icon

Nič som nedokázala

lenka1806
1. dec 2014

Idem sa trosku vyzalovat a rada by som pocula vas nazor.Dneska ma mm trosku ranil ked mi pri mensej vymene nazorov povedal ze som v zivote nic nedokazala. A to preto lebo som este nepracovala kedze sa doma staram o 4 deti. Je pravda ze mm pracuje od rana do noci aby sme sa mali dobre po financnej stranke ale ja sa zase staram a porodila a vychovavam styri deti sama.Mam 33 rokov a vek deti je 14,10,9, a 2 medzi poslednym dietatkom a tretim som nepracovala kedze do 6 rokov som bola na predlzenej rodic.koly zlemu zdravotnemu stavu malej cize vsetko bolo stale co sa deti a domacnosti na mna ja milujem byt doma s detmi uzivam si to a bavi ma to. Ale povedat zato ze som nic nedokazala? S nebolo to povedane prvy krat. Uz mi to raz povedal tak som mu povedala ze som mu porodila 4 krasne zdrave deti o ktore sa staram. A on nato ze to vie kazda. Velmi ma to ranilo myslite ze pravom?alebo som moc citlivka netusim ....

irusa
2. dec 2014

po pravde som z dediny, kde je veľa mamičiek a majú veľké deti a pravdupovediac ráno na autobus do práce stojíme na zastávke dve , čo pracujeme zvyšok stareny k lekárovi....raz som sa opýtala jednej mamičky a dokonca manželky pána farára, prečo nejdú do práce a odpoveď skoro ma vystrelo : manžel chodí na týždňovky a nás uživí..pani farárova ..nevie čo by ona chcela robiť, radšej bude v domácnosti.... ( jednoznačne spohodlneli - viem o čom píšem toto je aj názorný príklad mojej známej...dve deti chodia na základnú tretie ma 5 rokov , mohla by ju dať d škôlky je zbehlá a veľmi rozumná - no ako výhovorka byť doma a nepracovať je dobrá )čiže milé mamičky, čo sa týka počtu detí : manžel si ich sám nenarobil aj vy ste tam boli ..... nezobrali ste si za manžela koňa, čo utiahne všetko.... a keďže sa jedná o bezpodielové vlastníctvo ako to definuje zákon , treba tiež k dielu ruku priložiť a nevyhovárať sa len na detí ..... či všetkým ratolestiam treba ešte utierať zadok ??? treba ich učiť k samostatnosti, lbo tak ich budete mať na krku aj do ich tridsiatky

tjaden
2. dec 2014

jasné že ťa to právom ranilo a nič si z toho nerob takto rozpráva väčšina chlapov aspon čo poznám, vieš oni chodia do roboty a nevidia čo všetko doma robiš, môj muž nevidí jedlo na zemi tak už vonkoncom nečakám že si všimne umytú podlahu, raz v jednom seriáli bola scénka ako muž prišiel domov a všade bol bordel ako po bombe decká behali a on skríkol:čo sa to tu deje??!! a žena mu na to: včera si sa ma pýtal čo celé dni robim, tak dnes som to nerobila! 😀 skús to a uvidí

katarina_k11
2. dec 2014

@zeleny_cajik Vidíš a ja som to tak nepochopila.... Nechce sa mi veriť, že tie 4 deti chcela sama a on sa prispôsobil.... Nikde nenapísala, že ona si materstvom so 4 deťmi napĺňa svoje túžby a na neho neberie ohľad, čo on chce, lebo "veď ona chce mať 4 deti" - sama si ich asi nespraví.... Ja som to pochopila tak, že chceli mať veľkú rodinu a to, že ju to ozaj teší je fajn... Doteraz sa autorka nevyjadrila k tomu, že akú predstavu mali obaja na začiatku o spoločnom živote - zrejme do tej veľkej rodiny šli spolu... Druhá vec je, že zrejme jeden s druhým sa nechápu a nedokážu vzájomne oceniť - z toho zrejme vyplývajú trpké slová jej manžela... Niekde sa tu dokonca vyjadrila, že ona sa chce zamestnať, keď dieťa dovŕši 3 roky... Dalšia vec je, že zamestnať sa bez praxe a so 4 deťmi bude mať naozaj ťažké...

siska53
2. dec 2014

@dai kebyze su rovnake platove podmienky pre muzov a zeny,tak mby situacia mohla byt ibna. No stalr pisu,ze su vyrazne rozdiely v platoch medzi muzmi a zenami aj na veducich postoch. A kedze sa o platoch nema hovorit,je to verejne tajmostvo.
Inak zaujimave je,ze ked zena chce robit karieru,je sebavedoma,tak sa jej chlapi boja. Ak sa zas chce venovat detom,tak je hned domaca putka,ktora si zasluzi opovrhnutie.

