icon

O čo mu ide?

denisqaa
25. apr 2015

Dobre ranko . Potrebovala by som poradiť . S priateľom sme spolu 2 roky a máme 6 mesačného syna . Problém je v tom , že je žiarlivý . Uvediem pár príkladov .. No napr. Nemôžem sa stretávať s kamoškami , lebo každá je pre neho ku** alebo zlá , keď zájdem do banky a neoznámim mu to , už je problém .. Reči typu : nedôverujem ti , prečo si mi nedala vedieť atd, keď sa spolu dlhšie rozprávame , tak vždy si niečo vysvetli zle a začne a rozprávam o úplne bežných veciach . A aby toho nebolo málo , vôbec mi nedá pocítiť lásku ( myslím ten pocit , keď sa na svojho pozriete a cítite ten hrejivý pocit pri srdiečku ) ..

erjona
30. máj 2015

@alice107 A ako bolo mozgove centrum nemcov nastavene, ked sa snazili vykynozit celu europu a byt jedinym vladnucim narodom, myslis, ze im to ostalo??? Je to dedicne??? Len sa pytam, to je tvoja teoria,,, mala by som sa zacat obavat, ze sa o to znova pokusia ???

alice107
30. máj 2015

erjona, pise nepravdy. co satyka finavcovania domacnosti, taka ko u slovakov aj mencov je to na nstaveni konkretnej rodiny.
tak na sk aj v De susa pozuvaju oba modely. pfetoze aj prvo je nastavene vasatne velmi podbe na sk ako aj vd
a to iste aj cos a tyka poshostinnosti. sa oba modely pozivaju tak nask ako aj v de
nas ekrjiny maju nelen vlastne dost znacne zosuladeny pravny system,ale aj kluturu.
rozdiely sa skor v spol.a soc.postaveni tej krorej rodiny ci uz na sk ci vde...
mu
takz tvoj argument neobstoji.....
alovakov nevnimaju v zahrnici ako odpad.
kazdeho vnimajutak,ako sa prezentuje.....takze to je o ondividualnej osobnosti jedinca ...
jsa badam na menje vzdelanych slovenkach pochadzajucich zo skromnejsich pomerov na sk, ze sa citia menejcenne.a tak aj posobia na okolie...
takze nie ich narodnost,ale nevyrovnana osobnost posobi zle na okolie.....
vies, my dve ssa nezhodneme. prtoze ty nie ja neches vidiet reralitu taka,aka je so sub.dovodov....
a este jedna vec mnas odlisuje.kazdy zijeme a pochadzame z odlisneho spol. a soc.prostredia mame rozdielne vzdelanie.a to zohrava tierz ulohu vo videni sveta okolo seba........
ty popisujes mecke rodiny z vastnej skusenosti ? z prktickeho prc.zivita? akeo vies,ao maju nastavene finacie? si advokatka? alebo sudca, co vidi ako majua vzorka rodin nastavene finacovanie domacnosti? zijes v DE? ato ,co piisujes u slovakov, ze nemaju nastavene finacovanie naplovicu, taks amylis.maju mohi..... pozi sa po mk.. sni nemusis byt advokatka ci sudca na sk,aby si videla, ze mohe maju nastaveny prave taky model...... finacovanie na plovicu....

tvoje argumety su preco uplne mylne....

erjona
30. máj 2015

@alice107 Nie je to pravda,,, u nemcov su tieto modely upne normalne a casto aplikovane a u slovakov su to skorej vynimky,,, to si zabudla dodat,, a co ta to tak rozculuje,,, trosku kritiky neznesies,,, ??? To vie kazdy a nemusi byt ani pravnik a ani nic podobne,,,, mam kamosku slovenku, co zije v AT, ma praveho Nemca za muza - zaraba 780 eur v cistom a financuje stravu, byvanie a skolku dietatu presne polovicku a jej muz s 2800 eurovym platom detto to iste a ked jej to na konci mesiaca nevychadza, musi si od vlastneho muza pozicat,,a pekne do centu vsetko vratit,,, pocula som to z jej ust, na vlastne usi,,, a co bol bonbnik, volal ju nakupovat a ona mu vravi, ze nema momentalne peniaze, aby si nieco kupila, tak jej poveda Tschüss a zvrtol sa na päte a siel bez nej,,, veru, toto pri juzanskom type nezazijes,,, moj muz da aj posledne, len aby sme mali a nie aby sa spakoval a siel si nakupit len pre seba,,,

