Nový život - sťahovanie do zahraničia
Ahojte priatelia.
Ani neviem kde začať, na úvod asi to, že manžel chce aby sme odišli zo Slovenska. Argumentov má dosť, ok má vo veľa veciach pravdu. Hlavným jeho argumentom je možno strach, alebo zlý pocit z diania v našej krajine..ako povedal je presvedčeny, že v najbližších rokoch, možno desatrociach tu bude ťažký život, boji sa eskalácie konfliktu u našich susedov a dopady na nas, nikto by sme neverili že sa niečo také môže stať v 21 st...ide mu prvoradé o deti, máme ich 3. Viem, možno sa Vám to bude zdať smiešné, že čo riešime atď aj to chápem aj
mne to príde smiešne a potom zas nie,....a že máme menej pozerať Markízu? Pre info tv nemáme 4 roky, načo sa zahlcovat blbymi info, ale teraz je to iné, vyhnúť sa tomu nedá, rieši sa to vsade. A viem že keď sú tu témy ako napr.bojim sa co sa bude diať, tak
výsmech a vymazanie temy, preto radšej píšem anonymne.
Prečo vlastne píšem, ani neviem čo chcem počuť, asi sa len vyrozprávať že mám strach ako to zvládnuť. Už nemáme 30, prispôsobiť sa novým veciam, novej krajine, zvykom...my s manželom podnikáme, ale keďže neviem uplne dobre jazyk, podnikanie v zahraničí neprichádza do úvahy, čiže aj toto je vec, ktorej sa musíme vzdať, ale pravdou je že o financie sa nebojím našetrili sme dost, dom v novej krajine by bol v našom vlastníctve bez hypotéky. Ďalšia vec deti a nové institucie a všetko no..skrátka opustiť všetko a zvyknúť si inde...i keď teda možno s možnosťou návratu v buducnosti, chceme si tu nechať jeden byt, nechceme úplne spáliť mosty, máme tu rodinu. Pre info v tej krajine máme priateľov, ktorí nám budú pomahat s legislatívou a všetkým potrebným, je tam aj SK- CR komunita.
Odišiel už takto niekto kto chce lepšiu budúcnosť pre deti..aj keď nám je tu dobre, práca, rodina, priatelia...ale na druhej strane obavy a slabý pocit bezpečnosti.
Prepáčte za chyby a chaotické písanie.
Môj postoj je taký, že ak mám brať do úvahy deti a ich bezpečie príde mi to najlepšie čo môžem spraviť. Ale realita a celé to prijať, mi príde veľmi ťažké.
@tenerifka Zdravotnictvo na Slovensku je dno? Boze ludkovia, prajem vam zazit zdravotnictvo v UK, a mozno vtedy by ste si uvedomili ze vobec sa tu nemame tak zle. Ludia maju strasne skreslene nazory ze vsetko na Slovensku je otrasne a zle a v zahranici je vsetko uzasne, clovek tam zarobi x nasobne toho co na Slovensku, nakupi si tam domy, byty... No urcite ze to tak nie je.
@tenerifka ze zdravotnictvo na SR je dno? ako nie je to tu ruzove ale od dna to ma isto daleko. Tak v USA kde sa k zdravotnej starostlivosti dostanu len ti s peniazmi? alebo zdravotnictvo v Uk kde teraz boli stovky umrti pri chripke a respir. chorobam lebo ludom sa nedostala zakladna zdravot. starostlivost?
A najlepsie ak hodnoti niekto kto tu 20 rokov nezije. Ale vsak ano jedna babka povedala...
Presne. Skuste len porovnat starostlivost o tehotne zeny v UK a na Slovensku. Na Slovensku maju x roznych vysetreni, pravidelne navstevy u gynekologa, pravidelne sona atd. V UK odmeraju par krat zene velkost brucha a tym to aj konci. Tam pred koncom 1 trimestra sa zena ani nedostane ku gynekologovi.
No, ja len viem ze som sa nevedela dovolat pomoci v UK ked som mala zdravotne problemy a musela som letiet na SK aby sa mi dostalo adekvatnej zdravotnej starostlivosti. Takze ja len tolko k tomu...
@tenerifka ako zeny zase klud, uplne dno nase zdravotnictvo nie je, mame male lekarov ano, poistovne skor myslia na svoj zisk ano, ale dostanes sa k zdravotnej starostlivosti, lekari ta vysetria, niekde to je lepsie a niekde horsie, ale celkovo to takto zhodnotit je hovadina. pod do ba na nou alebo do kardiocentra. si lekar? mas to zazite na vlastnej skusenosti? nie, nemas sajn iba pocuvas od inych. potom. mozme aj v usa pocuvat ako je zdravotnictvo na hovno, pre chudobnych ano, pre bohatych je uplna topka... u nas to mas poodbne, len s ohladom na mesto skor.
