icon

Odchod od rodičov. Ako riešiť moju situáciu?

29stevo
31. júl 2017

mam 38 rokov momentalne byvam u rodicov teda rodicia maju dvojgeneracny dom oni byvaju hore a ja dole.Asi pred 15 rokmy ma mama prinutila aby som si prizemie zrekonstruoval aj ked som tu v zivote zostat nechcel a chcel som sa osamostatnit este ako som prisiel s vojny chcel som ist prec ale mame sa to akosi podarilo aby som spravyl co chce asi vedela ako na mna 🙂 ze vsak to budem mat to iste ako na byte ze budem tam byvat sam dole a oni hore .Dost penazi som vrazil do to tohto domu okna kurenie podlahy nabytok kupelna bolo toho proste dost.Ale potom som si povedal ok super vsak nemusim brat hypoteku budem mat byvanie, mam este jedneho bratra o 10 rokov mladsieho on ostane hore a ja dole.Teraz som slobodny aj ked som mal nejaku tu vaznu znamost ale teraz si uzivam slobody a je mi fakt super 🙂 ale to je teraz jedno.Samozrejme nikdy to nebolo ako na byte stale to bolo ako u rodicov,ale na to som bohuzial prisiel az neskur.Len teraz je dost vazny problem.Otec sa velmy zmenil..Stale len nadava ponizuje ma je fakt neprijemny.Clovek pride s prace utahany ako blbec ked 8 hodin beha na linke uz ma pre mna robotu a to den co den nic ine neroby len rozmysla aku robotu my dat aby som nemal volno ziadne stale ma nuti makat v zahrade kopat je mu jedno aj ked je vonku 38 stupnom aj ked sa celi spalim od slnkanemu na tom nezalezi len ja mam s tym problem ze mam zdravotne problemy s platnickamy a ked som troska dlhsie zohnuty tak sa uz viac nevyrovnam a mam dost neprijemne bolesti a stale som na liekoch potom a skoncim na marodke.Uz som to ja neviem kolko krat otcovy povedal ze mi to nestoji za tej trocha zeleniny aby som potom mesiac bol na marodke ze ja si tie 2 vrecia zemiekov a nejaku tu zeleninu kupim na zimu.Proste raz my stacilo uz 7 mesiacov marodky co som si daval platnicky do kopy co som nemohol s postele vstat a na nohach ustat vtedy som prisiel aj o zamestnanie aj ked to bolo zo zdravotnych dôvodov s odstupnym.Ale nastastie mi asi po roku volali s firmy ako som na tom zdravotne ci sa nechcem vratit ja som bol na tom v pohode len si musim davat pozor na seba tak ma zobrali naspet.Uz tam makam treti rok znova.Co som fakt rad .Len otec stale po mne utoci nadava mi ked nechcem nieco spravyt hned okamzite ako to povie.Minule buchal pestou o stôl ze on je 100% clovek on nikdy nijaku chybu nespravil krical po mne ze ja niesom nic naco je taky clovek na svete ako som ja ze niesom absolutne na nic on je tam pan a ja ho musim posluchat na slovo to kvuli tej zahrade co chcel aby som isiel kopat.Vykrika po mne blbu a ja neviem co vsetko som.Ked pridem domov v noci s prace s pobednej a mam na druhy den volno clovek si chce troska pospat on zacne po mne kricat ze som ako princatko ze ja spim a robota stoji kolko roboty uz mohlo byt spravenej.Stale ma pozoruje kazdy muj pohyb rukou kazdy krok co spravym dokonca teraz si kupil dalekohlad a on je schopny ma sledovat aj dalekohladom ked som vonku a nieco robym samozrejme sleduje aj susedov co robia dalekohladom aby dobre videl .Asi pred desiatimi rokmi som si spravil vodicak par krat som jel s otcom od vtedy som za volantom nesedel co ma psychicky zdeptal ked som napriklad nezaparkoval na prvy krat na parkovisku musel som si cuvnut a znova najet alebo skapalo mi to pri rozjazde co sa da samozrejme naucit chce to len trocha praxe stale mi chytal volant ked islo oproti auto nesmel som nic predbehnut skarede mi nadaval blbu ze ja vzivote jazdit nebudem ze nejsem na nic, nic neviem ono ma tak dokazal zdeptat ze som viac za volant nesadol uz je to 10 rokov.Este stale mi to vyhadzuje na oci ako som na nic nekokazem ani na