Tak co vlastne ti chlapi chcu? Kedysi bolo normalne,ze zena je doma a stara sa o rodinu a on ju zabezpecuje financne. Teraz sme asi v nejakom medziobdobi a asi treba cas na to,kedy sa zotru akekolvek rozdiely mrdzi mui a zenami. Zatial mam pocit,ze ani jedno,ani druhe muzi neznasaju. Nevravim,ze neexistuje zlata stredna cesta,no to by museli sa zas viac angazovat aj muzi,vo spravi maloktory,no potom uz zas nevladze zena...asi tak to vnimam ja.

fifomimi
2. dec 2014

...nikdy sa nezapajam, len tisko čítam komentáre. ...ale teraz musím...tiež mám 4 deti, 40 rokov a pracovala som 7 rokov.Ano ma to chlap ťažké v dnešnej dobe zabezpečiť rodinu po finančnej stránke. ...môj manžel je v práci 6 dni do týždňa cca 12 hodín. ...ja som 24 hodín denne v pohotovosti....moj manžel nikdy nevaril, nepiekol, nezavaral....nikdy k deťom v noci nevstaval a to ani jedno dieťa mi v noci nespalo v kuse 2 hodiny....nikdy nebol na rodičovskom združení. ...Čo sa týka výberu škôl starších synov ani som ho nezaťažovala...Všetko je na mne....koníčky nemám (okrem detí)....lebo proste nestíham a nemam kde nechať deti, na rozdiel od môjho manžela, ktorý nedeľňajšie popoludnie odbeha po ihrisku....este aj kaderníctvo navštevujú so mnou moje detičky cca 1x do mesiaca.Kozmeticky salon som navštívila 1x v živote keď mal syn stužkovú....nie , vobec sa nesťažujem, lebo deti milujem viac než čokoľvek na svete a chcela som ich....Všetky štyri. ...ale chcel ich aj manžel. ...tak si zaslúžim dake výčitky zo strany manžela? A tie komenty od žien typu ,, len plodenia a rodenia detí,, su trápne. ....chudery (aspoň ja sa tak necítim) so 4 deťmi určite niesme....

natalym
2. dec 2014

@siska53 Muži chcú mamičku, kuchárku, upratovačku, gazdinú, milenku a kurvu. 😀

sosanna88
2. dec 2014

ak by mi toto splechol do ksichtu, tak mu poviem len tolko: ak dokazes vynosit, porodit a postarat sa co i len o jedno, tak potom sa mozme dalej rozpravat.
to, ze rodit je prirodzena schopnost zeny to je sice pekne a skutocne to vie kazda (az na par vynimiek, ktorym to zial nebolo dane do vienka), ale take jednoduche ako si to predstavuju muzi to nie je.
ze sa oni pocas materskej kvazi o nas staraju a su sami zivitelmi rodiny, to je pekne tiez, ale citia sa naramne ukrivdeny, zda sa im, ze my si valame cely den zadok, ze to mame skratka lahke. ano mame, ale len v tom, ze nas terorizuje cely den nase vlastne dieta. nie sef 🙂
zrazu pride cas ukoncenia MD, zene pribudnu k doterajsim starostiam dalsie povinnosti. praca, skolka, skola, ucenie...a to tiez pride panom manzelom prirodzene. sak si zena, tak sa rozkrajaj. to maju zakodovane z cias minulych ...
ty pises, ze ta naplna byt doma s detmi. ok, ale o tom ste museli byt dohodnuty. tak mu to pripomen. ak ste mali deti lebo si nanho tlacila, ok, tak sa nestazuj.
ty si uspesna v materstve, dokazala si to co pisem v uvode a hned 4x! to je teda nieco!!! a ak ti to aj super ide, tak klobuk dole 🙂 on je uspesny v praci. dokazal vela-asi tam...
ujasnite si co chcete obaja...ak si ta nevazi za to, ze si doma a staras sa aj o jeho decka, najdi si robotu, povinnosti si zadelte a mozno potom ta sam bude prosit o dalsie. aby si ostala doma 🙂 oni si to neuvedomuju, ze prist domov k hrncom a vyvalit si gule pred tv mozu len vdaka nam. podaktori....ale väcsina.
este spomeniem jeden citat, nevie kde som citala ale odvtedy ho s radostou pripominam mojmu muzovi: ,,Vzdy si vaz a miluj zenu, ktora ta porodila. zenu, ktora ti porodi a zenu, ktoru ti porodi! (no my mame dcerku, tak to vyuzivam. hihi)

