Nič som nedokázala
Idem sa trosku vyzalovat a rada by som pocula vas nazor.Dneska ma mm trosku ranil ked mi pri mensej vymene nazorov povedal ze som v zivote nic nedokazala. A to preto lebo som este nepracovala kedze sa doma staram o 4 deti. Je pravda ze mm pracuje od rana do noci aby sme sa mali dobre po financnej stranke ale ja sa zase staram a porodila a vychovavam styri deti sama.Mam 33 rokov a vek deti je 14,10,9, a 2 medzi poslednym dietatkom a tretim som nepracovala kedze do 6 rokov som bola na predlzenej rodic.koly zlemu zdravotnemu stavu malej cize vsetko bolo stale co sa deti a domacnosti na mna ja milujem byt doma s detmi uzivam si to a bavi ma to. Ale povedat zato ze som nic nedokazala? S nebolo to povedane prvy krat. Uz mi to raz povedal tak som mu povedala ze som mu porodila 4 krasne zdrave deti o ktore sa staram. A on nato ze to vie kazda. Velmi ma to ranilo myslite ze pravom?alebo som moc citlivka netusim ....
@evittam može 🙂 ...jednoznačne ale ak sa cítí ukrivdená čo už...
aj ked možností vela nemá ale daju sa najst...
@katarina_k11 myslím, že to, čo tu diskutujúcim vadí na formulácii "milujem byť doma...atď" je to, že touto vetou akoby autorka dávala do popredia len svoje záujmy, brala ohľad iba na to, čo ju baví a na svoje predstavy o živote a fungovaní rodiny. Jej muž má evidentne inú predstavu a bez ohľadu na to, či to tak bolo vždy, alebo či si to až teraz rozmyslel, by si autorka mala uvedomiť, že život nie je tom, robiť len to, čo nás baví a napĺňa, ale robiť aj to, čo musíme a čo treba. Ako napríklad jej muž. Neznie to totiž tak, že by ho jeho údel tak veľmi bavil a napĺňal. Asi je čas si tie úlohy rozdeliť inak.
...treba si s ním sadnúť a vydiskutovať...možno má aj on toho v práci už po krk, tak ako na nás matky doľahne niekedy pocit, že už nevládzeme, tak isto aj na mužov. Treba si sadnúť, pochváliť jeden druhého a hneď bude deň krajší....... 🙂 🙂
to zalezi od uhla pohladu....
pre nas pracujuce si teda ozaj nijaku zavaznu karieru akoze nespravila, to je akoze objektivna pravda, sak pravda, 14rocne dieta uz ani nie je dieta. to ja uz som randila s mojim muzom pomaly a cast dna sa starala o nevladnu babku.....pre zeny, co nemozu mat deti si dokazala zazrak....pre zeny, co maju muzov opilcov, lajdakov atd si uplne hviezda, lebo si si nasla dobreho muza.....
teraz uz si len musis ujastnit ako sa vidis ty, v tvojich ociach a tak si zaradit zivot....
pre mňa žena, ktorá vychováva 4 deti, dokázala v živote oveľa viac, ako tá, ktorá si vybudovala kariéru, kúpila auto, išla na dovolenku hocikam...peniaze boli, sú aj budú, deti sú jediné, na čom na tomto svete záleží, deti sú pre rodičov najdôležitejšie a rodičia pre deti tiež...deťom je ukradnuté, že ich mama zarába veľa peňazí a pritom s nimi nikdy nie je...oni potrebujú mamu a nie jej výplatu a drahé veci, ktoré im za tú výplatu kúpi, len aby im zaplnila to prázdno, ktoré po sebe zanecháva, keď nie je doma...zamestnanie je nutnosť, rodičovstvo je krásne poslanie
A este jedna velka vec....je tazke si najst pracu aspon u nas keby som chcela teraz zacat robit,ani nemam kde max.predavacka do tesca aj to mozno....na mna teda praca nikde necaka aj keby som chcela...a to co pisu ze zacat podnikat podaktore...pcha v tejto dobe v tejto republike co stale dvihaju odvody??velmi lahko by sa stalo ze manzel by robil este aj na moje dlhy....
a nechápem, čo tvoj muž kritizuje, on chcel tiež tie štyri deti, či nie? tak nech sa netvári, že je to tvoja vina, že ich máte, aj on bol pritom a kto by sa o ne staral, kým by si ty autorka "robila" kariéru?
ja pracujem už 18 rokov a nič to pre mňa neznamená, najradšej by som sa doma starala o deti, tie si moju pozornosť a starostlivosť zaslúžia oveľa viac ako zamestnávateľ
@lenka1806 Ešte raz som čítala úvodný príspevok. Možno nastal čas na hľadanie práce pre Teba. 14 a 10 ročné deti sú už samostatné, 9 ročné tiež primerane k veku, dokážu ísť pre 2 ročné do škôlky a zabaviť sa.
