Odchod do zahraničia vo vyššom veku
Ste tu niektora,ktorá už mala väčšie deti, alebo nemala deti,dala a rozhodla sa ísť sama do zahraničia aj vo veku 40+?
akurat predvcerom som sa v raci bavila o tom,ze v uk nikdy nikdo nehladel na vek .. ja uz mam po 40 a nepocitila som to ... taktiez u nas nastupuju starsie zeny ale i muzi .. kym na slovensku mas 30 a uz si na odpis ... takze si zisti ake su pomery v krajine..co mozes ponuknut ci vies jazyk a ak ano kludne chod do toho
Ja som odisla do Australie vo veku 38 rokov. Nemala som deti, syn sa mi narodil o 2 roky tam. Stale zijem v Australii.
oh teraz akurat citam podrobnejsie - nie nesla som sama, ale s partnerom, Co teda priznavam je podstatné jednoduchsie.
Pokial mas dostatok financnych prostriedkov a zabezpecenu kvalifikovanu pracu, ja by som v tom problem nevidela. Samozrejmost je perfektna znalost domaceho jazyka. Do krajin mimo EU potrebujes pracovne povolenie, ktore nedostanes len tak, ze "dobry den, ja chcem ist do vasej krajiny". A aj ked to ludia neradi priznavaju, tak pre vacsinou domacich budes len dalsi pristahovalec z "ostbloku". Aj tu je vela zien, ktore ziju v zahranici, tie ti najlepsie napisu. A na niektore pracovne pozicie potrebujes bud uznanie vzdelania alebo ich skusky.
Už som rozhodnutá, len čakám kým dieťa skončí školu.
Môj vek považujem za výhodu, už mám skúsenosti a nejakú sebahodnotu. Tak isto aj viac financií na začiatok. V zahraničí som žila, v 3 krajinách, anglicky viem plynulo, španielsky sa dorozumiem. Pamätám si že začiatky môžu byt ťažké, že keď nerozprávas, nevieš reč pozerajú na teba cez prsty
Podľa mňa 40 je ešte super vek na presidlenie, ešte ma človek šancu zvyknúť si.
Dôležité je správne si vybrať krajinu, rôzne národy majú rôznu mentalitu a to ma dosť vplyv na to či sa budeš cítiť ako doma alebo ako mimozemstan
@ingelika78 Ako sa vám žije v Austrálii?
Čo je tam iné, na čo ste si museli zvyknúť?
Je to jednoduche pokial mas kvalifikaciu a ovladas perfektne jazyk. Ja by som kludne isla aj s malym dietatom. Ale nakolko som zila uz vo viacerych krajinach, tak by som sa v podstate len vratila, pretoze ovladam rec. Problem ako Ostblock som mala, ked sme neboli v EU pred 25 rokmi …. Ked som menila krajinu pre 10+ rokmi tak nikto nemal problem.
Moja mamka odišla pred 10r do usa, mala vtedy 44r., ale mala tam sestry. Čiže nešla úplne do neznáma.
Známa sa chystá do USA so synom, jw po 40tke, ale ma tam zázemie, tri sestry a ďalšieho už dospelého syna. Ak sa jej podarí predať apartmánový som v chorvatsku, jw s tým dosť problém v súčasnosti. Takže neviem ako to dopadne.,

Pokiaľ tam máš zabezpečenu prácu, tak áno. Inak ani nie, jedine snáď v prípade, ze máš nejakú žiadanú kvalifikáciu. Cudzinec, začiatočník v novej krajine a 40+ nie sú práve ideálne predpoklady na nový spontánny začiatok.