Odišli ste od svokrovcov?

sendymendy
16. dec 2015

Ahojte,
viem, ze tem tykajucich sa byvania ci uz s jednymi alebo druhymi rodicmi je tu neurekom. ale kazda situacia je ina, preto by som bola rada, keby ste pisali najma tie, ktore mate skusenosti.
Byvame v starom dome, ktori nam nechali muzovi rodicia, ktori si postavili novy dom na konci zahrady - su vziadelni od nas cca 100m. Ten stary dom sme si postupne za 6 rokov, co sme zobrati pomaly prerobili (strecha, okna, fasada, kurenie...). V tomto dome vsak byvame s muzovymi starymi rodicmi, ktori maju uz davno po 80tke. Mame spolocny vchod a spolocnu kupelnu. Vyse 4 rokov, co som chodila do prace, bolo vsetko ok. ALE odkedy sa narodili deti, sa velmi trapim. Aby ste rozumeli, mam rada aj svokrovcov, aj babku s dedkom, ale ten ich neustaly zaujem o nas, o deti ma velmi nici. Ja som rada, ze sa o vnucatka zaujimaju, ale nie kazdy bozi den... Niekedy tuzim mat den len taky, ze len ja a moje deti, bez toho, aby nas niektory dospelak prisiel pozriet. Citim sa ako soplave decko pod dozorom...
A este jedna vec ma hrozne trapi. Tie spolocne priestory, ktore mame... Povysavam chodbu, umyjem kupelnu, umyjem podlahu a o par minut je to opat ako predtym... dedko je uz stary, ani do misy sa nevie trafit. a potom je okolo vecka take nacurane.... maleho nechcem davat ani na vecko, jedine na nocnik, lebo by som musela predtym, nez dam maleho na vecko vyumyvat cely zachod, co je nemyslitelne...
Co ma hlavne zaujima je - ste tu niektore take, ktore ste prisli byvat takto do domu, s tym, ze ste do toho vrazili nemale peniaze a nakoniec ste sa radsej prestahovali niekam do vlastneho?
Ja viem, ze si za to vsetko mozem sama, tym, ze som suhlasila... ale so svokrou som mala taky blizky vztah, ze som jej povedala aj veci, ktore nevie ani moja mama. neskutocne sme si rozumeli. ani ma len nenapadlo ked sa riesilo, ci sem pridem byvat, ze by sa nieco mohlo medzi nami pokaslat. ale tymi castymi navstevami som zostala na nich pomaly alergicka. mrzi ma, ze to takto citim, ale neviem to ovplyvnit (ak by ste vedeli poradit aj to, ako si opat k sebe najst cestu, budem aj tomu rada).
dakujem.

natalym
16. dec 2015

No moja máš to ťažké........ A kto ich doopatruje?

sendymendy
autor
16. dec 2015

@natalym myslis doopatrovat starych rodicov alebo svokrovcov? manzel je jedinacik, takze samozrejme, ze rodicov doopatrujeme my, ak to bude potrebne. taktiez ako raz doopatrujem ja tych svojich.

natalym
16. dec 2015

@sendymendy Veď ale keď sa odsťahuješ, chápeš zostanú samy a potom čo....... Možno sa dostaneš do vlastného a keď sa zabývaš budeš musieť riešiť doopatrovanie. Nedá sa urobiť nejaká prestavba, aby ste mali každý svoju kúpeľňu, kuchyňu a pod.?

agnes9
16. dec 2015
Používateľ agnes9 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od agnes9.

@sendymendy myslim ze prave vnucatka drzia starych rodicov pri cipernosti 🙂

sendymendy
autor
16. dec 2015

@natalym pockaj, asi si nepochopila. my byvame s muzovou babkou a dedkom (su to svokrini rodicia). tych by mala predsa doopatrovat svokra ako ich dcera. ked sa riesilo, ci sem pridem byvat, tak mi vravela, ze ak sa jeden z nich pominie, tak si toho druheho vezme svokra k sebe. kazde dieta by si malo doopatrovat svojich rodicov, no nie?
my mame vlastnu kuchynu, aj obyvacku, aj spalnu, aj babka. spolocna je jedine kupelna a vchod. vchod sa bohuzial neda urobit druhy, je to nestastne postaveny stary dom a kvoli kupelni by sa muselo jedine nadstavit, co si neviem predstavit.

