icon

Odcudzovanie a sprosté pripomienky, šikana v škole, rodine a okolí: Ako ste to zvládli?

Včera o 11:26

Dnes sme mali takú debatu, ako ľudia nevedia komunikovať, majú sprosté poznámky a pripomienky na hocičo. Vzhľad, vzdelanie, chorobu, rodinný stav, proste všetko. S čím ste sa stretli vy v detstve, rannej dospelosti a neskôr. Ako ste to prežívali, alebo vedeli neskôr filtrovať? Ja som sa v rodine aj v škole vždy stretol s poznámkami, aký som vysoký, manželka zas posmešky,že je ryšavá, spolužiakovi sa smiali že je čaptavý. Aj dnes v dospelosti si všímam, že ľudia majú veľmi sprosté poznámky. Napríklad v rodine jednej tete povedali, s rakovinou pri invalidnom dôchodku, že ako jej jej dobre, ráno vstane a má zarobené 🤦‍♀️ Tak sme sa s manželkou rozprávali, že to snáď už nie je pravda, akí sú ľudia zlí a bez kúska hraníc. S čím ste sa stretli vy?

jaja1979
•
Včera o 11:36

@anonym_autor áno, bohužiaľ a vo veľkom to umoznuju sociálne siete a verejný priestor 😭
Pod rúškom anonymity sa v ľuďoch odkrývajú najhoršie vlastnosti a každý hlupák z gauča si myslí, že môže komentovať, hejtovat a znevažovať kohokoľvek a kdekoľvek.
Čítala som jeden vtip, bohužiaľ je to realita:
Kym ešte nebol Facebook, iba tvoja rodina vedela, že si hlupák...
A všetky tieto dristy nasávajú naše deti a potom vidíme výsledok v školách, na verejnosti a všade okolo seba.
Bohužiaľ aj tzv.influenceri tomu iba pridávajú...
Vulgarizmy, šikana, ohováranie, hejty...
😨

anonym_d69a4f
•
Včera o 12:10
@jaja1979

@anonym_autor áno, bohužiaľ a vo veľkom to umoznuju sociálne siete a verejný priestor 😭
Pod rúškom anonymity sa v ľuďoch odkrývajú najhoršie vlastnosti a každý hlupák z gauča si myslí, že môže komentovať, hejtovat a znevažovať kohokoľvek a kdekoľvek.
A všetky tieto dristy nasávajú naše deti a potom vidíme výsledok v školách, na verejnosti a všade okolo seba.
😨

@jaja1979 ano vela ludi sa obhajuje ze su iba uprimni, v skutocnosti su agresivni a bez respektu

anonym_fd6b21
•
Včera o 12:28

Ono niektorí ľudia sú bez filtra, z mojich skúseností najmä staršia a najstaršia generácia - oni môžu povedať hocičo hocikomu, ale skúsili by ste niečo podobné povedať im. Naposledy mi bolo chytené brucho, že už ho teda mám. Ok, áno, vždy som bola štíhla, teraz som 40+ s malým dieťaťom a po pôrode mi nejaké to bruško ostalo. Aj nejaké tie šedinky sú komentované od značne starších úplne bielych dám, samozrejme, farbiacich sa. Nejako to neriešim, zrkadlo mám, len to nie je úplne príjemné, aby mi niekto obchytkával brucho, že mi narástlo. Keby som vrátila podobný "kompliment", bolo by to "do neba volajúce". Raz sa mi stalo, keď sme boli nakupovať so švagrinou a svokrou - švagriná čosi skúšala a veľmi sa sťažovala na svoje veľké stehná, ktoré reálne nemá. Svokra ju pekne "utešila" tým, že ja mám väčšie. :D To nevymyslíš. PS: Moje stehná sú v pohode, len kúsok ženskejšie ako dve paličky.

domkakvet
•
Včera o 12:45

@anonym_autor su kadejaki ludia, nic s tym nespravis.

anonym_54a541
•
Včera o 12:55

To je podla mna aj tym, ze vela ludi poznacil komunizmus. Taketo blbe reci, ze aka som vysoka, postav sa vedla otca a tak podobne, to som mala na tanieri odmalicka. Pre niekoho som precitlivela, vsak to su predsa take tie mamickovske reci, ale ako dievca v puberte ma to zranovalo.
Ludia su velmi zli, aj tu na MK, uz sem takmer nechodim, lebo vzdy sa tu najde nejaka truba, co ma potrebu urazat.

biba_18
•
Včera o 13:22

jedným uchom dnu, druhým von - nič iné na to nezaberá ...