Moje deti majú 16 a 11 rokov a fungujú spolu sami od 7mich rokov staršej. Samozrejme nie celý deň, ale chodievala pre mladšiu do škôlky a cca 2 hodiny boli sami. Neubudlo z nich. 14, 10 a 9 ročné dokážu nakúpiť, upratať a pod.
Hor sa do práce. Tvoj muž bude možno môcť zvolniť a bude spokojnejší.
@salamistka údajný fakt, že "peniaze boli, sú aj budú" je v kontexte okolnosti, že 33-ročná nikdy nezarobila vlastnou prácou NA SVOJE DETI, jalový...
Nuz ja si myslim, ze nic ti neuslo. Ved budes mat v 34 rokoch 4 deti, z toho nejake uz vacsie, ktore hadam aj pomozu a mozes sa zacat plne venovat kariere, do dochodku ta caka tej prace este hajajaj. 30 rokov prace pred tebou.
Od tvojho manzela mi nepride fer porovnavat, kto co dokazal... lebo predpokladam, ze deti ste chceli obaja dohodli ste sa na tom, ze budes s nimi doma ty, co zase jemu umoznilo si budovat tu karieru.
@lenka1806 pises, ze mas 33 rokov. Takyto vek je idealny zacat "nieco dokazovat". Si skusena zivotom, vies si perfektne zariadit cas (kedze mas tolko deti), mas skusenosti. Samozrejme ale musis zacat od zaciatku, napr. dokladac v hypermarkete a a pod., kedze si este nikdy nepracovala. Vypracovat, aby si bola "nieco" sa da, len to chce odvahu, ostre lakte, velmi vela trpezlivosti a hlavne casu, aj niekolko rokov.
@salamistka možno nepotrebujú darčeky, no asi z niečoho žiť musia ...láska ich neuživí
a najviac sa mi páči, aku potrebu maju niektoré žienky presviedčať iné, kedy maju hodnotu a kedy nie. Premyšlam, čo ich k tomu vedie, a z akého titulu vôbec také niečo robia 😕 Také tvrdenie, že v živote si skutočne nič nedokazala, by mali mať niečim podložené, ked to už tvrdia. 🙂
@salamistka a žila zo vzduchu
@mamulienka30 kvoli rodicaku to nerobi,ten dostane tak ci tak. A ani kvoli materskej,lebo na nu bema ziaden narok,ak nepracovala.
pravda je na oboch stranach... ale.. kolko zien chodi do prace, stara sa o 3-4 deti a pritom stiha aj chod celej domacnosti, je bez auta a s obmedzenym rozpoctom?? ja si myslim ze byt doma a starat sa o domacnost je dost pohodlne a po case to zene zasne pripadat ako neskutocne tazka a narocna uloha, respektive poslanie... ja pracujem od 15 rokov a ked som otehotnela a zostala doma na PN tak som nevedela co so sebou, nuda, stereotip, pomali som zacala zadubievat a obcas sa pristihnem ako mi je zatazko- vlastne narocne spravit nejaku vec a pritom ked som chodila do prace som taketo veci robila bezne po praci a nepripadalo mi to nejake zatazujuce a dnes z toho mam celodennu ulohu..
