Nový život - sťahovanie do zahraničia
Ahojte priatelia.
Ani neviem kde začať, na úvod asi to, že manžel chce aby sme odišli zo Slovenska. Argumentov má dosť, ok má vo veľa veciach pravdu. Hlavným jeho argumentom je možno strach, alebo zlý pocit z diania v našej krajine..ako povedal je presvedčeny, že v najbližších rokoch, možno desatrociach tu bude ťažký život, boji sa eskalácie konfliktu u našich susedov a dopady na nas, nikto by sme neverili že sa niečo také môže stať v 21 st...ide mu prvoradé o deti, máme ich 3. Viem, možno sa Vám to bude zdať smiešné, že čo riešime atď aj to chápem aj
mne to príde smiešne a potom zas nie,....a že máme menej pozerať Markízu? Pre info tv nemáme 4 roky, načo sa zahlcovat blbymi info, ale teraz je to iné, vyhnúť sa tomu nedá, rieši sa to vsade. A viem že keď sú tu témy ako napr.bojim sa co sa bude diať, tak
výsmech a vymazanie temy, preto radšej píšem anonymne.
Prečo vlastne píšem, ani neviem čo chcem počuť, asi sa len vyrozprávať že mám strach ako to zvládnuť. Už nemáme 30, prispôsobiť sa novým veciam, novej krajine, zvykom...my s manželom podnikáme, ale keďže neviem uplne dobre jazyk, podnikanie v zahraničí neprichádza do úvahy, čiže aj toto je vec, ktorej sa musíme vzdať, ale pravdou je že o financie sa nebojím našetrili sme dost, dom v novej krajine by bol v našom vlastníctve bez hypotéky. Ďalšia vec deti a nové institucie a všetko no..skrátka opustiť všetko a zvyknúť si inde...i keď teda možno s možnosťou návratu v buducnosti, chceme si tu nechať jeden byt, nechceme úplne spáliť mosty, máme tu rodinu. Pre info v tej krajine máme priateľov, ktorí nám budú pomahat s legislatívou a všetkým potrebným, je tam aj SK- CR komunita.
Odišiel už takto niekto kto chce lepšiu budúcnosť pre deti..aj keď nám je tu dobre, práca, rodina, priatelia...ale na druhej strane obavy a slabý pocit bezpečnosti.
Prepáčte za chyby a chaotické písanie.
Môj postoj je taký, že ak mám brať do úvahy deti a ich bezpečie príde mi to najlepšie čo môžem spraviť. Ale realita a celé to prijať, mi príde veľmi ťažké.
Neviem akosi je to cele divné 🤔 v prvom rade uplne zatajujes kam chcete ist tym padom ti mnohe nevedia poradit, mozno maju skusenosti,mozno v tej krajine ziju alebo zili...uz ako boko vyssie spomínané v Nemecku a Rakusku si nehnuteľnosť nekupis bez minimálne pol miliona to mas tolko na účte aby si nemusela brat hypo a potrebujes riesit nejaké sťahovanie za lepsim zivotom? Pri toľkých peniazoch mozes mat tym padom luxusny zivot bez problemov a nic nepotrebujes riesit inak by ste isli od riadnej nuly kedze jazyk neovladate ....2,5€ na mesiac na zivot je aj v zahranici dost cize by to musela byt aj poriadna praca s dobrym platom a museli by ste makat obaja poriadne
Mna vzdy lakal zivot v zahraničí aj sme zvazovali a to pritom by aspon muz nemal problém ani tam si nájsť pracu na vyssich pozíciách...takze sitreba poriadne vsetko zvazit a pozriet.realne sumy a ceny...isli by ste od totalnej nuly kdezto tu uz mate vybudovane aj to podnikanie
@oranzovyvevericnik nie raz sa stane, že komunita ma len silné reci a nepomôže.
@lubina je možné ho zaradiť do súkromnej školy, platí sa 200 E mesačne, ale skúsim sa informovať na medzinárodnú školu. Áno pravidelne náklady pre našu rodinu sú zhruba 2,5 nakoľko nebudeme platiť hypotéku čiže viac ako máme tu na SK.
@oranzovyvevericnik, komunita im pomoze sa zorientovat, kde su lacnejsie potraviny a vyhodnejsia poistka. Tym moznosti komunity koncia. Teda ak nechces najblizsich 12 generacii zit v jazykovom a spolocenskom ghete povodnej krajiny. Ale v takom pripade je ovela lacnejsie a jednoduchsie zostat doma.