andrejka1974
2. dec 2014

@fifomimi krasne si to napisala a ja vsetko zvladam okolo deti, nemozem stale niekoho zatazovat, aby mi ich strazil, teraz chalani v pohode postrazia, ale maju aj svoje zaujmy a nechcu sa stale starat o sestry 🙂 🙂 🙂 🙂 pomahaju doma, ja do prace ist zatial nemozem, musim sa venovat najmladsej dcerke , vyzaduje neustali dohlad, obcas by som si to tu s niektorou z vas vymenila 🙂 🙂 🙂

lenbea
2. dec 2014

@lenka1806 no tak to su typicki chlapi, len oni sa trapia a maju narok na polutovanie, ti druhi musia byť ako na baterky. a čo si mala popri 4 deťoch ešte aj robiť? a ked už o to ide, tie deti nemaš sama, ale s niekym, takže aj on môže za to, že ich máte, a kto sa o nich mal starať, ak nie matka. šak mu povedz, že keby ste ich dali do jasiel a išla by si robiť, tak by aj oni vas potom strčili na stare kolena do starobinca. Ty maš taku istu robotu ako on, tiež sa nezastaviš od rana do večera. ale to oni nepochopia, lebo si myslia, že ked si doma, tak maš akože veget. ale ešte stale by to mohlo byť horšie, keby bol taky a navyše by ste byvali so svokrou... to by bolo peklo, takže aspon tým sa poteš. a pre deti ste mohli urobiť to najlepšie čo ste mohli - dať im súrodencov. my sme piati a velmi si to vážim. deti si Ta raz budú vážiť, ked zistia, čo si pre nich urobila. ja až teraz vidím, aké to mama mala ťažké. a jasne, že si to otec nevie vážiť, ked to nezažil.

salamistka
2. dec 2014

@andy03 ja viem, že máš pravdu, ale napríklad moja dcéra chodí domov zo školy aj o 12.00 a ja prídem z práce o pol šiestej a dovtedy je sama, nemá ju kto nosiť na krúžky do okresného mesta, nemá navarené, keď príde domov, dobieham po večeroch, je to fuška a výplatu mám takú, že by som možno viac ušetrila, keby som bola doma, takto precestujem do práce kopec peňazí, musím si kupovať oblečenie, jedlo a možno, že mám o niečo viac peňazí, ako keby som nepracovala, ale zato mám aj viac stresu, nervov a výčitiek svedomia, že sa nestíham o všetko postarať, lebo väčšinu svojho súkromia obetujem zamestnávateľovi...

fra
2. dec 2014

stale nerozumiem, prečo by žena mala mať hodnotu až ked je niekde oficialne zamestnaná - však ak si to v rodine vedia zariadiť tak, že ženu aj deti muž uživí a žena pracuje doma na tom, aby boli všetci spokojní a šťastní, prečo brať taku ženu ako niečo menejcenné? Je podla mna pokruteny komunistický náhľad na vec ked všetci museli pracovať pre dobro vlasti - ved v podstate u nas ženy hromadne odišli do práce u nás len posledných 60 rokov dovtedy bolo uplne normalne pre ženu byť doma ak chcela (no, asi aj ked nechcela ale to je už ina kapitola) a na zapade dokonca omnoho menej ako 60 rokov... a ešte aj tam pracuju tie s viac deťmi na dlhodobe skratene uvazky a nikto im nevyhadzuje na oči že sú niečo menej... podla mna je prirodzene ked sa žena cíti štastná a naplnená doma... samozrejme, mali by mať na to rovnaky pohľad aj s mužom, ale nemyslím si, že by taku ženu mali sudiť iné mamičky ktorým to náhodou vyšlo inak a popri starostlivosti o deti aj pracujú

siska53
2. dec 2014

@dai ma tam.rozdiel 4 a 6 rokov..kedze materska trva 3roky,z materskej do materskej nesla aspon v prvom.pripade nie,lebo ma tam 4r.rozdiel jedine medzi 3a poslednym,kedze bola na predlzenej materskej.
Vsak poriesit si to musia oni. Ved nech ide do prace ,ale som zvedava,ci on potom bud emenej robit v praci a pomahat jej doma a s detmi.
Niektori len hladaju v praci unik,lebo zistili,ze ich starostlivost o deto a domacnost nenaplna.
A ze oni nech si najdu dakoho na vypomoc? Uf..uplne staci,ze ak nam malu do statnej skolky este nezoberu,ze budeme musiet platit sukromnu niekolko mesiacov a aspon na 3dni v tyzdni. Lebo starym rodicom ju na cely tyzden nechat nemozem na cele dni a navyse budu musiet tak ci tak po oboch do skolky,takze take 2hodiny s nimi budu kazdy den. Dufam,ze im zdravie vydrzi.