alice107
30. máj 2015

erjona,nedavaj sa strhnut emociami.... ked uz piseme o hgenocide, tak prave albanci toto pachali na srbskom narode.......

ale my debatujeme o inom .tak sa nesnaz debatu preniest napol.pole.

aby si zatrela povodny zmysel debaty.
v tejto debate ide o rozdiely medti partnermi z roznych trnik ci ras a kult.prostredia. a o tom,ake problem y to prinasa, ze tie rozdiely su tak vyrazne, ze nie je mozne mat uspesny takyto zmiesany vztah. zakladatelka temy. je toho dobrym prikladom

erjona
30. máj 2015

@alice107 A nemci, co pachali? Albanci pachali genocidu? A na kom prosim ta? Uz nemas lepsie argumenty,, zacinas albancami,,, ja sa pytam, ci je to mozgove centrum nemcov este stale rovnako nastavene a ci budu chciet byt vladcami eu opät,,, aj ty mas manzelstvo s uplne inou kulturou,, neviem o tom, zeby sme mali s nemcami rovnaku kulturu a pochadzali od arijcov,, my sme slovania,,, takze facit,,, mas take iste zmiesane manzelstvo ako ho mam aj ja 😉

alice107
30. máj 2015

ERJONA, zn tvoje argumenty su ako argumentyx maleho decka
tak si to rpeberieme ste raz. ci uz v de alebo na sk najdes oba modely
ty vies o jednom.
ja poznam stovky na sk aj vde avidim ,ze maju rovnake modely su pozivane rovnako casto

tu zenu sco spominas presn najdes aj na mk .. presne rovnak modely rodineho finacovania.
takze tu mas dokaz, nemci aj slovaci maju rovnake modely spravania sa..
teste aj ten popis tej zeny sedi na rovnaky posl.stupen danych zien....... nizke vzdelanie a na zaklade toho aj nizky prijem z prace.
takze sme sa dobrali aj tvojou zasluhou k meritu veci, ze nemci aj slvaci maju rovnake modely spravania a.... v tom toje... su si podbni.rozdeluje ich len soc.a apol. prostredievktorom ten ktory clovek zije.... nie nentalitne rozdiely ani modely zioitnych hodnot , tk ak je to medzi mami a´´juzanmi´´

alice107
30. máj 2015

ERJONA; nemen predmet tebaty .tema tu je jasna.
o okolnostiach ,co si naznacila v posl.prispevku a mozeme bavit na fore na tom urcenom.mame ju tu na mk....

erjona
30. máj 2015

@alice107 A ja ti opat opakujem, ze u slovakov je tento model financovania domacnosti vynimkou, u nemcov je to normalne - ake dokazy chces hladat na MK - sak som zila na SVK 20 rokov a viem, ako to chodilo v rodinach,,, nechapem, preco zatlkas, sak ked im to tak vyhovuje, nech sa paci, mne by nevyhovovalo,,,, aby som si od vlastneho muza musela pozicat a vratit,,, 😉 Slovaci nemaju rovnaky model spravania - ani nahodov, chod si pozriet fora slovakov, co ziju v DE, AT - ako nadavaju na nemcov, uz len tou ich prehnanou setrnostou,, alebo otvorenostou sme uplne ini ako nemci...

