Odchod priateľa do práce

16. jan 2022

Ahojte baby, som v 40 tt a priateľ pracuje v zahraničí a jeho odchod vôbec nezvladam. Jemu to nikdy nepoviem lebo nechcem aby sa tam trápil že sa trápim ja a plakať doma do vankúša tiež neni riešenie. Napadlo mi už aj že vyrozprávať sa psychologovi. Máte niektorá s týmto vlastne skúsenosti ?

mauduska
16. jan 2022

To ako fakt nie si ochotná povedať osobe, s ktorou čakáš dieťa, ako sa cítiš? Fuh. Tvoj partner je prvý človek, ktorý by mal o niečom takom vedieť, nie psychológ.

autor
16. jan 2022

@mauduska áno. Aby sa on netrápil tisíc kilometrov od domu sám mu to nepoviem a keďže viem že nemáme na vyber je to úplne jedno. Peniaze treba, jesť je tiež treba. Na Slovensku je veľmi ťažké najst prácu a ešte k tomu dobre platenú aby sme nežili z ruky do úst

mauduska
16. jan 2022

A nebolo by pre vás riešením sa úplne presťahovať? Ako chceš fungovať, keď budete mať bábätko na svete? Bude vyrastať prakticky bez otca? Toto nie je dlhodobo udržateľné riešenie. Mala by si mu o tom povedať a mali by ste spoločne vymyslieť, ako vašu situáciu zmeniť, zlepšiť.

autor
16. jan 2022

@mauduska no najhoršie je že jeho jeden turnus trva 7 týždňov. To je extrémne veľa na psychiku. A odsťahovať zas malicky tu bude mat celu rodinu, starých rodičov a pod. Väčšinou skúšame hľadať nejaku schopnú prácu na Slovensku ale nič moc..

sari24
16. jan 2022

Si v 40 tt. Neexistuje žiadna možnosť, aby ostal s tebou teraz doma? Nevie si to vybaviť u zamestnávateľa? Ved to čo chvíľa porodíš. A ja by som mu o tých pocitoch povedala. Ty nechceš, aby sa on trápil, ale takto trápiš len seba. Je to problém ktorý by ste mali riešiť obaja a spoločne.

autor
16. jan 2022

@sari24 vlasne teraz si vybavil aby bol pri mne na Vianoce, odišiel dva dni dozadu takze doma bol skoro mesiac. Dúfali sme že ma to chytí aspoň v 38tt ale drobcovi sa nechcelo von. Keby ostane další tak uz nemá žiadny príjem

mauduska
16. jan 2022

Otázka je tiež - čo je pre vás schopný príjem, dobre platená práca? Nežijete príliš rozhadzovačne na úkor toho, že nie ste spolu? Ja by som radšej jedla suchý rožok s treskou na obed celý týždeň, ako nechať manžela, aby na nás chodil zarábať do zahraničia (len preto, že si nevieme pritiahnuť opasky)

asocial
16. jan 2022

@mauduska uplne suhlasim
Radsej kompletna rodina. Bud vsetci v zahranici alebo sa uskromnit doma. A tiez sa pridavam - partner by ti mal byt najblizsia osoba, s ktorou mozes hovorit o svojich pocitoch. Inak drzim palce, aby bol porod bezproblemovy.

autor
16. jan 2022

@mauduska práveže žijeme v rámci normy. Akurát posledné mesiace bolo treba peniaze ako sol samozrejme veci čo potrebuje bábätko. Peniaze dávame klasicky do potravín, benzín, byvanie a účty čo treba zaplatiť. Sama som vyrastala v takej rodine pretože otec roky pracuje v zahraničí a moja mama to zvladala a stále zvláda na jednotku.

autor
16. jan 2022

@asocial samozrejme že volím možnosť všetci doma. Len skočiť zrazu na príjem 500-600eur a z toho zaplatiť účty, strava, benzín, vychovať dieta a ešte aj my dvaja potrebujeme niečo jesť je veľmi ťažko.

mauduska
16. jan 2022

to že tvoja mama niečo zvláda alebo zvládala neznamená, že:
1) je vo vnútri naozaj šťastná
2) budeš to zvládať ty

Pokiaľ viem, tak máš nárok na 200 eur tehotenské mesačne a po narodení dieťaťa 900 eur bonus. To je málo peňazí? čo ste nemali nič našetrené predtým? To že dávaš peniaze do potravín neznamená, že ich nemíňaš zbytočne veľa. Niekto minie na osobu za stravu 80 eur, niekto 100, niekto 250.

