Nezvládam bývanie u svokrovcov. Ako ďalej?
Asi sa potrebujem len vyžalovat lebo už mi to nedá. S manželom sme obaja z dedín, ja stred a on východ Slovenska. Počas VŠ sme boli obaja v Bratislave a tam sme potom aj začali spolu žiť, dokopy asi 6 rokov. Ostala som tehotná, kvôli nevydarenemu podnikaniu sme nemali dosť našetrené na základ hypo, nájom s dieťaťom sme nechceli, tak prišiel muž s nápadom že pôjdeme na pár rokov k jeho rodičom. Dieťa má teraz vyše roka, muž musel zobrať inú pozíciu kde zarába menej, ja budem musieť tiež nájsť niečo iné. Našetrené máme málo, lebo žijeme vo veľkom 2 gen. starom dome kde sa každý mesiac pokazí niečo iné a svokrovci nemajú na opravy. Ja už nevládzem žiť v týchto podmienkach, auto má muž kvôli práci, ja sa bez auta nedostanem poriadne ani na nákup, naokolo je akurát zničené ihrisko, krčma a kostol. Chýba mi štandard, na ktorý sme boli zvyknutí. Len tu prežívam a rozmýšľam, koľko treba našetriť aspoň na nejaký 2izbovy byt. Chcem sa vrátiť do BA, muž už začal špekulovať že by stačili Košice alebo dokonca Prešov, aby sme ušetrili. To, že v Prešove si možno ani nenájdem prácu ho nezaujíma, že nejako bude. Čoraz viac sa hádame, do toho jeho rodičia tiež nie sú úplne nadšení že tu žijeme, každý víkend je tu milión návštev na dvore (muž má ešte 4 súrodencov). K mojim rodičom nemôžeme ísť lebo tam už žije sestra s mužom a deťmi. Už začínam mať pocit, že nám dieťa pokazilo život. Čo mam robiť
však ten čas už vypršala a sama vidíš aj citiš že zmenit niečo musite
@sasa1310 skoro rok a pol ale dokedy to je v nedohľadne
@sasa1310 môžeš zdvihnúť kotvy kedy chceš, splátky hypotéky vychádzajú o 300 eur viac ako najom, keď sa im pokazila práčka, TV.... len zavolali majiteľovi a mali nové. Toľko výhody. V zahraničí tak funguje väčšina ľudí
to je ešte skoro aj keby ste odkladali celú výplatu a k tomu rodičák. Ja chápem, že si frustrovaná, ale ste si niečo povedali, keď ste tam išli, a vedela si, do čoho ideš, tak musíš vydržať.
@martinka13 zdvihnúť kotvy, predať byt a ísť inde môžeš tiež aj pri vlastníctve. Splátky hypo vychádzajú tak ako si to nadstavíš. V podnájme väčšinou platíš splátku hypotéky majiteľovi "tvojho" bytu. Keď sa náhodou obom niečo stane, ich 3 deťom neostane nič. Poprípade stačí, ak sa jednému niečo stane...Podnájom u mňa znamená len jedno - splácanie hypotéky niekomu cudziemu
a co tak ine mesto? nitra, banska bystrica? kde by ste obaja nasli pracu a najom je nizsi ako v bratislave. v akom meste ziju tvoji rodicia, vedeli by ti trosku pomoct s dietatom? aby si mohla do prace.
@sasa1310 ano, ale lepšie ako u svokrovcov. Najmä, ak ešte ram do starej barabizne pchajú peniaze.
Inak ja neviem,ale prečo si myslíte,že bývanie na východe je niečo,čo nikto nechce zažiť?predstaviť si?
Tiež sa tu dá žiť slušne,mať slušnú prácu,kariérny rast,slušná úroveň škôl,či zdravotníctva,tď,atd
A rovnako ako aj inde sú miesta,kde to nie je ružové s prácou,ľudia za prácou dochádzajú.
Urobili ste zlé rozhodnutia a idete to hodiť na dieťa? Si radikálne proti všetkému okrem BA, tak načo sa baviť o možnostiach? Na rozbeh je lepšie malé mesto. Tam Ti stačí malá hypotéka. Vybavenosť máš v meste všade. To by si ale nemohla byť naviazaná na BA. Na život v BA zatiaľ nemáte. Tak zmeň názor a dobre si zvážte ďalšie rozhodnutia, aby ste si nekazili ďalej život. Trochu musíš zaťať zuby a ubrať zo svojich nárokov. Za chyby sa proste platí.
@martinka13 jo, ale nemyslela som autorku, ale tých tvojich známych. Už mohli mať svoje dávno splatené
@sasa1310 no nechcú platiť tak vysokú hypo. To je všetko.
Neviem ako uvazujete ale cele zle…. Tvoj manzel mal uz nejaky cas v zahranici makat ako srob, kym si ty doma, aby ste mali nejaky zaklad. To, ze si to nevies predstavit je jedna vec, ale takto od svokrovcov skor nevypadnete .. radsej prezit rok a mat moznost sa rozhybat ako so svokrovcami v hornej dolnej marikovej bez auta … a ked vas tam navyse nechcu … dieta nie je Problem, ale Vasa rozmaznanost a pohodlnost. Dieta ma vyse roka … chod do prace … nejaku fabiu za par € splasis … hlavne sa rozhybte, ste dvaja
@terezka1947 len z princípu, lebo východ.