salamistka
2. dec 2014

keď to tak zhrniem, ja by som určite nedokázala porodiť a vychovať štyri deti, moje telo ani psychika by to nezvládli, ale chodiť do práce zvládam úplne v pohode, pracovať dokáže každý, keď má ruky a nohy a zdravie...
keď si to teda porovnám, tak to, že ja pracujem už dlho je úplné nepodstatné oproti tomu, čo autorka tohto príspevku vo svojom živote všetko zvláda a zaslúžila by si určite uznanie minimálne od svojho manžela
ja ju teda obdivujem určite

mimina00
2. dec 2014

@irusa kto chce byt mudry a podpychovat si vzdy dovod najde.proste ked su skolky plne,robota v malom meste nie je,stary rodicia na strazenie nie su.. by som ta chcela vidiet co by si robila...

lila77
2. dec 2014

on je zakomplexovany a tak to riesi tym ze tebe nadava uz nie je komunizmus ze zeny si nakupili pocas prace posedkali vacsinou a o tretej utekaj pre dieta , pohodicka, v zahranici zeny nepracuju staraju sa o deti alebo pracuju na polovicny ale aj pracuju na cely ale maju upratovacky a auparky a dobre zarobia tu je to cele chore muzi by mali zarabat tolko aby uzivili rodinu zial na slovensku sa z platu vyzit neda dat zenu zeny jak kone aj robit aj upratovat aj zarabat aj o deti sa starat

mamulienka30
2. dec 2014

@lila77 - pobavilo. Pokial viem, vo viacerych europskych krajinach zeny nastupuju do prace ked maju deti tri mesiace. Ze nepracuju??? Maju upratovacky a aupairky??? Kde si to videla? Vo filme?? Skor taky luxus a veget, aky mame my na slovensku nie je siroko-daleko normalny. Nie to byt domov este viac ako tie tri roky. Si pleties pojmy a dojmy alebo do toho jednoducho vobec nevidis 😝

fifomimi
2. dec 2014

@andrejka1974 väčšina tých múdrych komentov, že aj Ty máš ísť do roboty a nevyhovarat sa na decká ...je od mamičiek čo majú 1 max. 2 deti....ja som po 2.synovy nastupila do práce tesne pred skončením materskej.Rano deti som odviezla do školy, do škôlky. ...rýchlo do práce. ...koncila som 1.tyzden o 17-tej a 2.tyz. 18-tej . Vždy som musela navariť večer aby mali na druhý deň, pričom manžel vtedy pracoval len do 15-tej.Tak ja neviem ako niektorá obhajujete chlapa,, ze neni kôň,, že drie aby uzivil rodinu. ....ako je dané od prírody , ze zena ma rodiť a starať sa o rodinu, tak prečo je čudné , ze chlap sa ma postarať o finančnú stránku ....veď nič iné mu nejde.... (aspoň môjmu 🙂 ) Môj najstarší je na VS tak je doma len cez víkend. ...a mladší ma svoje ....tak nechcem aby mi to niekedy vyčítal, ze bol obmadzovany.... 🙂

natalym
2. dec 2014

Hlavne oni dvaja sa musia dohodnúť.

lulula1990
2. dec 2014

@lenka1806...nehnevaj sa na mna, ale tvoj manzel je idiot...neznasam tieto reci typu ,,nic si nedokazala,, ked doma vychovava a stara sa o deti...ja mam len jedno dieta a moj muz povedal, ze by nikdy nechcel byt zenou, ktora je doma na materskej, lebo vidi, co to vsetko obnasa....nechaj raz tvojho muzicka s detmi sameho, napriklad na cely vikend a potom sa ho opytaj, ci si nic nedokazala 🙂 A este len tak okrajovo, napriklad v Anglicku sa to ze zena je matkou v domacnosti berie uplne normalne, dokonca sa to pise aj do zivotopisu..len tu na SK je asi naozaj vsetko nenormalne, niekedy mam pocit, ze sme naozaj bananova republika 😖

vevesh
2. dec 2014

@mamulienka30 no neviem, kde zijes, ale u nas v skolke robi asi 20% mamiciek na plny uvazok a dalsich 20% brigaduje - vsetky ostatne mamicky su doma... A v okoli detto - robia tie, kt. Su same bez partnera alebo maju velmi lukrativne joby.. Celkovo System je nastaveny tak, ze jeden- muz uzivi rodinu z jednej vyplaty (na sk, okrem riaditelskych a co. postov, si to neviem predstavit...)

