icon

Obézne 10 ročné dieťa

29. jún 2020

Dobrý deň. Potrebujem poradiť. Boli sme dnes na preventívnej prehliadke a lekarka ma upozornila že moj 10 ročný syn má obezitu,je 12 kg nad normálnou váhou. Nechcem sa ospravedlnovat že prečo som si to nevšimla ale potrebujem vediet ako dalej. Jeho deň vyzerá tak že od rána do 17.00 je bohužial sám doma a fičí na notebooku. Sem tam ho pride pozriet starsi brat,ktorý s nami nebýva a vytiahne ho na chvílu von,zakopať si,zahrat futbal. ...poradíte mi jedálny lístok ktorý mu mam pripravovat?

Strana
z2
veronika4495
Odpoveď bola odstránená
amelia000
29. jún 2020

Jedalny listok sa zostavuje podla xy faktorov, oslov nejakeho dobreho vyzivoveho poradcu. Tu ti ho nikto nezostavi len tak. Poradia ti tu zo zdravim rozumom asi tak ako @veronika4495

krisbar
29. jún 2020

Menej laptopu, Viac sportu, chodte spolu na bicykel, so psikom, na korcule, teraz v lete na kupalisko. A samozrejme - prestat kupovat sladene napojde, mat prazdny bar so sladkostami, ale plny kosik ovocia. A varit len z prvopptravin, ziadne polotovary.
Inak - obdivujem ta, ze si sa k tomu postavila takto normalne. Bohuzial dnes ked pozriem skolske fotky tak polovica deti je obezna ale keby som to povedala rodicom tak sa urazia.

autor
29. jún 2020

@veronika4495
@krisbar
@amelia000 ďakujem. Čo -to mám naštudované. Problém mám hlavne čo na raňajky a večeru...no a ako ho "prinútiť"hýbať sa keďže ja som skoro do vecera v robote

veronikaszabova
29. jún 2020

Kup mu psa, nech chodi vencit.

ckatka
29. jún 2020

Zapísať na nejaký krúžok, šport, tréningy. Nie je možné aby 10 ročný chalan bol zavretý doma z notebookom trištvrte dňa. Kde ma otca? Starých rodičov? Kamarátov?

eliska13
29. jún 2020

Raňajky rožok, chlieb, ak sa dá nie biely, ale graham...vajco na tvrdo, syr, paprika zelenina...máš veľkú šancu, že teraz bude najviac rast len zmeniť stravu no a musí sa hýbať.Dajte si nejaký reálny cieľ koľko má schudnúť za mesiac a motivuj ho darčekom, kniha, tričko čo má rád.A hlavne jesť pravidelne!

autor
29. jún 2020

@ckatka treningy neboli. Teraz znova zacína. Takto sa "rozjedol"od zimy. Kamarat má momentalne všetko on line

autor
29. jún 2020

@eliska13 ďakujem

marlent
29. jún 2020

Mne sa tiez pozdava ten napad so psom 🙂

autor
29. jún 2020

Bývame v dome,na dedine,čiže pes by mohol byt na dvore sám...

marlent
29. jún 2020

Myslis ze to dietatu "da" nechat steniatko same a ze sa s nim nebude hrat hadzat lopticku pretaho at sa s nim?

whatever1
29. jún 2020

Ono bude asi problém ze sa nehybe. Môj brat tiež celé dni presedel pri PC hrach, nikam nechodil a hrozne pribral. Našiel si kamošov, od rána do večera s nimi behal po vonku a schudol na nepoznanie.

mogaa
29. jún 2020

ak bude chodiť už na tréningy, tak čiastočne mu to pomôže....treba vymyslieť len aktivity na víkend - bicykel, túra, kúpanie.....minimum sladkostí(žiadne nekupuj a ani čipsy a podobné blbosti), raňajky nebudú problém pokiaľ to samozrejme nebudú koláče, rieš skôr obedy a večere- žiadne knedle a zahustené omáčky či múčne jedlá......je stále vo vývoji, stačí keď sa trochu vytiahne a aj váha bude ok.....čiastočne to bolo spôsobené pravdepodobne aj koronou, žiadny kamoši, len sedieť doma, teraz predsa len už bola škola, cez leto by som mu asi vybavila tábor, teda ak nemá u vás kamošov s ktorými bude behať po vonku.....

blabla22
29. jún 2020

Ahoj, podľa mňa nadvaha 12kg pri takom dieťati je naozaj výrazná (percentuálne k celkovej hmotnosti, je iné, keď ma +12kg chlap čo by mal vážiť napr 80kg a iné keď ich má dieťa, ktoré by malo ideálnu hmotnosť napr 40kg) - preto by som kontaktovala výživového poradcu/podobného odborníka. Ten nielen zostaví jedalnicek, ale zároveň sa k nemu chodí aj na kontroly a vidí tak progres..rôznymi diétami si môže skôr uskodit..myslím že je dôležité, aby si vybudoval správne stravovacie návyky teraz v detstve, inak sa s ním tá obezita bude ťahať celý život, resp. bude musieť návyky meniť neskôr, o to ťažšie.
Takisto so športom by som bola opatrnejšia, aby si nepoškodil kĺby a podobne, treba zvážiť, aké druhy by boli vhodné (plávanie a pod- tiež poradí odborník..)
Najdôležitejšie ale je, aký má k tomu prístup on - má motiváciu k pohybu, zmenu stravy, rozumie že môže ísť časom o zdravie? Podľa mňa toto je všeobecne najťažšie na chudnuti, tá zmena stravy na zdravšiu, obmedzenie sladkého atď..to je ťažké aj pre dospelého, o to viac asi pre deti..držím palce

