Nič som nedokázala
Idem sa trosku vyzalovat a rada by som pocula vas nazor.Dneska ma mm trosku ranil ked mi pri mensej vymene nazorov povedal ze som v zivote nic nedokazala. A to preto lebo som este nepracovala kedze sa doma staram o 4 deti. Je pravda ze mm pracuje od rana do noci aby sme sa mali dobre po financnej stranke ale ja sa zase staram a porodila a vychovavam styri deti sama.Mam 33 rokov a vek deti je 14,10,9, a 2 medzi poslednym dietatkom a tretim som nepracovala kedze do 6 rokov som bola na predlzenej rodic.koly zlemu zdravotnemu stavu malej cize vsetko bolo stale co sa deti a domacnosti na mna ja milujem byt doma s detmi uzivam si to a bavi ma to. Ale povedat zato ze som nic nedokazala? S nebolo to povedane prvy krat. Uz mi to raz povedal tak som mu povedala ze som mu porodila 4 krasne zdrave deti o ktore sa staram. A on nato ze to vie kazda. Velmi ma to ranilo myslite ze pravom?alebo som moc citlivka netusim ....
Môj manžel je zo štyroch detí a čuduj s svete, teraz majú 30, 27, 22 a 15 a ich mama hádaj čo...PRACUJE a aj pracovala...ako to, že to zvládali pri štyroch CHALANOCH a ty s tým máš problém? 😀 Síce sú chalani už dospelí a dvaja z nich majú už vlastnú rodinu a doma ostal len najmladší, no aj oni boli malé deti...aj oni potrebovali starostlivosť...do školy dokonca chodili 4km pešo, ak nestihli bus, lebo k nim chodí len 3x denne...a veruže nepotrebovali maminku za zadkom 24hodín denne 😀
@jana_eyre ja tiez nesuhlasim s tym, ze v zahranici su zeny doma...my zijeme v De, tiez robime obaja od 1 roku a mala je v skolke....a to je tu este Luxus....su ine krajiny, kde su maminy doma par tyzdnov, 4 mesiace a potom do prace....a teda to , ze sa zahranicnym ten System Sr paci, tiez nie je celkom pravda....ked som povedala, ze na SR su na materskej 3 roky ...pred tym vacsina na rizikovom , tak vyvalili na mna oci,ze co tak dlho doma robia,.....
podla mna je tiez dobre mat rovnovahu vo veciach.....len doma sediet ...potom to nemoze fungovat v krajine....ako je to aj na SR bohuzial...davky treba aj z niecoho vyplacat a na to robi ten zvysok spolocnosti, ktoreho je stale menej..
kamoskina znama odisla z VS, lebo otehotnela. odvtedy bola doma, aj ked deti uz boli v puberte. ona sa starala, vymyslala zariadenie bytu, neustale nieco menila, prerabala, velmi pekne sila, tazke ona i deti boli vzdy pekne oblecene. udrzovala domacu pohodu. realizovala sa v domacnosti.
zarabal iba manzel a zarabal velmi dobre, takze naozaj nepocitovala potrebu ist robit. obaja boli tak spokojni.
lenze osud sa zvrtol, manzel necakane zomrel a ona mala neskutocny problem si v pred 40tkou najst pracu s tym, ze bola bez praxe, bez dokoncenej skoly, 16 rokov doma. v podstate pre akehokolvek zamestnavatela nezaujimava.
sice si nakoniec pracu nasla za pomoci rodiny a známych, ale nie je to bohvieco.
@lenka1806 ahoj, rodit deti vie kazda - tak to by som ani nepovedala, sama viem, aky komplex som mala, ked som 3 roky nevedela otehotniet, urcite aj zvladat tolko deti treba vediet. mam susedku, ktora ma tri deti vo veku asi 12, 7 a 4, po 11 rokoch nastupila teraz do prace a zvlada ... je to o tom, ci ta zena ma potrebu robit aj nieco ine. ja mam jedno, ma 2 roky v nedelu a dnes som zacal pracovat brigadne na polovicny, lebo doma nestihame s financiami, resp. nejako by sme asi aj stihali, ale chceme stavat, tak potrebujem rozpoctu pomoct a ako pisu baby, ked sa nieco stane, nebudes vediet kam z konope ... bodaj by sa nestalo, ale musis mat nejake zadne vratka, pokial ovsem nemas dobru zivotnu poistnu na manzela 🙂 ... nam sa tak stalo, otec isiel do prace a poslali nam spat len vrece s oblecenim. mama zostala ako 32rocna sama s 5 a 12 dietatom a tym ze predtym skoro vobec nepracovala - otec nechcel - dopracovala to k predaju vsetkeho, co otec krvopotne zarobil aj v cudzine a z vlastneho bytu do podnajmu ... pracovny navyk je tiez dolezity, lebo ked ho stratis, resp. ani neziskas, tazko sa potom prisposobuje ... neprajem ti taku situaciu, ale mozno keby nieco riesis aj takto, ze manzel nie je taky vytazeny a mozno aj nervozny z toho, tak by aj on videl, ze sa musi podielat na vychove a nie je to len robit a rodit deti, ale aj vychovavat ... vela stastia 🙂
@mimina00 tým chceš povedať, že sa moja mama o mňa a moju sestru v detstve nestarala?? 😠 No ty máš teda odvahu!!! To ti poviem.