sendymendy
autor
16. dec 2015

@agnes9 aj starych aj prastarych rodicov... ano, chapem, ze sa z nich tesia, ale kazdodenne pozeranie malych ma uz ubija... uz to nastatie nie je tak, ze babka prisla 13krat a svokrovci 5 krat. je pravda, ze je toho uz menej, ale kazdy den ma tiez nikto nemusi chodit pozerat....

natalym
16. dec 2015

@sendymendy Tak aj svokre sa môže niečo stať a bude po doopatrovaní. A dom bude po tom na Vás či ako? A nechcete ho, nepáči sa Vám? Máte peniaze na niečo iné, resp. viete si to finančne predstaviť?
Ak si vieš odpovedať na tieto otázky áno, tak riešte si bývanie. Ak nie tak riešte pokojné spolubývanie. 😉

viera
16. dec 2015

Velmi dobre ti rozumiem a rozumiem aj im…Ja by som neriesila nove byvanie ale skusila komunikaciu a urcenie hranic. Povedz im co mas na srdci. Povedz to im ako si to povedala tu…A dalej by som skusila poriesit ak sa to da, aspon separe kupelnu, zachod a spolocne priestory, este mozno nejaku prerabku aby ste to mali viac intimnejsie.

sendymendy
autor
16. dec 2015

@natalym ale ved svokra ma este manzela, ktory je uz na dochodku (pozor, vysluhovom, nie na invalidnom). teoreticky vieme financne riesit aj nieco ine (samozrejme s castou hypoteky). manzel mi aj vravi, ked su dni, ze si poplacem, aby sme odisli odtialto. ale viac menej to vnimam skor ako poznamku "pro forma". uz sme sa dost namakali na tomto dome, a samozrejme hlavne on, tak by mu bolo luto len tak odist...

sendymendy
autor
16. dec 2015

@viera uz som praveze vravela - v marci minuleho roka. iba v skratke - ze by som rada sukromie, ktore sme podla mojho subjektivneho pocitu stratili, ked sa narodil maly. vravela som to velmi jemne, taktne, nechcela som nikoho urazit... ano, pomohlo to tak, ze babka k nam namiesto 13krat pride za den tak raz, dva krat (nie je dna, co by neprisla, alebo by nevystrcila aspon nos na chodbu, ked som tam s malym) a svokrovcov stretavam cca 4krat do tyzdna, niekedy aj castejsie...

natalym
16. dec 2015

@sendymendy Tak sa spýtam takto: Babka a dedko majú tuhý korienok?

sendymendy
autor
16. dec 2015

@natalym vyzera to, ze ano. dedko ma 87 rokov, a i ked svokra pred asi 2 rokmi vravela, ze to budu jeho posledne vianoce, dedko veselo lusti krizovky (uz prejde max. na vecko prip. do obyvacky pozriet telku). a babka ma 84 a ta beha ako stihacka ci do obchodu alebo hocikam...

viera
16. dec 2015

@sendymendy ako stihacka do obchodu…🙂)))No neviem.Urcite by mi to liezlo na nervy tiez..Bud by som sa snazila to prerobit do takeho stavu(kedze ste do toho uz investovali), ze budete mat sukromie a ak sa to neda to sukromie, tak inde ist….

hanka_april
16. dec 2015

@sendymendy a ako velke mas deti? ci nehrozi ist skoro do prace a vypadnut z domu? potom by sa aj varovka viac zisla 😉

sendymendy
autor
16. dec 2015

@viera no, lenze bohuzial, polovica domu je postavena v 50tych rokoch, druha niekedy v 70tych. jedna polovica je akoby prilepena k druhej. priechodzie izby, prizemny dom a nie je ani prechod okolo domu z ulice na dvor. dom je od pozemku po pozemok a v strede je vchod pre nas vsetkych. dalsi vchod jedine na ukor izby, ktora je tiez priechodzia, co si realne neviem predstavit (a mozes mi verit, ze by som rada, keby to slo) a dalsia kupelna by sa dala spravit mozno tak keby sa nadstavilo podkrovie...

lusinda3
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sendymendy
autor
16. dec 2015

