Odchod z domu kvôli rodinným konfliktom
Dobrý deň,
som stredoškoláčka, v júli budem mať 17 a chcela by som sa obrátiť na vašu úprimnú a objektívnu radu/názor.
S maminou som od mala nemala pekný vzťah vždy mala radšej moje sestry a ja ako hlúpe dieťa som si vtedy ako odreagovanie od smútku vytvorila návyk na sladké a keďže som zo strachu nechcela aby to vedeli tak som to schovávala do skrine, do suflika.... Poriadok nedávam perfektný, ano mávam niekedy ozajstný neporiadok to bolo prvé. Bola som dieťa bite a mama na mňa kričala takmer každý deň aj keď za nejakú drobnosť. Avšak keď som mala 15 tak som sa zaľúbila, ešte teraz sme spolu, je dobrý, slušný, učí sa dobre je mi oporou.... Avšak bála som sa povedať o tom mojim rodičom preto som ho občas keď neboli doma priviedla domov na co neskôr prišli. Moja mama bola vždy kontrolujú, a čím som bola staršia tým viac používala slová ktoré ma naozaj radili napr. ze sa teším keď vypadnem z tohto domu alebo ze by bola radšej keby som nebola. Kontroluje ma stále nechce prijať ze som s priateľom nevie mu ani povedať menom, a dnes sa stal incident s mojou sestrou kde to chcela ako skoro vždy skryť pred ocinom a keď na to prišiel tým ze sestru si stojaci v kuchyni tak sa začal pýtať a mama si povedala ze ja som za tým bola zbila a prikázala mi byť v izbe do konca dňa bez večere.
A tu som si povedala ze už mi stačí po zvážení som premýšľala ci by nebolo lepšie dohodnúť sa s mojou babkou a opýtať sa jej ci by som nemohla u nej na nejaký čas bývať. Pretože to tu je neúnosné za tie roky sa mi vytvorili časté úzkosti a epizódy depresie a ja nechcem takto žiť.
Prosím vás o názory a rady nie poucovanie a zbytočne komentáre.
Ďakujem ❤️
Porozpravaj sa najprv s babkou,aj o financiach kto ťa bude živiť. A aj u babky budeš musiet dodržiavat jej pravidla,teda žiadne vodenie si frajera poza babkin chrbát.Ale kričať na teba nebude predpokladam.
Ak mas moznost, dohodni sa s babkou.
Frajera do domu svojich rodicov nevod bez dovolenia, na poriadok si daj pozor a na sladke tiez (uz nemas 5 rokov ze sa mozes vyhovarat na inych, na detstvo, atd). Budes to mat tazsie, ale zvladnes to, ked budes chciet a zatnes sa. Drzim palce.
ked si stredoškoláčka, mohla by si osloviť aj školsku psychologičku, otvorene sa s nou porozprávaj. A ked má škola internát, v takom prípade môžeš bývať aj na internáte. No ale samozrejme, že ked mas s babkou dobrý vzťah, bolo by lepšie bývať u babky. Rodičia by na teba mali platiť aj ked budeš u babky. A aj sociálne štipendium ti asi dajú.
Domov si nemôžeš vodiť kohokoľvek bez rodičovského dovolenia, až raz budeš mať svoj byt, tam si stanovíš svoje pravidlá. Ak si chceš niekoho doniesť, opýtaš sa rodičov, ak s tým budú súhlasiť, príde k vám, ak nie, rešpektuj to. Ja som na SŠ 2r chodila od 15,5 do 17,5 s priateľom a prvý rok u nás vôbec nebol, rešpektovala som rozhodnutie rodičov. Po roku si vytvorili k nemu ako - taký vzťah, teda skôr ho akceptovali. Čo sa týka bývania u babky, určite choď, keď si myslíš, že to je riešenie. Avšak aj u babky budeš musieť dodržiavať jej pravidlá, pomáhať jej a predpokladám, že aj s financiami, ona to všetko sama neutiahne. Si už dosť veľká na frajera, tak snáď vieš chodiť cez víkendy niekde na brigády, aby si jej pomohla so stravou, energiami, vedela si hradiť mobil, internet apd. Prosím, chráňte sa s priateľom pri prípadnom sexe, tam je totiž nábeh na rýchle tehotenstvo ... ako záchrana a odchod z domu... premysli si, aby si si zbytočne neskomplikovala život. A pamätaj, v určitom smere s tebou lomcujú hormóny, pochopíš to neskôr. V teenegerskom veku je to tak, že rodičov neznášame, vôbec nám nerozumejú a chceme čím skôr vypadnúť z domu...