Z hľadiska bezpečnosti ani pánbožko nevie, ako sa situácia vyvinie a z ekonomického hľadiska a životného komfortu pôjdete dole vodou, aspoň najbližších niekoľko rokov.
Nuž ja neviem, ale rok ubehne ako voda, zásoby mate na rok, ja si reálne neviem predstaviť, že potom nabehne do prace s c1 a bude zarábať okolo 2500,plus náklady na súkromnú školu, plus kadečo, čoho je extra veľa. Ta tajomná krajina bude asi na lepšej úrovni ako sk, tým pádom aj náklady vyššie. Už to začína byť trochu zvláštne ako píšeš.
zili sme v zahranici 8 rokov, dve rozne krajiny sme vystriedali, deti boli este malicke vtedy. Jazyk danej krajiny sme neovladali, ale ovladame velmi dobre AJ a v pohode to stacilo. Ale ak by sme nevedeli dobre anglictinu, to si neviem vobec predstavit, ako by sme tam fungovali. Za mna hovorim ze v takom pripade by som sa urcite do zahranicia nestahovala, ked sa neviem dohovorit. Ono to nie je len o tom, ze vam znami pomozu zo zaciatku s kupou domu, poistenim s inymi formalitami, ale k beznemu fungovaniu s 3 detmi potrebujes komunikovat - skoly, lekari, urady, rozne aj necakane situacie, proste bezny zivot…Aj tak to bude pre vas narocne - zvykat si na novu kulturu, novy zivotny styl, bez rodiny, priatelov a nie to este bez jazyku. Najskor by som zamakala na jazyku a posunula plany na stahovanie na neskor.
@maciatkolulu čo konkrétne ti pripadá zvláštne?... jasne je že manžel by musel pracovať a aj chce, nevydrzi nič nerobiť, z úspor tiež nechceme žiť do neviem kedy.. mohol by sa uživiť niekde v službách, určite nie v riadení manažmente atď..
@lucitta9 ďakujem, áno plány sú posunuté, anglicky nemôžem povedat že viem, ale dohovorim sa negramaticky. Jazyk danej krajiny som sa už začala učit v minulosti, no len základy, žiadna komunikácia, gramatika..viac menej slovná zasoba. Samozrejme že sa nestahujeme zajtra, mali by sme dobru časovú rezervu ešte sa tomu venovať a zdokonaliť. Viem že jazyk je skrátka gro.
v sluzbach bez ich jazyka? drzim palce. 2 roky som zila vo FR a darmo som mala statnicu z AJ a VS diplom, nikde ma s cca B1 francuzstinou nechceli, robila som detsku opatrovatelku jednej rodine za minimalnu mzdu. urob si prieskum prac.trhu v tej krajine, pracovne portaly a ake pozicie maju, co vyzaduju a ci aj jazyk
Aký je vlastne dôvod na odchod?z napísaného som to nepochopila.S 3 deťmi určite nie a ešte bez jazyka a istej práce.
Ja ta nechcem odradit, uplne vas chapem. Tiez mame v plane znovu odist mimo SK. Len naozaj treba mat realne ocakavania a neidealizovat si to. Zalezi aj aka je to krajina - niekde sa AJ v pohode dohovoris vsade a su krajiny, kde potrebujes lokalny jazyk. Ale urcite s 3 detmi musite byt schopni beznej komunikacie.
A z uspor by som urcite nezila, vselico sa moze udiat, peniaze sa rozkotulaju raz dva.
Tak Švajčiarsko to určite nebude, lebo za 2500 tu využije akurát tak jedna osoba .
Ak chcete ísť von, zaplaťte si na Slovensku súkromného učiteľa jazyka a drviť, drviť.
Môj manžel prišiel za mnou bez jazyka a bola.to.katastrofa..ani by si nevrzol.
Deti sa rýchle.naucia.
Ale vzhľadom aj k vašej aktuálne a dobrej situácii, podnikáte obaja,darí sa vám, by som ešte ten odchod zvážila. Ja.leby sa mám na Slovensku dobre, nejdem nikam. A už vôbec nie s 3 deťmi a bez jazyka.
Mne pride ze naklady 2,5 tisic na mesiac na nejaku "vyspelu krajinu" nejako malo pre 5 ludi. Vsak len podnajom musi byt vratane energii okolo 1000eur pre 5 ludi (typujem ze dvojizbak to nebude) + potraviny 500eur (uplne minimum) + benzin, oblecenie, skola, skolka... Ako netvrdim ze 2,5 tis je malo ak ma clovek mozno vlastne byvanie ale ak nie tak mi to pride ze aj na Slovensku by ledva vyzil s takou sumou.
