icon

Nový životný štýl starých mám

12. jún 2025

Neviem čo je toto za dobu ale moja svokra chodí sama s kamoškami na dovolenky, wellness pobyty, učí sa cudzí jazyk, chodí cvičiť ale keď prideme ku nej na navstevu nám po 3 hodinách cesty nemá čo ponúknuť pretože ona nevari, riešime to reštauráciami celý predĺžený víkend čo sme tam, mne je v svokrinej kuchyni blbe variť, aj keď pár krat som to skúsila, no všetko skritizovala. Mame 2 ročného syna, každý deň nám píše ako jej chyba ale keď sme tam pohra sa s nim hodinku max dve a zatvorí sa do izby a chatuje s kamoškami namiesto toho aby sa mu venovala 🤷‍♀️

aurora33
13. jún 2025
@lienka.7

@aurora33 ty na nejaký dôchodok moja rovno zabudni. 😉

@lienka.7 ja viem ale snívať môžem 😃😃

aurora33
13. jún 2025
@0silvia0

@aurora33 my z dôchodku nevyžijeme, budeme musieť do 80ky brigádovať, aby sme mali na chleba.

@0silvia0 viem viem. Prave preto som rada že si to aspoň teraz niektorí ľudia užívajú.

0silvia0
13. jún 2025

No ked si napisala vek, 70 rokov a dvojrocny vnucik, to mala neskoro deti a tvoj chlap mal tiez neskoro deti? Som ocakavala mladsiu wellnesujucu a cudzie jazyky sa uciacu babku. Moja mama ma 71 rokov a ledva ledva navari, ale ona uz nic nevladze. Ta by 2rocneho vnucika nezvladla ani nahodou.

lienka.7
13. jún 2025
@drahomirrra

@karolinakr Ja tiez nechapem, co dpc je tu na potlesk a chvaly. Ze niekto cestuje 3 hodiny a ja ho nepohostim? Ja sa necudujem, ze sa svet hore nohami obracia, ked akakolvek etiketa a slusnost ide stranou, a tu zenske este robia ovacie, aka skvela babka, aky naplneny skvely zivot.
Srala by som na taku babku aj navstevy. To nema zmysel, autorka. Ste pre nu iba zatazou v jej mladistvom fresh zivote.

@drahomirrra suhlas. Ale holt, je asi ta ina doba... ale samozrejme, ona starostlivosť a opateru vyžadovať bude.

3petka
13. jún 2025

Neviem ale my sa s mužom o tom bavíme. Jasne však budeme si aj my užívať život dôchodcov ale určite budeme chcieť byt so svojimi deťmi a pomôcť im s ich deťmi.
Nám nemá kto pomaly ani na hodinku postrážiť. A ak aj áno tak sa musím rýchlo rýchlo ponáhľať. Starí rodičia prídu raz do mesiaca na pól hodinu a už utekajú proti ich doma nič nečaká. A ja od nich nič nechcem len aby zabavili vnúčatá. Majú u nás full servis.

galadriel90
13. jún 2025
@3petka

Neviem ale my sa s mužom o tom bavíme. Jasne však budeme si aj my užívať život dôchodcov ale určite budeme chcieť byt so svojimi deťmi a pomôcť im s ich deťmi.
Nám nemá kto pomaly ani na hodinku postrážiť. A ak aj áno tak sa musím rýchlo rýchlo ponáhľať. Starí rodičia prídu raz do mesiaca na pól hodinu a už utekajú proti ich doma nič nečaká. A ja od nich nič nechcem len aby zabavili vnúčatá. Majú u nás full servis.

