochu na mňa doľahla zvláštna emócia. Že prečo ? Je to tým že sa nechodím pchať doslova do zadku ? Že ich neukecavam nech ho dajú mne s rodinou ? Že zatiaľ sa píšu majetky len na jedného poza chrbát a podobne ? Je to dosť podpásovky na to že beat je lemra lenivá a diva sa zo stoličky ako druhí makajú. Pýtať sa na to nechcem lebo nechcem vyvolať pocit že im to neprajem. Tak tiež keď som potrebovala postrážiť dieťa lebo som si zlomila palec na nohe a muž bol na druhej strane SK tak som išla sama na pohotovosť s deckom v kočíku, na chodbe mi revalo pred dverami rengenu kým mi zrengenovali prst. A naši doma dvore. Otec v garáži a mama trhala burinu v skalke. Nemáme čas…. Švagriná šla na posratu kontrolu k dr a dieťa s radosťou strážili od rana do večera 🙂. A to bolo viac krat že som potrebovala urgent pomoc a dostal sa mi odjeb alebo to urobili s nervami na mňa že mi musia postrážiť ich vnúča. Akože teraz keď to takto píšem sa mi celkom tlačia slzy lebo nič zle som im neurobila. Len nie som ten vtiervy typ človeka. Áno budem tu počuť že mám si zarobiť na vlastne a neviem čo… Však si aj zarobíme o pár rokov. No brat zhrabne všetko, vyloží nohy a my sa obraciame ako šialení fakt. Beha mi hlavou že ak fakt on dostane všetko a ja nejaký kúsok role tak už v živote sa neukazem ale to nie je môj štýl. Len mi to je extrémne ľúto že sú rozdiely medzi deťmi v toľkej miere a tak isto čo sa týka vnúčat. Majú veľmi radi moje dieťa ale za všetko karaju len ju. A to nič také nerobí. Išla vystiskat svojho 2 ročného bratranca (veštice decko) a hneď sa dedo rozprdal nech ide ďalej lebo čo ak ho zhodí. No grc… povedala dom si že čo zas majú proti mojej že to je choré a nikoho nešla zhodiť. :( išlo ma roztrhnut no… Nebaví ma to cele toto. Nechcem prísť o rodičov, mám ich rada ale nechápem dôvod toho ako sa chovajú. Najskôr nám dajú taku nádej že pôjdeme žiť na dom keď čakáme druhé dieťa a že su radi že mám muža ktorý je gazda a postará sa o všetko a zrazu dnes že si mame kúpiť do bytu nový gauč lebo ten čo mame už ma čosi za sebou. 🙂
@autor A normalne by som si rovno opytala, kedze uz isla chalupa na brata bez tvojho vedomia, ake maju plany s dalsim majetkom, ak sa mas zozierat. Dedictvo sa dedi zo zakona, na to, aby brat dostal vsetko musia byt zavazne dovody. Zabranit im prepisovat dalsie majetky na brata pocas ich zivota tomu nezaobranis, ale treba si to vydiskutovat. Mam trosku dojem, ze to je len tvoja domienka a nikto realne zatial nic take nepovedal
@mircalla domnienka bude asi aj tá chata. Sa tu pýtali viaceré či je na katastri napísaná na brata a nereaguje.
@mircalla domnienka bude asi aj tá chata. Sa tu pýtali viaceré či je na katastri napísaná na brata a nereaguje.
@anonym_2d6819 Tiez si myslim. Citi nejaku nespravodlivost, co sa tyka vztahov, to chapem....majetky budu skor uz nieco, co si len nahovara.
Celkovo pravda budu vacsinou niekde uprostred, bolo by zaujimave si vypocut aj druh stranu
@anonym_autor normalne by som povedala rodicom, ze brat dostal chatu a ja chcem stavebny pozemok. Ze ho predam a budeme si riesit svoje byvanie aby sme neboli v najme. Brat si vie povedat a ty nie. Nejde o to, ci zavidis alebo co. Ale povedat si. Predsa komu mas otvorene povedat, ked nie rodicom. Na druhu stranu nie je ani Dobry napad s tym, ze by ste isli do domu rodicov, ktory by nebol na Vas napisany. Budes sa o dom starat, investovať a potom ho bude dediť aj brat. Nie nie. Prosim ta postav sa za seba lebo nebudes mat po rodicoch nic, iba starat sa o nich budes.