Ak mas moznost, dohodni sa s babkou.
Frajera do domu svojich rodicov nevod bez dovolenia, na poriadok si daj pozor a na sladke tiez (uz nemas 5 rokov ze sa mozes vyhovarat na inych, na detstvo, atd). Budes to mat tazsie, ale zvladnes to, ked budes chciet a zatnes sa. Drzim palce.
@anonym_801418 Neviem neviem dievča zlaté niečo mi tu nesedí...toto je len tvoja verzia .
@sasat tak pokial ta rodicia babke nepustia mas smolu. Mas 16 rokov. Proste musis este posluchat, ich dom ich pravidla. Plus treba vediet ako to bude s financiami. Strava, skola, stužková, vylety….hm? Budes brigádovať? Spytaj sa babky, povies, ze si najdes brigádu a budes jej davat na stravu a byvanie 200€. Ostane vydavky si budes platit sama. Toto povedz aj mame. A hlavne nezostaň tehotna. Lebo budes rodicom na krku este dalsie roky a nikam sa nepohnes.
@sasat tak pokial ta rodicia babke nepustia mas smolu. Mas 16 rokov. Proste musis este posluchat, ich dom ich pravidla. Plus treba vediet ako to bude s financiami. Strava, skola, stužková, vylety….hm? Budes brigádovať? Spytaj sa babky, povies, ze si najdes brigádu a budes jej davat na stravu a byvanie 200€. Ostane vydavky si budes platit sama. Toto povedz aj mame. A hlavne nezostaň tehotna. Lebo budes rodicom na krku este dalsie roky a nikam sa nepohnes.
@betulinka1 Brigádu už mam, nad sexom ani nerozmýšľam, na to mam dosť času sústredím sa na školu a nie takéto veci.
Ako sa pripadne dohodnúť s babkou a rodičmi ?
Nie si plnoletá, nemôžeš o sebe rozhodovať mirnix dirmix, ani dá odsťahovať. Tvoji rodičia sú tvoji zákonní zástupcovia, právne zodpovední za teba. Áno, máš od 15r OP, a máš aj ty určitú zakonnú zodpovednost, práva aj povinnosti..
Mama je zlá, a čo otec ? Nemôžeš sa porozprávať s ním ?
Poriadok - myslíš že 16.5 r baba ho nemá robiť, nevie čo to je , alebo chce žiť v bordelu a špine, a členovia rodiny sa na to majú pozerať a trpieť ?
Frajer - no ktorej mame a ktorému otcovi sa páči, keď si vodiš poza ich chrbát neznáme návštevy ?
Porozprávaj sa so školskou psychologičkou, niekým rozumným človekom a snaž sa privyrobiť si €, slušne študovať a správať sa.
@anonym_b3c651
Otcovi povedať nemôžem nič až nechcem bitku, nežijem v bordeli z toho som už dávno vyrástla a školská psychologička potrebuje súhlas rodicov a mama nechce aby som chodila k psychologicke
Rodičia sa o teba starajú. To, že mama kričí, znamená, že sa o teba bojí a má ťa rada. V tej chvíli to tak necítiš, ale skús porozmýšľať, prečo vlastne kričí. Povedala ti niečo najprv pokojne, opakuje niečo, čo už povedala? Chodí asi do práce a vráti sa unavená. Čo robíš pre to, aby bola mama šťastná a veselá?
Myslim, že aktualne nemôžeš urobiť nič. Musíš to zvládnuť ešte aspoň do 18tky. Brigáduj viac, študuj, buď doma menej ak ti to prekáža. V izbe si veci ulož a keď ich nerozhádžeš tak zostanú uložené. Izba nie je veľká na upratovanie ani čo sa týka vysávania a umývania. To je raz dva. Uvidíš za tie 2 roky, ako sa to vyvŕbi. Snaž sa nerobiť konflikty, však už to znášaš dlho tie ich mentálne stavy, tak ich poznáš. Ak naozaj chceš odísť, tak až v 18tich. Máš na to právo, šetri si na to z brigád, trebars aj s priateľom z brigád, ak vám to funguje a bude fungovať do budúcna. A potom pôjdete do podnájmu - izby čo je povedzme 300€ mesačne. To znamená, že treba buď víkendy, alebo po škole odrobiť 50 hodín v mesiaci za 6€ na hodinu v čistom. Su aj take izby, že zdielané, kde by ste mohli byť dvaja. Ale treba hladať. Ak neviete nájsť podnájom, tak bohužiaľ budete musieť ešte počkať kým skončíte školu, a buď internát VŠ, ak chceš od rodičov, tak niekde do iného mesta, alebo práca a po skúšobnej dobe do podnájmu. ... Aktuálne si myslím, že to musíš prežiť. je to na psychiku ťažké, viem o čom hovorím, pamätám si to tiež ako to bolo a mal som rôzne myšlienky a nálady, ale zvládol som to, časom to bolo lepšie.