rozculena
•
Včera o 14:55

V živote som sa s takým niečím nestretla.Čo hovoria poza môj chrbát,to ma nezaujíma

anonym_abd50f
•
Včera o 15:55

Stretla som sa s rôznymi pripomienkami. Vždy poviem:”treba si kúpiť zrkadlo, nie ďalekohľad.” Otočka, odchod s pozdravom…. Ak počujem posmešky detí k iným deťom, vtedy si dovolím zasiahnuť, neznesiem posmešky, vôbec nie deti deťom.

anonym_dde465
•
Včera o 19:32

Asi ludia stracaju zmysel pre humor a beru vsetko az moc vazne!!!. Trochu sarkazmu neuskodi nikomu predsa.

anonym_fd6b21
•
Dnes o 07:52
@anonym_dde465

Asi ludia stracaju zmysel pre humor a beru vsetko az moc vazne!!!. Trochu sarkazmu neuskodi nikomu predsa.

@anonym_dde465 Kým ten sarkazmus môže prúdiť oboma stranami. Iné je, keď ti niečo povie niekto tebe postavením či vekovo rovný, tam sa môžeš "brániť" normálne a iné je, keď je to od osôb starších či vyššie postavených.

anonym_aa8dba
•
Dnes o 08:02

Zo mna si na zs ucitel!!!!! robil srandu kvôli priezvisku.. uz vtedy som si hovorila, ze by mal mat nejaký rozum a naco je to dobre.. ale tak 🤷🏻‍♀️

negymama
•
Dnes o 11:28

Ja si mzslim, ye niekedz mozno pomoze aj ignoracia, Hlavne vtedy ked clovek vidi, ze hulvat vyslovene provokuje, abz sa s nim clovek dostal do konfliktu. A ak sa clovek nechce dostat v spore nakoniec na jeho uroven, tak je lepsie konat podla prislovia Mudrejsi ustupi.
Ale niekedz sa treba aj ozvat a dat drzemu cloveku spatnu vazbu.
Co som si vsimla , najviac urazok od druhych som mala hlavne v puberte a mladosti, do mladych dievcat si kaydy debko trufe, hlavne ked ako ja som v mladosti posobila mladsie - chuda, drobna.
Najviac si dovolovali starsie rocnikz tetky a ujkovia okolo 50-65 rokov, paradoxne uplne starsie babickz a vetchi deduskovia boli OK.
Smutne, ze aj teraz ja spadam do kategorie 50+, a nezmenilo sa to - je dost neprijemnych frustrovanych ludi v tomto veku.
akurat vcera mi hovori dcera, VS - buduca ucitelka anglictinz, ze sa rozpravali v autobuse po anglicky /obcas nieco po slovensky/ so spolužiackou, bezne si takto precvicuju jazyk.. a oborila sa na nich nejaka teta v buse, nech sa rozpravaju po slovensky, ze to je otrasne, ze maju byt ticho, ak nechcu hovorit po slovesnky, niekolko minut do nich hucala, dievcata ju najprv ignorovali, potom ta spolužiacka hovori pani, ze su na verejnom priestore a mozu sa rozpravat v jazyku akom chcu... Uz sa ich aj cestujuci zastali, a teta isla svoje az kym nevystupila.
Mne bezne okolo 28-33 rokov tykali, z mosta doprosta komunikacia, bez prosim , dakujem, rozkazovali mi ako decku. Trochu sa to zlepsilo ked som porodila deti.

negymama
•
Dnes o 11:37

ale napr. na strednej som sa so sikanou nestretla, boli sme vyborny kolektiv, doteraz mame stratavky kazdy rok! lebo raz za 5 rokov by nam bolo mááálo. 😀
a v postate ani na zakladnej, neviem cim to bolo. Par x mi niekto povedal okuliarnik indickz, vdetz sa okuliare nosili zriedkavo, ale to boli skor deti z inych tried, v jedalni napriklad.

autor
•
Dnes o 21:01
@jaja1979

😨

@jaja1979 internet a sociálne siete tomu pridávajú, ale ja som myslel v reálnom živote. V škole sa mi smiali pre výšku, v dospelosti aj v práci, že som špagát, slíž. Ako dieťa ma to trápilo, v dospelosti aj aj. Dnes si poviem, že tí ĺudia sí primitívne jedince. Keď mi kolega povie, že mi hádam aj nohy trčia spod postele. Alebo, že som dlhý ako týždeň pred výplatou. Fakt debilné pripomienky

autor
•
Dnes o 21:02
@anonym_d69a4f

@jaja1979 ano vela ludi sa obhajuje ze su iba uprimni, v skutocnosti su agresivni a bez respektu

