Nič som nedokázala
Idem sa trosku vyzalovat a rada by som pocula vas nazor.Dneska ma mm trosku ranil ked mi pri mensej vymene nazorov povedal ze som v zivote nic nedokazala. A to preto lebo som este nepracovala kedze sa doma staram o 4 deti. Je pravda ze mm pracuje od rana do noci aby sme sa mali dobre po financnej stranke ale ja sa zase staram a porodila a vychovavam styri deti sama.Mam 33 rokov a vek deti je 14,10,9, a 2 medzi poslednym dietatkom a tretim som nepracovala kedze do 6 rokov som bola na predlzenej rodic.koly zlemu zdravotnemu stavu malej cize vsetko bolo stale co sa deti a domacnosti na mna ja milujem byt doma s detmi uzivam si to a bavi ma to. Ale povedat zato ze som nic nedokazala? S nebolo to povedane prvy krat. Uz mi to raz povedal tak som mu povedala ze som mu porodila 4 krasne zdrave deti o ktore sa staram. A on nato ze to vie kazda. Velmi ma to ranilo myslite ze pravom?alebo som moc citlivka netusim ....
@mimina00
@stellamaris no v DE sa nezije zle, ale nic sa nedostava za darmo, ako si to vacsina na SR neviem preco mysli......
@tova neda mi nezareagovat, ale nema podla vas kazda zena pravo na svoje rozhodnutie? Tato chcela ostat doma s detmi a preco by ako nemala??? Je to dost tazka praca byt matkou a manzelkou v jednom, samozrejme k tomu pripajam funkciu kuchar, sofer, osetrovatel, zabavac, upratovacka, policajt atd, V nedavnej minulosti boli na to aj skoly, stredne... Dokonca aj zakon o rodine hovori, ze spolocnym prispievanim sa rozumie aj starostlivost o spolocne deti a domacnost...
@lenka1806 ja som tiez vacsinu casu doma s detmi a bavi ma to, dve mam uz dost velke a este jedno male k nim pre radost, som doma aj nepriek VS a manzel nas zabezpecuje, tvojj to asi povedal v nejakom afekte, nic si z toho nerob, ja viem, to zaboli, ale pocas hadky je clovek schopny toho povedat.... Hlavu hore, si super mama a neboj ajj tvoj muz to ocenuje
@lauricka pozri, nenapísala, či sa o tom bavili už aj v minulosti a ak áno, ako to dopadlo. Napísala len výsledok vyhrotenej situácie. Čo my vieme, či sa jej to snažil už xkrát povedať citlivo a stále nič, že mu už proste praskli nervy 🙂 Je ľahké napísať "Muž na mňa ziape" ale ťažšie je napísať aj okolnosti a dlhotrvajúci problém, ktorý tomu kriku predcházal 😀 A áno....100% pravu, no ako som písala, čo sa týka kariéry a zamenstnania. Nie čo sa týka rodiny 😉
@beruska141 to máš úplnú pravdu...kto robiť chce, ten bude aj keby čo bolo...ale podľa toho,a ko silno sa 33 ročná žena sťažuje na vetu vypustenú manželom, ktorý sa 14 rokov díva na nezamestnanú manželku...no po 14 rokoch doma sa jej asi pracovať nechce ani brigádne, ak to jej manžel už musel takto bezcitne povedať 😅
nuž ja si teda neviem predstaviť byť takto dlho predlho doma a točiť sa len okolo hrncov a plienok
bola to voľba vás oboch že ste si takto zariadili život a dohodli sa že ty budeš žienka domáca a on živiteľ..ale z môjho pohľadu je to priveľká obeta venovať celý svoj život, energiu, čas - proste všetko len deťom a domácnosti...aj keď je to z jedného pohľadu obdivuhodné, je pravda aj to že kariére a osobnostne si v stagnácii a ktovie či sa ti to raz nevráti v podobe veľmi ťažkej cesty zamestnať sa..a to nehovorím o tom že čo ak sa nedajbože stane niečo manželovi alebo sa rozídete - ako sa postaráš o deti keď nemáš pracovné návyky, zručnosti, prax?
keby sme žili o 100 rokov dozadu, bola by si hviezda...ale v dnešnej dobe - prepáč je to nanajvýš nerozumné, takto jednostranne zamerať svoj život a spoliehať sa len na jedného človeka či ma uživí, dokedy ho to ešte bude baviť...