@betulinka1 keď to rodičom povie riskuje, že jej povedia, že sa majú postarať sami.Brat si možno ani nič nepovedal a oni mu chatu dali, lebo je bližšie atď...moja mama a otec boli tiež takí, že postaráme sa sami o seba a ich súrodenci bez hanby zobrali ešte aj zlatý prsteň čo som kúpila babke.Prisli ako kobylky a pobrali co sa dalo , keď bolo treba platiť nájomné za byť tak sami majú málo🤣v tomto som smutná, že mama to hrala na morálnu a ostatní prišli a pobrali všetko hodnotnejšie
Častý prípad, jedno decko je na to aby robilo poskoka a druhé dostane všetko na zlatom podnose. Veď si po sebe prečítaj, aké rozdiely medzi vami robia. Osobne by som stopla tieto práce na dome a pomoc, nech to bratovi raz spadne na hlavu. Za (s prepáčením) debilov už vás majú aj tak.
@bomba36 úplne s tebou súhlasím. Vystihla si to dokonale.
@petamich lenže ja rodičov ľúbim a nechcem sa pohádať. Už raz som sa skúšala tak jemne opýtať a bola som krava že si namyslam v hlave kraviny a neviem čo. Ale nemyslím, vidím a vnímam a mrzí ma to. Hlavne takto v tomto Vianočnom obdobi.
@anonym_autor ako mozes mat rada niekoho, kto ta ma za poskoka a robi z teba debila? Tak maj trosku sebaucty... nechcete, nevadi. Tak my vam nebudeme zavadzat, brat sa urcite rad postara. dovidenia.
Tiez som ta druha. Brat dostal dom s pozemkom. Prerobil ho. Mna by mal akoze vyplatit. Minimalnu ciastku. Kedy? No vsak ked si vsetko dokonci az!!!Tak mozem cakat aj 10 rokov ked uz ta ciastka bude stacit max na rolldor do chodby. A dalsia vec. Mne otec ani nezavola. Bratovi vola kazdy den a vypytuje sa aj na jeho syna. Ja mam deti dve, uspesneho hokejistu a prvacika. Vobec ho netrapi ako sa im dari na turnajoch alebo v skole. Preco to tak je? Netusim. Mama to vidi. Ale ta nema silu sa s nim o tom hadat. Je tazka povaha. A ja uz mam v sebe blok. Mrzi ma to stale ked si spomeniem ake mam vztahy s nim. Nic zle som nikdy nespravila, Ale uz som aj ja taka vlazna ked sme na navsteve.
@betulinka1 keď to rodičom povie riskuje, že jej povedia, že sa majú postarať sami.Brat si možno ani nič nepovedal a oni mu chatu dali, lebo je bližšie atď...moja mama a otec boli tiež takí, že postaráme sa sami o seba a ich súrodenci bez hanby zobrali ešte aj zlatý prsteň čo som kúpila babke.Prisli ako kobylky a pobrali co sa dalo , keď bolo treba platiť nájomné za byť tak sami majú málo🤣v tomto som smutná, že mama to hrala na morálnu a ostatní prišli a pobrali všetko hodnotnejšie
@anonym_178436 to co je za blbost, ze riskuje? Ves su to rodicia. A ked aj povedia, povedala by som Ok ale potom nech ma nevolaju na pomoc a drevo ale pekne brata. Ja neznasam tieto krivdy, ked sa treba otvorene rozpravat. Tak ako autorka vie otvorene povedat, tak vedia rodicia povedat nie. A co sa stane? Aspon sa zamyslia nad tym, ze aha dali sme jednemu, dame aj druhemu. Ked nie tak nie. Ale naco to rozoberat na MK. My nie sme jej rodicia, nevieme to zmenit. Vie to zmenit iba autorka
@anonym_2d6819 áno je
@anonym_2d6819 áno je
@anonym_autor a trochu som sa tam včera hrabala a aj pozemok jeden je na neho. Takže môžem už kašlať celú pomoc aj všetko. Všetko poza chrbát a vďaka čomu…. Že si vala hnilu rit na stoličke. Neviem či mi pomohlo rýpať sa v tom. Začínam cítiť mega odpor
Ináč, na akú nehnuteľnosť chcete zarobiť s dvoma deťmi na krku? Mňa by to trápilo, nie majetky rodičov. Podmienky sú rok čo rok ťažšie. Chlap nech hľadá brigadu, nie chodiť robiť zadarmo na cudzie. Prečo máte teraz druhé , mala si ísť radšej do prace, šetriť a kúpiť aj keď dvojizbak, aby ste mali svoje. Mňa by to trápilo, že mám deti a nemám vlastnú strechu na bývanie. A nie majetky rodičov.