@3petka presne tak

0silvia0
13. jún 2025
@galadriel90

@3petka presne tak

@3petka
@galadriel90 ja mam napriklad teraz 51 rokov. Tiez teraz tvrdim, ze by som rada s vnucatami pomohla, ja by som aj postrazila, navarila, napiekla. Nemam problem, lenze vnucata v nedohladne. Moja mama mala v mojom veku uz vnucata dve. Cize ktovie kedy budem mat vobec nejake vnucata, ktovie v akej fyzickej a mentalnej kondicii budem. Teraz tu mozem prehlasovat, ako budem pomahat, ale realita moze byt ina. Ale chcela by som urcite.

galadriel90
13. jún 2025
@0silvia0

@3petka
@galadriel90 ja mam napriklad teraz 51 rokov. Tiez teraz tvrdim, ze by som rada s vnucatami pomohla, ja by som aj postrazila, navarila, napiekla. Nemam problem, lenze vnucata v nedohladne. Moja mama mala v mojom veku uz vnucata dve. Cize ktovie kedy budem mat vobec nejake vnucata, ktovie v akej fyzickej a mentalnej kondicii budem. Teraz tu mozem prehlasovat, ako budem pomahat, ale realita moze byt ina. Ale chcela by som urcite.

@0silvia0 vy aspon chcete. Je kopa dnešných babiciek, ktoré okato kašlú na vnucata

sisska96
13. jún 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba Napríklad moja mama nepracovala a aj tak sa jej nič nechce. Celé dní iba sedela pred TV a sa sťažuje na všetko

0silvia0
13. jún 2025
@sisska96

@1ryba Napríklad moja mama nepracovala a aj tak sa jej nič nechce. Celé dní iba sedela pred TV a sa sťažuje na všetko

@sisska96 a to sa dalo nepracovat? To bolo v akych casoch? A co robila? Moje babky tiez nepracovali, ale to boli rocniky 1923 a 1930.

sisska96
13. jún 2025
@0silvia0

@sisska96 a to sa dalo nepracovat? To bolo v akych casoch? A co robila? Moje babky tiez nepracovali, ale to boli rocniky 1923 a 1930.

@0silvia0 Od konca 80tych rokoch. Čo robila? No ťažko povedať, niekoľko rokov v záhrade, varila a pod. Potom keď sme už boli väčšie už vymýšlala, že toto bolí hentoto, tak sme ako domáce práce robili my a ona už iba varenie ale väčšinou na viac dni, po obchodoch a už od obeda nič. A aj na to sa sťažovala že koľko veľa roboty má. Samozrejme vekom aj rozum postupne odišla, takže no pevné nervy. Dúfam že som nezdedila jej gény

0silvia0
13. jún 2025
@sisska96

@0silvia0 Od konca 80tych rokoch. Čo robila? No ťažko povedať, niekoľko rokov v záhrade, varila a pod. Potom keď sme už boli väčšie už vymýšlala, že toto bolí hentoto, tak sme ako domáce práce robili my a ona už iba varenie ale väčšinou na viac dni, po obchodoch a už od obeda nič. A aj na to sa sťažovala že koľko veľa roboty má. Samozrejme vekom aj rozum postupne odišla, takže no pevné nervy. Dúfam že som nezdedila jej gény

@sisska96 aha tak v tych rokoch uz sa dalo nepracovat, nuz, ked to vas otec, jej muz financne utiahol a toleroval😵‍💫, tak mala asi svoju frflaciu taktiku a pouziva ju dodnes...

sisska96
13. jún 2025
@0silvia0

@0silvia0 samozrejme za tie časy sa strašne zlenivela. No financie neboli bohvie aké ale aj tak nešla robiť, iba výhovorky

0silvia0
13. jún 2025
@sisska96

@0silvia0 samozrejme za tie časy sa strašne zlenivela. No financie neboli bohvie aké ale aj tak nešla robiť, iba výhovorky

@sisska96 no s tymto uz nic neurobis, len ju mozes mat ako negativny priklad ako nechces dopadnut.

