Nový životný štýl starých mám
Neviem čo je toto za dobu ale moja svokra chodí sama s kamoškami na dovolenky, wellness pobyty, učí sa cudzí jazyk, chodí cvičiť ale keď prideme ku nej na navstevu nám po 3 hodinách cesty nemá čo ponúknuť pretože ona nevari, riešime to reštauráciami celý predĺžený víkend čo sme tam, mne je v svokrinej kuchyni blbe variť, aj keď pár krat som to skúsila, no všetko skritizovala. Mame 2 ročného syna, každý deň nám píše ako jej chyba ale keď sme tam pohra sa s nim hodinku max dve a zatvorí sa do izby a chatuje s kamoškami namiesto toho aby sa mu venovala 🤷♀️
No ked si napisala vek, 70 rokov a dvojrocny vnucik, to mala neskoro deti a tvoj chlap mal tiez neskoro deti? Som ocakavala mladsiu wellnesujucu a cudzie jazyky sa uciacu babku. Moja mama ma 71 rokov a ledva ledva navari, ale ona uz nic nevladze. Ta by 2rocneho vnucika nezvladla ani nahodou.
@karolinakr Ja tiez nechapem, co dpc je tu na potlesk a chvaly. Ze niekto cestuje 3 hodiny a ja ho nepohostim? Ja sa necudujem, ze sa svet hore nohami obracia, ked akakolvek etiketa a slusnost ide stranou, a tu zenske este robia ovacie, aka skvela babka, aky naplneny skvely zivot.
Srala by som na taku babku aj navstevy. To nema zmysel, autorka. Ste pre nu iba zatazou v jej mladistvom fresh zivote.
@drahomirrra suhlas. Ale holt, je asi ta ina doba... ale samozrejme, ona starostlivosť a opateru vyžadovať bude.
Neviem ale my sa s mužom o tom bavíme. Jasne však budeme si aj my užívať život dôchodcov ale určite budeme chcieť byt so svojimi deťmi a pomôcť im s ich deťmi.
Nám nemá kto pomaly ani na hodinku postrážiť. A ak aj áno tak sa musím rýchlo rýchlo ponáhľať. Starí rodičia prídu raz do mesiaca na pól hodinu a už utekajú proti ich doma nič nečaká. A ja od nich nič nechcem len aby zabavili vnúčatá. Majú u nás full servis.
Neviem ale my sa s mužom o tom bavíme. Jasne však budeme si aj my užívať život dôchodcov ale určite budeme chcieť byt so svojimi deťmi a pomôcť im s ich deťmi.
Nám nemá kto pomaly ani na hodinku postrážiť. A ak aj áno tak sa musím rýchlo rýchlo ponáhľať. Starí rodičia prídu raz do mesiaca na pól hodinu a už utekajú proti ich doma nič nečaká. A ja od nich nič nechcem len aby zabavili vnúčatá. Majú u nás full servis.
@3petka presne tak
@3petka presne tak
@3petka
@galadriel90 ja mam napriklad teraz 51 rokov. Tiez teraz tvrdim, ze by som rada s vnucatami pomohla, ja by som aj postrazila, navarila, napiekla. Nemam problem, lenze vnucata v nedohladne. Moja mama mala v mojom veku uz vnucata dve. Cize ktovie kedy budem mat vobec nejake vnucata, ktovie v akej fyzickej a mentalnej kondicii budem. Teraz tu mozem prehlasovat, ako budem pomahat, ale realita moze byt ina. Ale chcela by som urcite.
@3petka
@galadriel90 ja mam napriklad teraz 51 rokov. Tiez teraz tvrdim, ze by som rada s vnucatami pomohla, ja by som aj postrazila, navarila, napiekla. Nemam problem, lenze vnucata v nedohladne. Moja mama mala v mojom veku uz vnucata dve. Cize ktovie kedy budem mat vobec nejake vnucata, ktovie v akej fyzickej a mentalnej kondicii budem. Teraz tu mozem prehlasovat, ako budem pomahat, ale realita moze byt ina. Ale chcela by som urcite.
@0silvia0 vy aspon chcete. Je kopa dnešných babiciek, ktoré okato kašlú na vnucata
@sisska96 a to sa dalo nepracovat? To bolo v akych casoch? A co robila? Moje babky tiez nepracovali, ale to boli rocniky 1923 a 1930.