@anonym_autor a trochu som sa tam včera hrabala a aj pozemok jeden je na neho. Takže môžem už kašlať celú pomoc aj všetko. Všetko poza chrbát a vďaka čomu…. Že si vala hnilu rit na stoličke. Neviem či mi pomohlo rýpať sa v tom. Začínam cítiť mega odpor
@anonym_autor toto chce otvorený rozhovor. Ja ťa chápem, že je ti to nepríjemné, som taká istá. Tiež by sa mi do toho nechcelo, ale tu je to nutné. Držím palce.
@anonym_autor treba im dať najavo, že to vieš, a že sa cítiš ukrivdená (oprávnene) a podľa ich reakcie by som sa zariadila.
@anonym_autor možno to beru, že je chlap, je niečo viac
v praci sa tiež nuka vyššia pozicia v prvom rade chlapom a je uplne jedno, aky hnily je, žena môže robit 2x tolko...tieto rodove stereotypy za jednu noc nezmeníš..nehladaj za tym žiadne tajomstva
mne mama cely život vyčita, prečo nie som chlapec a jedinu vyhodu by mala v tom, že by jej nepomahal a ja jej pomaham, ona aj tak chce chlapca
@petrao2 v niektorých krajinách sa zije iba v najme. Na sk je uplne ina mentalita. A potom to tu tak aj vyzera
@anonym_a00965 to sa nedá porovnať. V zahraničí máš oveľa väčšiu istotu v nájme. Napr dlhodobý prenájom na 10r alebo prenájom od firmy,ktorá prenajíma byty.Na Slovensku prenajímajú väčšinou majitelia bytov a to nikdy nevieš kedy sa majiteľovi zmení situácia a bude chcieť byt predať alebo sa tam nasťahovať.
@anonym_a00965 to sa nedá porovnať. V zahraničí máš oveľa väčšiu istotu v nájme. Napr dlhodobý prenájom na 10r alebo prenájom od firmy,ktorá prenajíma byty.Na Slovensku prenajímajú väčšinou majitelia bytov a to nikdy nevieš kedy sa majiteľovi zmení situácia a bude chcieť byt predať alebo sa tam nasťahovať.
@dancer89 ano len tu ked su dospeli ľudia s detmi v najme uz su nezodpovední a negramotní. Pritom je to iba forma bývania a kazdy ma nejaku situáciu netreba to podla mna hrotit. A treba myslieť aj na scenáre co ked nájom skončí atd

@anonym_178436 to bolo ironicky.
a rodičia nie sú povinní rozdeľovať majetky deťom, a či spravodlivo alebo nie, odkiaľ to vieme, lebo autorka povedala? vieme aké boli okolnosti počas celého života, aké rozhodnutia prijímali rodičia, aké prostriedky vynakladali na koníčky detí, vzdelanie a podobne?
najlepšie je ak nikto nič od rodičov nečaká a nech sa snaží o vlastné bývanie. vtedy nebude cítiť krivdu, či už skutočnú alebo domnelú…