aute jazdit ani v zivote nebudem a to iste zacala robyt aj mama ze pri prvom rozjazde porad do niecoho vrazim jak v zivote nemozem sadnut za volant.Este ja neviem pred kolko rokmy som isiel k nemu na brigadu lebo on je murar teraz uz na dôchodku a ja som tiez murar .Nieco som proste nevedel tak som chcel aby mi to ukazal a naucil ma to predsa on to robí celi zivot to bola moja celozivotna chyba asi takych blbu asi ani neni na svete.Proste ma zhadzoval pred celu partiu aky som blb sprosty ze nic neviem ze vsak mam maturitu tak by som mal vsetko vediet ako niejsem na nic krical na celu stavbu co vies co vies poslal ma do pi...... a zobral my co som mal naradie v ruke poslal ma tehly nosit a spravyl si to sam.Chlapi pozerali fakt po nom co to vlastne roby vlastnemu synovy.bolo to fakt neprijemne pred celu partiu to ponizovanie.Ono staci ked vojdem do miestnosti okamzite zacne zo mna liat ako sa potim dlane mam ako keby som ich do vody namocil.Teraz by som chcel ist do autoskoli ze si zaplatim kondicne jazdy a postavim sa vsetkemu tej depke co mam s auta a prekonam ten stres strach a ja neviem co vsetko este,ale otec stale po mne utoci ze to je zbytocne zhadzuje moju semadôveru ze aj tak na to nemam.Proste uz mam toho ponizovania dost ja som dospelí clovek som si povedal chcem odejit prec ze si zoberem hypoteku a kupim si nejaky jednoizbovy byt popripade garsonku a zacnem uplne od zaciatku zit vlastny zivot a nie zivot rodicov.Roky utekaju a povedal som si preco by som sa mal nechat stale ponizovat ved som taky isty clovek ako bars kto iny.Len mama dost tazko ten odchod znasa bojim sa aby sa jej nieco nestalo lebo je chora ma problemy zo srdcom a ma rakovinu a ten stres jej pri tejto chorobe fakt nepomoze,ale na druhej strane musi clovek hladiet aj na seba na svoj zivot tak fakt neviem ako to spravit ako ju na to pripravyt aby som jej po zdravotnej stranke neublizil.Uz my momentalne aj bratr nadava ze preco jej take nieco rozpravam ze ci chcem aby sa jej nieco stalo .Chce aby som tu ostal pokial mam zije ,ale som mu povedal ze ked ma mama rakovinu neznamena ze zomrie a klidne moze zit niekolko rokov co jej samozrejme prajem ja sa nenecham ja neviem kolko rokov terorizovat otcom a nebudem predsa cakat kedy zomrie mama aby som mohol odejit s domu,ale clovek zase nemoze odejit bez slova proste som jej to normalne povedal.Aj ked ona sama povedala ze otcovi uz vadi ze tuna aj dychame vadi mu ked si polozi na parapet krizovky ked si polozi na mikrovlnku lieky alebo nejake papiere fakt krici na celu kuchynu ze jej to vyhadze von tam to nema co robyt vadi mu ked zaspinim dva taniere alebo on si vary nejaku klobasu na ranajky a ja si potom idem uvarit nejake parky a nevsimnem si ze je kastrol vonku a vytiahnem cisty to nestoji za to co stvara a pri tom to je jedno lebo to ide do mycky a to je uplne jedno ci tam je o tanier a kastrol naviac.Momentalne chodim jest k rodicom a davam im peniaze aj ked fakt casto varim ja lebo mama beha po lekaroch.Nedajboze ked si zoberem nejake klieste alebo srobovak a nedam to potom na presne to iste miesto kde som to zobral to roby bordel na celi dvor pri tom staci ked to dam len o par centimetrov vedla.proste on si bol isty ze tu ostanem byvat a moze si robyt so mnou co len chce nadavat mi terorizovat ma ponizovat ze aj tak tam ostanem.mal niekto takyto problem ?ako ste to riesili .FÚÚÚ poriadne som sa rozpisal 🙂

Strana
z2
catherinah
31. júl 2017

Sorry, nedalo sa to docitat. Co chces vlastne vediet?

warholette
31. júl 2017

Necitala som to cele, ale mas 38 rokov a zijes u rodicov. Je absolutne jedno, kolko si do toho domu vlozil, vsetky svoje problemy vyriesis tak, ze sa odtial odstahujes.