erjona
30. máj 2015

@alice107 Nejdem odvadzat od temy, ty si zacala, ze mozgove centrum juzanskych typov je ine,,, ja som sa len zvedavo spytala, odpoved som samozrejme nedostala, takze ukoncujem tuto debatu a porucam sa,,, idem sa dalej ucit,,, pekny vecer

ali08
30. máj 2015

@jemena bohužiaľ nieje to tak.A naši si neni hlučný?vysedavaju doma veď Sociálka im.zaplatí A tie ohovarania a veľa iného. A aziatova som myslela všetkých turci,Iranci,Araby atď.
@eva8 veru to neviem v našej škôlke sú deti ktoré vôbec školskú stravu nemajú alebo ich pred obedom berú domov.

lubkavargova1
30. máj 2015

No ako tak citam, ze ponizujete inu kulturu lebo ma povery a zaklinania..tak potom aj nas narod je primitivny. Tiez verime na zaklinania, chodime po babkach ked nam porobia, nosime cervene snurky, bylinkarky..atd. Su zeny co najhorlivejsie katolicky a potom sa trepu za vestkynou...takze kde je rozdiel??? Ziadny. Jediny rozdiel je snad to, ze ich Boh sa vola Alah alebo Mohamedan a nas tiez inak. Takze s takymi kravinami nepochodite, sorry. Co sa tyka genocidy, ano kazdy narod ma skrvnu. A bohovsku velku. Aj nas Slovensky narod, na cele s krestanskym prezidentom Tisom.. To bol teda knaz ze poslal na deportaciu zidov. Fuj! To je v poriadku, ze? Rusi tiez maju skrvnu, aj POliaci, aj Madari....takze EU nie je vynimka. Nezvalujme zase vsetko zle na moslimov.
Ako Vas tak citam, tu nejde o narodnu hrdost akou sa ohanate, ale o cistu zensku jesitnost. Proste niekto ma stastnu rodinu, a teraz musime tej zienke nahovorit ze je to zle. Nech si zije svoj zivot.
Opakujem sa po X ty krat, hoc aj martanka ma, ked je to dobry a milujuci manzel, starostlivy o deti a rodinu naj je aj hotentotskeho vierovyznania.

erjona
30. máj 2015

@lubkavargova1 uplne s tebou suhlasim 😀

eva8
30. máj 2015

@lubkavargova1 si za prijatie utečencov na sk?

alice107
30. máj 2015

erjona ty mi nic neopakuj.ja na zaklade cvykonu svojho povolania vem, ze taketo medely su oba bezne na sk anetraz dokonca prevlda model oddeeleneho finacovania. vzhadom nato, ze obaja partneri teraz maju dvaucty, kedze vela zametnavatelov vyzaduje od zamestnanca mat ucet.
a stale viac rodin na sk ma nielen oddelene financovanie,ake aj majetok na zaklade notarskej zapisnice uzatvrenej ku dnu sobasa. a podobne je to aj v de.....
tak ty vela nevises ani o zivioe v de. pretoze ten prijem,co si oznacila u tej zeny je pod hranicou ziv.minima. takzze je jasne, ze ak by zila sama, ttak musi ziadat o dorvnanie soc.davkami.inak by neprezila. ani terswaz samozrejme nemoze ani byt zaplatit.ak neziju niekde na periferii, kde su byty lacnejsie......
z tvojho popisu je zrejme, ze niekto tam nehovori realnu pravdu...

no pises, ze slovaci vta v de nadavaju na nemcov.
no vids, ja poznam takych /ale tu ide o to, v akej soc.skupine apol. skupine sa pohybujeme,evidentme obe v inej/ ktori nenadavaju na nemcov .. pretoze su to ludia na istej urvni..... je to dane nie mentalitou,ale vychovou v rodine, v istom spol.sprostredi.. a taki na nizsej urovni sa najdu ako medzi i nemcami tak aj medzi slovakmi.je to o prostredi, z ktoreho vzisli.......
ale mentalitu ako taku maju slovaci aj nemci totoznu.aj kulturne zvyklosti .. tisa lisia len od regionu k regionu v detailoch....
ale vies, y nehadas realitu.ale sa snazis najist nieco,co by podporilo tovju teoriu.ale marne.. ziaden aruumet neobstal.... to sa neda nic robit......