Moja mama bola a je rovnako starostlivá, ako je aj matka štyroch detí...no moja mala toľko filipa medzi ušami, že nás nechcela zabezpečiť len láskou, poriadkom, teplou večerou a harmóniou (čo uznávam, nie je ľahké), ale bola pre ňu dôležitá aj výchova v samostatnosť a dostatočná finančná situácia rodiny, tak nesedela doma na riti s ihlicami v rukách, ale pracovala. Kým sme boli v škole, ona bola v práci. ... tak mi povedz, že kým má matka 4 DETÍ decká v škole od 7:45 do cca 14:30, že nemôže brigádovať, z brigády vyzdvihnúť deti v škole a ísť domov...ako teraz si neurazila len moju matku, ale VŠETKY matky, ktoré popri materským povinnostiach nezaháľajú a pracujú.... ako WTF, kokos???
@velkacica neboj sa, zvladne to, nemozu byt vsetky rovnake karieristky. A niekedy zivot prinesie ine veci, nez co my si planujeme. Niekedy aj to dieta pride nahodou. Ano, mohla mysliet na pracu a medzi detmi nabrat daku prax atd. atd. atd. Ale o to tu nejde, ide tu o to, ze jej muz jej nieco povedal a ona nevie, ci bol v prave. Nebol. To je vsetko.
@lauricka podľa mňa bol čiastočne...čo sa týka detí a rodiny, dokázala toho dosť...ale muž nie je len od toho nosiť výplatu...takže z tej strany ho chápem a dávam mu 100% za pravdu. Nie, nemusíme byť všetky kariéristky...no mali by sme mať toľko pokope, že by sme sa mali snažiť k financiám pomáhať, nie len brať a míňať. A je jedno, či rozumne alebo nerozumne...stále je to o míňaní toho, čo niekto krvopotne zarobil a ten, čo míňa neprispel ani kvapkou potu. 😖
@mon777 nie,neurazila som len ty si to tak zobrala.A vies co ty si urazila zakladatelku podla mna,precitaj si ako si jej napisala ci to nebolo na urazky,teda a ty mi toto pis!ty mozes druheho a teba nikto? 😠 a vies co podla toho co si tam este pisala to vyzeralo tak ze sa o vas nestarala ved ty sama si napisala ze ste sa sami!!!tak citat co pises a uvazuj ako to vyznieva.a presne taketo prispevky davaju zeny ktore musia pracovat hned po skole.ked vie manzel zabezbecit rodinu tak nech si zena deti uziva a nech sa vykasle na tieto zavistlive blbe prispevky.
vies co? mala by si na tyzden ist si niekde oddychnut, sama, a po tyzdni sa vrat, som zvedava, co ti potom povie... a nech ide za gynekologom a opyta sa ho, ci je ozaj bezne v dnesnej dobe otehotniet, dieta donosit a v zdravi oboch porodit.... a do tretice - povedz mu, ze aj prachy vie zarabat kazdy....
@lauricka myslis,ze sa nejaka matka tesi z faktu,ze musi male dieta dat do jasli alebo opatrovatelke? aj mna to trapilo,ale inak sa nedalo.Rok materskej je tu plateny,podla vysky predosleho platu a potom nic.....to si malokto moze dovolit,ostat doma s dietatom bez penazi.Komu sa tento system nepaci,ma na vyber: mat alebo nemat dieta. 😖
A maloktora matka je taka karieristka,ze sa ponahla rychlo do prace.Väcsinou su to financne dovody alebo strach zo straty zamestnania,ktore zenu matky zase do prace.............