nechcem povedat ze staranie o rodinu neni narocne, ale clovek musi aj v zivote nieco dosiahnut aby si ho ten druhy mal za co vazit.. ja som si dokazala do 25 zarobit celkom slusnu sumicku ktora nam s manzelom posluzila ako start na stavanie nasho spolocneho domu a za to si ma moj muz neskutocne vazi, lebo nazaciatku to bolo take ze on si dorabal doktorat a chodil do skoly a ja som bola ta co nas 3 roky zivil a platil ucty a teraz sa karta obratila a ja som na metrskej a on je zivitel rodiny, tak si myslim ze vyvazenost medzi partnermi musi byt. nikdy som od neho nepocula ze preco si si hento kupila alebo JA teraz robim alebo nieco podobneho charakteru, tak by som ti radila /v dobrom/ zamysliet sa nad tym ze ake to bude za 5 rokov ked to bude pokracovat tymto smerom a ci to tak chces nechat alebo trosku sa zapriet a ukazat ze nema pravdu a aj ty dokazes pracovat a tym padom musi aj on nieco zmenit a zacat ti pomahat v niektorych veciach .....kazdy clovek je si strojcom svojho stastia.
tak mňa tu teraz ukameňujete - ja sa doma starám o 6 detí. Je to fuška - a pracovala som dva roky - pred pôrodom prvého dieťaťa - som doma 13 rokov. Veľká rodina bolo naše spoločné rozhodnutie - a to je asi ten problém- už to tu niekto spomínal - že musíte mať s manželom rovnaké nazeranie na život. Mne manžel nikdy nevytkol, keď nebolo napr, ožehlené, navarené a tak. Príde z roboty - vystíska deti a ide škrabať zemiaky. Váži si moju prácu a ked sme sa rozhodli mať toľko detí - bol si aj on vedomý toho, že ich musí uživiť. Byť doma a starať sa o deti je veľmi záslužná práca - veď vychovávame štátu budúcich pracovníkov, ktorí raz budú prispievať aj na môj dôchodok. Neviem prečo sa to berie ako niečo podradné - a mnohí ked nepracujeme nás považujú za nejakých príživníkov. Skrátka žena sa našla v materstve a chce ho naplno rozvinúť - čo je na tom zlé? Nedá sa popritom aj pracovať - to by deti vyrastali na ulici.
Podľa mňa je lepšie zostať pri štyroch deťoch doma a vychovať z nich dobrých , vzdelaných ľudí. A hlavne mal by to pochopiť aj tvoj manžel. Ak žena nemá podporu u muža - je to len trápenie.
@tslobik - ale no tak v podstate ma len 1 male dieta. A to sa da dobre vysvetlit, ako sa o neho postara, starsi aj keby chory vo vacsine pripadov mozu doma ostat sami. A navyse do zivotopisu to pisat nemusi, kolko deti, ta obrovska diera v zivotopise bude asi oci klat viac. Moze normalne nastupit. A aj keby dokladala tovar v tescu, co je ta robota hodna menej ako kazda ina???? Niekde zacat treba. Neznamena to, ze sa o par rokov nemoze dostat uplne niekam inam.
Nepracovat je velmi kratkozrake - vid dochodok, vid mozny uraz/smrt/milenka manzela, vid deti odijdu z domu a co potom? Nejde a ide aj o peniaze. Mozno by manzle po xy rokoch isiel aj rad na dovolenku, byval v peknom domceku a podobne, ak maka 15 rokov den po dni ze...
Veru tu je problem najvacsi, ze ona to vidi inak a manzel to vidi inak. A tu treba nieco robit.
@tslobik no a čo. Veď všetci v životopise trošku klameme 😉 Začne od nuly, ale veď je ešte mladá, do dôchodku má stále dosť ďaleko.
Stačí, že sme ju tu sfúkli, nemusíme ju ešte aj zhadzovať a demotivovať. A vôbec, je aj na každej z nás, ako prispejeme k vnímaniu a ne/prijímaniu matiek na pracovnom trhu a takéto vyjadrenia z vlastných radov nám veľmi nepomáhajú.
"Nikdy v živote som nepracoval
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Všetko to bola len zábava"
Thomas Alva Edison
@zeleny_cajik , veru ta, žena žene vlkom 😉 🤐 😔
vychovávame budúcich pracovníkov, novú generáciu pre štát, spoločnosť (a naše dôchodkové zabezpečenie)?? No až dovtedy, kým tento dorast neuletí - za hranice SR a s jednosmernou letenkou...
A nejedného k tomu podporujú aj vlastné rodiny!
@tvorivachalupka
@velkacica maju 4deti,ktore statu daju v buducnosti viac,ako jedinacik dakoho. A stale je mlada na to,aby pracovat zacala. A netvrdila,ze nie...len chce byt este rok doma. Aj ja budem do 3rokov malej. Ak sa situavia nezmeni. Ono zas ako som uz pisala,aj tak vacsina povinnosti tak ci tak ostava na matke. Lekari,OCRky..