@0silvia0 Od konca 80tych rokoch. Čo robila? No ťažko povedať, niekoľko rokov v záhrade, varila a pod. Potom keď sme už boli väčšie už vymýšlala, že toto bolí hentoto, tak sme ako domáce práce robili my a ona už iba varenie ale väčšinou na viac dni, po obchodoch a už od obeda nič. A aj na to sa sťažovala že koľko veľa roboty má. Samozrejme vekom aj rozum postupne odišla, takže no pevné nervy. Dúfam že som nezdedila jej gény
@0silvia0 Od konca 80tych rokoch. Čo robila? No ťažko povedať, niekoľko rokov v záhrade, varila a pod. Potom keď sme už boli väčšie už vymýšlala, že toto bolí hentoto, tak sme ako domáce práce robili my a ona už iba varenie ale väčšinou na viac dni, po obchodoch a už od obeda nič. A aj na to sa sťažovala že koľko veľa roboty má. Samozrejme vekom aj rozum postupne odišla, takže no pevné nervy. Dúfam že som nezdedila jej gény
@sisska96 aha tak v tych rokoch uz sa dalo nepracovat, nuz, ked to vas otec, jej muz financne utiahol a toleroval😵💫, tak mala asi svoju frflaciu taktiku a pouziva ju dodnes...
Veď ak je babka taká aktívna nech príde ona k vám,nachystaj jej dobroty,uvar fajnový obed,ukáž jej ako to má vyzerať 😃
@sisska96 a to sa dalo nepracovat? To bolo v akych casoch? A co robila? Moje babky tiez nepracovali, ale to boli rocniky 1923 a 1930.
@0silvia0 ano dalo sa , bola to žena v domacnosti a určite paničky hlavne ak bol vyšši ksč sudruh tak pekne sedkali doma , oficialne boli napisane na nejakom urade ale realne nepracovali
dokonca niektore mali ešte aj pani na domacnost sa tomu hovorilo
bavíme sa o pred 89 rokom
@lienka.7 ja neviem ako sa tie dôchodky počítajú, ale napríklad moja kolegyňa, ktorá išla do dôchodku pred 2 rokmi má dôchodok 700 euro. A moji rodičia sedemdesiatnici nikdy nevyplakávali, s výškou dôchodku sú spokojní. A pritom mali všetci bežné administratívne zamestnania a napriek tomu majú dôchodky fajn. Ja tiež netuším, aká skupina dôchodcov vyplakáva, lebo zhodou okolností ja takých vyplakávačov v blízkosti nemám. Ale možno niekto napíše, tiež by ma to zaujímalo.
@0silvia0 plný suhlas, fakt neviem kde je tá skupina lebo aj moji rodičia, svokrovcovci uplen do pohodičky , dva tv , kupele, vylety
ano určite su nejaké 350 € uplne minimalne ano ale v mojom okoli chudatko dôchodca teda nie je
autorka No okrem nepodstatnej informácie k tomuto problému že si ide dať napichnúť pery by ma zaujímalo či tam chodíte len za ňou alebo tam má muž ešte napríklad babku alebo súrodencov? Ak má napríklad babku a chodíte tam aj kvôli iným členom rodiny nemôžete bývať u nich? Ak chodíte len kvôli nej, tak ked je zdravá nech chodí ona k Vám.
@0silvia0 ano dalo sa , bola to žena v domacnosti a určite paničky hlavne ak bol vyšši ksč sudruh tak pekne sedkali doma , oficialne boli napisane na nejakom urade ale realne nepracovali
dokonca niektore mali ešte aj pani na domacnost sa tomu hovorilo
bavíme sa o pred 89 rokom
@sara07 no tak u paničiek u súdruhov to určite bolo možné, myslela som skôr bežné ženy.
No určite sa dôchodcom zníži životný štandard, ak ovdovejú, ale keď majú dvaja slušný dôchodok, tak spolu majú toľko peňazí, o ktorých sa rodine s deťmi ani snívať nemôže.
