Nezvládam bývanie u svokrovcov. Ako ďalej?
Asi sa potrebujem len vyžalovat lebo už mi to nedá. S manželom sme obaja z dedín, ja stred a on východ Slovenska. Počas VŠ sme boli obaja v Bratislave a tam sme potom aj začali spolu žiť, dokopy asi 6 rokov. Ostala som tehotná, kvôli nevydarenemu podnikaniu sme nemali dosť našetrené na základ hypo, nájom s dieťaťom sme nechceli, tak prišiel muž s nápadom že pôjdeme na pár rokov k jeho rodičom. Dieťa má teraz vyše roka, muž musel zobrať inú pozíciu kde zarába menej, ja budem musieť tiež nájsť niečo iné. Našetrené máme málo, lebo žijeme vo veľkom 2 gen. starom dome kde sa každý mesiac pokazí niečo iné a svokrovci nemajú na opravy. Ja už nevládzem žiť v týchto podmienkach, auto má muž kvôli práci, ja sa bez auta nedostanem poriadne ani na nákup, naokolo je akurát zničené ihrisko, krčma a kostol. Chýba mi štandard, na ktorý sme boli zvyknutí. Len tu prežívam a rozmýšľam, koľko treba našetriť aspoň na nejaký 2izbovy byt. Chcem sa vrátiť do BA, muž už začal špekulovať že by stačili Košice alebo dokonca Prešov, aby sme ušetrili. To, že v Prešove si možno ani nenájdem prácu ho nezaujíma, že nejako bude. Čoraz viac sa hádame, do toho jeho rodičia tiež nie sú úplne nadšení že tu žijeme, každý víkend je tu milión návštev na dvore (muž má ešte 4 súrodencov). K mojim rodičom nemôžeme ísť lebo tam už žije sestra s mužom a deťmi. Už začínam mať pocit, že nám dieťa pokazilo život. Čo mam robiť
@zzzuzzzu Ako jasné, keby teraz si môžem vybrať či v budúcom živote sa narodím v BB, Košiciach alebo Žiline napríklad, nemám preferenciu, naozaj vôbec nepovažujem napríklad Košice za zlé miesto na život. Ale proste keby sa sťahujem zo stredu (čo je dosť reálne v blízkej alebo vzdialenejšej budúcnosti) pozerám skôr mestá a reality smerom na západ, ten Prešov a Košice proste nie a takto to má väčšina ľudí podľa mňa nastavené. Tak to proste je a z druhej strany možno aj dobré je pre východ že je to tak, keby máte prílev veľký ľudí, zastavajú Vám prírodu, budú väčšie zápchy na cestách, väčšia konkurencia a teda pôjdú aj dole platy. Toto sa napríklad aj v BA stalo, kedysi tam boli oveľa vyššie platy, ale ako začalo masívne sťahovanie do BA cena práce išla nižšie lebo ľudí bolo viac a síce stále sa tam zarába najviac, ale už nie toľko ako kedysi. Preto je to možno aj dobre že je to tak ako je a východ ľudí až tak neláka.
@zzzuzzzu
Prepáč raz a opäť musím-nie, východniari nie sú ani lepší, ani pokornejši, ani pracovitejší. Je ich tu v Bratislave plná halda a jediné čo počúvam od rodených Bratislavčanov, tak aké sú s nimi problémy, aki sú falošní, závistlivi, robia problémy a intrigujú v praci. Samozrejme nie všetci. A áno sú ini, ina mentalita, myslenie, vyjadrovanie, všetko.....Mám pár známych a niekedy mám pocit ako keby som sa rozprávala s človekom z minulého storočia. Viem že vy východniari držíte spolu a to je veľmi pekné, ale naozaj sem nemusíte všetci prísť. Teraz ma tu asi všetci zhejtujú a zabiju.😁 O chvilu vymazem.
Tak si daj na papier koľko ušetríte za tých pár rokov čo ste sa rozhodli bývať u svokrovcov, dieťa pôjde do škôlky, ty do práce potom sa ti zase bude ťažko odchádzať, lebo už budeš niekde pracovať plus asi čo nasetrite budeš potrebovať na auto, aby si mohla ísť do práce ktovie či v dedine je škôlka atď...
