Nezvládam bývanie u svokrovcov. Ako ďalej?
Asi sa potrebujem len vyžalovat lebo už mi to nedá. S manželom sme obaja z dedín, ja stred a on východ Slovenska. Počas VŠ sme boli obaja v Bratislave a tam sme potom aj začali spolu žiť, dokopy asi 6 rokov. Ostala som tehotná, kvôli nevydarenemu podnikaniu sme nemali dosť našetrené na základ hypo, nájom s dieťaťom sme nechceli, tak prišiel muž s nápadom že pôjdeme na pár rokov k jeho rodičom. Dieťa má teraz vyše roka, muž musel zobrať inú pozíciu kde zarába menej, ja budem musieť tiež nájsť niečo iné. Našetrené máme málo, lebo žijeme vo veľkom 2 gen. starom dome kde sa každý mesiac pokazí niečo iné a svokrovci nemajú na opravy. Ja už nevládzem žiť v týchto podmienkach, auto má muž kvôli práci, ja sa bez auta nedostanem poriadne ani na nákup, naokolo je akurát zničené ihrisko, krčma a kostol. Chýba mi štandard, na ktorý sme boli zvyknutí. Len tu prežívam a rozmýšľam, koľko treba našetriť aspoň na nejaký 2izbovy byt. Chcem sa vrátiť do BA, muž už začal špekulovať že by stačili Košice alebo dokonca Prešov, aby sme ušetrili. To, že v Prešove si možno ani nenájdem prácu ho nezaujíma, že nejako bude. Čoraz viac sa hádame, do toho jeho rodičia tiež nie sú úplne nadšení že tu žijeme, každý víkend je tu milión návštev na dvore (muž má ešte 4 súrodencov). K mojim rodičom nemôžeme ísť lebo tam už žije sestra s mužom a deťmi. Už začínam mať pocit, že nám dieťa pokazilo život. Čo mam robiť
obaja mate VS, najdite si pracu v BA, prenajmite byt, dieta do jasli a nejako sa uz popretlkate. Casom vezmete hypo a kupite byt, dorobis si 2.stupen VS. Nic ine ti neviem poradit. Teda ano, zostan tam kde si a nestazuj sa.
@marsmykkok každého bude ťahať samozrejme buď k super práci a bývaniu alebo ku koreňom. Niekedy sa to dá skĺbiť.
Ale úplne súhlasím, autorke sa zamotal život a možno by chcela odrazu všetko,no bez sebazaprenia v tejto situácii to nepôjde. Tiež sa mi nechce veriť,že by si v BA,či blízkom okolí nenašli podnájom aj s dieťaťom. Zrejme na ten vychod išla dobrovoľne a vedela,do čoho ide. Možno aj tej dôvod sťahovania(možno nutného) na východ ani nepoznáme úplne.
Išli k jeho rodičom,k jej nemohli.
Autorke chýba životný štandard a dieťa to všetko zmenilo.
Ale tak na životný štandard si je potrebné zarobiť,niekedy si niečo zo začiatku aj odoprieť,uskromniť sa....nedá sa mať všetko a naraz.
@1ryba no mám rodinu a priateľov po celom Slovensku,nezdá sa mi iná mentalita stred a východ. Keby som pochádzala zo západu,či stredy,asi by ma to tiež nelákalo na východ,prečo aj?
Ale keď má človek vzdelanie,má dobrú prácu,uchytí sa,nevidím rozdiel bývať v KE a v BB,NR napr. Dokonca tvrdím,že z vymenovaných sú KE ďaleko zaujímavejšie .
Bohužiaľ,všetko je centralizované v BA a tým trpí celé Slovensko,ale toto my na MK nezmeníme 🤷
A predsa nemôžem porovnávať ktorékoľvek mesto s BA.
@martinka13 pravdepodobne preto, ze v zahranici je iny pomer splatka hypoteky/mesacna platba za podnajom. Nehnutelnosti vacsinou v drahych oblastiach stoja aj niekolko milionov.
@pink_lady ok, mas osobnu skusenost, tu ti nikto nemoze vziat. Ale aj tu sa mnohe prenajimatelky vyjadrili, ze rodicom s detmi a zvieratami neprenajimaju.
Myslim ze takych co prenajmu je minimum.
Autorka tebe nikdy nič nebude dobre podľa toho, čo pises, fakt, chudák muž. Veď sa zober a chod si do tej Ba keď všade inde je to podľa teba nanic 😀 vďačná som, že nemám pri sebe ľudí ako ty, len vkuse negatívny, sťažovať sa ako je všetko a všade zle 🤦♀️
@autorka, už sa Ťa to viaceré kočky pýtali, ale neodpovedala si. Aké VŠ máte skončené, v akom obore pracuje Tvoj manžel, čo môžeš robiť Ty s ukončeným vzdelaním Bc., akú máte prax? Na akej úrovni ovládate jazyk a aký? Podľa týchto info by sme Ti vedeli poradiť, či by pre vás nebolo lepšie ísť pracovať a žiť do zahraničia.