3009
31. júl 2017

@29stevo myslím, že vieš čo máš urobiť aj čo si urobiť nemal. Ale nikto nemá právo ťa ponižovať, tobôž vlastný rodič. Si už dávno dospelý, ale správaš sa ako nedospelý. Treba sa urýchlene odsťahovať a ocovi povedať aj dôvod a mama to snáď pochopí. Každý si musíme žiť svoj život a nemožno neustále pozerať na rodičov, čo oni chcú. Treba im pomôcť keď nutne potrebujú, ale nie si zo seba nechať robiť handru. A to čo robí tvoj otec mi pripadá, že má nejaké psychické problémy, lebo takto sa správať nie je normálne.

janka_v
31. júl 2017

Nuz, tazko radit.
Co je fakt - otec sa nezmeni, druhy fakt - mama od otca neodide.
Bud naberies odvahu a naozaj odides zit inam - rataj s tym, ze otec ta bude chciet vydedit a podobne, podla tych jeho reakcii je to mozne.
Alebo zatnes zuby.
Myslim, ze mama ta pochopi. Navstevy by si zvladol? Mamu navstivit asi chces, treba ratat s tym, ze otec aj pri nich po tebe "pojde".
Hm, fakt podavat si pre a proti k sebe a rozhodnut sa.
A tie kondicne jazdy si sprav, a nejazdi s otcom, radsej nech ide s tebou prvych parkrat daky kamos.
A hadam nevstupujem na chulostive uzemie, ale mozno oslov psychologa, moze ti pomoct dvihnut sebavedomie.

alex49
31. júl 2017

správaš sa ako 15 ročný, čo mu rodičia musia schvalovať večierku, chápem, že si do toho domu vrazil vela peňazí, ale takto sa k tebe nemajú čo správať, ani rodičia ani nikto iný, nájdi si nejaký podnájom, hoci aj garsonku, zbal si veci a odíd, s mamou sa môžeš stretávať stále
si dospelý chlap, začni sa tak aj správať, nie si otcov otrok, síce ťa vychoval, a za to máš byť vdačný, ale to neznamená, že si budeš ničiť zdravie, preto že on chce aby si okopával zemiaky
kondičné jazdy si určite zaplať, na začiatok môžeš jazdiť s kamarátmi po príjazdovej ceste, postupne sa osmelíš a auto ti otvorí nové možnosti, či už práce alebo bývania

lija22
31. júl 2017

nevydrzala by som ani tyzden. pozeraj daky mensi bytik veru, drzim palce

mirro
31. júl 2017

Odsťahuj sa a mnohé sa vyrieši. Držím ti palce.

0silvia0
31. júl 2017

@29stevo naco rodicom vsetko vesias na nos? Naco im hovoris ze si chces zaplatit kondicne jazdy?
Je na case aby si doma zacal buchat pastou po stole ty!

mike_bassett
1. aug 2017

Tu máš radu od kapitána

mike_bassett
1. aug 2017

Ale Betty problematike rozumie tiež

mike_bassett
1. aug 2017

A ja ti vravím, až bude zas taťuldo rozkazovať, pošli ho do.... Aby jeden 38 ročný toto nevedel v prípade potreby spraviť, nechápem. Ani u 28 ročného nechápem.
Ak si skutočný, už dávno si to mal spraviť.

A tu ti ešte názor odborníka poskytne Jules :

lilyianka
1. aug 2017

@29stevo strasne to je dlhe,precitala som to len potial ako si bol s otcom na stavbe a stale omielas to iste dokola...ako ta otec ponizuje..
Takze mas 38,ale podla toho sa vobec nespravas,bud si totalny tutko co si nevie povedat svoj nazor,buchnut po stole a necha si s*at na hlavu alebo ta tak neskutocne znicili tie otcove slova...divim sa,ze si pristupil na to,byvat doma,,este by ma zaujimalo,dom je pisany na koho? Ked si tak velkodusne prestavoval? Inak este jedna vec,mas dost naivnu predstavu o byvani v tomto dome spolocne s tvojim bratom....neviem si predstavit,ze obaja budete mat zeny a budete si pekne byvat takto na kopke...prepac,ale ziadna normalna zena na toto na pristupi
A ty sa vzchop,si chlap,otcovi sa postav a ak nieco chod radsej odtial prec..snad ti to za ten klud stoji