A zase budete na tom istom.Pokym pôjde dieťa do škôlky tak odíďte a začnite už na novom mieste so škôlkou, prácou.Vzdy vo väčšom meste budete viac zarábať, ale aj byy bude drahší s tým nijako nevybabres, keď kúpite ďalej od mesta zase dvaja precestuje vela autom plus čas, dieťa niekde v škôlke...hlavne si nespravíte ďalšie dieťa
A váš vzťah je v poriadku?Neviem čokoľvek by som napísala, ale nie, že dieťa mi pokazilo život.Ved ste dvaja mladí, máte školy prečo sa tak bojíš toho podnájmu?My sme prenajímali prioritne rodine s deťmi, lebo sme vedeli, že tam nebudú žúrky, že sa bude udržiavať domácnosť pre mňa to malo viac plusov ako negatív.Za to, že ste mali zlú skúsenosť , že ste boli dvaja a čakali ste dieťa a poslal vás preč nemusí to tak byť aj nabudúce.Pero papier a rataj koľko teraz ušetris, koľko by ste ušetrili v podnájme a koľko potrebujete na byt a za ako dlho to vidíš.Ked máte známych vo Viedni choďte bývať do Ba a mužovi tam možno niečo vybavia vie dochádzať vlakom nezahrabte sa niekde na východe mimo rodiny atď...choď tam, kde máš nejakých známych, spolužiakov, alebo lepšiu šancu na pracu a plat, viac škôlok možnosti všetkého.
byty v Košiciach su tak isto drahé čo získaš?
A nie je to len také oddialovanie problému rozumiete si vôbec s mužom či si tak celkom rezignovala už na všetko?čím skôr choďte preč
Podľa mňa by si mala prehodnotiť ten podnajom. Dieťaťu je teraz (a najbližšie 3-4roky) úplne jedno či žije v podnájme alebo vlastnom, či ma novú alebo starú izbu, či sa bude sťahovať každého pol roka.
Nic proti dedinám na východe, ale podľa mňa život je tam ťažký. Hlavne pre ženy s malými detmi. Dedinská škôlka otvorená do 3 poobede, o jasliach mozes akurát tak snívať, pracovne možnosti nula bodov. Niekomu ten klud na konci sveta vyhovuje, no ked si viac mestský človek tak to nebude pre teba. Čím dlhšie tam ostaneš tým to bude horšie, ak už teraz vnímaš ze len vrázate peniaze do starého baraku tak sa to bude len stupňovať. A čím viac to budete dotovať tým viac vas to bude držať. Už teraz neviete odísť, lebo už ste tam toľko vrazili
Áno nájsť si s dieťaťom podnajom je ťažšie, rovnako ako s pracou, to je bohužiaľ fakt. Ale v meste mas aspoň možnosti. Vieš si nájsť lepšiu pracu, doštudovať školu, niekam sa pohnúť. S dobrým platom budeš vedieť doplniť hypo aj s nejakým spotrebakom.
@stanulienkat ... ale nemaz, kludne to tu nechaj, ved diskusia je prave o tej roznorodosti nazorov 👍 ... Mrzi ma, ze mas najma taketo negativne ohlasy, urcite sa najdu rozne pripady v kazdom kute SK, to nepopieratelne, ono to ani nie je o nejakej "spolupatricnosti", ale tak ako som pisala vyssie, neustale vnimanie vychodu ako krajnej moznosti pre zivot, plus poznamky na "inu" mentalitu zamrzia kazdeho, kto tu zije ... Preto som si len dovolila poukazat na to, ze ludia tu zijuci posobia s vacsou davkou pokory prave kvoli tomu, v akych podmienkach odjakziva zili (i ked skromne, ale casto by sa rozdali pre druhych), a pracovitejsi v tom zmysle, ze budu robit (viac ako) vela, hoci i za menej ako inde, lebo si tu dobru pracu vazia a nemozu si prilis vyberat alebo ju hned nahradit inou ... Nic ine za tym nie je ... A nemysim, ze Ta tu "zhejtuju alebo pozabijaju" 😶🌫️, su temy, ktore dokazu rozvirit debatu, ale vzhladom na to, aka sme oproti inym krajinam bodka na mape, je toto fakt len malichernost, ktoru si tu snad/chvalabohu este vieme vydiskutovat slusne 👍
Jasné hypotéka ked nemáte kde bývať a máte jeden slabý príjem .pomoooc toto je už moc na mňa ...