macko1983
13. jún 2025

Veď ak je babka taká aktívna nech príde ona k vám,nachystaj jej dobroty,uvar fajnový obed,ukáž jej ako to má vyzerať 😃

sara07
13. jún 2025
@0silvia0

@0silvia0 ano dalo sa , bola to žena v domacnosti a určite paničky hlavne ak bol vyšši ksč sudruh tak pekne sedkali doma , oficialne boli napisane na nejakom urade ale realne nepracovali
dokonca niektore mali ešte aj pani na domacnost sa tomu hovorilo
bavíme sa o pred 89 rokom

sara07
13. jún 2025
@0silvia0

@lienka.7 ja neviem ako sa tie dôchodky počítajú, ale napríklad moja kolegyňa, ktorá išla do dôchodku pred 2 rokmi má dôchodok 700 euro. A moji rodičia sedemdesiatnici nikdy nevyplakávali, s výškou dôchodku sú spokojní. A pritom mali všetci bežné administratívne zamestnania a napriek tomu majú dôchodky fajn. Ja tiež netuším, aká skupina dôchodcov vyplakáva, lebo zhodou okolností ja takých vyplakávačov v blízkosti nemám. Ale možno niekto napíše, tiež by ma to zaujímalo.

@0silvia0 plný suhlas, fakt neviem kde je tá skupina lebo aj moji rodičia, svokrovcovci uplen do pohodičky , dva tv , kupele, vylety
ano určite su nejaké 350 € uplne minimalne ano ale v mojom okoli chudatko dôchodca teda nie je

marsmykkok
13. jún 2025

autorka No okrem nepodstatnej informácie k tomuto problému že si ide dať napichnúť pery by ma zaujímalo či tam chodíte len za ňou alebo tam má muž ešte napríklad babku alebo súrodencov? Ak má napríklad babku a chodíte tam aj kvôli iným členom rodiny nemôžete bývať u nich? Ak chodíte len kvôli nej, tak ked je zdravá nech chodí ona k Vám.

0silvia0
13. jún 2025
@sara07

@0silvia0 ano dalo sa , bola to žena v domacnosti a určite paničky hlavne ak bol vyšši ksč sudruh tak pekne sedkali doma , oficialne boli napisane na nejakom urade ale realne nepracovali
dokonca niektore mali ešte aj pani na domacnost sa tomu hovorilo
bavíme sa o pred 89 rokom

@sara07 no tak u paničiek u súdruhov to určite bolo možné, myslela som skôr bežné ženy.

No určite sa dôchodcom zníži životný štandard, ak ovdovejú, ale keď majú dvaja slušný dôchodok, tak spolu majú toľko peňazí, o ktorých sa rodine s deťmi ani snívať nemôže.

sisska96
13. jún 2025

Je bežná žena. Žiadne komunisti. a otec nemal vysoký plat. Tak stále šomrali že nemajú peniaze. Nechodili sme ani na dovolenky, len sem tam na jeden deň niekam

0silvia0
13. jún 2025
@sisska96

Je bežná žena. Žiadne komunisti. a otec nemal vysoký plat. Tak stále šomrali že nemajú peniaze. Nechodili sme ani na dovolenky, len sem tam na jeden deň niekam

@sisska96 mal ju otec poslať do roboty, tak ale s niektorými ľuďmi sa nedá ...

3petka
13. jún 2025
@0silvia0

@3petka

@0silvia0 veď samozrejme že keď budeš nevládna alebo ti zdravie nedovolí nebudeš sa premáhať ale tu sa hovorí o starkých, ktorý sú vitálny a chodia kade tade po dovolenkách a pod. Ja by som tiež od takého človeka nič nevyžadovala a práve by som sa snažila ešte s deťmi pomôcť.

klaridka
13. jún 2025

A Ty nie si inou nevestou, akou bola ona v Tvojom veku? 😉

0silvia0
13. jún 2025
@3petka

@0silvia0 veď samozrejme že keď budeš nevládna alebo ti zdravie nedovolí nebudeš sa premáhať ale tu sa hovorí o starkých, ktorý sú vitálny a chodia kade tade po dovolenkách a pod. Ja by som tiež od takého človeka nič nevyžadovala a práve by som sa snažila ešte s deťmi pomôcť.