@tenerifka nie je to idealne ale dno to urcite nie je. Ano jedna babka povedala. A cesko teda poznas velmi dobre ked vies tak porovnat ze je na urovni tenerife? aj tam mas rodinu? ked s takou istotou porovnavas? a urcite medzi sr a cz nie je az taky priepastny rozdiel ako to tu ty s istotou tvrdis? ale vidim ze si odbornicka aj na rumunsko a moldavsko. Hlavne ze o UK zdravotnictve si nikdy nepocula.
Netreba tenerifku brat vážne, vo viacerých diskusiách takto píše o SK, lebo veď jej známi povedali. Doťahuje sa s druhými ako keby tu naozaj žila.
@teleskop ja neviem porovnat kedze v zahranici som nezila ale tiez poznam vela ludi co ziju v zahranici dlhodobo ale zdravotne veci chodia vzdy riesit na slovensko. Ja som len raz zazila teda muz ked skoncil na jyske na rhodose. Ako starostlivost super ale kedze sme mali zaplatene sukromne poistenie tak ho hned odviezli do sukromnej nemocnice. Ten "3 pobyt " ho vysiela asi na 2500eur takze neviem porovnat so statnym zariadenim. Ale myslim ze nikde to nie je idealne hlavne co sa tyka odbornikov a zavaznych diagnoz.
@zuzinabila myslela som odchod do zahraničia z SK v určitom veku, keď deti v puberte už majú nejakú svoju partiu kamaratov, krúžky, skola…pri menších deťoch by som neváhala.
@orangiiina aj ja som si vsimla (lebo ten jej nick je naozaj dost zapamatatelny) ze o SR sa zrovna pekne nevyjadruje. Ale to su vzdy taky co 20r. tu neziju a vsetko vedia najlepsie a dokonca este aj o okolitych krajinach lebo tam maju zopar znamych ako keby iny ludia nemali.
@tenerifka vieš čo ja radšej idem na sk k Dr, ako v at, ver, never, ale idem. Nehovorím o špecializovaných strediskách vo Viedni, kde čakáš tiež na termín ako blbec, ale o menších mestách dedinách, kde nie sú PEDIATRI, kde doktorka rieši starých ľudí a novorodencov, kde je čakáreň 2x4 metre, stojíš s chorým deckom vonku na daždi, napríklad. Tak idem na sk. Štítnu mi riešia presne rok a nevedia sa pohnúť. Nepoviem, čakáreň je pekná, nečakás dlho v čakárni v tomto prípade, ale môžem to kašľať, keď sa nevedia pohnúť dopredu a si len nejaké číslo poistenca a nie človek, ako stroje. Nuž na sk škaredé, naprd, ale.... Takže ja mma priamu skúsenosť a častú. Iste debili a pochybenie je všade, vo všetkých krajinách, ale sk rozhodne nie je dno. Navyše ten kto na to ma, alebo chce, môže byť aj na sk na súkromných klinikách. Mrkni si to dno na detskej kardiológii na Kramároch napríklad. Mrkni sa na tých odborníkov, Neurochirurgie atď. Ja im ďakujem, že mi pred 25 rokmi zachránili dieťa. A môžem zvysoka kašľať ci sme mali luxus alebi nie. Zdiagnostikovali a reagovali promptne, aj v tach mínusových podmienkach, píšem, že chyby sa deje aj nedbanlivosti aj nevrlost, aj všetko zlé, ale to sa deje a je MOŽNÉ všade...
Ja porovnám jeden a ten istý úraz v dvoch krajinách. Pád so schodov, úder hlavy, niekoľko minútové bezvedomie. SR - pohotovosť, CT hlavy, vyšetrenia. Holandsko - pokiaľ dýcha, vie chodiť, neodpadava otočili ju vo dverách. O zdravotníctve UK sa tu už bavíme svagrinna zapal oka nikto to nebral vazne mala si kúpiť kvapky a hotvo. To mi chceš povedať, že tam kde žiješ nikto nezomrel z nedbanlivosti lekára? Ale prosím Ťa. Neviem čo presne znamená to dno, ale za zdravotnícke dno môžeme považovať napr. zdravotníctvo v Kambodži.

Zakladatelka, este k pocasiu, tu nie su v lete horucavy ako na juhu Spain, toto je Atlantik a jeho ostrovy, podobna klima po cely rok, v zime prijemne, na jar a jeseñ idealne, v lete teplejsie, ale len do tych 30-32 stupñov ( s vynimkou pustnej burky, vtedy je par dni teplejsie