Ako neviem, ci som zaspala dobu alebo co- ale odkedy ma muz aj zena rovnake financne ohodnotenie?!? Dokonca ani na zapade nechyruju o rovnocennosti v tomto smere.. Takze hovorit zakladatelke, aby si nasla pracu, kt. Vsetkych uzivi je podla mojho nazoru scestne..
jednoducho chlap a zena maju rozne ulohy, ano mozu si ich vymenit, ale nikto nikdy nenahradi plnohodnotne druheho v tej istej veci.. Je to aj o kvalitach a schopnostiach a vybavenosti jedinca ... 😎
@jana_eyre no ved prave, ze vsade na svete, kde si to zena moze finance dovolit....a nemyslim si , ze SR je prave ta krajina, kde si to dovolit moze...
ja som Bola 7 mesiacov doma s malou, potom bol mm, a samozrejme , ze sme ani jeden nesedeli 🙂....ale to obdobie nespatia, plienok, papania kazde 2 hodiny atd atd...vsetko, co ktomu patri, sa postupne zlepsuje, a preto si nemyslim , ze je dovod byt doma 3 roky....
a jasne , ze problemy SR nevyrabaju mamy na materskej, ale ide skor vseobecne o celkovy system....moja skusenost je taka, ze pomaly minimum ludi je ochotnych pracovat....preco, to je isto zas na dalsiu uplne inu diskusiu....ale kazdopadne dlhodobo byt doma, ci uz s detmi, alebo ako dobrovolne nezamestnany , na pracovnych navykoch nepridava...
Ja mám dojem, že starať sa a vychovávať 4 deti je omnoho náročnejšie ako len zarábať peniaze. 😝
@fidka79 to je vsetko OK, ale stale tu vysi ta otazka, ci je pravda, ze v zivote nic nedokazala. A to nie je. Mozno maju obaja medzi sebou proste zlu komunikaciu. Takze zakladatelka by namiesto riesenia, ci jej vetou ublizil alebo neublizil tu na MK, si sadnut a narovinu vydiskutovat veci s muzom pri zachovani slusnej komunikacie. Nie zhadzovania toho druheho.
@linda81 chces snad naznacit, ze ide iba o dospelych v tomto pripade? ide len o plienky, nespanie v noci a podobne? zas je to velmi kratkozrake a zovseobecnujuce.. nie - ide aj o deti - nie kazde je pripravene v 2rokoch na skolku - niektore ani v troch.. taktiez aj psychologovia vsade na svete sa zhoduju na tom, ze vacsina deti sa najlepsie "oddeluje" od rodicov v 3ch rokoch.. nie kazdy musi nutne pozerat iba na financnu stranku veci, pozera predsa aj na svoje dieta, ktore je kazde ine a kazde inak zvlada cudzi kolektiv..
taktiez snad nechces povedat, ze vacsina zien, ktore su doma na rodicovskej dovolenke plne tri roky nemaju odpracovane.. ja som pracovala 8rokov bez prestavky az do mojho porodu, takze som si na svoju rodicovsku "zarobila"..
nas system je podla mna co sa rodicovskej tyka nastaveny dobre - kto chce byt doma, moze - pokial mu to financie dovolia.. a ked nedovolia - moze ist pracovat.. myslim, ze zeny doma s detmi su prave tie clanky, ktore najviac "zdieraju" nas socialny system..
@mon777 neviem ci som nieco prehliadla, ale zakladatelka temy nikde nepise ze planuje doma ostat dalsich 20 rokov a branit sa tym, ze vychovovava 4 deti. Pise o tom, ze najmladsie dieta ma 2 roky a teda je este na RD.
A pri vsetkej ucte nedovolila by som si tvrdit, ze matka ktora chce s dietatom ostat do troch rokov doma je leniva kralovna, ktorej sa nechce makat...
A prepac ale to nemyslis vazne, ze by si tie deti nechala styri hodiny same doma.... to strnastrocne dieta vonkoncom nie je zodpovedne aby sa staralo pravidelne o troch mladsich surodencov.
Ja mam deti teda dost zodpovedne a sikovne, ale toto by som neriskla.
@linda81 ano,presne tak.Zadarmo tu nie je nic. 😉
@siska53 no ja si nepamatam ze by po mna+sestru+ brata chodila moja maminka priamo z prace/autobusom/ s vyplazenym jazykom a vystavena....vzdy to bolo s usmevom a sli sme pesi domov /ziadne auto/ a to pracovala od 7 rana..to je vec pohladu.. samozrejme praceu atd.......
napriklad mne manzel pomaha s domacnostou a ja mu pomaham vonku..my vsetko robime vo dvojici - on povysava ja umyjem dlazku...ja pokosim travnik , on obstiha kriky ....ja maleho umyjem, on ho oblece do pyzama a ulozi do postele...... neveim preco stale niektore behaju s vylazenym jazykom 😝
@lenka1806 ahoj, ja som tiez siedmy rok doma, manzel chodi do prace a piatky a soboty je v skole vacsinou. parkrat ako ty tu pises mi povedal, ze som nic nedokazal. s druhym som na predlzenej zo zdravotnych dovodov, kedze sa narodil s problemami. nie si citliva, ale zaboli to. oni si nevedia predstavit ako to je s detmi doma, si myslia, ze nic nerobime, bohuzial kazdy chlap to tak vnima. ja som si nato zvykla a uz kaslem nato, lebo by som sa zblaznila. ale presne to iste je aj u nas. trosku ma to upokojilo, ze to nie je len u nas taky problem... lebo uz som bola obcas na zradcu.
Este tolko, ze mam dost dobry karieru, ale nemam pocit, ze som daco dokazala. Vychovat 4 deti je podla mna narocnejsie
@stellamaris mna len jedno prekvapuje, ze tolko ludi odchadza zo slovenska, ked je tu tak skvelo! 🙂
a preco nepridete zit sem?