lilyianka
1. aug 2017

@29stevo tak predsa som to docitala do konca...urob ako pises,zober si uver na nejaky maly byt,kde budes panom ty a ostatni ti mozu fukat aj praskovy cukor do riti..uz sa do teva starat nebudu,ak im to nedovolis..inak divim sa,ze im vsetko hovoris...kondicne jazdy sa daju robit aj bez tohi,aby si ich infirmoval
Na tvojom mieste kupim byt a riesim si zivot dalej,t.j.tie jazdy a pod...a navstevy len raz za cas a este dat treba otcovi najavo,aby sa s tebou nebavil ako s nulou...a brat ked je taky mudry,nech ide on byvat k rodicom,ked sa mu nepaci,ze chcee odist
Hlavne este rodicom nehovor,ze chces ist byvat prec....ries si to sam a sukromne a ich postav len pred hotovu vec

misela36
1. aug 2017

je to taký iracionálny príbeh,nech sa na mňa nikto nehnevá,že sa mi to zdá neskutočné.no mám o čom premýšľať a moje problémy sú zrazu neskutočne malé...

natalka13
1. aug 2017

Nevies sa odstrihnut, stravujes sa u rodicov a vdia ti kecy, tak tam nechod,ved mas svoje byvanie na prizemi.
Chyba bola ostat v dome, na peniaze zabudni, kup si byt a byvaj uplne sam.
Nerozumiem, akoby ma niekto donutil ist makat do zahrady,ak ja nechcem.

0silvia0
1. aug 2017

@29stevo vieš čo, aj keď zostaneš budeš chruňo neschopný pre otca lebo nemakáš dostatočne ako si predstavujú aj keď odídeš budeš chruňo nevďačný sebecký, ktorý opustil na starobu chorú mamu a otca a nepostaral sa o nich a nechal ich samých.
Máš to zajedno, aj tak sa ti ujde nadávok, ale keď odídeš, nebudeš ich musieť počúvať celý deň. Predstav si to, prídeš domov a môžeš si bez výčitiek ľahnúť na gauč, vyložiť nohy, otvoriť pivko a oddychovať 😀 Dobrá predstava, však? Snáď sa nakopneš a zdrhneš z toho koncentráku čo sa volá domov.

janinah
1. aug 2017

Myslím,že nenecháš mamu s rakovinou a s psychicky chorým otcom....keby si aj bol v tom svojom bytíku,čo ho chceš mať,tak budeš chodiť každú chvíľu domov kvôli mamke a robiť na tej záhrade tak či tak.Dvíhaj si svoje sebavedomie a asertivitu voči otcovi,ak otec začne kričať,rozkazovať a búchať po stole,tak v sekunde sa dvhni a odíď a neukáž sa mu na oči aj tri dni.Máš svoje prízemie,zamykaj sa tam,nech máš súkromie.Var si sám,ak ideš pre jedlo do ich kuchyne a je tam otec,tak si naber na tanier a odíď k sebe,otec musí pochopiť,že nie si malé decko,že kričať ty naň nebudeš,ale nebudeš sa ani vyskytovať v jeho blízkosti,ignoruj ho.Ak chceš pokecať s mamkou,zavolaj ju k sebe na kávu.Pozor na jednu vec-ak si chceš založiť rodinu,tak do takých podmienok ako máš teraz /kričiaci otec a nekonečná robota/ ti múdra žena nepríde,tie podmienky zmeň teraz /napr. do záhrady najmi pomocníka/

sticker
dominika6
1. aug 2017

@29stevo ja som to čítala celé..máš zmetok v hlave a neviem prečo ti lepí si pobaliť caky paky a kúpiť si 2izb byt ktorý si budeš postupne splácať..za ten boží klud by som si aj od úst odtrhla..