Je bežná žena. Žiadne komunisti. a otec nemal vysoký plat. Tak stále šomrali že nemajú peniaze. Nechodili sme ani na dovolenky, len sem tam na jeden deň niekam
@3petka
@0silvia0 veď samozrejme že keď budeš nevládna alebo ti zdravie nedovolí nebudeš sa premáhať ale tu sa hovorí o starkých, ktorý sú vitálny a chodia kade tade po dovolenkách a pod. Ja by som tiež od takého človeka nič nevyžadovala a práve by som sa snažila ešte s deťmi pomôcť.
A Ty nie si inou nevestou, akou bola ona v Tvojom veku? 😉
@0silvia0 veď samozrejme že keď budeš nevládna alebo ti zdravie nedovolí nebudeš sa premáhať ale tu sa hovorí o starkých, ktorý sú vitálny a chodia kade tade po dovolenkách a pod. Ja by som tiež od takého človeka nič nevyžadovala a práve by som sa snažila ešte s deťmi pomôcť.
@3petka ja som to písala skôr na margo toho, že tu viaceré písali, že sa budú snažiť svojim deťom pomáhať a nebudú ako ich nepomáhajúci rodičia/svokrovci, ale pritom ich deti majú teraz 5 rokov. Čiže predčasné o sebe prehlasovať, ako sa budú snažiť pomáhať, realita môže byť úplne iná o 20-30 rokov.
Moja babka sa starala o druhú dcéru varila im, strážila deti denne, lebo bývala blízko.Ked babka zomrela teta dala bratrancom gastrolístok nech sa naobeduju.Su ženy, ktoré sa nikdy v domácnosti nepretrhnu.Tersz má vnúča už väčšie a tomu sa venuje dokonale.Dnesne babky budú polovica rozvedene a tie budú naháňať chlapov,kamarátky, lebo samota je zlá.Deti v zahraničí ostatne ďaleko od rodicov.Za to, že voľakedy boli babky vo veku 54 r a dnes majú ľudia v tom čase školákov nikto nemôže.Zmenili sa rodiny zmenilo sa trávenie voľného času, preferencie.Dnes sa rodiny ani nestretávajú a ľudia živia VŠ do dôchodku a vnúčatá majú po 65 tke to dnešní 40 tnici čo majú neskoro deti pochopia, keď im nevesta v 68 r prinesie "pravnucatko a začnú diktovať čo bude jesť a čo má robit
@3petka ja som to písala skôr na margo toho, že tu viaceré písali, že sa budú snažiť svojim deťom pomáhať a nebudú ako ich nepomáhajúci rodičia/svokrovci, ale pritom ich deti majú teraz 5 rokov. Čiže predčasné o sebe prehlasovať, ako sa budú snažiť pomáhať, realita môže byť úplne iná o 20-30 rokov.
@0silvia0 možno ale je lepšie keď si povedia že budú pomáhať ako keď si budú vravieť že joooj to my budeme uz starý to už od nás nič nemôžu čakať.
@autorka tak ja sa škriabem na brade snáď iba nad tou pichačkou do huby. Na 70 ročnej pani, hoci by bola neviem ako udržiavaná, to bude kričať, a nie zrovna v tom dobrom zmysle slova. Inak by som ju vôbec neriešila... Keď je nastavená takto, tak tam proste nejazdite, alebo zredukujte tie návštevy na Vianoce a narodeniny. Také to že "kvôli vnúčatám" odhoď hneď, pretože to je len obhajoba pre vás, pre ňu určite nie podľa toho, čo píšeš. Sa vám všetkým dosť uľaví👍 Ju nechaj doháňať mladosť (pretože ona toto nemala ako mladá šancu zažiť) a vy si žite svoj život😉
Ja som to pochopila tak, že autorka v prvej časti popisuje životný štýl svokry, aby sme pochopili súvislosti.
Že si užíva to je v poriadku, ale tá nepohostinnost by ma urazila. Keď niekoho pozveme, tak aj pohostim a hlavne sa venujem rodine.
Keďže si vie vytvoriť program s kamarátmi, rovnako by si vedela vytvoriť bohatý program s vami, ak by mala reálny záujem.
V takom prípade, by som sa na dalsiu návštevu neponáhľa a už vôbec na 3 dní. Evidentne ani jej to nevyhovuje. Nabudice návštevu spojte s nejakým výletom, u nej pobudnite 2-3 hodinky a pokračujte vo výlete.

@aurora33 ty na nejaký dôchodok moja rovno zabudni. 😉
@lienka.7 ja viem ale snívať môžem 😃😃