@hanka_april mam presne dvojrocne a dvojmesacne... uz som chodila na par tyzdnov do prace ked mal maly rok a potom o pol roka opat. varovali moji rodicia (byvaju od nas 2,5km). pre mna to bolo na jednej strane super, ze som mala pocit, ze som opat samostatny dospely clovek, ale na druhej strane som si to aj vycitala, ze kvoli par dospelym sa ukracujem o najkrajsie chvile mojho dietata.

mata1001
16. dec 2015

Urcite by som porozmyslala nad vlastnou kupelnou....

mawka
16. dec 2015

@viera no ver ci nie, ja mam babku stihacku tiez, 85 rokov a kondiciu by jej mohli zavidiet aj 60-tnici 😅 a s takymi ludmi to nie je sranda. oni sa tak chcu zavdacit a chcu byt na blizku pribuznym a "pomahat", ze si vlastne neuvedomuju aki su otravni.
opatrujem dedka a citim sa na maslu, ti poviem. tiez je neskutocne otravny. nemysli to zle, ale na to, ze ma 93 rokov pomaly, tak je akcny a furt volaco vymysla. a takto mesiac pod jednou strechou s nim a idem stadeto vyflosnuta neskutocne. je to zahul na psychiku. lenze toto je praca. u vas by som radila takto pekne otvorene, v klude povedat vsetko svokre, aby sa neurazila, ale aby pochopila. a uz to nejak vydrzat so starymi rodicmi muza.
@sendymendy

hanka_april
16. dec 2015

@sendymendy aha, to je ozaj malinke...inak poradit neviem, pod jednou strechou sa kontaktu nevyhnes, no.....

sendymendy
autor
16. dec 2015

@lusinda3 snazim sa ich uzit. ked sa s nimi blaznim, pride babka, ze co robime, ze jak sa maly krasne smeje... alebo pride svokor, ze by sa chcel s nim ist na chvilu prejst... a je po takej krasnej chvilke medzi nami... svokra vie povarovat mozno tak max. na 2 hodiny... nevyuzivam to, za 1.kvoli tomu, ze nie som ten typ, co sa necha obskakovat a potrebuje ludi okolo seba, chcem byt samostatna, ked to vedia ine zvladnut, tak aj ja. a za druhe, ak mi napr. najstarsieho este ked bol babo povarovala zakial co som bola u kadernicky (samozrejme mala vsetko co by mohla potrbovat pripravene), tak o tom basnila niekolko dni, ze potom mali vsetci pocit, ze ho varuje kazdy bozi den neviem kolko...
ked som zostala na materskej, tak som sa starala rovnych 9 mesiacov o jej rodicov a jej muza - varila som im (ked prisla svokra z prace, tak vravela aka je velmi unavena a co sme varili a ci neostalo. no ostalo, navarila som aj pre mojho muza ked pride z prace, ale babka hned pohotova, ze ostalo, tak to, co som mala pre muza sa dalo jej). jasne, ze babke okrem toho, ze ja upratujem a umyvam nase spolocne priestory, tak jej aj periem a robievala som jej aj nakup mlieka (na aute). babka zase mne po porode starsieho prvych par tyzdnov kupovala pecivo ked sla do obchodu.

sendymendy
autor
16. dec 2015

@mawka presne si to s tou pomocou a otravnostou vystihla. presne taka je ta nasa babka. nas dedko ma parkinsona a alzheimera. rozum zvlada vdaka krizovkam... len to ocurane vecko keby nebolo...
priznam sa, ze sa nemienim starat o babku alebo dedka. nemyslim si, ze by som tym bola sebecka, ale zastavam nazor, ze o vlastnych rodicov sa maju postarat vlastne deti. o babku alebo dedka by sa mala postarat bud svokra ako ich dcera, alebo ich syn, ktory zije cca 120km odtialto. a beztak mi niekolko krat prizvukovala, ze ak sa jeden z nich pominie, tak si toho druheho vezme k sebe. samozrejme ine je hovorit a ine je konat. tak som zvedava, ci to raz tak bude.
ja som sa o vsetkych starala 9 mesiacov a to som mala male dieta... a musela som si to nejak zariadit... co mi je doteraz luto

sendymendy
autor
16. dec 2015

@hanka_april ved to je to...

