icon

Nový byt po rozvode?

streda13
13. jún 2018

Ahojte, som tu už dlhšie, nový nick kvôli anonymite. Mám dilemu a potrebovala by som nestranné názory, poprípade skúsenosti. Nedávno som sa rozviedla, s bývalým vlastníme byt 50/50. Mám možnosť jeho polovicu odkúpiť, byt je však malý a potrebovali by sme niečo väčšie. Alebo byt predáme, rozdelíme sa a ja si môžem kúpiť väčší byt. Pre oba prípady potrebujem hypo, lebo moje úspory to nepokryjú. Samozrejme pre kúpu väčšieho bytu budem potrebovať hypo väčšiu. Neviem, ako sa rozhodnúť. Odkúpiť a časom sa poobzerať po niečom väčšom alebo ísť rovno teraz. Oba prípady majú svoje výhody a nevýhody. Čo by ste robili vy? Ďakujem.

Strana
z2
dandelion94
13. jún 2018

v akom byte bývate teraz a kvôli čomu potrebuješ väčší byt?

streda13
autor
13. jún 2018

@dandelion94 bývame v tom spoločnom ešte stále spolu s ex. Väčší - kvôli deťom, aby mali viac priestoru.

sissy27
13. jún 2018

@streda13 určite by som už rovno išla do väčšieho. Teraz obeháš vybavíš zariadiš všetko aby si to o dva roky riešila znova kvôli druhému bytu? Aký by malo význam odkupovať byt, ktorý vlastne ani nechceš?

evalin88
13. jún 2018

Mas istotu ze ak odkupis jeho cast, ex sa spakuje ??? Nieze sa ho potom nezbavis ??? Skus prezistit kolko by stál ten vacsi byt. Ze v ktorom pripade by bola hipo vacsia...

lubbi1
13. jún 2018

nasla by som si poradcu a dala si preverit, ci na ten vacsi mam... to by som spravila ako prve a potom mozes spekulovat, co spravit

rabiva
13. jún 2018

ahoj pokiaľ ti dovoľuje príjem, tak rieš kúpu väčšieho bytu.

streda13
autor
13. jún 2018

@evalin88 istotu mám, v takýchto veciach je naozaj korektný.

streda13
autor
13. jún 2018

@lubbi1 v obidvoch prípadoch musím brať hypo. výška splátky by bola viac menej rovnaká (zvládam), len dĺžka platenia a samozrejme celková "preplatená" cena by bola iná. Je iné splácať povedzme 15tis a iné 30tis.

elzena2
13. jún 2018

Aj moja mama mala pocit, ze po rozvode potrebuje novy byt, aby sme mali vsetci dost miesta. A samozrejme si zobrala hypoteku aj na renovaciu a zariadenie. Ze ked uz novy, tak pekne, aby to mala po svojom a novy start do zivota atd. Teraz ma cerstvo po 50, zdravotne problemy a hypoteku este na 15 rokov tusim. Uz si je vedoma, ze asi nebude moct robit naplno az do neskoreho veku (ma fyzicky narocnu pracu) a tak plati este aj poistenie neschopnosti splacat hypoteku (nejako tak sa to vola, neviem presne). Takze vydavky velke, ja som sa odtial odstahovala po 4 rokoch do vlastneho, brat tam tiez chodi vlastne len prespavat, mama je cele dni v robote a ked je doma, len si upratuje ten novy pekny byt. A dufa, ze to nejako dokaze splatit este sama, ze nam nenecha dlhy, keby sa nieco stalo.
Za mna radsej vzdy kupovat to, na co clovek ma. My by sme sa uskromnili, ale ona chcela v kazdom pripade vacsi. Situacia a naroky rodiny sa menia. Ked su deti male, mozu mat jednu izbu. Pripadne niekto spi v obyvacke. Mozno casom budes riesit byvanie s novym partnerom (prestahovanie k nemu alebo on ku vam). Deti mozu ist studovat do ineho mesta alebo odidu byvat inde s partnerom. Moze sa stat aj to, ze sa budete musiet prestahovat kvoli tvojej praci. Alebo pride necakana choroba/nehoda v rodine a vydavky budu potrebne na ine veci ako na hypoteku. Tak vela sa moze zmenit, ze za mna radsej sa teraz uskromnit a skusit to nejako vyriesit s co najvacsou istotou.