@stanulienkat áno, radšej to vymaž! Lebo tvoj názor patrí do ďalekej minulosti, pripadne k človeku s veľmi obmedzeným myslením…
Ináč západ verzus východ, áno je to určite iná mentalita.
Nie horší/lepsi, pracovitejší/lenivejsi atd, skratka sú trochu iní. Rovnako ako sú rozdielny česi a moraváci.
@lubka2510 prepac, ale ked som si teraz otvorila ponuky realitiek, tak mesacna splatka hypo na dom s obrovskym pozemkom je len o 100 € vyssia ako prenajom 2 izbaku na dedine 🤦
Takze ano, ohrnam nosom a sedim si na terase s kavou s vyhladom na xy vlastnych m2 a nie na druzstvo z bytu bez balkona, za ktory by som platila cudzim.
Muž je na ekonomickej pozícii, ale v menšej firme ako v ba a teda s dosť nižším platom. Ale zas on si to pochvaľuje že aspoň oveľa menej stresu ako mal tam. Jemu to celkovo podľa mňa vyhovuje oveľa viac ako mne a to ma štve ešte viac, keďže menšia šanca že sa odtiaľto pohneme preč
A co ine chcete robit ak sa chces vratit do Ba? Najst si podnajom, obaja do prace, dieta do skolky,jasli a setrit.Neskor kupit nieco vlastne.Kopa ludi tak zacinala. Pchat peniaze do stareho domu, ktory ani nie je vas je hlupost. Takto nikdy nenasetrite.
@pribinak mne pride ako rozmaznane decko a nie ako dospela zena ktora sa ma celom postavit k problemom a riesit ich.
@ibatanecnica veď áno, 5 strán diskusie a žiadny konštruktívny návrh o ktorom by sa poradila
@ibatanecnica ale ako to mám riešiť, keď muž argumentuje za prvé tým že nechce zas po roku meniť prácu, že v nájme nenasetrime (keď budeme platiť 800e za 2i) a tu sme už zas minuli kopu peňazí. No neviem ako sa k tomu postaviť.
Mozno nenasetrite kym si na rd, ale aspon budes spokojnejsia a neskor budes mat viac moznosti. A dostanete dvaja vyssiu hypo s dvomi slusnymi prijmami.
To neznie dobre, ale stále sú to len tvoje dohady. Skús si s mužom v kľude sadnúť a úprimne sa porozprávať. Ak ste sa dohodli, že na nejaký čas pôjdete k jeho rodičom a potom sa vrátite do BA, tak od neho nie je fér, že teraz mení plány
@emma022 my sa o tom rozprávame často posledné mesiace, lebo je toho veľa čo sa tu stále kazí a jeho rodičia sa len sťažujú že ako je všetko drahé, že z čoho to poplatia, že je ten dom len na obtiaž. A áno je, lebo sa o to nikto nestaral. No predať ho nepredajú. Cize nám nemajú z čoho požičať. A moji rodičia už vôbec, tam žije sestra už odkedy mala prvé dieťa, prerobili si poschodie a to jej dokonca rodičia prepísali. Nemôžem od nich nič ani chcieť lebo nic nemajú.
A ešte ani našetrené nič nemáme kvôli tomu podnikaniu, to bol proste zlý nápad a poriadne sme za to zaplatili
hlavne nevrazajte peniate do domu, ktory nemate na papieri.
Ja by som Ťa rada povzbudila: jedna vec je bývanie u svokrovcov, chápem, ale druhá vec je starostlivosť o dieťa. Na tom si vyláme zuby všelikto, pre mnohé z nás vôbec nie je materská a rodičovská vrchol blaha. Ja som bola s dcérou na materskej cez covid a čo mi vtedy pomohlo bola záhrada a "zoznamovanie" sa s rastlinami, musím povedať, že ma to dosť bavilo a v podstate zachránilo, a veľmi veľa som sa venovala dcére. Ja som Montessori matka 😉 a s dieťaťom sa dajú robiť úžasné veci, na ktoré sme ako dospelí zabudli. Neviete napríklad objavovať niekde v okolí prírodu? A ešte mám veľmi praktickú radu: spisujte si investície do rodičovského domu, raz na nejaké vysporiadanie určite bude musieť prísť a je dobre byť pripravený, aby sa zbytočne nevírili vášne.