@3petka ja som to písala skôr na margo toho, že tu viaceré písali, že sa budú snažiť svojim deťom pomáhať a nebudú ako ich nepomáhajúci rodičia/svokrovci, ale pritom ich deti majú teraz 5 rokov. Čiže predčasné o sebe prehlasovať, ako sa budú snažiť pomáhať, realita môže byť úplne iná o 20-30 rokov.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
eliska13
13. jún 2025

Moja babka sa starala o druhú dcéru varila im, strážila deti denne, lebo bývala blízko.Ked babka zomrela teta dala bratrancom gastrolístok nech sa naobeduju.Su ženy, ktoré sa nikdy v domácnosti nepretrhnu.Tersz má vnúča už väčšie a tomu sa venuje dokonale.Dnesne babky budú polovica rozvedene a tie budú naháňať chlapov,kamarátky, lebo samota je zlá.Deti v zahraničí ostatne ďaleko od rodicov.Za to, že voľakedy boli babky vo veku 54 r a dnes majú ľudia v tom čase školákov nikto nemôže.Zmenili sa rodiny zmenilo sa trávenie voľného času, preferencie.Dnes sa rodiny ani nestretávajú a ľudia živia VŠ do dôchodku a vnúčatá majú po 65 tke to dnešní 40 tnici čo majú neskoro deti pochopia, keď im nevesta v 68 r prinesie "pravnucatko a začnú diktovať čo bude jesť a čo má robit

sisska96
13. jún 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba Jasne že má depresiu ale ani za boha by nešla k psychiatrovi. Už min. 20 rokov si myslí že umiera... Ale babka bola rovnaká, takže hold genetika

3petka
13. jún 2025
@0silvia0

@3petka ja som to písala skôr na margo toho, že tu viaceré písali, že sa budú snažiť svojim deťom pomáhať a nebudú ako ich nepomáhajúci rodičia/svokrovci, ale pritom ich deti majú teraz 5 rokov. Čiže predčasné o sebe prehlasovať, ako sa budú snažiť pomáhať, realita môže byť úplne iná o 20-30 rokov.

@0silvia0 možno ale je lepšie keď si povedia že budú pomáhať ako keď si budú vravieť že joooj to my budeme uz starý to už od nás nič nemôžu čakať.

tiezjedna
13. jún 2025

@autorka tak ja sa škriabem na brade snáď iba nad tou pichačkou do huby. Na 70 ročnej pani, hoci by bola neviem ako udržiavaná, to bude kričať, a nie zrovna v tom dobrom zmysle slova. Inak by som ju vôbec neriešila... Keď je nastavená takto, tak tam proste nejazdite, alebo zredukujte tie návštevy na Vianoce a narodeniny. Také to že "kvôli vnúčatám" odhoď hneď, pretože to je len obhajoba pre vás, pre ňu určite nie podľa toho, čo píšeš. Sa vám všetkým dosť uľaví👍 Ju nechaj doháňať mladosť (pretože ona toto nemala ako mladá šancu zažiť) a vy si žite svoj život😉

mantilka
13. jún 2025

Ja som to pochopila tak, že autorka v prvej časti popisuje životný štýl svokry, aby sme pochopili súvislosti.
Že si užíva to je v poriadku, ale tá nepohostinnost by ma urazila. Keď niekoho pozveme, tak aj pohostim a hlavne sa venujem rodine.
Keďže si vie vytvoriť program s kamarátmi, rovnako by si vedela vytvoriť bohatý program s vami, ak by mala reálny záujem.
V takom prípade, by som sa na dalsiu návštevu neponáhľa a už vôbec na 3 dní. Evidentne ani jej to nevyhovuje. Nabudice návštevu spojte s nejakým výletom, u nej pobudnite 2-3 hodinky a pokračujte vo výlete.