Nový byt po rozvode?
Ahojte, som tu už dlhšie, nový nick kvôli anonymite. Mám dilemu a potrebovala by som nestranné názory, poprípade skúsenosti. Nedávno som sa rozviedla, s bývalým vlastníme byt 50/50. Mám možnosť jeho polovicu odkúpiť, byt je však malý a potrebovali by sme niečo väčšie. Alebo byt predáme, rozdelíme sa a ja si môžem kúpiť väčší byt. Pre oba prípady potrebujem hypo, lebo moje úspory to nepokryjú. Samozrejme pre kúpu väčšieho bytu budem potrebovať hypo väčšiu. Neviem, ako sa rozhodnúť. Odkúpiť a časom sa poobzerať po niečom väčšom alebo ísť rovno teraz. Oba prípady majú svoje výhody a nevýhody. Čo by ste robili vy? Ďakujem.
ja by som išla do väčšieho musíš si povedať, že to zvládneš 🙂
Ak sú obe možnosti riešiteľné, tak mal kolega na rozhodovanie taký dobrý spôsob. Vezmeš si mincu a hodíš ju, s tým, že každej strane priradíš možnosť. Potom sa pozrieš na výsledok a často až vtedy si vlastne uvedomíš, čo presne chceš. A rozhodneš sa (bez ohľadu na to, čo padlo).
Píšem to preto, elbo mám dojem,, že ty si si to spočítala a vlastne si sa rozhodla, že chceš/ideš do väčšieho. Akurát si to teraz musíš dobre odôvodniť "ospravedlniť" sama pred sebou a hľadáš si dôvody "aby neboli spomienky", "nedá sa to dobre zariadiť", "finančne to zvládnem". V pohode.. nekritizujem, toto je pre ženy typické a sama to občas robím. Ale potom si poviem, bože, ja tú knihu/šaty hocičo proste chcem. Mám na to a zaslúžim si to, nepotrebujem ospravedlnenie. Bodka.
@duun Prepáč, nemyslím si, že si potrebujem niečo ospravedlňovať...alebo uvažovať, či si "zaslúžim" väčší byt. Od začiatku píšem, že obe možnosti sú riešiteľné. Neviem, prečo by som si mala zaslúžiť nejakú kritiku. Je to závažný - pre mňa - krok a nechcem ísť do toho bez rozmyslu. preto som chcela počuť názory prípadne skúsenosti iných žien, ktoré niečo podobné riešili. Či mi niečo pri úvahách neuniklo. ako som písala, obe možnosti majú pre a proti a inú výšku risku. Diskutujúca verejnosť sa tu prikláňa viac k verzii hrať na istotu - viď príklad mamy Elzena2, čo je veľmi rozumná verzia. Ale zas úprimne, aj jej prípad sa dá riešiť. Ak mama by nezvládala eventuálne platiť, tak hádam stále byt môže predať, keď už navyše žije sama iba so synom alebo nie? Takisto nedajbože v prípade smrti dlh sa dá opäť riešiť predajom bytu a dokonca si dovolím tvrdiť, že by aj zostalo niečo pre dedičov. Takže nie, nehľadám ospravedlnenie, hľadám odpoveď...Investovať do nehnuteľnosti, alebo nie, budúcnosť je neistá... Alebo radšej investovať viac do zážitkov, dovoleniek. Neviem, väčšina z vás tu asi nemá hypo a mohla si dovoliť kúpiť byt, ja však bohužiaľ nie. Ale áno, rozhodnúť sa musím ja.
nerieš to na 10 krat, keď chceš väčší byt tak ho kúp teraz a nie potom zase riešiť vybavovaččky a podobne
Ja by som zostala tam kde som. Peniaze sa Ti zídu, radšej ich zhodnoť.
@saslavka73 jasné, peniaze sa zídu vždy 😁 aj preto nad tým silno uvažujem.
@streda13 ja ti tak poradim. Zvaz svoju financnu stabilitu, ak si si ista ze budes vediet splacat vacsi uver uplne v pohode bez toho aby ste si museli odopierat, rovno si kup vacsi pre Vas idealny byt. Avsak ak nemas uplne stabilny prijem, radsej by som odkupila tu polovicku, zostala tam este chvilku kym dosetris v hotovoti a odstahujes sa neskor. Je lepsie mat maly utulny vlastny byt, ako velky luxusny a stres z toho ci to budes vediet v pohode splacat
@henikav ďakujem, na veľký luxusný neašpirujem, len trochu priestrannejší ako ten čo máme 😀. finančnú stabilitu mám, mám veľmi dobre platenú prácu, kariérne by sa dalo ísť ešte vyššie, ale musela by som obetovať vo väčšej miere čas pre rodinu a to nechcem. navyše neviem, čo prinesie zajtrajšok, to však nevie nikto z nás. takže splácanie by som zvládla a nestrádali by sme. ale ako tu viackrát odoznelo, peniaze sa dajú použiť aj inak. pár krát sa ešte na to rozhodnutie vyspím 😀
@streda13 neviem ci mas deti, ak nie ja by som radsej zostala v mensom a dosetrila. Ale ak mas deticky a nemaju mat svoj pohodlny priestor, v takom pripade by som sa radsej prestahovala, hlavne ked ako pises mas financnu stabilitu. Investicia do bytu nikdy nie je stratena, tu hodnotu mas, ak nieco, vzdy ho vies predat
@henikav mám 2 . veď práve, aj ja si hovorím, že v najhoršom predám . poprípade deti odrastú, nebude mi možno treba veľký priestor. a zas na druhej strane vidina skoršieho splatenia.... je to ťažké rozhodovanie. každý názor, ktorý tu padol, má v sebe kus pravdy. naozaj zatiaľ neviem.
