icon

O čo mu ide?

denisqaa
25. apr 2015

Dobre ranko . Potrebovala by som poradiť . S priateľom sme spolu 2 roky a máme 6 mesačného syna . Problém je v tom , že je žiarlivý . Uvediem pár príkladov .. No napr. Nemôžem sa stretávať s kamoškami , lebo každá je pre neho ku** alebo zlá , keď zájdem do banky a neoznámim mu to , už je problém .. Reči typu : nedôverujem ti , prečo si mi nedala vedieť atd, keď sa spolu dlhšie rozprávame , tak vždy si niečo vysvetli zle a začne a rozprávam o úplne bežných veciach . A aby toho nebolo málo , vôbec mi nedá pocítiť lásku ( myslím ten pocit , keď sa na svojho pozriete a cítite ten hrejivý pocit pri srdiečku ) ..

vevesh
2. jún 2015

@yanni este stale to tak funguje - v tomto smere sa nic nezmenilo.. Als v 90 % krajin mas vynimky o narodeni a vydaji...

ali08
2. jún 2015

@dusika11 nikde som nebola na čierno keď sme boli tam zdravotné poisťenie som tu zrušila A tam som mala A zase opačne teraz sme tu A tam.máme zrušené nemôžeš mať dve zdravotné poisťovne naraz.Víza do iranu alebo z Iránu dostaneš naax 90dni Ausis mať k tomu aj zdravotné poistenie tak to bolo keď sme išli na slovensko prvý krát pokiaľ keď bol manžel tu v 90dnove si tu požiadal o trvalý pobyt A syn mal tiež víza pokiaľ dostal tu rodný list A zase známa ktora išla do iranu odtiaľto dostala víza na max 90dni plus muselaat poistenie.

dusika11
2. jún 2015

@ali08 ved toto mi neslo do hlavy..

alice107
2. jún 2015

YANNI presne. to neznamena, ak domvsky stat uznava st.obcianstva aj ineho statu pre svjich obcanov, ze ten stat, ktory udelil dalsie obcianstvo sk.obcanovi toto akceptuje tiez........
takze treba vzdy sa informovat, ci dany stat uznava dvojite obcianstvo....
iran ine obcianstvo neuznava.....

ali08
2. jún 2015

@dusika11 pas si predĺžiť cez ambasádu tu je iránska vo Viedni A to isté bolo v Iráne, starší syn dostal slovenský pás na slov.ambasáde v Iráne.

vanesa1995
2. jún 2015

Vidíte nejaký posratý film alebo niečo v správach a už tu trepete ako keby ste každá žila s moslimom, šak jasné do telky nedajú aký je napríklad irán krasny a tak :D musia len to zlé ukázať , a vy sa tu robíte mudre ako keby nad vami nebolo je mi z vás zle :( rasistky prvého stupna , normalne ked bude nejaké moslimské decko sediet vedla vášho tak ho kopnete nech pali do kelu uplne cele zle. poznám velmi velmi velááá rodín ktoré su stasne max! a maju moslima predstavte si že sú naozaj štasné aj ich deti , poznám vela rodín moslimských tu v bratislave a ženy niesu moslimky a sú šťastný. to že zakladatelku tejto témy jej muž alebo ocet jej dietata bije ale čo jej to stvára to neznamená že teraz všetky ženy dostavajú doma facky zato že pozerajú von oknom ;) a ked už sme pritom ten jej chlap pokial viem je adoptovaný takže nežil ako moslim nie?? či?

vevesh
2. jún 2015

@alice107
However, article 977 of the Civil Code of Iran deals with multiple citizenship. As a consequence of Paragraphs 4 or 5 of Article 976, some Iranian minors may have multiple citizenship. If they wish to retain the non-Iranian nationality after age 18, they have to inform Iran's Ministry of Foreign Affairs.