Tá suma 500 - 600 eur je čo zač? To je plat tvojho partnera? Je tam aj tvoja materská? Neviete nájsť Slovensku hocijakú inú lepšie platenú prácu?

autor
16. jan 2022

@mauduska peniaze sú odložené na knižke ale to je rezerva keď bude zle. Keď sa niečo stane a nebudeme mat iné východisko. U nás je to rozdelené že všetko sa ťahá aj bude ťahať z jeho platu. Moja materská chceme aby sa odkladala malému na budúcnosť. Nie 500-600 eur neni plat môjho partnera ale plat aký je bežne na Slovensku. Finančne problémy nemáme skôr psychické. To neni len tak povedať že tak nech si nájde prácu na Slovensku. Keby sa to da lusknutim prsta tak som šťastná.

mauduska
16. jan 2022

Napíšem už len to, čo som na modrom koňovi napísala už asi 150x. Keď sa chce, tak sa cesta nájde. A druhú vetu, čo som tiež napísala už 150x.. niekto hľadá dôvody, niekto spôsoby. Každý nech robí, ako uzná za vhodné. Mne keby chýbal manžel, pretože je preč, tak googlim deň noc pre neho pracovnú pozíciu na Slovensku a spisujem mu životopis.

kikka95
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
16. jan 2022

@mauduska chcela by som sa spýtať na tvoj názor. Aká je podľa teba ideálna suma na vyžitie 3 člennej rodiny. Myslím že aby sa nežilo z ruky do úst ?

marca12
16. jan 2022

Urcite sa da zarobit aj viac ako 500-600 € uz len vo fabrikach zarabaju ludia ovela viac. Zalezi,co vie robit a v akom odbore by chcel robit. Chlapi dokazu zarobit ovela viac. Keby mi chybal muz,co teda ja by som nechcela,aby chodil na tyzdnovky,neprichadza do uvahy u nas. Hladala by som mu robotu tu blizko rodiny. Za to,ze tvoja mama zvladla byt odlucena od otca,neznamena,ze aj ty to musis zvladat.

guiseppinka
16. jan 2022

Ako co dosiahnes tym, ze bides matersku a rodicak odkladat do buducna? Pri inflacii aka je dnes si o 20 rokov budes trepat hlavu, ze si zivorila a realna hodnota bude vo vyske mozno jazdeneho auta... Kolko rodin je takych, ze kym decko nechodi do skolky, tak su aj tam aj tam. S muzom cez turnus v zahranici, cez volno doma... To su take bachorky, ze neda sa a musi sa robit vonku... Ked nie je vo vasom regione robota, prestahujem sa inde. Slovensko az take velke nie je, aby sa nedalo prejst za par hodin v smere zapas vychod a sever juh...

marca12
16. jan 2022

To zavisi aj od vydavkoch. Niekto ma hypo 150€ niekto 500€. A ja osobne radsej zit z ruky do ust ako byt bez muza a prichadzat tak o moznost vidiet rast deti a ochudobnuje sa tym aj vztah. Ak to mate nastavene tak,ze tam bude,kym nepojdes ty do prace,fajn. Ale vies si predstavit takto prezit zivot osamotene a raz za cas privitat muza doma?

mauduska
16. jan 2022

ja som veľmi atypická v tomto, keby si prečítala pár tém na túto nôtu, tak by si zistila, že mi stačí o dosť menej, ako iným ženám tuto..
už sa v tejto téme odmlčím, myslím že aj ja, aj iné ženy ti toho tu už napísali dosť. niekto hľadá dôvody, niekto spôsoby. Kvôli tomu bábätku dúfam, že sa budeš snažiť nájsť spôsoby.

hopsadobrandejsa
16. jan 2022

Ja suhlasim s @maudushka ......vsetko sa da ak sa chce.

Tvoj muz moze robit aj v Rakusku niekde hned za hranicami a chodit castejsie domov nez aby chodil na taketo dlhe turnusy.