Ano byt môžeš predať ak nemáš na splácanie potom čo? Prenájom či opäť menší byt? Treba si uvedomiť že za predaný byt musíš potom vyplatiť zbytok hypotéky + cenu menšieho bytu. A kedže nemudeš mať na hypotéku, tak nemôžeš môcť ani čakať s predajom a byt môžeš predať aj za menej ako si ho kúpila(pod cenu). Byť sama s 2 deťmi je dosť ťažké aj bez hypotéky na ktorú bude sama. Môže prísť choroba či úraz a vypadneš z roboty na pol roka-rok. Čo potom? O pár rokov nebudeš počuť iné len - zo školy ideme tam a tam a chcem ísť aj ja ale potrebujem peniaze, potrebujem nové rifle....a to budeš mať dvojmo,Alimenty ti to nepokryjú a na bývalého by som sa nespoliehala, môže si založiť novú rodinu a na deti prispievať len výživné a bič naviac....Ak pôjdu na strednú budeš mať na intrák, vreckové , oblečenie pre pubertiakov, každému mobil s kreditom alebo ešte lepšie s paušálom,veci do školy,nájomné, hypotéku? Ber to tak že pokiaľ sú deti malé - 3-izbový byt pre teba a 2deti bude stačiť a ak budú väčšie, pôjdu študovať alebo doma budú len prespávať.
Malé deti ´- malé náklady, veľké deti -veľké náklady.
@streda13 ja osobne by som asi ostala v akutálnom byte. Aspoň na skúšku, ako to bude fungovať. Spomienky časom vyblednú a nový partner ešte nie je ani v dohľade, takže ako dôvod ku kúpe nehnuteľnosti mi to príde dosť hmlisté 😉 Čo sa týka priestoru, bude vás tam o jedného menej a aj keď budeš mať deti doma ešte minimálne 10 rokov, hypotéku na väčší byt, by si platila ešte ďalších 15-20 rokov, ako píšeš sama. A raz sa decká odsťahujú. Možno aj skôr, ako rátaš - internát už je veľká zmena, ak máš doma mládež len na víkend. Ja by som s nimi radšej chodila po dovolenkách, ako drela na statky, v ktorých raz aj tak ostaneš sama, alebo v lepšom prípade vo dvojici.
@streda13 nechápem, keď v ňom budeš bývať už bez ex, aj tak bude malý? Ja osobne by som.sama s deťmi do väčšieho nešla a nebrala by som si na krk ďalšie záväzky. Prežila by som aj v jednoizbáku a oni tiež. Radšej menej stresu a šetriť si... Decká pôjdu na školy, budú ešte potrebovať pomoc... Sama žena to má ťažšie ako sám chlap :-/
@sasesoe nie každá banka má možnosť mimoriadneho vkladu bez poplatku. V dnešnej dobe keď sú úroky na hypotékach nízke (okolo1%) si veľa ľudí neuvedomuje že je len otázka času kedy pôjdu úroky zas hore a hypotéka sa automaticky po skončení fixácie zdvihne. A pri vysokých hypotékach to môže byť citeľné. K úrokom okolo 3,5%-4% sa už asi nevrátime, ale nikto nevie ako to bude vyzerať o 10rokov.
@streda13 som v podobnej situacii.
Rozviedli sme sa, financne vysporiadali a ja som zacala hladat byty. Do finale sa dostali 2.
Maly, ciastocne prerobeny. S dvomi detmi by som sa tam zmestila, ale tipujem, ze o 4-5 rokov by uz bol fakt tesny. V pripade, ze si najdem kamosa, tak ho tam nezmestim.
Vacsi, uplne povodny stav, ale vyborna dispozicia. Okrem ceny splnal vsetko co som hladala.
Vyhral vacsi. Rozdiel bude cca 20 000€, ale pracu mam stabilnu, tak si verim.

Ak chces pre deti nieco vacsie tak nema zmysel riesit teraz odkupovanie druhej polovice ak vam to nebude stacit, proste ho predajte a kazdy si chodte po svojom...