Nezvládam bývanie u svokrovcov. Ako ďalej?
Asi sa potrebujem len vyžalovat lebo už mi to nedá. S manželom sme obaja z dedín, ja stred a on východ Slovenska. Počas VŠ sme boli obaja v Bratislave a tam sme potom aj začali spolu žiť, dokopy asi 6 rokov. Ostala som tehotná, kvôli nevydarenemu podnikaniu sme nemali dosť našetrené na základ hypo, nájom s dieťaťom sme nechceli, tak prišiel muž s nápadom že pôjdeme na pár rokov k jeho rodičom. Dieťa má teraz vyše roka, muž musel zobrať inú pozíciu kde zarába menej, ja budem musieť tiež nájsť niečo iné. Našetrené máme málo, lebo žijeme vo veľkom 2 gen. starom dome kde sa každý mesiac pokazí niečo iné a svokrovci nemajú na opravy. Ja už nevládzem žiť v týchto podmienkach, auto má muž kvôli práci, ja sa bez auta nedostanem poriadne ani na nákup, naokolo je akurát zničené ihrisko, krčma a kostol. Chýba mi štandard, na ktorý sme boli zvyknutí. Len tu prežívam a rozmýšľam, koľko treba našetriť aspoň na nejaký 2izbovy byt. Chcem sa vrátiť do BA, muž už začal špekulovať že by stačili Košice alebo dokonca Prešov, aby sme ušetrili. To, že v Prešove si možno ani nenájdem prácu ho nezaujíma, že nejako bude. Čoraz viac sa hádame, do toho jeho rodičia tiež nie sú úplne nadšení že tu žijeme, každý víkend je tu milión návštev na dvore (muž má ešte 4 súrodencov). K mojim rodičom nemôžeme ísť lebo tam už žije sestra s mužom a deťmi. Už začínam mať pocit, že nám dieťa pokazilo život. Čo mam robiť
@babulkomale hypoteku ale nemusi dostat rodina, kde zena je na materskej a muz malo zaraba. pre takych su len 2 moznosti: podnajom alebo byvanie u rodicov.
@kp7333 nuz, bohuzial.
Prečo sa sustredis len na cieľ (Bratislava a nic iné), keď mozete spolu s mužom prejst spoločne tu cestu? Asi netreba cakat, že budete mat všetko hneď ideal… možno stačí zacat tymi Košicami alebo tak, casom uvidíte. Ja ti napíšem tak - môj muž videl v určitom obdobi nasho zivota ako jedine východisko byvanie u rodičov, na nic iné nebol prístupný, lebo milion dovodov. Zial, dopadlo to tak, že spolu už nezijeme. Ale žeby bol šťastný sám v tom vysnívanom veľkom dome, nemozem povedať… takze sadnite si, spíšte si možnosti a uvedomte si, že ste v tom spoločne. Možno nebudes bývať v ba hneď, ale niekde treba zacat 🙂 ja osobne by som so svokrovcami ani rodičmi nebývala viac, nez je nutne. Pri všetkej ucte. Aj za cenu podnájmu. Podnájom nie je nic zle, to len na Slovensku je mantra “keď vlastníš, si pan”.
Život ste si "pokazili" sami,dieťa do toho netahaj!
Chytila si sa do pasce - pod ruskom setrenia ta ukecali na byvanie u svokrovcov. Teraz bude tazke vycuvat, lebo muz v tom vidi same vyhody - je pri rodicoch, moze sa im starat o dom, neskor ich doopatrovat. Oni za to obcas postrazia vase dieta. V novej praci sa mu paci a vidina stahovania do BA sa mu bridi. Nechape, co ti vadi. Cize momentalne mozes akurat suchat nohami, max ho nahovorit na kompromis, tj. docasne byvanie v blizkosti jeho prace, ale nie u svokrovcov. A potom postupne po krokoch menit vas zivot (najst si pracu, stahovanie...). Bude to narocne, drzim palce.
Chyba uz bola ist byvat cez celu republiku a este k tomu ku svokrovcom. Investujete do ich domu, takto si muz predstavoval setrenie?