@sasat stále si dieťa svojich rodičov, pravdepodobne chodíš do skoly a rodičia ta živia…. Ja vidím za “hrdinstvom” odchodu z domu aj odchod zo skoly… nikdy by som to nedovolila vlastnému dieťaťu, zomrela by som od žiaľu…. Utrapila by som sa. Už len pri pomyslení na to sa trasiem. Nie je nič horšie pre matku, ak dieťa začne vyčíňať…snáď sa starali o teba, nechodila si hladná, dotrhaná? Aj moja dcéra v 14tich mala pocit, že jej doma krivdíme, ale chvalabohu prišla k rozumu. Pochopila, že odchodom z domu nič nevyrieši, že rodičia ju ľúbia a starajú sa o ňu a že skola je dôležitá… teraz ma tiež 17. V škole sa jej darí, ide na vodičák, nemusí nikam odchádzať, ma sa dobre. Na riešenie “dospelackych” veci ma ešte minimálne 5-6rokov čas. Nech si užíva prazdniny, školu, mladosť. Po odchode z domu ju nečaká nič dobre v tejto dobe. Skús to nejak vydržať, užívaj si prazdniny, školu, komfort domova.
Pamatam si Tvoj nick este z davnejsej diskusie, mas to doma strasne tazke. Nemam riesenie, ak by sa babka dohodla s rodicmi, bolo by Ti u nej urcite lepsie, ale ci je to realne, o tom, zial rozhoduju dospeli... Tesim sa, ze Vam to s priatelom klape, aj ze sa sustredis na skolu. Hadam aspon na vysokej utecies na intrak a nemusis domov chodit vobec. Zatial posielam vela sil <3
niektore komenty sa nedaju citat. baby, vy v com ste vyrastali, ze vam toto pride normalne a dokonca laskyplne spravanie? nech dieta urobi cokolvek, nepoviem pred nim nahlas, ze som ho nemala mat, a uz vobec ho nebudem mlatit a odopierat mu jedlo...
autorka, porozpravaj sa s babkou alebo vydrz do 17. si silna, nedaj sa zlomit. este v zivote bude lepsie, uvidis.
Z právneho hľadiska sú do 18. rokov rodičia tvoji zákonní zástupcovia, nemôžeš sa len tak niekde odsťahovať, skús situáciu riešiť po dohovore s rodičmi. Sú aj bezplatné psychologické poradenstvá a pomoci pre mladých, skús, napr. https://ipcko.sk/ .
Keď máš možnosť určite z tej psychiatrie uteč. Ak ťa mater obtĺka a hovorí ti takéto veci čo píšeš to naozaj nie je v poriadku. Niektoré staršie ženy tu, zvyknuté na tvrdú výchovu a žiadnu lásku ti tu budú písať že máš poslúchať, normálne nechápem..asi vychovávali deti rovnakým spôsobom, potom že tu máme tolko ľudí s psych.problémami a že si ženy nechajú aj nas.rať na hlavu od chlapa keď tu vidíš čo dokážu obhajovať.
Áno máš poslúchať no aj rodič keď sa už raz rozhodne pre dieťa, tak má preboha vytvoriť milujúce prostredie a nie bitky a reči, že si sa nemala narodiť. Čistý grc takýto rodičia. Určite choď k babke.