@babulkomale v BA je kopec ľudí v podnájme aj s dieťaťom. U nás vo vchode dokonca mladá Rómska rodinka a keď si nájdu romovia s dieťaťom, tak neverim, že oni by nenašli
Tu je podľa mna úplne iný problém. Dieťa neplánovali, len sa “podarilo”. Narušilo jej to životný štýl, prišla velka zmena, ktorú neplánovala. Doma sa s dieťaťom nudí a problém je na svete
@1ryba ... samozrejme respektujem pravo na slobodne vyjadrenie nazoru, hoci i v tejto "mienkotvornej" diskusii, ale je az neuveritelne, kolko (ne)objektivnych atributov a predsudkov na, citujem "saleny vychod", sa tu za relativne kratky cas nazbieralo ... Kazdy kraj ma svoje pre i proti, tak ako i Orava, Kysuce, Liptov, Gemer, Spis, Zemplin, Saris, atd. ..., ale glorifikovat BA a okolie ako jedine vhodne miesto na zivot, lebo zvysok (najma vychodneho) SK sa mentalitou nechyta, je s velkou nadsadzkou, povedzme ze, odvazne tvrdenie ... A nie, len preto, ze zijeme, pracujeme a byvame (btw, tiez v satelite/obci s nulovou kriminalitou) vo vychodnej casti tejto bodky na mape zvanej Slovensko, este neznamena, ze sa tu konci civilizovany svet a ludia tu maju pomaly vrodeny mentalny problem, lebo su z vychodu ... Skoda, ze sme vo velmi skreslenom pohlade dobri tak akurat na vyssie spominanu kratkodobu dovolenku, ci turizmus (i to je pre mnohych nepredstavitelne) ... Neprekvapuje ma potom toto nekonecne porovnavanie zapad vs. vychod a z toho plynuce predsudky, ktorymi sa "kvalitny zivotny standard" konci za hranicami BA ... Ano, ludia su tu v jednom "ini" - prirodzene viac pracovitejsi, pokornejsi, stedrejsi k inym, ale najma nepohrdajuci zvyskom sveta (cum grano salis) ... Velka skoda takto pausalizovat cely vychod, viac asi ani nema vyznam pisat, kolko uspesnych ludi na SK je prave z vychodu 🤷♀️
@babulkomale ako pise pribinak, v Bratislave je vela vela ludi s detmi v prenajme...Nema kazdy hypoteku ...Nemyslim, ze modrykonik je relevantna vzorka prenajimatelov ci developerov atd..
Ja som tá čo odišla aj s manželom a vtedy jedným dieťaťom z BB do BA. Najprv podnájom a potom vlastný byt vedľa BA.
A je to riadny rozdiel medzi západným a stredným Slovenskom.
Takže ja osobne by som išla späť do BA alebo okolia (Senec, Pezinok, Trnava) našli si prácu a setrila. Potom kúpila byt v okolí BA.
Kľudne aj Košice ani tam nie je zle.
Určite by som nešla niekam kde nie je poriadne práca a to len preto že podnájom /byt je tam lacnejší. Ono to má svoj dôvod prečo sú lacné.
@1ryba ... reagujem len vecne na tu podany, nie prilis lichotivy pohlad na vychod ako taky, rozhodne sa nie je preco urazat, ani sa citit dotknuty, pokial sme si vedomi svojich kvalit, ale napisat i pohlad z druhej strany snad este nie je v rozpore s pravidlami tejto diskusie (bez ohladu na to, z ktorej casti SK sme)
@pribinak ... realny pohlad na to, v com su ludia vo vychodnejsich regionoch, ako sa tu uvadza "ini", nie je predsudok, ale fakt, ktory je po cele generacie znamy - to, ze su tu ludia viac pracovitejsi, pokornejsi (@1ryba - zamerne som nepisala skromni a cestni, lebo taki sa najdu nepopieratelne vsade) a stedrejsi k inym, je ovplyvnene prave tym, v akych neporovnatelne obtiaznejsich podmienkach odjakziva zili, i ked sa to v mnohom casom zmenilo, ta pokora vo vychodniaroch stale pretrvava, pretoze su si velmi dobre vedomi, za co ich mnohi povazuju 🤷♀️
Tvoj muž vie, že ti chýba BA/Viedeň? Alebo si myslí, že si nešťastná len z bývania u svokrovcov, a preto zvažuje bývanie v KE/PO?