Aj ked,su aj muzi,ktori sa chopia svojej ulohy otca naozaj zodpovedne a podaktori aj zostavaju na rodicovskej..
Vzdy si pri takychto debatach spomeniem na zahranicny serial Mamicka strajkuje. Dobre som sa bavila. A to som v tom case este deti nemala,no kedze som."au-pairkovala",tak som trosku vedela,ake to je.
@salamistka prepac na toto ti musim oponovat .. to ze chodis do prace neznamena ze nemas cas na deti.. to vobec.. tie deti su v skole-druzine-skolke a to ze ich rodicia chodia do prace neni vada.. vsak pridu spolocne domov, najdeia sa, travia spolu cas...to je to iste ako ked mamina je doma caka do 16,00 aby sla pre deti do skoly a robia presne to isteeeeeeeee ako tie co po ne pridu z roboty.. 🙄
a dalsia vec - sami mame v okoli rodinu co maju 4 deti, zena je doma, robotu si nehlada a deti v skolke, skole sa mi posmievaju ze su chudobní, najmladsi ma uz viditelne obnosene oblecenie a topanky a vela krat sa stazovala ze deti plakali doma koli vysmechom , koli tomu ze nemozu ist na vylet atd......myslim si ze by sa nic nestalo keby sla pracovat a trosku prispela do domacnosti deti by tym urcite netrpeli, urcite nie viacej ako teraz..
@zeleny_cajik Ja som ju nechcela demotivovať......To bola len pripomienka na to, aké je ťažké sa v tomto prípade zamestnať. Ale nehovorím, že nemožné 🙂 Vidím to aj na sebe...aký obrovský rozdiel bol v tom keď som bola slobodná, bezdetná, so vzdelaním a praxou a ako to je teraz, keď mám rodinu ☹ Tento štát proste matkám nepraje, čo je teda smutné.....Vidím, aké ťažké je zamestnať sa, čo i len s jedným malým dieťaťom. Ale samozrejme, ak sa rozhodne pracovať, držím palce!
nie si citlivka!!!! a ked citam tie prispevky zien ze porodit vychovat a starat sa o 4 deti ze to nie je nic tak sa mi nozik vo vrecku otvara. to co su za zenske pre pana jana? aj ja mam 4 deti a viem co to je starat sa o ne! tiez mi moj drahy povedal ze tym ze som stale na materskej a tiez som este nepracovala ze sa to u neho velmi nerata. kazdej mudrej matke s 1 ci 2 detmi by som len na 1 den dala skusit co to je zabezpecit pocas dna chod domacnosti so 4 malymi detmi (moje su od 7rokov po 9mesiacov). a dam krk na to ze by ovela radsej boli v praci aj 20h denne.
robis velmi vela a mas za manzela rovnakeho egoistu ako ja ked to nevie ocenit! mm tiez ze sak len sa staras o deti, ale v ani raz v zivote nebol so vsetkymi len on sam, stale ich hodi na krk jednej alebo druhej babke, a preco ked je take jednoduche sa o nich starat?
decka vyrastu a potom pojdeme do prace. vela malych deti vylucuje akukolvek pracu.
drzim palce, ja mam aspon mamku a sestru co vidia ze aka to je starost a vedia to ocenit.

@lenka1806 Uff, chudatko. Toto by veru riadne zranilo aj mna. Ja si teda vobec nemyslim, ze si citlivka. Kto by nebol na cosi take citlivy? Mozno je manzel pod stresom, a ak je, tak nech ti to vysvetli a patricne sa ospravedlni. Toto si jednoznacne ziada vstupit si do svedomia a povedat prepac. No a samozrejme by bolo pre neho dobre si uvedomit, ze kazda to nevie! Kazda si nevie predstavit byt doma pri detoch tolke roky a este pri 4. Ja vas obdivujem, zienky, co mate viac deticiek! Ja mam zatial jedno a aj ked som za viac deticiek, pre mna je to velmi narocne! Udrzovat v chode domacnost, poriadok, varit, vychovavat,... Uff, vraj nic v zivote nedokazala. Fakt velmi krute! :-/