Domov si nemôžeš vodiť kohokoľvek bez rodičovského dovolenia, až raz budeš mať svoj byt, tam si stanovíš svoje pravidlá. Ak si chceš niekoho doniesť, opýtaš sa rodičov, ak s tým budú súhlasiť, príde k vám, ak nie, rešpektuj to. Ja som na SŠ 2r chodila od 15,5 do 17,5 s priateľom a prvý rok u nás vôbec nebol, rešpektovala som rozhodnutie rodičov. Po roku si vytvorili k nemu ako - taký vzťah, teda skôr ho akceptovali. Čo sa týka bývania u babky, určite choď, keď si myslíš, že to je riešenie. Avšak aj u babky budeš musieť dodržiavať jej pravidlá, pomáhať jej a predpokladám, že aj s financiami, ona to všetko sama neutiahne. Si už dosť veľká na frajera, tak snáď vieš chodiť cez víkendy niekde na brigády, aby si jej pomohla so stravou, energiami, vedela si hradiť mobil, internet apd. Prosím, chráňte sa s priateľom pri prípadnom sexe, tam je totiž nábeh na rýchle tehotenstvo ... ako záchrana a odchod z domu... premysli si, aby si si zbytočne neskomplikovala život. A pamätaj, v určitom smere s tebou lomcujú hormóny, pochopíš to neskôr. V teenegerskom veku je to tak, že rodičov neznášame, vôbec nám nerozumejú a chceme čím skôr vypadnúť z domu...
@anonym_3732df nechodiť hladná a dotrhaná stačí áno? Uf ty čítaš že ju jej labilbá mater obtĺka a hovorí, že sa nemala narodiť? Že jej prikázala byť neprávom celý deň v izbe bez večere? Toto napíšeš 15 ročnej že vlastne drž hubu, šúchaj nohami a ďalej trp, veď čo že máš úzkosti...Toto treba riešiť.
Sa tu oháňaš dokonalou dcérenkou, ešte nevieš čo ťa v živote postretne, tak trošku pokory ok?
Mali by ste ist vsetci k psychologovi na terapiu. Aj mama musi byt strasne nestastna, ked stale krici. Vsetci by ste mali na sebe pracovat v tomto smere.
Skus sa s babkou a rodicmi dohodnut najprv na kratsie obdobie a po uplynuti si spolu sadnite a pokecajte, ci vam tato reorganizacia rodiny pomohla a hlavne ako sa citi babka.
Mali by ste ist vsetci k psychologovi na terapiu. Aj mama musi byt strasne nestastna, ked stale krici. Vsetci by ste mali na sebe pracovat v tomto smere.
Skus sa s babkou a rodicmi dohodnut najprv na kratsie obdobie a po uplynuti si spolu sadnite a pokecajte, ci vam tato reorganizacia rodiny pomohla a hlavne ako sa citi babka.
@sweaaa bohužiaľ sa s nimi nedá dohodnúť ani porozprávať absolútne v tomto smere, ocino ani netuší co sa deje za jeho chrbtom, a keby mu poviem ze chcem ísť bývať k babine nechápal by preco a mama by ma určite nepustila, tie co písali vysie ze prestanem chodiť do školy bábika býva vedľa v dedine kde sú ešte lepšie spoje do mesta do skoly, žiadna budúcnosť sa mi rúcať nebude preboha
My sme mali nieco podobne doma sice nas nebili ale tiez nam vykrikovala mama, ze kedy konecne pojdeme z domu. Obe sme to so sestrou riesili tak, ze strednu skolu sme si dali dalej a byvali na internate v 18stich sme obe odisli z domu , rodicia su teraz sami 30 rokov a su spokojni zavolaju nam raz mesacne a to je cele. Raz rocne tam zajdeme v lete dame small talk ...
Zbieraj dôkazy o tom že ťa bijú a udaj ich
niektore komenty sa nedaju citat. baby, vy v com ste vyrastali, ze vam toto pride normalne a dokonca laskyplne spravanie? nech dieta urobi cokolvek, nepoviem pred nim nahlas, ze som ho nemala mat, a uz vobec ho nebudem mlatit a odopierat mu jedlo...
autorka, porozpravaj sa s babkou alebo vydrz do 17. si silna, nedaj sa zlomit. este v zivote bude lepsie, uvidis.
@deedol oprava do 18 samozrejme
internát a doma budeš len cez víkendy, na prázdniny choď ku babke a snaž sa čo najviac si zarobiť na brigádach, ak budeš mať sex s priateľom vždy len s ochranou, lebo môžeš ostať sama s dieťaťom pri rodičoch a to už len bude peklo

Jasne ked máš možnosť chod ešte vydrž chvíľu pokiaľ budeš dospela a zariad si život po svojom.Zatiaľ ak by ťa babka vzala k sebe bývať tak chod.Priateľ býva kde sám tam nemôžeš ísť bývať.