baboobchod
13. jún 2018

Ja by som teraz odkúpila tú polovicu, to je len papierová zmena, bez fyzického sťahovania. Potom po čase, keď by naozaj nestačil (však partner odíde, tak mínus 1 človek 🙂 ) by som sama s kľudom vyberala niečo väčšie. Teraz sú ceny strašne vysoké, neoplatí sa kupovať ak to nie je nutné. A možno zistíš, že väčší ani nepotrebujete, tak ako píše elzena2.

streda13
autor
13. jún 2018

@elzena2 ďakujem za pohľad. áno, presne ako popisuješ, tá neistota z budúcnosti ma brzdí. že čo keď...?. Na druhej strane, väčší byt sa dá tiež predať v prípade núdze a ísť do menšieho+ z rozdielu vyplatiť hypo. Deti sú menšie, ešte sa tak skoro neosamostatnia. Z čisto finančného hľadiska - to by veľa ľudí nebývalo, kedy si kládli otázky, či sa dožijem zajtrajška atď , tragédie a choroby žiaľ neobchádzajú ani mladých ľudí. A ja nezačínam z nuly, povedzme, že nejakých cca 60% z ceny väčšieho bytu mám. Pri splátkach by som nešla na nulu, ostalo by niečo aj na tvorbu finančnej rezervy, nie veľkej ale predsa. Na druhej strane, na terajší byt som zvyknutá, je prerobený, pre mňa ok. S deťmi sa ale tlačíme. + Tie spomienky, ktoré sa naň viažu, keď sme boli úplná rodina. Neviem si napr. predstaviť priviesť si tam prípadného nového partnera, čo i len na návštevu (v prípade, že by nejaký v budúcnosti bol, momentálne s tým vôbec nepočítam, ale človek nikdy nevie...)

janickacrazy
13. jún 2018

@streda13 No tie pocity máš, pretože je to ešte čerstvé. Nevieš si to predstaviť teraz, ale možno o 2-3 roky to bude úplne v pohode. Aký veľký je ten súčasný byt? Deti máš dve? Ak je to aspon 3izbák, tak by som tam ostala.

duun
13. jún 2018

Zapoj matematiku. Väčší byt = väčšia hypo, ale aj náklady na energie, údržbu, daň. Spíš si všetko pekne do stĺpcov - možno ti výjde, že hoci väčší, ale v závislosti od lokality môže mať nižšiu cenu zakúpenia/prevádzky. Na druhej strane, "zlé" lokality sa ťažko predajú, treba myslieť s výhľadom. Každopádne, ak si pozrieš rozdiel cien medzi 2 a 3 izbovým či 3 a 4 izbovým bytom, tak nie sú tak veľké - najžiadanejšie a aj najdrahšie na m2 plochy sú práve tie menšie, lebo každý sa snaží zakryť takou perinou, na akú má. A väčšina má práve na tú menšiu. Zamysli sa aj nad životom po rozvode - tvoj príjem, zároveň výživné žiaľ netreba brať ako stály príjem (môže sa stať všeličo - nebude platiť, bude platiť iba minimum 28e, lebo bude mať v budúcnosti novú rodinu..). Čím budú deti staršie, tým vyššie výdavky atď. Tvoju situáciu poznáš najlepšie sama, musíš si to rozmyslieť logicky, emócie hypo splácať nebudú.

streda13
autor
13. jún 2018

@janickacrazy áno, asi máš pravdu, po čase mi to možno už nepríde čudné. Deti sú 2 (chalan/baba), izby máme 3. No malé, veľkosťou je na úrovni dvojizbáku. V detskej majú deti vstavanú skriňu, poschodovú posteľ, stolík písací a koniec, takmer sa tam neotočíš. Vadí im, že nemajú súkromie, minimum priestoru na učebnice a hračky. V spálni posteľ, skriňa, k oknu sa dá prejsť okolo postele len bokom. Do obývačky by som eventuálne zmestila posteľ a menší gauč. Skriňu nie. Ako prežiť sa dá, viem, že ľudia žijú aj horšie. Len ide o to pohodlie. Keď sa rozhýbem o pár rokov, to už ako píšete deti budú na odchode. Na druhej strane, za pár rokov je po hypotéke.
@duun jasné, náklady som rátala ako prvé. aj s variantou, že by ex neplatil - ťažšie, ale nie neuskutočniteľné.

eliska13
13. jún 2018

@streda13 chod do väčšieho, keď Ti nevyhovuje tento

janickacrazy
13. jún 2018

@streda13 No ked tvoj ex odíde, tak budete mať viac miesta na veci, lebo jeho veci odídu spolu s ním. Čiže dalšiu skrinu určite nepotrebuješ. Plus neviem aké veľké deti máš, ale tiež sa s hračkami nebudú hrať večne, moj najstarší sa hral s nimi len do 7 rokov. My máme 3 deti a ja sa už teraz teším, koľko miesta bude, ked už hračky fakt nebudeme potrebovať.