@beruska141 vies naco ku gynekologovi ked poniektore zenu tu pisu ze aj to vie kazda 😠 porodit dieta...zasnem
@mimina00 áno, učili sme sa samé, izbu sme si upratovali samé...čo je zlé na tom, že sme si NAMI rozhádzané hračky dávali SAMÉ na miesto? Kkos...sa spamätaj...a ak som urazila zakladateľku tejto debaty...pardon...pýtala si názory. Ak chcela vedieť len tie pekné, čo jej ťahajú medové motúziky pod nos, mala to napísať vopred 😖 Ja som nikoho vedome urážať nechcela...ale prepáč, ak má deti v škole, prečo nemôže robiť? Kaufland a TESCO berú aj mamičky na MD a RD aj na 5 hodinové pracovné doby ako brigádničky na pokladňu...kto chce, robiť môže. 5 hodín v robote nikoho nezabije a ju už vôbec nie, manžel sa poteší, deti budú mať radosť, lebo môžu mať výlety, ak si ich nevedia doteraz dovoliť, alebo môžu mať viac sladkostí, ovocia alebo čohokoľvek, čo si MOŽNO nemôžu finančne dovoliť a mama stihne aj upratať aj navariť, kým sa jej ratolesti vrátia domov...tak ako pardon...že moja mama aj pracovala, aj nás vychovávala a aj nás učila samostatnosti neznamená, že si môžeš dovliť písať ... CITUJEM: "niekto si deti urobi a vypusti ich nech sa sami staraju uz v detstve,ale nevies pochopit ze niektore matky su staroslivejsie" Tak ako pardon....ty urážaš vedome a schválne moju matku a všetky matky, ktoré si dovolia pracovať a učiť deti od mala, aby neboli závislé ma matkinom cecku do 14 rokov a viac. 😠
@stellamaris hm,fakt je to take v DE tazke,a ja som uvazovala tam ist,ved to tak vyspevuju...ze sa tam zije lepsie
@0silvia0 perfektne si to napisala.
Minule som citala knihu z prostredia Spojenych statov americkych s dejom z patdesiatych rokov dvadsiateho storocia (to znamena po druhej svetovej vojne - nie kazdy sa orientuje) a tam ak muz neuzivil zenu a MUSELA pracovat (aj ked mnohe chceli, lebo ich praca velmi bavila), tak to bolo spolocnosti cudne, viedli o tom debaty a nechapali to :D
takze sa tu len pousmievam...vsetko to uz bolo a ako si to kto zariadi, je jeho vec.
Nesudim ludi ktori sa rozhodnu na takyto zivot, ze zena bude doma s tromi styrmi deti, ziadna praca, ziadna prax, muz bude zarabat a to staci, je to osobne rozhodnute, ALE... Ked ide o milionarov, alebo aspon takych zahojenejsich, tak to problem velky ani nie je, a take zeny sa aj tak uplatnia aj inak ako len matky a manzelky, mozu sa venovat konickom, na priklad, mat bohaty spolocensky zivot. Ale ked ten druhy musi drhnut od rana do vecera, tak to nejaka vyhra nie je. Ja by som sa neopovazila robit si deti bez toho aby som mala uz nejaku pracu a skusenost, a vacsiu istotu, ze ma niekto zoberie do roboty aj po materskej. Volajte ma karieristka, kludne, podla mna je take rozmyslanie sa vola ZODPOVEDNOST. Radsej budem mat jedno-dve deti, ale sa budem vediet o nich postarat aj keby som zostala nebodaj sama, ako mat styri deti, a ledva prezyvat, a to este sediet doma 16 rokov, preboha, nie.Take casy davno presli, ked sa ludia ani nerozvadzali, ale zili v domacnosti s rodicmi, viac generacii, tak ok aj 5 deti, mas nejaku istotu, ze to nejak zvladnes za pomoci rodiny a aj doma bolo co robit na dedine. Aj svoje deti by som radila, najprv skola, praca, aka taka istota, a potom deti. Deti po strednej/vyske si buduju svoj zivot, a co potom ta zena co 20 rokov sedela doma, bude otravovat tie deti lebo nevie co so sebou bude robit, ziadne kamosky, ziadne zaujmy, ziadna robota, ziadny vlastny zivot. A tie argumenty, ze nie kazda to dokaze, lebo nie kazda moze rodit, tak tu vobec nejde o to.
@mimina00 tak super,pohodicka ,sa tu nezije.Kto tu zije,zil alebo pracoval,vie svoje.Nemci deti chcu,ale velmi rodinam s detmi nepomahaju.Snad iba tym,ktori ziju v absolutnej chudobe.Ked zarabas,tak sa musis o svoju rodinu postarat,ako vies.
Na druhej strane,detske pridavky maju vyssie ako na SK,to je velke pozitivum 😉
@mimina00 necitala som ani jeden prispevok, iba som napisala nazor. ja som oba razy otehotnela velmi lahko, ale nedovolim si tvrdit ani ja, ze je to lahke v dnesnej dobe, ked uz 25% parov je neplodnych a pomaly kazde tretie dieta je z umeleho oplodnenia a kazde druhe dieta narodene cisarskym....
ja si myslim, ze omnoho lahsie je zarabat prachy, to vie kazdy debil, ako otehotniet, vynosit, porodit zdrave dieta a vychovat z neho dobreho cloveka...
