Niekedy je už na mňa toho veľa
ahojte baby, založila som si nový nick, lebo ma tu niektoré poznáte...potrebujem sa vyrozprávať alebo aj možno poradiť, aj keď mám pocit, že sa z toho kruhu nedá vyjsť...dá sa povedať, že pred svadbou som netušila nejaké veci ohľadom môjho manžela,možno by som si ho vtedy ani nezobrala...ale urobila som to a ľúbim ho (a viem, že aj on mňa), aj keď niekedy pre nič za nič na mňa nakričí, ale aj to chápem, lebo je toho na neho veľa (práca, otec, brat...), je toho veľa, tak sa to budem snažiť zhrnúť...manžel pracuje v rodinnej firme s otcom a do nedávna tu pracoval aj jeho brat (ten už skoro rok doma leži a všetko ma na saláme)...svokor pred cca 3 rokmi skrachoval a samozrejme, keďže bol založený ich rodinný dom, tak keby nebolo môjho manžela tak im ho zoberú a skončia možno u starkej, teda manžel si zobral na krk hypotéku (teda asi nikdy nebudeme bývať vo svojom :( , svokrovi by už nič nijaká banka nedala, založila sa nová firma a všetky dlhy prešli na manžela a jeho nepodareného brata, ktorý si myslí, že peniaze rastú na strome (narobil veľa problémov a bude ich ešte viac), svokor si asi myslí, že na firemných účtoch sú miliony, lebo rozhadzuje peniaze a dáva ich do niečoho čo nemá zmysle (toto nechcem rozoberať), na firme sú aj nejaké nie malé úvery...táto situácia ma veľmi trápi, niekedy mi z toho býva až zlé, je mi ľúto hlavne mm, lebo on si taký život nezaslúžil a často sú aj hádky medzi ním a jeho otcom, jeho otec všetko zlé zhadzuje na neho, vraj on je na vine v tom čo sa stalo a na firmu chce brať ešte viac úverov, vrazil peniaze do nejakého pozemku, ktorý ani nie je jeho a až teraz si chce na neho vybaviť úver...mm s tým nesúhlasi...proste všetko dookola...snažíme sa aj o bábo, ale myslím si že táto situácia je príčinou, že sa nám nedarí...
@1sandita1 Každý pomôže svojej rodine, je to pochopiteľné. To sa ľahko hovorí tým, čo to nezažili. Ja by som....... Hovno by si keď Tvoji rodičia Ťa prosia.
Ja to chápem.
Len teraz dáko z toho von, aby si Ty a deti netrpeli.
Ja to ťažká situácia. Mám podobné niečo a mám už z toho aj zdravotné problémy, s prežívania.
@natalym Vies co, nie je to celkom tak. Pomoc sa da chapat rozne. Ja som mojej mame poziciavala pravidelne pred vyplatou (nikdy nevratene samozrejme), az ma to raz dopalilo a povedala som nie. Par mesiacov sme sa nevideli a potom zrazu si mama dokazala pomoct sama a uz ma financne nepotrebuje. Vztah mame vyborny a viackrat sme sa bavili o tom, ze jej najviac pomohla prave ta facka odo mna. Takze tak. Ako vravim, pomoct ano, ale nie na ukor svojej buducnosti. Rodicia su dospeli svojpravni ludia.
@1sandita1 Tvoj svokor svojpravne vedie firmu, jeho manzelka s nim svojpravne dobrovolne ostava. Ak je tto tak ako pises, mal by si s nimi manzel sadnut, oznamit im odchod z rodinnej firmy a datum, kedy predava dom, aby vyplatil hypoteku alebo ocakava peniaze na ucte a dom zas prepise na nich. Nic ine nebude bez nasledkov pre vase pripadne deti. A mozes sa na to pozerat ako chces. Je to drsne, ale ako inak sa to da vyriesit? Platit dve hypoteky? Ved on ma tvoj muz o splatku hypoteky nizsi plat!
Bozemoj, keby sa takto spraval zamestnavatel, tak ho roznesu na kopytach.
@1sandita1 fakt to nejako extrémne aktívne nesledujem, ak sa niečo iné v rámci ručenia s.r.o. menilo tak sorry, ale kukni toto:
http://www.ulpianus.sk/blog/rucenie-v-spolocnos...
http://www.sroportal.sk/blog/zmeny-v-s-r-o-od-r...
neboj banka pri poskytovaní úverov firmám bez záruky nič nedá......pri s.r.o je ale dlžníkom firma, nie človek v nej figurujúci........
pri úvere pre FO je samozrejme dlžníkom FO
preto sa pýtam, či hypo bral ako FO, alebo ako s.r.o.
odkial máš prosím, že všetky záväzky prejdú na manžela aj keď odíde z firmy???