0silvia0
1. aug 2017

@janinah tiež si myslím, že neodíde. Ale riešením by bolo ak by odišiel, striktný rozpis návštev. Napr. každý druhý deň by prišiel na 2 hodiny a dodržal to. On v tomto žije dlhé roky a vôbec si nevie predstaviť, že to môže byť aj inak. Myslím, že kým neodíde, s asertivitou veľmi nepochodí, pretože podľa toho čo píše je veľmi mäkký a poddajný a nechá si srať na hlavu. Každý jeden človek na jeho mieste by už od nervov plesol dvermi a odišiel a on len potichučku trpí, znáša a čaká kým búrky prehrmia. Teda ja osobne som veľmi nekonfliktný typ, ale keby niekto robil zo mňa otroka a vyvršoval by sa na mne a nadával by mi do neschopákov, toto by som rozhodne netolerovala.

mandala77
1. aug 2017

@29stevo vyrastať v prostredí, kde počuješ samé nadávky na seba, to zaručene nechá veľké stopy a škody na človeku. A tam neplatí, že sa zobudíš a povieš si, idem jednať inak, to jednoducho nejde. Sú také svojpomocné skupiny, volá sa to Dospelé deti alkoholikov alebo z dysfunkčných rodín: http://www.cs-dda.eu/ je na skype skupina, alebo v niektorých mestách sa stretávajú. Tam by si mohol nájsť porozumenie aj cestu von. Toto je beh na dlhé trate a sám to nedáš. Ak chceš, napíš mi správu s mailom, môžem Ti poslať knihu v pdf Dospelé deti alkoholikov (tá kniha je aj pre ľudí, čo vyrastali v nejako dysfunkčnej rodine), aby si pochopil, aký vplyv má na Teba to, v čom si vyrastal alebo v čom žiješ a prečo si aký si.

oslo1
1. aug 2017

Najdi si podnajom/kup si byt a odstahuj sa.
Ono sa to doma u rodicov nezlepsi, bude sa to iba zhorsovat.
Vykasli sa na peniaze, co si do prestavby vrazil, keby si si nejaky byt prenajimal, tak by si to za tie roky do toho bytu tiez investoval.
Ja som v 25 odisla z domu do Anglicka, brat zostal v mama hoteli. Tiez mama nechcela, aby sa odstahoval a v podstate jemu pohodlie vyhovovalo. Zo mna sa stala nezavisla jednotka a z neho mamanek.
Tvoja mama ma rakovinu a este vselijake diagnozy, nechas ju tam s chorym otcom. Avsak, nic ti nebude branit, aby ste s mamou navstevovali. Nevidim dovod zostavat v rodicovskom dome, ked si tam ako hromozvod otcovej zloby.
Ty si musis najst vlastnu zenu a zalozit vlastnu rodinu, u rodicov si ju nenajdes. By si do hentakej atmosfery priviedol priatelku?
Odstahuj sa, zaloz si vlastny zivot, kup si auto, zacni jazdit. Najdi si zivotneho partnera, co ta bude vo vsetko podporovat a bude pri tebe stat. A hlavne, bude ta lubit a ako k lubenemu sa k tebe spravat. Drzim palce.

sticker
0silvia0
1. aug 2017

@mandala77 práveže on píše, že otec sa teraz zmenil, takže dysfunkčné prostredie by podľa napísaného nemalo byť od detstva, aj keď sa tomu ťažko verí. Môže to byť aj nejaká diagnóza, nevieme koľko má otec rokov, ale vekom niektorí starší ľudia vraj vedia byť dosť zlí až agresívni. Toto treba už asi riešiť s lekárom otca.

libawet
1. aug 2017

@29stevo jedine od rodičov konečne odísť a žiť si svoj život. Robiť prácu, ktorá Ťa baví, prísť si domov, kedy chceš a robiť si doma, čo chceš Ty - teda aj oddychovať. Prácu máš, ak robíš na linke, tak počítam, že je to automob. priemysel, tam sú celkom slušné platy. To, že si investoval do rodič. domu už späť nevrátiš, kašli na to, nech si užijú. Skús si prenajať byt, menší, nemusí to byť hneď 4+1 🙂, po čase skús aj hypotéku, záleží od Tvojho príjmu. Kúp si auto, zo začiatku aj možno ojazdené, no Tvoje, časom si možno kúpiš nové. Proste osamostatni sa a odstrihni už raz navždy od rodičov/ 38 je už skutočne veľa na to, aby si tam s nimi stále bol a poslúchal ich ako taký psíček, ži svoj život, nie život Tvojho otca a jeho komplexov.