nerozumiem celkom, co na zariadeni izby dietatu ta vo vasej situacii stalo 2t eur napriklad. Cize treba rozmyslat. na vasom mieste idem do podnajmu na zapad okamzite. NR, BA a okolie, obaja riadnu pracu a potom mozete riesit byt.. mozno. U svokrovcom mieniete peniaze iba na ich dom, neusetrite. Pri najme, tiez velmi neusterite, ale aj hypo sa vam bude ziadat lepsie v ked budete mat lepsie prijmy... o byte v ba by som asi dlshie neuvazovala, na vychod by som tiez nesla.. a nie ani stred, BB a tak... Alebo podla vasich profesii by som zvazila aj zahranicie
Autorka, ako sa hovorí, kto chce hľadá spôsoby, kto nechce hľadá dôvody. Z toho čo píšeš, mám bohužiaľ pocit, že tvoj muž sa sťahovať do BA nechce, inak by hľadal spôsob, ako na to. Je mi to ľúto za teba, lebo ako matka malého dieťaťa nemáš veľa možností 😕. Hlavne už nedávajte žiadne peniaze do ich nehnuteľnosti, takto nenašetríte na vlastné nikdy
Takze segru zabezpecili prepisom domu a tebe dali peniaze?
Nie dieťa pokazilo váš život, ale vy ste si pokazili vlastný život. 2 dospelé pracujúce ľudia si nevedia zariadiť vlastné bývanie??? Mimochodom život je aj inde nie iba v BA. Treba byť samostatný a makať a nie neschopny
ja chapem tích co nechcu byvat na vychode, ak uz zili na zapade...Moj brat sa ozenil na východ /PO kraj, najskor priamo KE/, teda dost to tam poznam /od 10r som tam travila prazdniny/ a teda je pravda ze mentalita je fakt ina - to nekonstatujem ani v dobrom ani v zlom,jednoducho - ina, co je uplne normalne. To ze na zapade je to o cosi jednoduchsie vidim nie len v moznosti zamestnania, ale aj lahsiemu vycestovaniu do okolitych statov ci na dovolenku, vylet, pracovne. P.S.: Brat je tam spokojny 😀
@babulkomale my sme nebývali ani jeden deň v podnájme. Hneď sme vyriešili po roku a pol chodenia hypotéku na dom na okraji mesta. Potom o rok a pol svadba deti a tak fungujeme už roky vo vlastnom
@sisska96 ani my sme nebyvali v zivote v podnajme.
Nechapem tie reči o strese z hypoteky, ovela vacsi stres by som mala ze ma z podnajmu moze hocikedy majitel vypovedat. Z hypoteky nemam žiadny stres.
@babulkomale ja iba mierny raz za čas, či raz náhodou nebudeme na tom tak zle že nebudeme vedieť splatiť. Ale nesedíme na zadku. Makáme a platíme vlastné bývanie, ani cudzie
@sisska96 vzdy sa da predat a ist do mensieho kym sa situacia stabilizuje plus mame to poistene.
@sisska96, @babulkomale
nie kazdy ma ale v zivote to stastie, ze si pocas skoly najde partnera, po roku s nim ide byvat do vlastneho na hypo a ziju spolu stastne… su aj pary, co sa spoznaju neskor, chcu si skusit pred svadbou spolocne byvanie a inak ako v podnajme to nejde, pokial nechcu zdielat detsku izbu u “buducich svokrovcov”. Netreba prznit byvanie v podnajme, je to casto naopak velmi dobre zvoleny sposob byvania. Aj pre ludi, ktori idu na par rokov do ineho mesta za pracou a vedia, ze sa raz vratia do rodneho mesta. Nevidim dovod aby si kupovali drahy byt na hypo, 3 roky ho platili a potom ho predavali.

@pribinak no mne napriklad v KE velmi vadil vietor, 5 rokov som tam zila a povedala som si ze nie. Mesto pekne vsetko OK ale toto som nedavala.