@martinka13 😀 tak ju platia druhému. Majiteľ bude potrebovať byt, tak sa môžu porúčať
Bojím sa,že muž nechce odísť. Bude krútiť, točiť. Na odchod môžeš zabudnúť. Možno sa ti podarí dostať sa do KE,Po,ale na Ba zabudni
@terezka1947 pretože na východe aspoň na ďalekom dobrú prácu bez známosti nezoženieš
@sasa1310 ešte raz. V zahraničí bežná prax. Tam vlastni byt tak 10% obyvateľstva. Hádam existuje aj iný byt na prenájom v BA ako tento jeden...
Nerozumiem preco nemozes hladat podnajom v BA, ved aj tak trpis niekde, kde nechces byt a budes este boh vie ako dlho. Zjavne na vychode byt nechces, tak hladaj, volaj, zistuj a raz motyka vystreli, mozno o pol roka, ale lepsie vraviet, ze sa to neda.
Radsej do podnajmu ako lamentovat xy rokov ako sa vam zle zije u svokrovcov. O 10 rokov sa budete hadat s muzom, ze str mohli byt v BA, ze ty si nechcela tak zit ako zijete, ale nic nerobis preto, aby ste zili tak ako si predstavujes.
Z tvojich komentarov je citit, ze za vsetkym hladate ako sa nieco neda. Ani raz si nenapisala - mozno by slo to, mali by sme skusit hento... ked sa prestahujete, das dieta do jasli, pojdes do prace, alebo si dokoncis VS (aj externe)..
je tazke radit niekomu, kto len lamentuje ako sa nic neda... a za vsetkym hlada negativa.
Sadni si a predstav si svoj zivot, co chces? Ako ho vidis? Co preto musis urobit?
@martinka13 v zahraničí sú na to aj dôchodky a oveľa ťažšie získanie nehnuteľnosti ako tu na Slovensku. Tu ľuďom nevychádza ani DSS a nie ešte podnájom z dôchodku
No pozri sa. Zhrnieme si to. Si nespokojná s každým nápadom, ktorý ti baby dali. Ty chces svoj život pred materstvom, kamarátov, výlety… rozhadzovanie a vyzerá to, že teda ani predtým žiadne šetrenie. Vzdelanie nemáš, ale rada by si mala vysnívanú prácu vo vysnívanej krajine, ideálne po boku muža. No, toto nebude fungovať. Prepáč, akosi ti neverím o tých výdavkoch u svokrovcov… neviem… Kosice a Presov sa Ti nepáčia, prácu už vieš, že si nenájdeš… takže takto. Presov a Kosice by boli v tvojej situácii super! A predstav si, majú tam aj ihriska a j tie spomínané obchody…ak máte finančnú núdzu, dieťa pôjde do jaslí…nebude prvé ani posledné… a ty pekne pracovať… predavačka, výroba…lebo doteraz sme sa nikto nedozvedeli, na čo vlastne máš ty alebo manžel kvalifikáciu…zbytočne vinu za spáchaný život nezvaľuj na dieťa. Takýto spôsob bol neudržateľný ani bez nebo. Tak už dospej a začni s ním niečo robiť!
@sasa1310 ako komu....
@tetapetra asi rovnako ťažko ako v mestách ako BB,NR,či ZV
@martinka13 vidíš, a k tým výhodám podnájmu sme sa nedostali
Vieš čo? Prečítala som si tvoje príspevky, ty bozkávaj svokrovcom ruky nohy že u nich aj s dieťaťom môžete bývat
Kľudne vás mohli poslať do kelu a choďte pod most. Opindas všetko, nedala si tu jeden logicky argument, nič.
Čo sedíš na riti? Chod robiť !
@sasa1310 vymenovala som vyššie. Ja nie som toho zástanca. Tiež som na opačnej strane barikády, čiže prenajimam a úver splaca najomnik. Chcem len povedať, že to nie je žiadna nepredstaviteľná hrôza a dá sa žiť aj tak. Lepšie, ako u svokrovcov a platiť tam prerábky starej haraburdy
@terezka1947 vôbec si nemyslím, že na východe sa žije zle a netreba to brať osobne, ale proste tak to je, keby bývaš niekde v strede alebo na západe, tiež by si nezvažovala sa presťahovať do Prešova. Už len letiská máš Bratislava/Viedeň, ak je koncert nejaký veľký zahraničný, nebýva väčšinou v Košiciach, ale v Bratislave. A takisto mentalita na východe je iná- hoci nemyslím, že horšia, rovnako viac romov, proste ľudí to tam až tak neťahá a ak žiješ tam, tak určite nepoznáš veľa prípadov keby sa dvaja ľudia z BA alebo z BB presťahovali na východ dobrovoľne, lebo ich to tam ťahá. A tu už len v princípe bolo dohodnuté že budú žiť v BA s čím pánko zjavne stotožnený nebol, ale nechcel o ňu prísť, ale ked bola ruka v rukáve a má malé dieťa, zrazu si zmyslel, že nech bývajú v Prešove. Teda na druhom konci republiky ako bol pôvodný plán. Toto mi od neho pekné nepríde.
@martinka13 ja som na tej druhej strane. Mne nájomník platí hypo. Ani jednu splátku sme zatiaľ neplatili sami. Takže mne príde fakt smiešne ako niekto napíše, že nechce sa im splácať tak vysoká hypo. A že podnájom má výhody. Ale, ešteže existujú aj takíto ľudia.
Autorku beriem, s jedným dieťaťom je to v pohode. Ja som reagovala len na tých tvojich známych

ale prosim ta, nevrav mi ze sa neda najst podnajom s dietatom...kolki tak byvaju, co poznam osobne. Sama som tak byvala, nasla som si dokonca s autistom......Urcite su take podnajmy kde to vadi ale aj take kde to majitelom nevadi...A hlavne ked je len 1 dieta...Ved platite depozit a majitel byt skontroluje pred a po...