Inak ten dôvod som ani ja nepochopila. Do zahraničia idú väčšinou mladí, aby si zarobili na živobytie, nemuseli brat hypotéky atď. A vy idete zahodiť rozbehnuté podnikanie, vybudované zázemie a ísť obaja lopotit do sektoru služieb bez jazyka? Mne toto rozum akosi neberie.
Neviem, kde je ta krajina zaslubena, ale tak mi to najskor vychadza na tu za siedmymi horami.... patclenna rodina vyzije z 2500, sukromna skola stoji 200 a pri tom je krajina podstatne vyspelejsia ako sk.... A staci, aby robil manzel v sluzbach bez poriadnej znalosti jazyka a v pohode pokryjete naklady... No, alebo mas skreslene informacie ty alebo ich skreslene podavas nam, ale v tejto podobe je to hodne nerealna krajina.
@vroni ktorá krajina nie je vyspelejsia ako SK?😄 Možno že zle podávam info, manžel by sa uživil v službách, bolo myslené podnikal by sluzbach, 2,5 nie je problem v zahraničí zarobit. Odrazam sa od reálnych nákladov, myslím že informácie nemám mať prečo nesprávne, nakoľko ich mám od priateľov kt.tam žijú 16 rokov, majú deti a sme v pravidelnom kontakte.
Manžel chce podnikať v službách v zahraničí a neovláda jazyk? Tak by som si už teraz zaplatila kvalitný jazykový kurz.
@tana85 poznám, mám vyštudovaný frj, pobyty, VŠ vo fr, aj tak bol problém nájsť normálnu prácu
Mne to pride od vas ako rodicov hrozne sebecke. Vy s muzom uz planujete, zistujete a nazor vasich deti vas vobec nezaujima. Predpokladam, ze najblizsi rok sa neplanujete stahovat, to uz bude mat vase najstarsie dieta 16 rokov. Neviem si predstavit ten sok co to decko zazije. Chcete ich odrthnut od rodiny, kamaratov len preto, ze vy dvaja sa bojite. Kto sa neboji buducnosti? Je jedno kde zijes, ten strach budes mat vsade. Podla mna si iba viac skoplikujete zivot.
No...ja len za seba mozem povedat, ze ja sa napriklad obavam vysledku dalsich volieb. Bojim sa, ze sa k moci opat dosatne Smer, Hlas, fasisti a pojde to tu cele do haja... Ale vojny sa nebojim napriklad. Verim, ze vojna na Ukrajine sa do roka skonci a my sme v NATO tak sme safe.
Ja som uz v zahranici zila, no bola som tam strasne nestastna. Hoci tam vela veci fungovalo dobre, nechcela som tam zit.
zdravim, ja by som to ponala poradim takymto : 1.mat pracu 2.skoly pre deti 3.ubytovanie... jazyk jasne je ako pred najdenim si prace... ale bez prace by som do zahranicia nesla, neviem mozno nie som dobrodruh, ale nemam nervy na to behat po pohovoroch a dufat, ze hadam coskoro nieco vyjde... radim prebrat to s detmi co najskor, ja byt 15 rocna slecna, tak sa na vas dost nahnevam, ze taketo velke rozhodnutie riesite len vy dvaja a kaslete na zvysok rodiny... 15 rocna slecna uz ma nazor, neznic si vztah s dcerou... akokolvek sa rozhodnete, tak si to naozaj zvazte, bude to stres, vela vybavovaciek, par slz aj a mozno aj hadok... ked uz taky krok urobit, tak si musim byt na 200% ista... mozno este pockajte ako sa kriza naplno prejavi, ci budete vobec vediet sa v danej krajine vobev potom zamestnat, na sluzby v krize kazdy kasle a riesi ako prezit...
Aká je to krajina?
@oliverceky prísne tajná 🙈
2500 nie je problem v sluzbach zarobit? Tak to by ma fakt ta krajina strasne zaujimala. Lebo v tej, kde zijem ja, je zarobit 2500 v sluzbach cista utopia. Sluzby su snad vsade najhorsie platena oblast. Proste aby pat ludi z jedneho platu nekvalifikovanej sily dobre zilo je mimo reality. Ked by bol muz spickovy kardiochirurg alebo senior analytik/sekuritak v it, tak ano, to by slo. Zacinajuci cudzinec vo vyssom veku a sluzby - no way.