yanni
2. jún 2015

@vevesh nie len vydaj a narodenie, aj pobytom. Vydajom v DE neziskas obcianstvo hned, len preto, ze sa vydas za nemeckeho obcana. Tiez mozes poziadat az po splneni urcitych podmienok.
20.12.2014 sa menil zakon. Dovtedy narodenim ziskali obcianstvo len deti, ktorych rodicia-cudzinci (alebo aspon jeden z nich) sam splnal podmienky na ziskanie DE obcianstva, aj ked on stale nepoziadal. Od decembra je po zmene zakona kazde narodene dieta v DE automaticky obcanom DE aj ked rodicia nesplnaju podmienky na ziskanie DE obc.
Ostatne zostalo po starom. Cize aj ostatni cudzinci mozu po splneni podmienok na ziadost (jedna z podmienok 8 rokov pobytu) ziskat De obcianstvo.

alice107
2. jún 2015

ALI08 kto by ti vzal obcianstvo? ty musis informovat sk oficalne, ze mas ine obcianstvo.je to tvoja povinnost.
az na zaklade tvojho oznamenia/inak sa ako nema stat ooficialne dozvediet o nadobudnuti ineho obcianstva/ ti ta sk stat vyzve,aky si si vybrala obcianstvo. tam su potom vynimky.
a co sa tyka iranu,oni sk obcianstvo automaticky pokoladaju za neplatne,ak si prijala ich obcianstvo
takze oni ti nemozu odnat sk obcianstvo,ale na zaklad eich zakonov automatickxy musis nadobudnut ich obcianstvo na zaklade vydaja s ich obcanom.takze s ak obcianstvo pokladaju automaticky za neplatne..
nesmies zabudat, ze stou krajinou sk nema ziadne dohody ramcove o uznavani dokladov, ani sudnych rozhodnuti ....takze aku dohodu ty ocakavas medzi tymi krajinami.?

takze je riziko vobec sa vydat za ich obcana.......

ali08
2. jún 2015

@alice107 ak neuznáva tak prečo deti majú dve občianstva A ten starší sa narodil tam.prosím ťa keby neuznával tak nikto z nás nemáme dva pasy. Keby som im nedala slovenský pas akoby mi.urobili iránsky.
A už len čo by som získala slov.pasom v Iráne.
Registrovaná na ambasáde som vedia kde sa pohybujem (v ktorom štáte)majú tam.Moju adresu A maju adresu aj tu.

vevesh
2. jún 2015

@yanni hovorili sme o slovenskom dvojitom... tu novelu v de museli urobit, lebo sa im nakopili deti "bez obcianstva " a de nevydava "bezobcianske pasy "...

vevesh
2. jún 2015

@ali08 nechaj ju, niektori tu maju aj trojite obcianstva, ale aj tak bude hovorit o tom, ako sa neda dvojite..

alice107
2. jún 2015

vevesh je to t len par viet prekopirovanych . co takto zakon , ktory je v celosti,aby sme vedeli znenie?
pretoze zacinas slovkom however, to znamena, ze je tam nejake akokolvek. cize prdtym je iste znenie..........
takze toto nie je seiozny dokaz nicoho.......

dusika11
2. jún 2015

@ali08 ked sa dieta aj narodi v inom state..stale ma tvoje statne obciantsvo..automaticky toto som stihla dostudovat...

yanni
2. jún 2015

@vevesh a o com hovorim. O SK obcianstve. Od 01.02. 15 mozes mat zase aj SK aj DE obcianstvo. Tak isto Sk a ine obcianstvo, ak ma ta dana krajina s SK dohodu.
A DE nezmenilo zakon, co sa tyka narodenia, koli detom "bez obcianstva". DE je to u r..... Stale existuje status staatenlos. Normalne je na to vydany doklad. No zmeny zakona, ak sa narodeilo dieta nejakemu "staatrnlos", tak aj dieta bolo staatenlos. teraz ma aspon to dieta nemecke obcianstvo. Rodic je stale staatenlos.

alice107
2. jún 2015

ALI9 ty stale nechapes, o co ide ri udelovani obcianstiev.fakt nechapes taku jednoduchu vec? to je horzne.. tvoje deti dostali po tebe /kedze stale si neupovedomila sk urady, ze mas sk obciamstvo iranu/ sk obcianstvo...
airanske maju po otcovi aj tebe, ako iranskej statnej obcianske.....
uz tomu rozumies?