Potrebu penazi plne chapem a ver mi, ze viem ake to je. Moj otec tiez dlhe roky pracoval v zahranici aby o nas bolo postarane a ten clovek proste doma chyba. My sme uz ale boli starsi takze sme chapali preco, ale pre male dieta je to vacsia tarcha.

Ak by som musel zotrvat v zahranici z financnych dovodov, urcite by som si hladal pracu blizsie k hraniciam aj za cenu nizsieho prijmu aby som mohol byt castejsie s rodinou.

Naozaj by si sa mala porozpravat s tvojim muzom.

autor
16. jan 2022

Pozrite dievčatá ja som tu hľadala radu ako sa s tým vysporiadať že je preč a chyba mi.. nie dostať pucung ze sa nevieme uskromnit. Áno s peniazmi problém nemáme a nemusíme žiť na rozkach a treske. Myslím si ze k tejto téme by sa mali vyjadrit iba ženy čo si takýmto niečim prechádzajú. Nevidím nič zle na tom ze chcem šetriť synovi peniaze aby to mal lahsie v budúcnosti. A tiež ani na tom ze nechceme žiť z ruky do úst. Čakala som nejaku podporu ale ďakujem

nikaeli
16. jan 2022

môj manžel mal možnosť ísť do Rakúska (nie na stavbu, do kanclu), no keďže sme plánovali babo rozhodol sa ponuku neprijať a hľadal niečo iné u nás doma.. vybral si rodinu, chcel byť pri brušku, pri pôrode, pri výchove a ja som mu za to veľmi vďačná.. stará sa aj o moju dcéru z prvého manželstva a zvládame to aj so slovenskými platmi.. všetko je otázkou priorít..

zaujalo ma ešte to sporenie pre drobca - naozaj mu potrebuješ odkladať celú materskú?? my teda sporíme obom deťom, aj nám, ale v takej sume, ktorá nám nechýba v mesačnom rozpočte.. keby ste inak naložili s tvojimi dávkami, možno by nemusel drahý odchádzať..

prvosienka88
16. jan 2022

Môj manžel odchádza na 6 týždňové turnusy, máme 4 mesačné dieťatko. Plánujeme sa úplne presťahovať. Áno, máme tu rodinu. Na druhej strane, ak to neide tak aby on bol tu, je oveľa lepšie ísť s ním. O dieťatko sa zvládneš starať ci už na Slovensku alebo inde.

autor
16. jan 2022

@nikaeli každý deň spolu voláme hodiny keď môže po večeroch. Vždy keď príde na tuto tému povie že by sa nezvládol pozerať na to že ja alebo maly by sme nemali čo potrebujeme a chce nám dať všetko čo len budeme chcieť. On vyrastal v takej rodine slabých pomerov a teraz skrz toho chce aby sme mali všetko čo chceme a nemuseli sa obmedzovať

autor
16. jan 2022

@prvosienka88 to neni zle odísť ale zas rodinu tu nechať. Moji rodičia, sestry, starý rodičia. Nech spravím ako koľvek niekto mi v živote chýbať bude

prvosienka88
16. jan 2022

No vieš. Áno, vždy budeš musieť niečo obetovať ak sa manžel nenasťahuje späť na SK. Aj my tu necháme rodinu. A aj keď tú rodinu nadovšetko milujeme, už máme vlastnú a musíme sa pozerať na šťastie hlavne tej našej. Je fajn, že moje dieťa môže vidieť babku, uja, tetu,... No myslím si, že otca mu to nenahradí, takže áno, radšej tu nechám rodinu, za ktorou sa môžem kedykoľvek vrátiť na návštevu ako manžela.

prvosienka88
16. jan 2022

Ak sa môžem opýtať, v akej krajine pracuje?

nikaeli
16. jan 2022

potom je uz na vas, ci sa obmedzite vo financiach alebo v case stravenom spolocne s babatkom ako rodina..

kiwi3
16. jan 2022

nezvladol by sa pozerat, ze by ste nieco nemali, ale ze s vami prakticky nebude, to je lepsie? ja nechapem. nevyhovuje mu to tak nahodou?

autor
16. jan 2022

@prvosienka88 muž je v Nemecku. No žiaľ nejako to vyriešiť budeme musieť. Lebo takto sa dlho existovať nedá