mandala77
1. aug 2017

@0silvia0 pochybujem, že otec ho neponižoval ako dieťa. Také rany na duši sa ťažko hoja a či sa vôbec niekedy aj zahoja. Je úplne jedno, koľko otec má rokov, to ho vôbec neospravedlňuje. Svojho syna týra.
Keby aj odišiel, to sa ale bude musieť vyrovnať s výčitkami (ich aj svojimi) plus pocitmi viny aj tak vôbec nie je isté, že sa od nich dokáže citovo odpútať. A o to tu hlavne ide.

libawet
1. aug 2017

@29stevo a ešte niečo - to, že mama má rakovinu, je síce hrozné, no nie je to Tvoja vina. Mama má manžela, a ten by sa mal o ňu starať, nie Ty. Ty môžeš len pomôcť , no hlavná mamina opora by mal byť jej manžel. Problém Tvojho otca je, že svoju neschopnosť riešiť maminu chorobu, či skôr sa s tým vyrovnať a byť jej maximálne nápomocný, hádže na Teba a vyvršuje svoju zlosť na Tebe. Aj Tvoja mama má problém, lebo žila s človekom, ktorý jej tiež k jej chorobe istým spôsobom dopomohol a vzájomné nezhody s ním nevedela riešiť a dusila ich v sebe.

dai
1. aug 2017

@29stevo zacni zit vlastny zivot... tu sa neda ine napisat☹ mas 38 - preboha!

miluna777
1. aug 2017

Choď odtiaľ. Väčšinu ľudí ani nenapadne, že keď idú bývať s rodičmi/svokrovcami, tak to málokedy funguje a stále sú iba na návšteve. Otec lepší nebude. Ja toto poznám tiež z rodiny, nieslo sa to z matky na dcéru, naša generácia už dostala celkom rozum a vypadla preč preč, do iného mesta, iného štátu... Život máš iba jeden, chceš ho stráviť zemiakmi a nadávkami od otca? Utekaaaj... než ťa tam pocit viny priková nadobro.

minutka
1. aug 2017

hej chlape!!! uz nie si decko. mas 38 rokov pre boha, nie 8. trochu mi prides typ "mamickin synacik". osamostnit si sa mal davno. to ze sa odstahujes, neznamena, ze s matkou prerusis vsetky kontakty. Netreba vsetko zbytocne prezivat. Nvm si predstavit ze by si do takehoto prostredia zensku doviedol . zbohom rodina. ak nechces byt zatrpknuty stary mladenec, zbal kufor a padaj. a nezvaluj na fotra ze nejazdnis,je to iba tvoja volba...

0silvia0
1. aug 2017

@mandala77 tiež si myslím, že to nikdy nebol otec roka, ale nejaká diagnóza by tam teoreticky mohla byť. Lebo takáto agresivita, panovačnosť vo vzťahu k vlastnému synovi je cez čiaru, ale zasa na druhej strane, ľudia sú fakt všelijakí a rodinné konštelácie tiež...

henikav
1. aug 2017

Vies je jedno ci mas pravdu ty alebo otec, ty zijes u nich a nie oni u teba. Zainvestoval si do domu, aj si si to odbyval a raz ked rodicia uz nebudu to zas zdedis, alebo zdedite so surodencami. Na tvojom mieste by som zdvihla kotvy a odisla si zit vlastny nezavisly zivot. Ked aj s hypotekou, maly vlastny bytik alebo domcek, zariadit a zi si ako chces, stoji to za ten klud. Ked si nechas kladivo napriklad na stole, nikto ti nic nepovie, teda dovtedy kym si nenajdes zenu, potom sa budes musiet prisposobovat aj jej. Lepsie je mat vlastne, aj ked hocijako malicke, ci starsie byvanie, ktore si sam zveladis, ako sa v tvojom veku prisposobovat. Starsi ludia uz maju svoje "muchy" a bude to len horsie, preto je lepsie zit zvlast. Pozbieraj sa dnes a chod, zisti si moznosti a vyber si z nich tu najlepsiu, nemas na co cakat, mal si to urobit uz velmi davno

Strana
z2