Ak to vie a ignoruje, tak váš hlavný problém nie je bývanie, ale to že nerešpektuje tvoje pocity a potreby.
Ak to nevie, tak sa s ním musíš úprimne porozprávať.
Ale ak chceš zmenu, tak sa vzhľadom na vaše finančné možnosti skoršiemu návratu do práce ako v 3 rokoch dieťaťa nevyhneš
@pribinak ... ziadny vyskum, iba praobycajny bezny zivot ... Ver mi, mnoho ludi tu zijucich i z inych casti SK to vnima po case rovnako, len niekedy je tazsie pravymi slovami pomenovat, aka je teda ta "ina" vychodniarska mentalita, ktora sa tu sklonuje ... Ina je prave v tom, na co sa pytas ... Som presvedcena, ze ak by si mala moznost dlhsie sa s tunajsim prostredim a ludmi zzit, vnimala by si ich po case tiez takto, tie odlisnosti sa prehliadnut nedaju
@zzzuzzzu Zbytočné hádky pre nič. Nik tu nič zlé na východ nepovedal. Ako Košice fakt super mesto na to, že je tak daleko od BA, platy fajn aj nízka nezamestnanosť. Prešov nemyslím, že je v tomto až tak super, ale ok. Ale proste ak letím z Viedne je rozdiel či pôjdem na letisko z Košíc 5 hodín, z BA 50 minút, z Trenčína napríklad necelé 2 hodiny a je to rozdiel. Takisto ak bude v BA vystupovať moja obľúbená zahraničná kapela, je rozdiel či tam pôjdem z BA MHD, z Nitry 1 hodinu, z BB 2 hodiny alebo z Prešova 4 hodiny. Rovnako je fakt, že ak si môžem vybrať s kým chcem susediť, tak asi radšej s Rakúskom alebo Českom ako s Ukrajinou. A hlavné mesto je vždy hlavné mesto, čím bližšie ho máš tým lepšie. Proste sú to fakty, za ktoré sa netreba urážať a ktoré nejako nezosmiešňujú ani neurážajú východ a jeho obyvateľov, ale proste geografickú polohu nezmeníš a preto ak sa ľudia sťahujú napríklad z toho stredného Slovenska tak do BA a nie do Košíc alebo Prešova.
Myslím,že ľudia sme všade rovnakí.
Aj takí,aj onakí.
Nie je dobré ťahať tu otázku vychod-zapad-stred
Ale keď tak nad tým uvažujem,autorka nebude mať tak problém s východom ako takým,ona by mala asi problém aj so stredom.....jednoducho dedina,nijaká vidina práce, bývania.
Istý štandard, ktorý by chcela vrátiť,to nejde to,ale túži po ňom. Prišlo dieťa nečakane,čo ďalej?
Lenže čo je ochotná pre ten štandard urobiť? Možno ani ten muž nie je na vine,možno ani sama nevie,čo vlastne chce a možno to nevie ani jej manžel. Oni dvaja si musia sadnúť a zvážiť možnosti. Ani KE nie je pre mladých a ambicióznych ľudí zle miesto na bývanie,ale byty lacné nie sú.
Keď raz ona túži za BA,musia sa nejako dohodnúť. A je úplne jedno,kvôli čomu sa tam chce vrátiť.
Každá dvojica sa musí zhodnúť na mieste fungovania. A niekedy ten jeden sa musí prispôsobiť,či už kvôli lepšej práci toho prvého,či sklopit uši pre pokoj v dome,atď.
@marsmykkok ... suhlasim, zbytocne dotahovanie sa ... Nie tak celkom "pre nic", ale napriek vymenovanym benefitom ako su blizkost AT a opisane dostupnejsie moznosti, ma i vychod co ponuknut ... Fakt sa nie je preco urazat, ani citit dotknuty (plati to vzajomne), ale neustale vnimanie vychodu ako krajnej moznosti pre zivot, plus poznamky na "inu" mentalitu zamrzia kazdeho, kto tu zije ... Preto som ponukla aj iny pohlad, ako je ten vseobecne zauzivany, prave s ohladom na to, v com sa ludia tu zijuci viac odlisuju ...
V zahranici ludia cely svoj zivot preziju v podnajmoch stahuju sa slobodnejsie za pracou ..nemaju stresy s hypotekami a nie su prinuteny trcat na jednom.mieste.....ale tu na svk kazdy ohrna nosom.nad podnajmom....tam ste spravili chybu aj vy a teraz nesies nasledky

@terezka1947 Nie som zo stredného Slovenska,som z ďalekého východu. Keď som povedala známemu,že robím v Ba v štátnej správe,tak sa ma spýtal, kto mi to vybavil. On žene vybavoval