ali08
2. jún 2015

@alice107 a este mi napíš kde oficiálne mám povedať že mám iránske občianstvo.A to že som.nadobudla iránske bolo iba tým.že som nechcela víza keď som tam išla oni mi dali na výber čo chcem víza alebo pás akurát víza by dom musela každé 3mesiace predlžovať. Je to to isté ako keď mm je tu ani tu mu neakceptuju nikde iránsky pas musí sa preukázať všetkym.slovenským čiže mu je to na prd.
Doklady uznávajú všetku aj ich aj naše aj súdne len musia byť superlegalizovane čiže majú medzi sebou dohodu

vevesh
2. jún 2015

@alice107 toto je vynatok zo zakona, mas tam uvedene presne paragrafy aj odseky, tak hladaj a dokaz, ze sa neda mat dvojite slovensko -iranske obcianstvo... A potom mozes @ali08 hovorit o tom, ako sa neda..

ali08
2. jún 2015

@dusika11 no a ked sa narodí tu zase má iránske občianstvo po.otcovy.

@alice107 prosím ťa aké úrady všade vedia že mám.dve občianstva.

alice107
2. jún 2015

ALI 08 zase miesas hrusky z jablkami. uznanie dokladov ci rozhodnuti sudov je na voli daneho statu.. kedze neexistuje dohoda o uznavani....... ake sudne rozhodnutie z sk ti uznali v irane?
no, musis oznamit na ministerstbve zahrnicnych veci sk, ze ti blo/kedy/ udelene statne obcianstvo iranskej islamskej republiky.
pretoze neoznamenie tohoto stavu je priestupok amozes dostat pokutu.
prestuduj si zakon, co som uviedla.

yanni
2. jún 2015

@dusika11 mas pravdu. Dieta narodene v zahranici ma automaticky obcianstvo oboch rodicov. Cize ak su obaja SLovaci ma automaticky slovenske. Ak je jeden Slovak a druhy napr. Nemec, tak ziska oboje automaticky, aj ked mu napr. to jedno "nevybavis". Na zaklade povodu si moze aj samotne dieta v dospelosti vybavit dodatocne to druhe obcianstvo.
My napr. cakame v lete dalsie babo. Obaja sme Nemci, ja mam aj SK obcianstvo. Dieta ziskava po nas (a teraz po zmene zakona v DE aj narodenim na uzemi DE) automaticke DE obcianstvo a po mne este aj SK obcianstvo. Ale SK RL zatial vybavovat nejdem. Jednoducho nemam cas a chut na tie papierovacky. Vsetko davat prekladat a behat na ambasadu popripade posielat atd. Ked budem ma niekedy chut a cas, tak sa do tych vybavovaciek pustim, ked nie, moze si aj dcera vybavit, aj bude chciet, v dospelosti. V nemeckom rodnom liste je totiz zapisane aj obcianstvo rodicov. ked maju rodicia viac obcianstiev, vsetky su tam vymenovane.

alice107
2. jún 2015

ali08 ziadne urady nemaju povinnost skumat pocet tvojich obcianstiev..tvojou povinnostou je informovat, ze si nadobudla cudzie statne obcianstvo......

vevesh
2. jún 2015

@yanni ale to si mohla aj pred tym, ale len vydajom alebo narodenim, teraz znova vratili, ze aj pobytom... Po lopate - vydajom a narodenim si mohla vzdy mat dvojite, aj ked boli tie novelizacie, kedze to vzdy spadalo pod vynimku...
No praveze staatenlos bola v de akurat na papieri, ale nie v realite - a hlavne stavalo sa to u parov, ktore neboli staatenlos ale deti pri narodeni mali ziskat obcianstvo krajinou narodenia , a nie krvou... Cize v krajine povodu dostanes obcianstvom len, ked sa tam narodis, ale rodicia priviedli na svet deti v de, tak deti nemali ani narok na de, ani na "rodicivske " obcianstvo...