Aku skolu mas ty? Neda sa ti ist skor od dietata do prace? Uz len on ako ekonom zarobi isto viac v bratislave. Ja byvam blizko ba asi 40minut autom. Vela ludi pracovat do bratislavy. Praca v bratislave, byvanie v lacnejsom meste a hlavne by si musela ist do prace aj ty, zby sye mohli ist do podnaj.u a aj setrili
Muz ma na vase stahovanie asi iny nazor. Mna by nikdy takto nedostal ku svokrovcom. Mame dobry vztah, muz vzdy chcel dom. Ze urobime si podkrovie u nich. Neprisyupila spm na tom. Prezili sme 10 rokov na byte a casom zhanali vhodny dom. Ale som vo vlastnom a nemusela som sa nikomu prisposobovat. Myslim, ze aj tie vztahy so svokrovcami by neboli take dobre.
ahoj nehnevaj sa ale vám chýba finančná gramotnosť, investovať do starého domu svokrovcov a ešte toľko peňazí. Ja si myslím že vy tam už ostanete bývať, a vyplatíte zvyšných súrodencov.
Nesprávne investované peniaze už neuvidíte, vyhodené do vzduchu...za tie peniaze ste mohli mať ďaľší podnájom v Ba a okolí...Šla si do nevýhodného prostredia, za mňa krok späť.
Ja som predtým robila asistentku ale bolo to dobre platené, tu by mi dali tak minimálnu mzdu ak by som vôbec zázrakom niečo našla. To že to bol zlý nápad viem už teraz aj ja, to šetrenie vôbec nevychádza ako málo, pretože muž zarobí o polovicu menej a hej síce minieme menej, ale musí živiť aj auto a starý dom
V BA ste zili 6 rokov a mas vystudovany iba 1. stupen VS, preco? Preco si si to nedorobila? Len idiot da vypoved kde dobre zarobil a odide do horsej platenej prace. Vy dvaja ste moc rozumu nepobrali. Skoda aj drat klavesnicu.
Autorka musíš sa úplne inak nastaviť.
Keď je dieťa dosť veľké na svoju izbičku, tak by bolo dosť veľké na jasle alebo škôlku a ty do práce a pomôcť s rozpočtom. Musíte silou mocou žiť v BA? Lepšie možnosť, ale aj väčšie náklady na život. Nemôžete žiť niekde v domčeku blízko manželovej práce? Nájdeš prácu aj ty, bude viac peňazí a lepšie možnosti.
Dievčatá vyššie písali možnosti, ale ty stále ideš svoje ako sa to nedá, ako chceš žiť v BA, ako nemáte ušetrené peniaze. Verím, že si unavená so života u svokrovcov, ale každé bývanie niečo stojí.
Skús hľadať prácu, prídeš na iné myšlienky a aj peňazí bude viac.
kolko mesacne a celkovo ste vrazili do toho domu? akoze ano podnajom by stal v BA dajme tomu ze by ste nasli sikovne za 700. o kolko viac by manzel zarobil? nevedia svokrovci povarovat na par hodin dieta a ty aspon brigada?
podla mna zakladny problem je ze tebe tam je blbsie ako manzelovi. on je doma on ma.nestresovu pracu on je spoko. on nie je izolovany na materskej v riti bez vizie buducnosti
Len otázka prečo investujete peniaze do niečo čo nie je vaše ? Bus aspoň časť prepísať a potom investovať peniaze ale Max vymaľovať. Nábytok sa dá zohnať z bazaru za pár eur.
A nezvazovali ste Rakúsko? Píšeš že si viazana na BA aj W. V AT sú pomerne výhodné nájomné byty, len teda treba robiť obaja, aby ste to slusne utiahli aj usetrili. Z toho pohranicia sa dá pohodlne dochadzat ako do W, tak do BA. Pridavky na deti vyrazne vyššie ako tu, pracovnych miest viac, platy vyššie. A existuju ešte aj regionalne prispevky, najvyssie maval Burgenland. Neviem presne ako je to aktuálne, zisti si, na čo všetko by ste mali nárok.
Toto by nebola pre Vás možnosť?

@hankab ved toto nikto nerozporuje. Ja som rozhodne nemienila po skole nikomu prat trenky, takze ani my nie sme par odjakziva.
Reagovala som na to omielane zahranicie a porovnavanie. Samozrejme ze napr. v Palo Alto si vacsina ludi nemoze dovolit vlastne byvanie.