Ale tak napíšem Ti blízkych čo odišli. 1.Kamoška odišla do Rakúska, manžel mal vybavenú robotu a ona s deťmi šla za ním po určitej dobe a to tam už mala dvoch bratov. Začiatky boli pre nu ťažké, lebo nevedela po nemecky ani mäkké f. Deti sa jazyk naučili pomerne rýchlo. Prvý rok v škole však opakovali ročník. Ona si robotu nasla po cca roku.
2. Kamoška odišla do Nemecka, mala tam švagrinnu. Bez deti a mali čo robiť pokiaľ sa ako tak udomácnili.
3. Kamoška zobrala svoje 2 deti a odišla do USA, jazyk vedela, keďže tam žila takže to bolo obrovské plus. Staršia si zvykla rýchlo späť sa vrátiť nechce, mladšia odišla, nezvykla si, nechcela tam ostať, je na SR.
4. Švagriná žila v Anglicku, Španielsku, Holandsku, USA (NY, California, San Francisco) bezdetna s angličtinou C1 a mala čo robiť v každej krajine pokiaľ si našla dobrú prácu.
5. Známi odišli do Kanady 2 deti. Po 2. mesiacoch sa vrátili späť. Nevedeli si zvyknúť a deti tam trpeli.
6. Kamoška odišla na Nový Zéland, bola tam mesiac a vrátila sa späť. Nevedela jazyk, bývala u tety a aj tak to nezvládala.
7. Kamoška odišla do Nórska a neskôr do Dánska, manžel je doktor takže to mala o dosť jednoduchšie. Ona do práce chodiť nemusela, dcéra sa narodila tam.
Takže bez jazyka by som tam nešla, 15 ročne dieťa pokiaľ nevie jazyk to bude mať v škole ťažké tak treba počítať s tým, že sa môže "postaviť na zadné". Keď tam mate známych tak nech ide prvý manžel a spraví tam nejaké zázemie a ty s deťmi sa účte doma jazyk, aby ste niečo vedeli. Ale ak má dieťa 15, pokiaľ pôjdete bude mať 16 tak to je už SŠ čiže o to,to bude trosku ťažšie. Ale na začiatku to nikto nemá na ružiach ustlané. Výhoda je, že tam máte kamarátov, len či budu až tak nápomocní,kto vie.
Príde mi zvláštne, že nie najmladší ľudia, s dvomi deťmi, z toho jedno v puberte, s dobrým zázemím, nezazatazeni hypo, dlzobami, chcubodist do krajiny, kde majú rezervu(finančnú) tak na rok bez znalosti jazyka. Absolútne divne. Lebo tvoj manžel bude rad, ak ho vezmú reálne za umývačka a môže mať aj 3 vysoké školy, aj kebyže sa vypracuje za rok s jazykom, aj tak bude začínať od nuly(ak to vyše 40rocnemu človeku, možno viac nevadí....) a môže vám komunita medové fúzy ťahať popod nos kolke chce. Staršie akokoľvek ovláda jazyk, neovláda ho na úrovni vrstovnikov a na úrovni pokračovať v štúdiu, tam, kde skončí, čo je neprijemne pre nast ročného. Rovnako vás zaľúbená zem nebude vítať s otvorenou náručou, že ste už tam iba vy chýbali.... A kriminalita, bezpečnosť je kde taka top? Lebo tento dôvod mi príde ľahko od veci. Keď by odchádzala mladá rodina bez zázemia, s túžbou sa vymakat, ako ôk, je to ťažké, ale ôk, ale tebe reálne nerozumiem. Nikto ti nezabezpečí, že inde to bude bezpečnejšie, zaručene pôjdete smerom nadol v zahraničí a rapídne. Ak to nevadí a stoji vám to za to, hör sa do toho. Návrat na sk by tiež nebol podľa mňa ružový. Ale každý ako uzná. Inak v dnešnej dobe, keď už pomaly skolkarky ovládajú aj, nj,Fr po celom svete, dvaja v strednom veku sa len tak ľahko bez znalosti jazyka na pracovnom trhu vo vyspelej krajine neuchytia. Teda okrem spomínaných top flekov umývača atď, ktoré sú aj top platené.

@katka2602 Preco by mala? Ved tam maju komunitu, ktora im pomoze. Chce vseobecny nazor, nepotrebuje, aby sa tu na nu zlietli supy s vysokou skolou zivota a komentovali krajinu, v ktorej nikdy neboli. Lebo to je viac realne ako to, ze sa tu ´´najde´´ mamicka, ktora tam byva.