yanni
2. jún 2015

@ali08 neviem ako je teraz ale ked novelizovalo Slovensko zakon o dvojitom obcianstve (v tom 2009 ci 2010) a mohla si mat len jedno, tak si mala ziskane noveho obcianstva nahlasit na sk, inak ti hrozila pokuta az nieco vyse 3000 €. Presnu sumu uz neviem, bolo to tam napisane.
Samozrejme zakon platit odo dna a nie so spiatocnou platnostou. Cize ti, co mali dvojite, trojite uz pred platnostou novelizacie, slovenske odovzdat nemuseli.
Otazka, co sa tyka tvojho iranskeho je, ci malo SK a Iran pri ziskani iranskeho tebou dohodu o vzajomnom si udelovani obcianstva. Ono moze byt, ze Iran dvojite akceptoval ale SK iranske nie. Ak SK nemalo dohodu s Iranom, mala si ziskanie iranskeho oznamit slovenskym uradom a slovenske by ti bolo odobrate. Tym padom by ani tvoje deti nemali slovenske.

dusika11
2. jún 2015

@ali08 no pri predlzovani pasu alebo vystveni noveho.. podla mna by ti mali dat na vyber ci sk alebo iran..obcianstvo..ale dostuduj si to podla mna nie je legalne na sk dvojite obcianstvo este stale..

vevesh
2. jún 2015

Baby VZDY bolo na sk povolene dvojite - dolezite bolo,ako sa nadobudlo!!!!

dusika11
2. jún 2015

@yanni
@ali08 ti odpovedala..este treba ,mat na zretel europsku uniu,.a neeuropsku...podla mna by si nemala mat statne obcianstvo...a asi pri obnovovani pasu...by sa ta mali na to spytat.

dusika11
2. jún 2015

@vevesh nebolo vzdy...bol problem..ja som sa stym stretla..lebo je ine v eu..stat a mimo,,a momentlane dohody

vevesh
2. jún 2015

@dusika11 nie, nebol - Vynatok zakona (vzdy platil!!!!)

K strate štátneho občianstva Slovenskej republiky podľa § 9 ods. 17 zákona nedôjde, ak štátny občan Slovenskej republiky nadobudol cudzie štátne občianstvo v súvislosti s uzavretím manželstva so štátnym občanom iného štátu, a to za predpokladu, že cudzie štátne občianstvo manžela nadobudol za trvania spoločného manželstva. Vzhľadom na rozdielnosť právnych úprav jednotlivých štátov v oblasti nadobudnutia štátneho občianstva z dôvodu uzavretia manželstva je potrebné túto výnimku zo straty štátneho občianstva Slovenskej republiky posudzovať tak, že ak v deň právoplatnosti rozhodnutia o nadobudnutí cudzieho štátneho občianstva manžela toto spoločné manželstvo trvá, k strate štátneho občianstva Slovenskej republiky nedôjde, bez ohľadu na dĺžku pobytu v danom štáte a dĺžku trvania tohto manželstva.
K strate štátneho občianstva Slovenskej republiky rovnako nedôjde, ak bolo cudzie štátne občianstvo nadobudnuté narodením (podľa § 9 ods. 18 zákona), teda ak dieťa nadobudlo narodením ex lege dvojaké alebo viacnásobné štátne občianstvo, a to podľa princípu ius sanguinis (podľa rodu) alebo ius soli (podľa miesta narodenia) alebo ich kombináciou (napr. dieťa narodené v USA dvom cudzincom).

yanni
2. jún 2015

@vevesh no ked rodicia nemali ziadne obcianstvo, cize boli "staatenlos", tak ani deti pred novelizaciou nemali nijake obcianstvo. Aspon v DE to tak bolo. A oficialne. teraz maju aspon deti obcianstvo aj ked rodicia su staatenlos.
Co sa tyka ziskavania slovenskeho obcianstva, tak to mi je jedno, ci da sa pobytom, vydajom, narodenim. Ja mam, deti tiez, krpana moze mat a muzovi netreba, kedze na SK nezijeme a ani zit nechceme, naco by mu bolo.

Co sa tyka nemeckeho obcianstva, tak to sa da ziskat povodom (napr. Aussiedler), pobytom (stale aj teraz, aj pred rokom aj pred 10timi....), sobasom a teraz dokonca aj tym narodenim. Narodenim dokonca so spiatocnou platnostou ale len od urciteho roku narodenia.