mawka
16. dec 2015

@sendymendy velmi dobre ta chapem. vy vlastne mate vztahy v poriadku, ale je toho vela na psychiku. oni vas v podstate velmi maju radi a tak velmi chcu pomoct az to otravuje. plus diagnozy, opatera. a to este neni opatera v tom pravom slova zmysle. babka aj dedo maju alzheimera, dedo sa tiez netriafa uz do wc, uz su v podstate vo finale, ako male deti. sice ziju sami, ale chodi tam moja mamka - cize dcera a ich syn a ja. hodinu s nimi a som vycerpana. ono sa to nezda, ale seniori vycerpavaju. a je jedno ci su vztahy ok alebo nie. doslova ta to vycucne z energie. pretoze oni sa vtieraju do priazne. z ucty ich nemozes poslat kade lahsie, neda sa im hocico vysvetlit, je velmi tazko s nimi nieco vykomunikovat, aby tomu rozumeli. oni vlastne idu na uroven dietata kedy poznaju len JA JA JA. uplne ta chapem. si velmi velmi dusevne vycerpana.

bonaqa2013
16. dec 2015

Buď rada že má aspoň niekto záujem.... Moja svokra sa ani neunúvala prísť pozrieť vnučku keď sa narodila....A to býva len 30 km od nás. Prvýkrát dieťa videla až keď naša dcéra mala 4,5 mesiaca aj to my sme ju išli ukázať.... Takže to sa mi zdá ešte horšie....
A na ďalšiu moju dcéru povedala aby sme ju dali do ústavu - že tam jej bude najlepšie. Dcéra je hluchá.

lusinda3
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
0silvia0
16. dec 2015

@sendymendy aj mne napadlo to, čo @lusinda3. Nemôžu sa starkí presťahovať k svokrovcom?

prasiatko30
16. dec 2015

Ono je to komplikovane - babka s dedkom su radi ze nie su sami a ze sa o nich niekto postara - presadzovat tak starych ludo z jedneho baraku do druheho je priam nemozne - lebo vsak oni su vo svojom a maju vsetko co potrebuju tam a hlavne tam maju spomienky - zabudni na to zeby si ich mohla prestahovat s dcerou aj ked je to len cez zahradu - my mame nieco podobne so svokrou svagor byva len o dva vchody dalej a v jej bytesa cez vikendy neda spavat lebomaju pod barakom bar a ten vypeka muziku do rana le svokra sa neda prehovorit anilen na to aby isla na 3 noci spavat ku svagrovi😐 takze skor by som volila sposob ako rozriesit aspon tu kupelku ked uz vchod osobitny sa neda, najdi ai nejakeho sikovneho architekta mozno ti da aj nejake ine riesenie s ktorym by ste mohli byt spokojni.
A co sa tyka dedka s alzheimrom - tak to uz len pojde k horsiemu a horsiemu, tam sa fakt budete musiet porozpravat aj so svokrou to nie je len ze dedusko zabudne ako sa volate oni ku koncu zabudnu aj zemaju chodit nieto estw chodit na wc

janinah
16. dec 2015

Svokrovci s vami neskutočne vypiekli,hodili vám na krk dvoch starých ľudí /že sa máte radi je ok,ale svokra nemusí očúranú misu umývať..../ len ma zaujíma- nebola reč o tom,že nový dom si postavíte vy mladí na tom pozemku? Ak jeden zo starkých ostane ležiaci v posteli,čo myslíš kto mu bude plienky meniť?teraz si MD,potom čo? z roboty vystúpiš a budeš sa o starkých starať?....porozprávaj s manželom a mali by ste toto riešiť,že nemáš s deťmi súkromie je len miniproblémik z tohto pohľadu....

katrin21
16. dec 2015

@natalym nie kazdy stary clovek automaticky potrebuje doopatrovať... su ludia, co su sebestacni az do konca 🙂

@sendymendy necitam ostatne komenty velmi, ale.. nemohla by som veru ani ja takto.. ta hygiena by bola pre mna neprekonatelny problem, to viem.... takze tažko radit....
Mozno sa skus s tym zverit svokre, podla mna ta pochopi , ked pises, ze ste mali super vztah a skuste najst nejake riesenie ....