icon

Odchod zo Slovenska do Čiech

3. okt 2023

Ahojte. Zaujima ma, ci niekto uz zistoval, ako odist do zahranicia. Pred volbami som si hovorila, ze ak vyhra smer, zacnem nad tym rozmyslat. Nechcem zit dalej v krajine, ktora zaspala v socializme a posuva sa dozadu namiesto dopredu. Mam pocit, ze ludom na slovensku po korone nejak "preplo". Ani predtym sa tu ludia neprechadzali s usmevom na tvari. Ale teraz mam pocit, ze je vsade v ludoch len negativna energia, zloba a zavist. Vsetci len prskaju okolo a obvinuju vsetkych za vsetko. Zdravy rozum sa vytraca, lebo asi vsetci normalni uz postupne odchadzaju. Nemam chut, aby deti vyrastali v takej krajine.
Rozmyslam o cechach, aby deti nemali problem s recou a mame tam sestru. Ako je to s odchodom aj s detmi? Prijmu mi ich tam do skoly, len ak budu mat trvaly pobyt? Ak by sme zili najprv v podnajme, budu tam obmedzenia?

Strana
z4
shia
4. okt 2023

Ja by som odišla, kebyže vyhra PS 😁 jemine to je uvaha ako male decko...ako keby vam v CR ruze na červený koberec hádzali 🤦‍♀️

ndrag
4. okt 2023

Ja nerozumiem tomuto teatralnemu odchadzaniu po volbach. Naozaj. Ani mne sa nepaci ako to dopadlo, ale ze by som hned odchadzala? Nie. Treba sa cinit o to, aby to bolo nabuduce lepsie. Slovensko je moj domov, budem tu aj nadalej zit, pracovat a nemienim svoje miesto prenechat frustratom.

tiezjedna
4. okt 2023

@ndrag tak nemusí to byť teatrálne. Niekto o tom trebárs uvažuje dlhšie a výsledok volieb ho len posunul k definitívnemu rozhodnutiu...

nerko
4. okt 2023

Treba zachovať pokoj a čakať, ako sa situácia vyvinie. Ja som si po výsledkoch volieb veru poplakala. Rozum mi tiež neberie, ako mohla vyhrať minulosť nad budúcnosťou. Ako ľudí opantal strach a nenávisť a zvolili naspäť zločincov. Osobne si myslím, alebo skôr dúfam, že Smer už nebude, tak rabovať ako minule. Treba im dýchať na krk, a zabojovať v ďalších voľbách. Kto vie, možno tam ani 4 roky nebudú. Útek nie je riešenie. Ak ste teda nerozmýšľali nad odchodom už skôr.

lunademonica
10. okt 2023

Rozmyslame rovnako....ale vravim si, ved ten Fico aj jeho volici su uz stari, za chvilu ich klepne a dalsie volby snad vyhra niekto mudrejsi ...pockame este ale ak by SR vystupilo z EU a hura Rusko, utekame hocikam asap

lauricka
4. dec 2023

@falbala132 nie, nie su trapni ti, ktori tu toho maju dost. Trapni su ti, ktori toho Fica volili. A SNS a umožnili im tu zasa vládnuť. To je trapas. To je tá tragédia.

lauricka
10. dec 2023

Len tak pre tych, co si myslia, ze to v Cechach nie je zas o tolko lepsie ako na SVK. Skuste si vyhladat na akuklolvek temu, odbornu, vednu, zdroje. Ovela viac najdete v cestine, ako s slovencine. Opytajte sa onkologickych pacientov, aku maju dostupnu liecbu tam a aku mame tu. Nesiahame im po paty. Je tam vyssia zivotna uroven. Tam je draho? A tu??? Uvedomte si, ze to zacina vyzerat, ze Ukrajina prehra. Mnoho ludi predpoveda, ze Rusi sa nezastavia, ak vyhraju na Ukrajine, zrejme si brusia zuby na pobaltske krajiny. My ani odporovat nebudeme, my budeme hned s nimi kamarati, lebo mame prorusku vladu. Fico a Orban su kamarati, take dve tupe svi.e, s ktorymi sa v EU nik nechce bavit. Vladu, ktora pracuje na zniceni demokracie. Mnohi mladi dospeli si ani len nevedia predstavit, ze by zili v niecom inom, ako v demokracii a slobode, nic ine nepoznaju a myslia si, ze takto sa zije normalne, ze to je takto vzdy. Keby len vedeli, ako seredne sa mylia a v com inom mozu skoncit zit a ako im potom bude. Nemaju potuchy, aj tak mnohi volili cervenych, pretoze ani len tolko si neboli schopni dostudovat. Mnohli mladi dospeli ani netusia, o com bol prevrat v 89. Problem nie je len v zabednenych starcoch, problem zaciname mat aj s mladymi, pretoze sa nevzdelavaju v tom, v com by mali. Mame obrovsky zastup podporovatelov haxov, konspiracii, v tomto sa tiez tazko budeme rovnat s Cechmi, sme omnoho zabednenejsi. Zacina tu vznikat prostredie, ktore nahrava uplne inym veciam, nez co pozname za posledne desatrocia. Smerujem vzad, smerom k vychodu, k Rusku, k neslobode, totalite. K este vacsej nepodpore vzdelavania, vedy a vlastne vsetkeho, lebo vieme, ako cerveni vladnu. Ide skrtat na ludoch, ale vytvarat nove ministersvto, aby mal flek pre kazdu svinu pri valove. Ti optimisti, co to tu vidia pozitivne, tak mi napiste, co idete podniknut, aby to tu neskoncilo v totalnom bahne??? Lebo kormidlo sme uz dali do ruk viete komu.