@bosoriak ale ten dom sa nedá predať, ako som písala vyššie- jeho suma bola navýšená, aby sa pokryla väčšia časť dlhov, (neviem ako sa to dá, alevraj to tak bolo), čiže hodnota domu je nižšia...čiže keby sa dom predal, tak mm ostane ešte časť na doplatenie (dosť vysoká)...a ten dom máme v takej menšej dedine, tak asi nikto by nedal zaň veľké peniaze...a svokor, už pôsobí vo firme len ako zamestnanec...čiže on je už bez dlhov, má čistí štít...a čo sa týka deti, tak už sa nejaký čas snažíme a nič, čiže to možno bude tak že budeme bezdetný a možno je to aj tou situáciu, že sa nedokážeme uvolniť :(
@katarinamarkova manžel mi to tak povedal, že aj keď sa zruší firma, tak aj tak musí splatiť úvery, ja neviem presne ako to je, musímsa o tom s nim ešte porozprávať, len ja to neznášam veľmi dobre, ke´d sa o tom bavíme....:( možno by sme sa fakt potrebovali poradiť s nejakým právnikom, ale teraz cez leto sa to celkom dá,keďže je robota, ale v zime je to horšie
@1sandita1 ak si bral úvery on ako osoba a potom tie peniaze skončili v podnikaní - áno jeho chyba, platiť ich musí aj bude musieť.
ak úvery brala firma - sú to závazky firmy a bude ich musieť platiť firma! ak v nej on figurovať nebude nemá s tým vonkoncom NIč!
možno by ste sa jednocho stručne jasne len potrebovali porozprávať.......keď máš 2% info o jeho/vašich spoločných financiách, tak riešenie a spôsob nenájdeš nikdy.
rozprávali sme sa o tom a povedal mi , že niekedy to tak fungovalo, že keď boli dlhy na firme, tak po zrušení ako keby zanikli resp boli ďalej dlhom firmy a nie súkromnej osoby, ale už je to nejaký čas čo to funguje inak...teda, úvery sa brali na firmu ale musel podpísať biankozmenku, kde sa podpísal ako osoba...teraz tak banky fungujú, lebo vtedy prichádzali o veľké peniaze
@1sandita1 Tvoj manžel sa neskutočne zamotal, samozrejme vo svoj neprospech. Píšeš, že chcel pomôcť rodičom. to je chvályhodné, ale nemá to s pomocou nič spoločné, jeho otec to mal dobre premyslené a využil ho, keďže teraz figuruje ako radový zamestnanec a ešte syna aj naviguje, čo má robiť. Ako píšeš, firma na tom nie je dobre, takže sa môže zopakovať prvá alternatíva a skrachuje po druhý raz. Koho potom otec donúti zobrať pôžičku? Brat- povaľač asi neprispeje ničím. Čím skôr začnite s manželom riešiť túto vážnu situáciu. Nájdite si dobrého finančného poradcu, ktorý vás nasmeruje. Keď sa navyšovala tá pôžička, to ste už boli manželia? Teoreticky je s. r. o. oddelená od BSM, ale v prípade toho bianko šeku to bude asi inak. Neviem čo sú to, aké praktiky bánk, alebo dcérskych spoločností, ale ten bianko šek môže byť výlučne na tvojho manžela, ako fyzickú osobu a potom ti nepomôže ani rozvod, ak ešte stále nemáte ako manželia oddelené BSM, tak to treba rýchlo urobiť, aspoň od tohoto dátumu nebudeš mať na svojich pleciach ďalšie dlžoby. Keď sú konatelia obaja bratia, dúfam, že aspoň to máte riadne ošetrené- podpisové právo!
Či môžu obaja samostane podpisovať, alebo musia byť oba podpisy. Ako manželka si všetko pozisťuj, veď ide o vašu spoločnú existenciu.
@1sandita1 za mna si najdite nejakeho financneho poradcu, ale nie takeho do vetra, ale normalneho co sa vyzna a pomoze vam, ake mate moznosti, co mozete este spravit, aby ste sa nejak postavili...po dalsie rodina, nerodina z ceresne dolu, nie je nic horsie ako sa zadlzit pre niekoho aj ked je to rodina....v prvom rade porieste financie a svoje zadlzenia a snazte sa toho zbavit, lebo vasu dlho nesplatia ani deti vasich deti... nechcem to tu rozvadzat, ale mam znamych, ktory maju este na svk peniaze milionove dlhy pre ich "uzasne" podnikanie..zamestnat sa poriadne nemoze a ked aj, tak ucty maju kde kade, lebo im vsetko moze zobrat exekutor a aj tak tie dlhy nikdy nesplatia, vyrovnavaju len to nutne, aby neskoncili, zle...a chapem ta, ze tusis po dietatku, ale chces ho priviest do tychto sr...ciek... ano ste v strese ani to nepridava, ale podla mna ti uz aj vesmir chce napovedat, ze najprv nejak porieste svoju situaciu a potom dieta... dlhy a tieto veci su nebezpecne, hocikedy sa pri tom co opisujes s rozhadzovacnym svokrom a lenivym svagrom, moze stat, ze vsetci skoncite s holym zadkom bez vsetkeho.....