mamulienka30
2. dec 2014

@vevesh - hej system je tak nastaveny a co sledujem tuto diskusiu, tak s tymto pristupom sa este velmi dlho nic nezmeni.

libka1
2. dec 2014

@vevesh a co robia ked maju deti v skolke? 😕 asi ten system spravne nastaveny v takom pripade nie je...

rainee
2. dec 2014

@mamulienka30 praveze lila ma uplnu pravdu. Na "zapade" velmi vela zien nepracuje a su v domacnosti (druha vec je ze manzel zarobi tolko ze ani pracovat nemusia) a z tej pracujucej polovice 50% pracuje na part time. Zvysku sa oplati robit na cely a utekat po mesiaci do prace lebo maju super platy z kt.si mozu dovolit opatrovatelky... 😉 Videla som to denne ked som tam zila. Nie ako u nas ze cely den sa ides zodratv praci aby si mala na zakladne veci, rodinu nevidis a nakoniec zistis ze nezostane ani na dovolenku - cest vynimkam s nadstandartnym platom.

vevesh
2. dec 2014

@lenka1806 no nebolo to od tvojho muza fer, kedze na deti ( "vyrobu ", staranie sa -psychicke, fyzicke, materialne a vychovu) su dvaja...
Myslim, ze drviva vacsina zien uz zazila od svojho mm vetu "Vsak si doma, nic zloziteho nemas na robote " 🙄 🙄 raz tiez mm prisiel nervozny z roboty s takouto vetou a ze "zarabat peniaze je tazsie " - tak som si na druhy den 3 h pred jeho prichodom uvarila kavu, detom som urobila oblozenu misu, ak by boli hladne, a otvorila knihu a nechala deti "vyhrat sa"... Uz som viackrat tuto vetu nepocula a a ani nebudem pocut... 😎 😎

mamulienka30
2. dec 2014

@rainee - kde presne si zila? Kolko rokov je to dozadu? Mala si uz deti, ze toto vies objektivne zhodnotit? V akom veku boli tie deti? Stretavala si sa s ostatnymi mamami skolkarov a skolakov, ze toto vies potvrdit a s urcitostou? Ci len citujes media a nieco, co si "mozno asi videla ako pubertiacka na studijnom pobyte"? A urcite to plati pre siroke masy?? Asi tazko. Platovo je to isteze ina kapitola, tam skutocne nie je problem vyzit z jedneho platu a chlap sa nemusi zodriet.

rainee
2. dec 2014

Ja si myslim ze idealne by bolo keby mohli zeny robit viac na ciastocny uvazok - mohli by sa realizovat aj v praci, ale zostal by cas aj na rodinu. Skoda ze tu ta moznost skoro vobec nie je a vyzera ze este dlho nebude.

velkacica
2. dec 2014

@fra to, aby žena bola rovnoprávna, zamestnaná a teda prínosná (uplatniteľná) aj inde než len v kuchyni je výdobytkom emancipačného a feministického hnutia žien od prelomu 19. a 20. storočia. Zjavne však mnohé tieto výhody nevyužili, a ani využiť nechcú. Stále potom platí, že nemôžu sa čudovať vyčítavým reakciám aj od svojich najbližších - mužov (ktorý vlastne v súlade s predemancipačnými podmienkami má byť nastavený ako stroj na obživu a peniaze)...

vevesh
2. dec 2014

@libka1 obstaravaju domacnost, urady, nakupy, priprava na ucenie resp. Poobednajsiu Zaujmovu cinnost deti, charitativne akcie alebo obcianske zdruzenia, a samozrejme kadernicka, kozmezicka a sport... Nepoznam tu zenu, kt. Nechodi do fitka.. 😉

jana_eyre
2. dec 2014

@mamulienka30 vevesh ma v profile, ze zije v nemecku, takze zrejme neopisuje slovensko..

vsade na svete, pokial si to zena po financnej stranke moze dovolit ostava zena radsej doma.. pokial samozrejme nie je workoholicka.. moj manzel pracuje v zahranicnej firme, kde sa denno denne rozprava aj so zenami z inych krajin.. vacsine sa paci system na slovensku..

mamulienka30
2. dec 2014

@rainee - isteze toto by bolo idealne, ja som dlho musela o tuto moznost v praci bojovat, nakoniec povolili. Ubrala som si dost s platu, praca bola hotova, po troch mesiacoch "pokusu" mi to nakoniec odklepli. V zahranici su skratene pracovne uvazky uplne normalna vec ak ma zena mensie deti a ked idu do skoly, navysuju to na full time.