macekovam
29. jún 2020

ja by som poradila.. kupovat sladkosti len na den vopred... mat v chladnicke potraviny bohatsie na bielkoviny.. dostatok ovocia.. zeleninky... vody nesladene alebo teda kupit sirup a nech si vodu zaraba.. nie kupovat sladené...ale aj take co je zdravsie a on to ma rad.. aby mu to chutilo..

autor
29. jún 2020

On si uvedomuje že pribral. Nechcem sa vyhovárat na koronu,ale bude to aj tým že 3 mesiace bol doma. A vela casu trávil sám,kamaratov mal len on line. Hádam sa to v lete podari upravit....

nickpick
29. jún 2020

na ranajky: celozrnne chlebiky s lucinou, cottage cheesom, moze byt aj platok sunky a vela zeleniny, uhorky, paprika, paradajky, skus mu robit zdrave natierky - hummus (cicerova natierka), mrkvova, tuniakova (bez masla, miesto neho jogurt, trochu kyslej smorany, horcice, varene vajicko), skus hodit do googlu zdrave zeleninove natierky, na veceru miesto chleba by som nakrajala uhorky, mrkvu, papriku na dlhe tycinky a to si moze namacat do tej natierky...na ranajky moze aj bananove lievance bez muky, jogurt s ovocim (biela Hollandia s cerstvym ovocim), domaca granola s jogurtom, domace kase (psenova, pohankova atd...), treba ale dohliadat na velkost porcii, aj od zdraveho jedla sa pribera ked zje hrniec ovsenej kase....

lenocka12345
29. jún 2020

rada , že pes .... no mám susedu , výška a šírka je u nej asi rovnaká. Má psa. Chodí s ním von 3x denne , vyzerá rovnako ....

mogaa
29. jún 2020

Fakt by som to zatiaľ nejako neriešila, samozrejme okrem trochu upraviť stravu aby nevyjedal sladkosti, ale sama uvidíš čo urobí pohyb....chalanisko bude mať prázdniny, určite bude s chalanmi celé dni vonku a pohyb urobí zázraky - a ani jesť nebude potrebovať😉

magda15
Odpoveď bola odstránená
mnamko
29. jún 2020

Taky isty problem mam s dcerou dost pribrala teraz pocas korony,ziadny pohyb .Dufam ze to terax v lete vybeha

ludmilik13
29. jún 2020

ale ked je vacsinu casu sam doma, tak strava sa nejako ukontrolovat neda, jedine, zeby doma nebolo nic co by ho nejako pokusalo 🙂

jasminet
29. jún 2020

U nás syn cez koronu pribral - dovtedy 3 hodiny denne futbal, beh, stále niečo, zrazu pohyb nula bodov, vidíme to na ňom + nudu zajedal... Teraz v škole nemá prístup k jedlu nonstop - iba raňajky, desiata, obed, olovrant, večera a bežné množstva. Hybe sa dost v družine a vidno výsledky

oktoberbaby2020
29. jún 2020

@krisbar no ovocie je tiez cukor.... Fruktoza. Skor zeleninu by som dala🙂

breznica
29. jún 2020

@lenocka12345 ak s ním ide 3x denne von len meter od vchodu a okrem toho len sedí a žerie,tak je to pochopiteľné.asi neprejde s tým psom každý deň 15-20 km😉

gladys_07
29. jún 2020

Mne este napadlo kupit Wii, najst na nom cvicenie ktore ho bude bavit a dat si podmienky - kolko casu na notebooku, tolko na Wii odcvicene. To moze aj doma a sam. Samozrejme cez vikend spolu pohyb vonku. Sladkosti obmedzene, ale nezakazovat uplne, to k detstvu jednoducho patri, zmrzka na kupalisku atd.
Klobuk dolu inak, stavias sa k tomu velmi rozumne 👍

lius
29. jún 2020

a vy rodicia sa stravujete ako?

oktoberbaby2020
29. jún 2020

A hej aj my sme pribrali pocas korony. V lete cez prazdniny viac pohybu a sladke obmedzit. Teda aj biele pecivo a tak. Skus sa zamerat na to aby mal pohyb hlavne

alzbetka71
29. jún 2020

Dôležitá je aj pravidelná strava. Nie že nebude celý deň jesť, alebo iba somariny a na večer vyje chladničku. Nekupovať žiadne sladkosti, chipsy, sladké vody. A dozrieť aby aj on sám nechodil do obchodu pre takéto veci. A samozrejme pohyb, bicykel, plávanie, turistika,

Strana
z2