@beruska141 to je fakt...ale ak na to nezarobíš alebo prachy nedostaneš do ruky od niekoho, kto ich zarobil, koho chceš ako vychovávať, keď nebude ani na počatie, ani na donosenie ani na pôrod a ani na jedlo? Ako píše
@guinevre treba mať odrobené, nazbierané skúsenosti a akútakú istotu, že sa po RD máš kam vrátiť a potom si treba deti zadovažovať. A ne opačne...počať, porodiť, vychovať a potom plakať, že to manželovi leze na nervy 😀
@mon777 100% za pravdu? Silne kafe. A kde bol doteraz? Ja by som to svojmu muzovi nepovedala takto, pretoze je jasne, ze ju chcel ranit. A preco to chcel urobit? S druhymi sa da aj slusne jednat. Mali sa spolocne, na urovni, dohodnut o svojom zivote. Ja si proste myslim, ze toto nie je vhodne spravanie a vyjadrovanie sa. Holt, kazdy to vnima inak.
Nech robi zena nech robi muz a nech su doma obaja frustrovany s takeho zivota,nech nemaju ani cas na seba azrejme ani chut na manzelske povinnosti ked uz obaja taky vyrobeni...kam to speje k nestastiu deti a rozvodu...
Je uplne v poriadku ak nepracujes a si zenou v domacnosti ako je aj uplne OK ked pracujes a spolocne s manzelom zaroven zvladate starostlivost o svoje deti, ALE mali by ste mat rovnaky postoj k tejto situacii,co zrejme nemate. A tu ti my bohuzial nepomozeme. V pripade,ak ste financne zabezpeceni,nevidim najmensi dovod brigadovat na 4hod v Tescu za 3€/hod. Ak na to nie ste odkazani. Lebo tam veru asi nic extra profesne nedokazes. Pri 4 detoch sa kariera asi tazko buduje a clovek si musi vybrat. Inak ta obdivujem, 4 deticky v 33r.a zaroven Ti velku rodinu v dobrom zavidim 🙂 A zeny,kt.pisu,ze je normalne a jednoduche splodit a porodit deti,tak su na omyle,bohuzial nie vzdy to ide a nie vzdy je to samozrejme. No a tvoj manzel je zrejme pracovne unaveny,vytazeny. Mozno by potreboval trochu casu aj pre seba. Skus si po tejto materskej najst nejaku pracu, dostat sa medzi ludi a zazit aj takyto zivot. Vasej rodine to mozno prospeje. Neboj sa toho 🙂 Drzim Ti palce
@linda81 ja ale nikde netvrdim, ze v zahranici su zeny doma - prosim precitaj si este raz, co som pisala..
"vsade na svete, pokial si to zena po financnej stranke moze dovolit ostava zena radsej doma.." pokial si to moze fin. dovolit.. taktiez netvrdim, ze sa to kazdemu paci - vravim, ze sa to paci vacsine zien, s ktorymi je moj muz v kontakte..
vsetko je to aj o jednotlivcovi - ja som na materskej treti rok a este budem /kedze mam dalsie dieta/ a bavi ma to.. kedze si to viac-menej mozeme dovolit, nevidim dovod na to, aby som davala svoje deti do skolky - defacto pracovala preto, aby som platila niekoho za to, ze vychovava moje deti, ked mozem byt s nimi doma ja.. mam znamu, ktora rodila pred mesiacom a uz by isla do prace - lebo sa doma nudi..
zhadzovat ale nase celkove problemy na to, ze zeny su doma tri roky pri detoch je podla mna kratkozrake.. preco napr. nefunguje tak super zapadna afrika? tam zeny tiez idu do prace po troch mesiacoch od porodu..
a teda nehnevaj sa, ale ja vobec nemam pocit, ze "len doma sedim".. ty ked si bola prvy rok s dcerou doma, len si tak sedela?
nechapem, preco sa tak dehonestuju zeny, ktore su doma s vlastnymi detmi, ale kazdemu sa zda uplne normalne, ak niekto pracuje ako aupair.. v com je rozdiel?

@lenka1806 mozno ti chcel povedat ze venuj sa aj niecomu inemu, nepisala si o com je hadka... niektore baby sa nevenuju nutne praci, ale daju dokopy skupinu zien, ktora sa niecomu venuje aktivne, atd... proste realizovat sa aj mimo rodiny... chlapi ti nevedia tak pekne opisat, oni to zvacsa, a to najma ak si nahnevani, povedia najhorsim moznym sposobom