@lenka1806
prosim ta, ty si vobec nevsimaj tieto hnusne, ale fakt hnusne reci. je to pre teba poucenie, ze na koniku nikdy nechod s kozou na trh. Velmi dobre to robi mnohym, ze mozu poucovat a hodnotit druhych. Pritom, keby si videla, ako ziju ony. kazdy sa radsej pozrie na druheho ako na seba. To, ako zije on je dokonale, ale zvlastne, ze ma taku silnu potrebu o tom presviedcat anonymny dav na koniku...ze by si tym nebol taky isty?
@filipal my na SK? Manzel je Nemec a nevie po slovensky,co by tam robil 😉
Moja mama ma 7 deti. Po každom šla do prace a navyše si po 7 mom dieťati spravila špecializácie v obore aby bola vo vyššej platovej triede. My sme so súrodencami pomáhali. Aj s domacnostou. Všetko sa dá.
su muzi, ktori uznavaju iba pracovne vysledky, resp. iba zamestnanie povazuju za pracu. nieco podobne bolo o mojich rodicov, mama nepracovala, starala sa o deti a domacnost, varila, sila, piekla, strikovala......., ale daval jej otec najjavo, ze je od neho zavisla, ze je nic. ked sa pohadali, tak hned stopol peniaze. napokon po rokoch odisiel k samozrejme mladej, ambicioznej..... takte ja som na taketo vyjaderenia velmi citliva a chapem, ako sa citis. inak, moj dava najavo, ze nic nestiham. mam 22 mesacneho a 1 mesacneho drobca, ktory na mne visi bez prestavky, inak place. a v kuse je doma nasr...., lebo toto nie je odlozene, hracky su rozhadzane. o mne sa pre zmenu vyjadril, ze sikovn som v robote. tiez ma to zabolelo, lebo vyvaram, vypekam, upratovat teraz stiham poslabsiem ale spinu rozhodne nemam.
@stellamaris aha, dakujem za odpoved. dufam, ze si sa nad nou aj zamyslela, lebo pre mna to dovod nie je. su aj cudzinci, ktori pridu so svojou manzelkou na slovensko. hlavne, ked ho tak obdivuju.
chapes? vybrali ste si to lepsie, (lahsie) na zivot.
@filipal pocuj,ja zijem 10rokov v DE a na SK si pripadam pomaly ako cudzinec.Toto je pravy dovod,nevracat sa naspät na SK.Manzel by sa po slovensky naucil,ale ma tu pracu,ktora ho bavi a nechce inu.OK,staci ti to?
V minulosti som mala dokonca moznost,zit v Svajciarsku,ale nechcela som.
Ja sa zamyslam nad tym,co pisem,skus to robit aj ty,kym nieco napises.Celkove ako rodina nemame dovody ,ist na SK a zit tam.A lahsie to tu nemame,to mi mozes verit. 😉
@stellamaris ahaaaa, vidim, ze asi nie velmi. ale sme mimo, prepac, si si to zlizla prave ty, ale je to typicky priklad toho, ako horekuju zeny nad tym, ake je to v cudzine tazke, ale predsa tam zostavaju....tak asi je tam predsa len lepsie, nie? jedine, ze by boli masochistky.
inac nemam dovod sa obuvat prave do teba. 🙂
mam dve deti, 30rokov a mimo praxe na VS ci letnej brigady som tiez este v zivote nepracovala. este pred statnicami som otehotnela a odvedy som doma. starsia dcera je trochu ina, ako bezne deti, ovela viac sa jej treba venovat a velmi sme zavazovali kedy aci mat druhe dieta. necitim sa preto ani menejcenna, ani neschopna, ani zahrabana doma. mladsia dcera nastupi do skolky a idem si hladat pracu. nie, ze by ma nutila financna situacia alebo nedajboze manzel. NIKDY mi nepovedal, ze som v zivote nic nedokazala!!!

@stellamaris rok je este dobre, keby to bol vsade aspon rok moznosti byt s dietatom. Je jasne, ze nemaju inu moznost, len niektore to rady prekrucaju, ze ake su aj ony sikovne a chodia do prace, nie len doma sedia a nic nerobia na materskej. NIektore. To nie je myslene na nikoho osobne. Ja som bola s dvojcatami doma 21 mesiacov, predtym som pracovala, teraz som si rok odrobila a cakame tretie. A tiez neviem proste, kolko budem s nim doma, myslim, ze nie je nutne, aby to boli cele tri roky, ale tesi ma, ze nemusim ist ani nutene skor. Nie, penazi nie je nazvys, to je pravda, ale ak sa to este ako tak da, radsej chcem mat deti pri sebe, ked su malicke. To je ovela lepsi vklad, ak si to clovek moze dovolit. Kazdy ma aj ine naroky na zivotny standard, tak sa to neda zovseobecnit, kto ma pri akom prijme pocit, ze si to moze dovolit. Kazdy asi pri inom 😉 . No to je jedno, oni dvaja si musia spolu sadnut a normalne sa dohodnut, bez urazok a ponizovania. Trochu ucty k partnerovi to chce.