ali08
30. máj 2015

@lubkavargova1 súhlasím.tu je zopár žien ktorým to nevysvetli.V ich živote stretli pár blbcov A hneď sú všetci blbý.

mariuskaa
30. máj 2015

@alice107 to bolo ku mne? O tom ze porovnávam alergika s tým co neje určitý druh masa?!!!
Ja som porovnávala VEGETARIANA.
a aj som napísala o tom alergikovi (v USA dennodenna zalozetost. Skoro všetci su na nieco alergicki. ) ako další priklad bontonu voči hosťom.
Prepisujem co som napísala. Prečítaj si to aj 2 krát. Asi ako ja tvoje príspevky ale uz aj druhy venuješ tomu alergikovi. Naozaj neviem ci ku mne. Citujem seba::::Ale toto je problem skor niečoho iného.
"""""Toto je viac taktnost, bonton, spoločensknost, welcoming act voči cudzincom alebo rešpektovanie kultúr ako podriadovanie.
Však ked robim narodeninovú party a viem ze 2 su VEGETARIÁNI nebudem servírovať len mäso ale budem myslieť aj na tých vegetariánov a budem mat v menu nieco aj pre nich nie?
Ja od nich nevyzadujem aby jedli maso ktore tam je. Ja dám možnosť aj pre nich.
Trochu iny prípad ale myšlienka rovnaká:=== Ked jedno z deti ma alergie na arasidy tak určite nekúpim tortu ktorá bude obsahovať arasidy a potom jedno dieta nedostane nic alebo sa výhadže pri kontakte s tým co konzumuje. Ale myslím aj na to dieta s alergiami. A servírujem nieco ine.""""""

eva8
30. máj 2015

@mariuskaa to nebolo k tebe
ja som spomenula alergika a nealergika v škôlke - toto sme rozoberali - rôzny prístup rôznych rodičov
ty si porovnávala domácu npárty s pozvanými hosťami so štátnou inštitúciou

eva8
30. máj 2015

verím, že v zmiešanom vzťahu môžu byť partneri šťastní
@denisqaa pri zakladaní témy šťastná nebola

mariuskaa
30. máj 2015

Všetkým:

Ked máte návštevu hostiteľ by mal vyjsť v ustrety hosťom? Ktorých pozval? Alebo ako hovori
Alica hosť sa prispôsobuje hostiteľovi?
to nemyslíš vážne?!!! @alice107
Nehovor mi, ze v spoločnosti v ktorej sa pohybujes, ze si nikdy neprišla do kontaktu s vegetariánǒm?takze ak náhodou pozvaný hosť je vegetarián ty mu budes podávať steak and fries, však nech sa prispôsobí ked príde na návštevu?

mariuskaa
30. máj 2015

@eva8
Takze tebe sa nepáči ze ti v školskej jedálni vyjdú v ústrety?
Nerozumiem.
Inak ja ta obdivujem lebo ja by som takto ex nevyhovela ak by som s niečim nesúhlasila v hlave.
(Ani manželovi nieto este ex) ale nic nemam proti tým co vyhovejú.

jemena
30. máj 2015

@erjona tou fyzionomiou si mozno myslela fyziognomiu a Iračania sú obyvatelia Iraku, my sme sa bavili o Iráncoch...len pre poriadok 😉

ali08
30. máj 2015

@eva8 mňa by zaujímalo ako je na tom denisqa teraz.ale na profilovké vyzerala šťastne.

jemena
30. máj 2015

@ali08 možno jej turek zamedzil pristup na internet, aby nebola moc mudra 😎 a možno sa ešte ozve, tiež som zvedava, ako dievča pokračuje, či nemá dalsieho potomka na ceste...