viky173
10. dec 2023

no neviem ci odchod do Ciech je zrovna nejaka vyhra 😀 je to ako z blata do kaluze, a to pisem ako niekto, komu tam zije polka rodiny

zuzudrnda
10. dec 2023

@lauricka žiaľ, musím súhlasiť. Jedine byť aktívny, v tom čo je možné ovplyvniť, ideálne na lokálnej urovni. Ja idem vianocne podporiť vybranú mimovládku, keďže vláda má chuť odstrihnúť aj ľudí a občiansky sektor.

autor
12. dec 2023

@lauricka presne tak. Ja nechapem ako ludia dokazu verit tym blabolom. Slovaci hlupnu. Za komunistov nemali moznost rozmyslat len slepo nasledovat alebo drzat hubu. A ostatni mali smolu. A ja mam pocit ako keby sme sa do toho vracali. Staci sa pozriet na kroky fica hned po nastupe. Vsetko vycistit spat na nasich ludi a tiez oslobodit chucakov na ktorych sa aspon prislo.
Je mi luto mojich deti. Chcem aby vyrastali a zili v lepsej krajine. Ale tu sa zastavil cas 30 rokov. Najma v skolstve 🙈 ale budem sa snazit pre nich zmenit. Snad ludia dostanu uz konecne zdravy rozum, snad sa in otvoria oci. Lebo fico ich len zastrasuje vymyslenymi nepriatelmi a on vie ze ludia na to reaguju. Jemu nezalezi na ludoch, vie dobre manipulovat. Len slovaci su tak lahko zmanipulovatelni. Neucili nas nikdy kritickeho myslenia ani mladych neucia
A cesi som momentalne mile pred nami a davno nas predbehli. Uvazujem aj ja ist radsej tam. Este je tu nadej v prezidentskych volbach. Lebo ak aj tam nastupia ficovi ludia tak sme uz uplne v ... ako za gasparka

yoxinka
27. máj 2024

@nerko
A kto im bude dýchať na krk??? Postupne odstavujú jedno médium za druhým. Viac ako polovica národa verí hlúpostiam, konšpiráciám a hoaxom. Ľudí, ktorí zo štátneho nakradli miliardy postupne púštajú z väzaní a rušia im obvinenia. Vládnu nám úplní diletanti a hlupáci. Odstavujú odborníkov a nahrádzajú ich nekompetentnými motovidlami. Ľudia sú čím ďalej tým otupenejší a rezignovanejší. Pokiaľ ide o ČR, ani jedna slovenská vysoká škola nesiaha tým českým po členok. Pozri sa, aká sa v Čechách robí veda a výskum. Máme tam rodinu. Ja keď som im rozprávala ako sa u nás úplne bežne vypúšťajú žumpy na role za domy, teta na mňa pozerala ako na blázna, že u nich v dedine by si to nikto nedovolil a to žijú fakt v diere, treba podotknúť. Ujo má rakovinu, okamžite mu boli robené potrebné vyšetrenia a bola mu nasadená najlepšia možná liečba. On nie je známy nikoho, obyčajný roboš z dzedziny. Nebolo nutné kontaktovať sestry brata koňa dcéru, aby mu vybavila doktora, čo je slovenský štandard. Kamoš je fyzioterapeut, pracuje na klinike, kde má kolegov, ktorí študovali v Česku, on len sucho konštatoval, že sme oproti nim tak 30rokov pozadu vo výučbe v tomto odbore. Sesternica pracuje v školstve. Keď sa bavíme o českých a slovenských školách, ako keby sme sa rozprávali o iných galaxiách. Mne to prišlo neuveriteľné, ale keď počúvam s čím domov chodí môj syn, začínam veriť tomu, že sme ozaj za opicami, hoc sa porovnáme iba s obyčajným Českom. Na Slovensku sa lož stáva pravdou, odborník je vysmievaný a opľúvaný, ľudia neveria faktom ale hlúpostiam z facebooku. Sme pomaly sa variaca žaba. Ty radíš čakať … ale obávam sa, že keď budeš čakať príliš dlho, bude to už taký bordel, že sa z toho nebude dať dostať von. Presne ako tá žaba, keď si uvedomí, že je zle, chce z vody vyskočiť, ale už to nie je možné.