@jeennyv tak našťastie tie dlhy nie sú až milionové (teda v eurách nie) ale, keď to pôjde takto ďalej tak môžu byť :(
a nevieš mi povedať ako je to keď sa tie dlhy nadobudli ešte pred svadbou? ja som si myslela, že tie dlhy by nemali prejsť na mňa, ale teraz som už z toho zmätená...nooo niekedy to už tak aj začínam brať, že možno nikdy nebudeme mať deti a možno to bude pre nich aj lepšie, lebo ako som písala vyššie, peniažky nejaké máme ušetrené, dieťatko by sa nemalo zlé, keďže by nám pomohli aj moji rodičia, len ide o to, že tie dlhy by ostali potom na ňom a to nechcem...a svokor si podľa mňa ani neuvedomuje čo robí, on si myslí, že sa to všetko "spraví"...vôbec nemyslí na svojich synov, aj keď je pravda, im dával v minulosti toho dosť...
@marce63 myslí, že tam ani nebol čas na premýšľanie, všetko sa urobilo zo dňa na deň, majetok čo ostal firme sa rýchlo prepísal na inú firmu a teda aj dom na mm...ja som povedala manželovi, že na mňa sa nikdy nezoberie nijaká pôžička...nie neboli sme ešte manželia, keď vznikli tieto dlhy...a teda potom na koho prejdu tie dlhy, keď si uzatvoríme to BSM? snažila som sa niečo naštudovať o BSM a dlhoch pred manželstvom ale nejako tomu nerozumiem...niekedy sa už ani neviem sústrediť na to čo čítam
@1sandita1 Keď sa brala pôžička na firmu a k tomu podpis bianko šeku pre banku tvojim manželom / predpokladám, že šek podpísal ako fyzická osoba/ , dôležitý je dátum, ak je pred dátumom vašej svadby, tak to nespadá do BSM! Pozri si doklady veľmi pozorne, lebo si písala, že pôžička sa neskôr navyšovala, takže ďaľší dátum.... boli ste k tomuto druhému dátumu manželia? Ak nie, tak máš časť problému vyriešeného.
Doporučujem ti rýchlo konať a podať na súd žiadosť o rozdelenie BSM, to že manžel podniká, je dostatočný dôvod, hlavne ten bianko šek. Napíšem IP.
@1sandita1 nemyslim, ze by ste zas museli uvazovat az tak, ze deti nikdy nebudete mat, len poriesit tie dlzne veci treba, lebo to je neskutocny kolotoc nabalovania, ono ci su to mazelove dlhy z pred manzelstva alebo nie, ked ich bude treba platit tak to nikoho nezaujima, ked poslu exekutora tym, ze ste manzelia budes platit aj ty... ved preto casto rodicia prepisuju byt na svoje deti, ked nemaju tak na rodinu atd...
@marce63 ja sa už v tom motám, chcem to vyriešiť, ale netuším ako to najlepšie urobiť, bojím sa , že to ešte zhorším, no áno ako FO to podpísal aj s jeho bratom...a nedajú sa nejako tie dlhy rozdeliť na poly, aby mm splatil jednu polovica a jeho brat nech sa stará o svoju? lebo mm to berie tak, že jeho brat sa na to vyttoto a on to bude musieť splatiť sám....ako sa podáva tá žiadosť? ja som ešte so súdmi nemala nič spoločné a netuším čo treba robiť...
@jeennyv tak neviem či sa tie dlhy budú dať splatiť, keby tam rozhodoval sám mm, tak by si možno poradil, ale keď mu do toho niekto niečo prikazuje (teda, že sa majú brať ďalši a tak)... tak sa s tým nedá nič robiť...ale potom keď zostanú rodičovi dlhy a zomrie, tak ostanú tie dlhy dieťaťu nie?
@1sandita1 Ahoj, až teraz som čítala tvoj príspevok. Takže na bianko šeku je podpis oboch konateľov firmy. Takže splácať budú obaja. Najskôr si vybav rozdelenie BSM.
Napíš si klasickú žiadosť na súd, ako dôvod napíš manželovo podnikanie. Myslím že trojmo, dve odovzdáš v podateľni na súde a tretiu si tam dáš potvrdiť, tú si uschováš.
Pozerám, že bývaš v Nitre, adresu súdu pozri na nete. Pre istotu si vezmi aj USB so žiadosťou, prípadne tablet, ak by bolo treba niečo opraviť, pani v podateľni ti poradí.
Nečakaj a zajtra to podaj. 🙂
@marce63 @jeennyv nebyvam v nr, to som si dala,aby ma niekto z okolia nespoznal :( dakujem vam baby,ze ste ma hned neodsudili a pomohli ste mi, dali ste mi nadej,ze vsetko moze byt este dobre,len keby tvrdohlavy svokor dostal rozum a uvedomil si ze firmu taha ku dnu...tu ziadost este preberiem s manzelom a urcite to podam 🙂

Da sa povedat,ze bol donuteny...teda neviem ako to bolo presne,kedze som tu este nebola,ale jeho otec uplne saliel a keby moj vtedy odisiel a nezobral tu hypo,tak by dopadla zle svokra a to je dobra osoba (cize by skoncili mozno aj na ulici),niekedy sa cudujem ze su po tom vsetkom spolu