@anonym_d69a4f drzí a bez rešpektu. Keď vdove povedia, ako jej bude dobre, bude mať vdovský a sirotský. 🙄

autor
•
Dnes o 21:04
@anonym_fd6b21

Ono niektorí ľudia sú bez filtra, z mojich skúseností najmä staršia a najstaršia generácia - oni môžu povedať hocičo hocikomu, ale skúsili by ste niečo podobné povedať im. Naposledy mi bolo chytené brucho, že už ho teda mám. Ok, áno, vždy som bola štíhla, teraz som 40+ s malým dieťaťom a po pôrode mi nejaké to bruško ostalo. Aj nejaké tie šedinky sú komentované od značne starších úplne bielych dám, samozrejme, farbiacich sa. Nejako to neriešim, zrkadlo mám, len to nie je úplne príjemné, aby mi niekto obchytkával brucho, že mi narástlo. Keby som vrátila podobný "kompliment", bolo by to "do neba volajúce". Raz sa mi stalo, keď sme boli nakupovať so švagrinou a svokrou - švagriná čosi skúšala a veľmi sa sťažovala na svoje veľké stehná, ktoré reálne nemá. Svokra ju pekne "utešila" tým, že ja mám väčšie. :D To nevymyslíš. PS: Moje stehná sú v pohode, len kúsok ženskejšie ako dve paličky.

@anonym_fd6b21 tiež máme doma pocit, že staršia generácia je úplne v tomto bez hraníc. Povie hocikomu hocičo. Teda aspoň aj my máme takéto skúsenosti s rodiny a okolia.

autor
•
Dnes o 21:06
@domkakvet

@anonym_autor su kadejaki ludia, nic s tym nespravis.

@domkakvet nespravím, len ma zaujímalo s manželkou, či aj tu majú ľudia také skúsenosti. Lebo my si to teda všímame ako si ľudia dovoľujú

autor
•
Dnes o 21:07
@anonym_54a541

To je podla mna aj tym, ze vela ludi poznacil komunizmus. Taketo blbe reci, ze aka som vysoka, postav sa vedla otca a tak podobne, to som mala na tanieri odmalicka. Pre niekoho som precitlivela, vsak to su predsa take tie mamickovske reci, ale ako dievca v puberte ma to zranovalo.
Ludia su velmi zli, aj tu na MK, uz sem takmer nechodim, lebo vzdy sa tu najde nejaka truba, co ma potrebu urazat.

@anonym_54a541 aj také, že máš veľkú ritisko, máš vyrážky, či už si chalan riadne za..tkal a podobné drzosti

autor
•
Dnes o 21:10
@biba_18

jedným uchom dnu, druhým von - nič iné na to nezaberá ...

@biba_18 v dospelosti si to takto povieš. Ale dieťa v škôlke, škole? Ako mojej žene?Že je ryšaňa? Len preto, že mala iné vlasy? Ako dievča ju to veľmi trápilo a ubližovalo. Lebo to šlo aj z rodiny. Smutné

autor
•
Dnes o 21:11
@rozculena

V živote som sa s takým niečím nestretla.Čo hovoria poza môj chrbát,to ma nezaujíma

@rozculena tak to si šťastný človek

autor
•
Dnes o 21:14
@anonym_dde465

@anonym_dde465 ale tu sa nejedná o zmysel pre humor. Tu píšem o šikane a ponižovaní na základe napríklad vzhĺadu. Prečo ak má niekto predkus sa mu smejú, že je zubatý? No strašne dokonalý svet, všetci vyzerajú asi ako z katalógu🤔

autor
•
Dnes o 21:15
@anonym_aa8dba

Zo mna si na zs ucitel!!!!! robil srandu kvôli priezvisku.. uz vtedy som si hovorila, ze by mal mat nejaký rozum a naco je to dobre.. ale tak 🤷🏻‍♀️

@anonym_aa8dba úbohé

biba_18
•
Dnes o 21:41
@anonym_autor

@biba_18 v dospelosti si to takto povieš. Ale dieťa v škôlke, škole? Ako mojej žene?Že je ryšaňa? Len preto, že mala iné vlasy? Ako dievča ju to veľmi trápilo a ubližovalo. Lebo to šlo aj z rodiny. Smutné

@anonym_autor ryšana, pehaňa, okuliarnik, veľká, malá… áno, jedným uchom dnu druhým von. a rodičia ktorí to deti naučia, nebrať si to…
ty to asi deti nenaučíš, lebo aj ako dospelý to riešiš dokolečka…