keziah
30. máj 2015

@mariuskaa nerada, ale vstupim, mam dojem, ze sa ti trosku zmiesali 2 rozne veci, fakt je, ze sa tu toho prebera viac naraz, takze sa nedivim
ak som spravne pochopila alicu, pisala v kontexte nepozvaneho hosta. teda ked sa ti niekto nevyziadany vnuti na navstevu. ako obraz migrantov, z ktorych domace obyvatelstvo nie je prave nadsene.
eva zase popisuje moju skusenost, ked som mala v statnej skolke blby problem- odmietli mi dovolit, aby som synovi alergikovi nosila vlastnu desiatu, lebo by na to potrebovali extra chladnicku-vraj predpis z hygieny. a ze im tu chladnicku mozem zakupit, ked chcem (moj argument, ze pripravim desiatu, ktora sa nedava do chladnicky ich nezaujimal). dopadlo to tak, ze syn zostal so mnou doma. mam este druhe dieta, predpokladam, ze zanedlho budem riesit to iste v bledomodrom.

erjona
30. máj 2015

@alice107 ja si budem opakovat co chcem a kedy chcem,,, a nemusis tu naznacovat, ze moja kamaratka klame, nerobi na plny uväzok, takze ano zaraba pod minumum - a ziadna socialka jej nic nedoplati, ako tu naznacujes, kedze sa beru oba platy dokopy, lebo su manzelia,,, dom si financuju este zo svajciarskych frankov, takze naklady nemaju vysoke a skolka v AT stoji 50 eur mesacne, plati sa len za jedlo, tak nechapem, preco by nemohla patit vsetko na polovicu a k tym uctom - existuju aj manzelsky spolocny ucet, cuduj sa svete, nijaky zamestnavatel ta nemoze donutit otvorit si samostatny ucet,, ide len o to, aby ti mali kam poslat peniaze,, pochopili sme sa,,, a co sa tyka slovenskych rodin, nevedela som, ze uz zrazu aj na slovensku posobis,,, nejaka novika???

erjona
30. máj 2015

@jemena To je vsetko, co mas k tomu dodat ? Ja viem, ze Iracania su obyvatelia Iraku a Iranci obyvatelia Iranu,,,,,, podstata ti ale usla, ako vzdy a nezobrala si si k srdcu, co som ti napisala, vsakze?

ali08
30. máj 2015

@keziah to je smutné že máte v škôlke takéto obmedzenie U nás to berú normálne veď tých obmedzení je teraz veľa.
To Mariuskaa písala ako príklad o Slovákov A migrantov u nás.my s tými migranti nenarobime nič to je dohoda medzi štátmi A vládami. Tí čo sú tu za účelom zlúčenia rodiny sú neni migranti A žijú život zo svojou rodinou.
Treba rozdeliť migrantov do všetkých krajín nielen do jednej A tá nakoniec bude mať problémy A my im budeme musieť pomáhať tak ako napr.Cyprusu.A moja mienka je taká že keď sem prídu migranti odizoluju ich od ľudí,dajú ich do tábora A až po čase ich pustia von.aspoň tak to robia v podaktorých štátoch.

jemena
30. máj 2015

@erjona Som rada, že v tom už máš jasno 😅

lubkavargova1
30. máj 2015

@eva8 No, ale mi uz prijimame utecencov uz davno. Len teraz sa spravilo kolo toho velke halo.A ludia su v totalnej panike. To si pekne nacasovali novinari. Presne ako ked bola ebola. Aj vtedy tu mamicky vypisovali, a besneli. A? Vymrela polovka Slovenska alebo nebodaj polovka zeme? Ludia kazdu spravu si treba poriadne precitat a potom verit novinarskym bludom. Clanky ala NOvy cas, Topky a ostatne bludy len dvihnu krvy tlak...o telke ako je Markiza, JOj a atd. radsej pomlcim lebo to je kapitola sama o sebe. Tot tam by aj vlastnu ater predali len aby mali senzaciu

eva8
30. máj 2015

@keziah u nás na zš nie je dovolené ani naservírovať obed do obedára, keď nie je žiak v škole. Za mojich čias spolužiaci nosili obedy v obedári zo školy svojim súrodencom v prípade choroby