streda13
autor
13. jún 2018

Ženy, ďakujem vám všetkým, ešte nad tým budem rozmýšľať čo ďalej a zvážim. Poradím sa aj s deťmi, nech je to naše rozhodnutie. Asi ak nájdem v blízkej budúcnosti niečo vyhovujúcejšie, tak do toho pôjdem. Beriem to tak, že momentálne na splácanie mám. Ak sa situácia časom zmení, dieťa/ deti sa odsťahujú, stále budem môcť ísť do menšieho. Možno by som si časom vyčítala, že prečo som aspoň neskúsila. Pokiaľ nič vhodné nenájdem, budem to brať ako znamenie 🙂

dandelion94
13. jún 2018

my sme boli 6 členná rodina v 3 izbovom byte - 2 rodičia a 4 deti, v detskej izbe bola poschodová posteľ, obyčajná posteľ, skriňa a písací stôl. Najmladší brat spával s rodičmi v izbe, kým sa najstarší neodsťahoval preč., a zmestili sme sa.
Keď ste sa pomestili doteraz ako 4, určite sa pomestíte aj ako 3.

duun
13. jún 2018

.. ešte ma napadlo - neviem, aké staré sú deti - presťahovaním možno noví kamaráti, nová škola alebo dochádzanie a pod.

zooeynka
13. jún 2018

@dandelion94 to je sice pekne, ze vy ste sa pomestili tolki, ale preco zostavat v malom a nevyhovujucom ked ma moznost ist do vacsieho? Kazdopadne pokial autorke nevyhovuje sucasny byt tak rozhodne ho neodkupovat a rovno hladat vacsi

streda13
autor
13. jún 2018

@dandelion94 zmestiť sa zmestíme určite... ale keď je možnosť, že nemusíme?

streda13
autor
13. jún 2018

@duun neviem celkom, čo máš na mysli, ale sťahovali by sme sa v rámci mesta, možno dokonca štvrte...škola, kamaráti atď by zostali.

elzena2
13. jún 2018

@streda13 a potrebujes spalnu? Nemozes mat na 5 rokov dve detske/studentske izby a v obyvacke poriadny roztahovaci gauc (aby si to neodniesol chrbat) a ziadnu postel?

streda13
autor
13. jún 2018

@elzena2 a po piatich rokoch čo? 🙂 áno, dalo by sa aj tak, aj keď neverím, že existuje gauč, ktorý by nahradil posteľ... zničiť chrbát si nechcem, riešila by som určite posteľ.

streda13
autor
13. jún 2018

@elzena2 počítam s variatom, že spálňo-obývačka by bola, ale ak by sa dalo, aspoň trochu súkromia by som rada. ak má ísť o dlhodobé riešenie. na to ale treba m2, ktorých je momentálne málo.

elzena2
13. jún 2018

@streda13 po piatich rokoch bude vsetko inak. 100% sa nieco zmeni, len to nikto teraz nevie, akym smerom.

elzena2
13. jún 2018

@streda13 s tym chrbtom chapem, tiez nie som zastanca spania na gauci.
Inak, stale si nenapisala, kolko mas rokov ty a kolko deti. Pises, ze hladas dlhodobe riesenie. To je pree teba kolko? 15 rokov, povedzme?

streda13
autor
13. jún 2018

@elzena2 a ak sa nezmení ? dúfam, teda, že len lepšiemu. moja babka žije v nemennom status quo už 20rokov 😀 detské budem potrebovať ešte aspoň 10 rokov 🙂

jamika27
13. jún 2018

@streda13 určite do väčšieho! sama to tak cítiš, tak to treba tak urobiť. Niektorí ľudia sú zvyknutý žiť v maličkých priestoroch. Sama mám kamarátku, ktorá si kúpila a prerobila čosi ako väčšiu garsonku - ale jej taký spôsob života vyhovuje, lebo je na to dlhodobo zvyknutá. Ja som vždy potrebovala viac priestoru, tak som ju nechápala. A ešte k tomu keď máš deti a ešte k tomu chlapec-dievča. Z dlhodobého hľadiska určite najlepšie riešenie. A zvlášť, keď nie si ,,sociálny prípad,, a vieš kde máš limity a vieš si zrátať dve a dve. Držím palce

viera
13. jún 2018

@elzena2 Superne si to napisala👍

Strana
z2