nerko
28. máj 2024

@yoxinka odpovedáš mi na status z októbra, je koniec mája. Ja mám tiež polovicu rodiny v zahraničí, tak viem ako to tam chodí. Nechystám sa nikam odísť a začínať s deťmi, ktoré sú na ZŠ a majú tu priateľstvá, my s manželom rodičov, kt. treba pomáhať odznova. Ak by sa rozhodli odísť študovať VŠ do zahraničia z vlastného presvedčenia, tak pôjdeme s nimi. Ale domovom bude vždy pre mňa Slovensko. Stále zastávam názor, že útekom sa táto situácia nevyrieši. V mojom okolí, rodina, priatelia, to majú všetci v hlavách upratané a vedia koho majú voliť. Asi musíme padnúť na úplne dno, aby sme mohli opäť vstať.

mamina7070
28. máj 2024

no ako autorka odisla si?

yoxinka
28. máj 2024

@nerko
Ja viem, že to bol príspevok z októbra, aj preto som na to reagovala, lebo situácia je ešte horšia ako vtedy a v súčasnom nastavení sa rútime do priepasti. Ja a moje okolie máme tiež v hlavách upratané a tiež vieme, koho voliť, ale momentálne to smeruje k tomu, že voľby budú čoskoro len taká fraška ako je to v Rusku. Každý si musí zvážiť, či mu za to stojí ostať alebo radšej odísť. Ja som nikdy nechcela zo Slovenska preč, nikdy. Keby je toto rozhodnutie na mojom mužovi, už minimálne 6 rokov žijeme inde. Ale keď sledujem, čo sa deje, ako sa tu ničí demokracia a pľuje sa na princípy právneho štátu, začínam meniť názor. A to “úplné dno”, ktoré spomínaš, bude taký masaker, že si to tu ľudia absolútne nedokážu ani predstaviť. A úprimne, v dobe úplného dna tu žiť nechcem, keď si viem zabezpečiť pohodový život niekde inde. Ja nie som odkázaná ani na štát, ani na jeho príspevky, ani dôchodky, na nič. JEDINÉ čo ma tu drží je tá emocionálna vec, že je to domov. Ale toto prestáva stačiť.

leony
28. máj 2024

@valeria_h ale ti Ukrajinci tam pracujú nakupujú míňajú € platíš dane ! Pomáhajú ekonomike nechapem čo máte problém s nimi?!!!

jess2019
4. okt 2024

môžeme po roku hodnotiť ako sme na tom..

venividivikinka
19. feb 2025

pozeram si teda diskusiu po par mesiacoch, dostala som sa k nej, lebo aj my zvazujeme... mame sa tu uzasne. dom, babky, tri deti s kruzkami a zaujmami, slovensko milujem. ale... sorry ale jedna vec bola bat sa po volbach z fica, ale toto, co sa tu deje aktualne nema obdoby. dezinfo scena uz je brana za normalnu vec, pravda neznamena takmer nic, druha strana si ju prekruti a donekonecna nas bude zasypavat lzami, az kym nam neprepne... ja uz tu nevladzem byt. je mi tazko...

odisli ste nakoniec? pre nas je to takmer nerealizovatelne, aj financne narocne, ale... bojim sa. uz na nas kaslu pri dohadovani novych obrannych aliancii, lebo ficiak je nespolahlivy partner. ako chce slovensko fungovat same? mala, zaprdena krajina, ved tu ked pride niekto, ze si nas chce obsadit, tak my neviem ani dva tanky vedla seba postavit bez toho, aby sme na tom neukradli 10 milionov...

ak sa niekto stahoval do cr nedavno s detmi, budem rada za skusenosti. vdaka

venividivikinka
19. feb 2025

@yoxinka velmi s tebou suhlasim, do bodky. odisli ste?

yoxinka
20. feb 2025

@venividivikinka
Vzhľadom na to, že máme tri deti, tak ten proces trvá dlhšie, nie je ľahké sa len tak zobrať a ísť. Každopádne, sme na tom tak, že v lete sa sťahujeme.

venividivikinka
21. feb 2025

@yoxinka wow. My tiež mame tri! Tiež som úplne paralyzovana strachom, ze co všetko bude treba, a kolko to bude stáť... Do akeho mesta ste sli?

yoxinka
22. feb 2025

@venividivikinka
My sme to rozhodnutie robili niekoľko rokov. Nerobíme žiadnu zbrklú hurá systém akciu. Takže strach už opadol. Ideme do Brna. Je to pre nás obrovský kompromis, lebo na Slovensku máme rodinu, kamošov a my sa úplne odstrihnúť nechceme. Časť rodiny žije v Prahe, ani tam sme nechceli ísť. Preto Brno.

tiezjedna
22. feb 2025

@venividivikinka inak veľmi príjemné mesto na žitie sú aj Pardubice, alebo ak menšie tak Česká Třebová👍

sedrik89
22. feb 2025

Nikam sa ani sťahovať nechceš. Účelovo založená téma.

venividivikinka
Autor odpoveď zmazal
venividivikinka
22. feb 2025

@yoxinka aj nam to veľmi dlho trvá, rozprávame sa o tom uz rok, ale nechce sa nám odtiaľto. Všetko tu mame :( ale ten vývoj tu je...

Strana
z4