Obézne 10 ročné dieťa
Dobrý deň. Potrebujem poradiť. Boli sme dnes na preventívnej prehliadke a lekarka ma upozornila že moj 10 ročný syn má obezitu,je 12 kg nad normálnou váhou. Nechcem sa ospravedlnovat že prečo som si to nevšimla ale potrebujem vediet ako dalej. Jeho deň vyzerá tak že od rána do 17.00 je bohužial sám doma a fičí na notebooku. Sem tam ho pride pozriet starsi brat,ktorý s nami nebýva a vytiahne ho na chvílu von,zakopať si,zahrat futbal. ...poradíte mi jedálny lístok ktorý mu mam pripravovat?
Daj ho na nejaky kruzok..10r uz nan moze chodit aj sam..aspon v skole nejaky sport😉.. vylucit sladke,alebo obmedzit, pridat viac zeleniny,obmedzit chleba ,pecivo a pojde to..
možno by bolo dobré prehodnotiť celkovo váš jedálny lístok ako rodiny. Vyhodiť z neho knedle, polievky zahusťované múkou, omáčky, všetko vysmážané, koláče, keď už nejaký dezert, tak tvaroh, jogurt s ovocím a pod. Pridať zeleninu na všetky možné spôsoby, ryby, chudé mäso. A na každý deň dať mladému nejakú úlohu - povysávať, utrieť prach, zvesiť prádlo, aby len nesedel...plus na víkendy naplánovať program s pohybovou aktivitou. Ide leto, máš ideálny čas, plus tiež si myslím, že sa syn teraz vytiahne do výšky, tak aj to pomôže
hoci si podľa teba chlapec uvedomuje, že pribral, hlavne to NERIEŠ tak, že ho budeš "motivovať" aby schudol (ktosi tu poradil aj odmenu za určité kilá dole) - vôbec to slovne nerieš, ani nespomínaj slovo schudnúť... len var rozumnejšie a sprav mu program. neverííííím že 10r chalan by si išiel niečo dorobiť, aby mohol jesť - však to je lenivé stvorenie 😀 čiže postupne odmedziť množstvo porcie, vylúčiť sladkosti a rozhýbať ho, kilá pôjdu dole.
@amelia000 ano hlavne nie jedálniček z pred 50rokov treba zohľadniť inzulinovú resistenciu

To nebude len zníženým pohybom, aj keď nechápem čo mu bránilo ísť napr. na bicykel cez koronu. Podľa mňa tlačil do seba sladkosti, čipsy, sladené vody a pod. v nadpriemernom mnozstve. Lebo za pár mesiacov takto pribrať sa mi zdá ozaj veľa, ved to je hádam aj 1/3 pôvodnej vahy. Ak zistíte z čoho tak pribral, ľahšie sa mu bude chudnúť, ak kritické potraviny vynechá. Pečivo by som 10 ročnému z jedálnička určite nevyhadzovala ani diétami by som ho netrápia, môže si len rozhadzat metabolizmus.